Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA CDX-810 Czy warto?

poiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam niezbyt drogiego cd. Myślę, że tak do 250zł. W związku z tym moje pytanie. Czy warto kupić cd yamahy CDX-810. Cena to 189zł. Szukałem na forum informacji o tym cd i niestety nic nie znalazłem oprócz jednego postu gdzie jest napisane, że to udany model. Czy jest dostępny na rynku laser do tego modelu?

https://www.audiostereo.pl/topic/49514-yamaha-cdx-810-czy-warto/

Myślę że nie warto. To przecież staruszek. Do 250 zl naprawdę można znaleźć na allegro CD dużo wyższej klasy - np. Kenwood 7060 czy Yamaha CDX 930, czy też wiele innych udanych modeli.

• 1 rok później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

justas32

27 Lut 2009, 08:56

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1523 / 215 / 0

Myślę że nie warto. To przecież staruszek. Do 250 zl naprawdę można znaleźć na allegro CD dużo wyższej klasy - np. Kenwood 7060 czy Yamaha CDX 930, czy też wiele innych udanych modeli.

W tym wpisie zgadza sie tylko to ze staruszek. I niestety ciezko z laserem. Sonicznie Yamaha CDX 810 jest pod kazdym wzgledem lepsza od CDX 930 i jest bardzo blisko CDX 1030. Tez bylem zdziwiony porownujac te odtwarzacze do siebie. Co prawda nie porownywalem bezposrednio CDX 810 i 930 ale 1030 i 930 juz tak. Ogromna roznica na korzysc 1030.

Zdecydowanie nie warto, padnie laser i CD do śmieci, moim zdaniem najlepiej zainwestuje w Technics, kupisz za 200zł w bardzo dobrym stanie np. SL-PG490 a co ważne lasery mają bardzo łatwo dostępne, a dokładniej CDM12.1 za około 30-50zł, jedne z najbardziej powszechnych i udanych laserów, po wyminie na nowy masz sprawnego dobrej jakości CD na kolejne 10 lat

Owszem, odtwarzacz stary, ale jary. Discomaniak ma rację w 100%. Co do budowy, dobre, selekcjonowane przetworniki PCM56, równie dobry filtr cyfrowy, YM3414, bardzo dobrej jakości nadajnik SP/DIF. Owszem, laser jest kapryśny, ale bez przesady. Również jego regenracja nie stanowi jakiegoś dużego problemu. Dodatkowo funkcja odłączania filtracji analogowej (patent Yamahay hi-bit). Co do dźwięku, to jest bardzo wyrównany, naturalny. IMHO bardzo fajny odtwarzacz. A opinii mało, bo klocki te były swego czasu dużo drozsze od innych, stąd i mało użytkowników.

Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

olog bo ja mam ten odtwarzacz jako zapasowe CD;) Poziom Pioneera PD 75 to to nie jest ale dzwiek moze zaskoczyc niejednego. CDX 930 mialem w wersji zwyklej i po upgrade. Niestety bardzo odstawal. Mialem tez CDX 1030 i z pewna niesmialoscia porownywalem oba odtwarzacze. Wlaczenie 810 spowodowalo lekki opad szczeki. Wnikliwe bezposrednie porownania nie wylonily zwyciescy. Wydawalo mi sie ze z 1030 byla delikatnie lepiej zarysowana scena. To wszystko. Od tamtego czasu dla modeli z konca lat 80-tych mam wielki szacunek. Nie sprzedalem tylko ze wzgledu na ten nieszczesny laser.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzisiaj rano wpadl znajomy elektronik obejrzal to cudo i wzial laser do regeneracji. Zostaje definitywnie dla ojca. Bedzie mial swietny dzwiek za zadne pieniadze. A pomyslec ze wzialem go z czystej ciekawosci za jakies 150zl o ile pamietam. Zreszta wiele wiecej wart nie jest nawet z super sprawnym laserem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.