Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  122 członków

RLS Klub Kolumn
IGNORED

Klub posiadaczy kolumn RLS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dobre oko masz😊. Rzeczywiście myślę o zmianach, miałem okazję posłuchać mojego Audiolab 9000N po xlr, pokazał na co go stać!  Z Supernait ładnie się zagrywa ale Nereidy zaśpiwały jeszcze piękniej gdy skorzystały z dodatkowych watów. Planuję 9000N sparowac z końcówką mocy i wykorzystać połączenie zbalansowane.

Cześć, dobre oko masz😊. Rzeczywiście myślę o zmianach, miałem okazję posłuchać mojego Audiolab 9000N po xlr, pokazał na co go stać!  Z Supernait ładnie się zagrywa ale Nereidy zaśpiwały jeszcze piękniej gdy skorzystały z dodatkowych watów. Planuję 9000N sparowac z końcówką mocy i wykorzystać połączenie zbalansowane.

Ja do setu naima dokupiłem ndx mk1 i robi jako transport do ndac od naim. A od jutro ndac będzie wspomagany przez xps.

Ndac to świetny dac.

2 minuty temu, mikulaszek1 napisał:

Zdradziala Cię maszyna do pisania 😉

• 2 tygodnie później...

Cześć. Chciałem się przywitać i zapytać czy przyjmiecie mnie do klubu. Już jakiś czas temu nabyłem Rls Nereida,co ciekawe jeszcze w wersji I, co jest mało spotykane, ale ogólnie te kolumny są bardzo mało spotykane obecnie z tego co widzę. Niestety ich twórca Pan Rokoszewski zmarł i bardzo nad tym ubolewam, bo stworzył by z pewnością jeszcze wiele wspaniałych konstrukcji. Jak sobie myślę że swoje projekty wykonywał praktycznie w pojedynkę to ogromny szacun dla niego, zwłaszcza że są to konstrukcje niewyle udane. O sobie cóż mogę więcej dodać. Grają one ze wzmacniaczem Nereida Supernait 2, gramofonem Rega RP6, oraz streamerem Taga Harmony TWA-10b napędzany przez dac Ifi AUDIO Zen One Signature. Ten ostatni element ogniwa z pewnością będzie wymieniony jako pierwszy, zwłaszcza że widzę duży potencjał w streamingu 🙂

No i zapomniał bym z cd Atolla, Atoll CD100, który jest tak naprawdę obecnie sercem mojego systemu jeśli chodzi o źródła. Z kablem Chord Epic tworzy niezwykle udane połączenie z Supernait w moim odczuciu. Niczego nie brakuje. Jest wspaniale pełne brzmienie. Chciałbym osiągnąć taki efekt w streamingu. 

Edytowane przez kwida88
1 godzinę temu, puszkin napisał:

Ciężko będzie. Mój streamer Naim ndx gra świetnie ale i tak ustępuje Cd5xs.

Domyślam się. Ale jeśli efekt będzie zbliżony to już będzie dla mnie sukces 🙂

A powiedzcie mi koledzy forumowicze jeszcze taką rzecz. Mam wrażenie, że Nereidy mi się "przesterowują" jak posłucham głośniej muzyki. Potem po pewnym czasie że tak powiem wracają do siebie. Czy to możliwe, a jeśli tak, to czy da się temu jakoś zapobiec? Może powinienem zrobić ich przegląd i sprawdzić czy jest wszystko w porządku? Kupiłem je używane i ciężko powiedzieć jak wcześniej były traktowane. 

13 godzin temu, kwida88 napisał:

A powiedzcie mi koledzy forumowicze jeszcze taką rzecz. Mam wrażenie, że Nereidy mi się "przesterowują" jak posłucham głośniej muzyki. Potem po pewnym czasie że tak powiem wracają do siebie. Czy to możliwe, a jeśli tak, to czy da się temu jakoś zapobiec? Może powinienem zrobić ich przegląd i sprawdzić czy jest wszystko w porządku? Kupiłem je używane i ciężko powiedzieć jak wcześniej były traktowane. 

Miałem nereidy II i nigdy nic podobnego nie zauważyłem...

Ech - wspaniale , cudowne monitory. Kiedyś znowu sobie kupię 🙂

2 godziny temu, aryman napisał:

Miałem nereidy II i nigdy nic podobnego nie zauważyłem...

Ech - wspaniale , cudowne monitory. Kiedyś znowu sobie kupię 🙂

Monitory jak najbardziej cudowne. A z elektroniką Naima lubią się mega 🙂 Z tymi przesterami pewnie przewrażliwiony jestem, aczkolwiek sprawdzenie ich w serwisie myślę napewno nie zaszkodzi, a może coś pomoże 🙂

Bardzo chętnie posłuchał bym ich w wersji SE. Jeśli ktoś z forumowiczów mieszka w okolicy Katowic i takową wersję posiada, to z ogromną przyjemnością "wprosił" bym się na odsłuchy 🙂

Edytowane przez kwida88

Nie słuchałem wersji SE ale swego czasu jak szukałem monitorów to mialem okazję rozmawiać z Panem Rokoszewskim i mówił mi wtedy, że nie ma dużej różnicy między tymi wersjami. Chodziło tam przede wszystkim o wykonanie zwrotnicy na lepszych podzespołach co finalnie przeniosło się na poprawę górnych rejestrów. 

Była też wykonana jedna para na innym głośniku wysokotonowym ale nie pamiętam co to dokładnie było. Nawet widziałem je kiedyś na olx wraz z Octagonami

16 godzin temu, kwida88 napisał:

Monitory jak najbardziej cudowne. A z elektroniką Naima lubią się mega 🙂 Z tymi przesterami pewnie przewrażliwiony jestem, aczkolwiek sprawdzenie ich w serwisie myślę napewno nie zaszkodzi, a może coś pomoże 🙂

U mnie z Leema Tucana graly pięknie. Teraz mam lepsze kolumny bo ni mniej niż więcej tylko Xavian xn 360. Tak słodko- cudownego basu jak w nereidach niestety nie mają....

4 godziny temu, kwida88 napisał:

Pięknie to wygląda. No i gramofonik jest. Szacun 🙂 Ja mam Rege RP6 tutaj widzę jakiś vintage bardziej 😉

Gramofon -  wspolczesny Teac.  Słuchany od święta....  99% odsłuchów to streaming. Znak czasów....   od kiedy mam jakość ze streamingu jak z nośnika słucham tylko z sieci.

5 godzin temu, aryman napisał:

Gramofon -  wspolczesny Teac.  Słuchany od święta....  99% odsłuchów to streaming. Znak czasów....   od kiedy mam jakość ze streamingu jak z nośnika słucham tylko z sieci.

No ja z nośników nie zrezygnuje. Mam w domu około 600 płyt cd i ponad 100 winyli. Lubię mieć mimo wszystko album ulubionego artysty w dłoni 🙂

4 godziny temu, kwida88 napisał:

No ja z nośników nie zrezygnuje. Mam w domu około 600 płyt cd i ponad 100 winyli. Lubię mieć mimo wszystko album ulubionego artysty w dłoni 🙂

Ja też mam duża kolekcje cd i trochę vinyli. Nigdy nie sprzedam.  Ale już nowych nie kupuję.  Tylko streaming.

4 godziny temu, aryman napisał:

Ja też mam duża kolekcje cd i trochę vinyli. Nigdy nie sprzedam.  Ale już nowych nie kupuję.  Tylko streaming.

Wiele ludzi ma obecnie takie podejście jak Ty. A ja nie wiem czy mam słaby streamer pewnie tak, bo nie dałem za niego dużych pieniędzy, czy też jest jakiś inny powód, ale z cd a co dopiero z winyla słucha mi się obecnie znakomicie. Zwłaszcza od kąd mam Naim Supernait 2 😉

57 minut temu, kwida88 napisał:

Wiele ludzi ma obecnie takie podejście jak Ty. A ja nie wiem czy mam słaby streamer pewnie tak, bo nie dałem za niego dużych pieniędzy, czy też jest jakiś inny powód, ale z cd a co dopiero z winyla słucha mi się obecnie znakomicie. Zwłaszcza od kąd mam Naim Supernait 2 😉

Ja oczywiście rozumiem i czuje przyjemność jaka płynie z obcowania z płytą.  Oglądanie okładki, czytanie książeczki itd. To tworzy klimat!. Przez dłuuuugie lata byłem zbieraczem płyt. Baa , ja o płytach wręcz śniłem.  I nie wyobrażałem sobie słuchania z plików.  Sprzęt mam jednak teraz taki , że streaming daje mi jakość 1: 1 do płyty. Tak jest wygodniej , taniej i......  No taki level słuchania mam teraz. Choć przyznaje , jazz puszczony z vinyla w połączeniu z nereidami to coś pięknego 🙂

5 godzin temu, aryman napisał:

Ja oczywiście rozumiem i czuje przyjemność jaka płynie z obcowania z płytą.  Oglądanie okładki, czytanie książeczki itd. To tworzy klimat!. Przez dłuuuugie lata byłem zbieraczem płyt. Baa , ja o płytach wręcz śniłem.  I nie wyobrażałem sobie słuchania z plików.  Sprzęt mam jednak teraz taki , że streaming daje mi jakość 1: 1 do płyty. Tak jest wygodniej , taniej i......  No taki level słuchania mam teraz. Choć przyznaje , jazz puszczony z vinyla w połączeniu z nereidami to coś pięknego 🙂

No właśnie ten jazz, a w moim przypadku synthwave, taki The Midnight albo Cannons np. 🙂 The Midnight na plikach niby petarda, ale dopiero jak puściłem sobie winyl, to wsiąknełem w te nagrania całkowicie, bez reszty 😁 Idzie się zatracić i stracić poczucie czasu. Mimo że gramofonu też nie mam jakiegoś z górnej pułki bo Rega RP6 spięta z przedwzmacniaczem Rega MK5 MM. Choćby wkładka mogła by być MC i już by było pewnie dużo lepiej. Czy w streamerze będę miał taki przeskok wymieniając taniutką tage połączoną z tanim dac ifi AUDIO Zen One Signature na coś w okolicach 6, 8 tysięcy? Pewnie tak, ale staram się narazie o tym nie myśleć 😁 I absolutnie nie neguje, że akurat pliki Ci się podobają, bo też są fantastyczne i mają obecnie w wielu przypadkach lepszą jakość od cd lub w najgorszym razie taką samą, ale dla mnie puki co działa magia Supernait i odkrywanie na nowo wielu moich ulubionych płyt prosto z nośników 🙂

Edytowane przez kwida88
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.