Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

to jakbyś posłuchał maluszków p3 to obstawiam z wrażenia zdjęłoby Ci buty bez ruszania sznurówy

Możliwe , nie było mi dane Ale może swoje zamienię na 30.1 więc zobaczymy , kobieta mi wciąż mówi że potyka się wciąż o nie ,i nie ten kolor :)

:)

Witam serdecznie. Mam w planach zakup kolumn HERBETH. Zastanawiam się nad 2 modelami: M30.1 oraz 5hl. Mam pokój nietypowy. salon połączony z kuchnią. Duży prostokąt o wymiarach łącznie 3,8 metra x 9 metrów. Zasadniczo muzykę słucham z kanapy oddalonej od krótszej ściany o 4,2 metry, ale słucham również muzyki z kuchni wtedy jest odległość max 9 metrów. Głośniki będą stać ok 70 cm. od tylnej ściany i tyleż samo od bocznej. Proszę o poradę co wybrać. Słucham wszystkiego od rocku do jazzu. Często "leci" u mnie radio. Oczekuję dużej muzykalności i aby muzyki można było słuchać godzinami. Nie lubię dźwięku efekciarskiego, za to piękna barwa, znikanie kolumn i wypełnienie pokoju dźwiękiem....

Mam prawie identyczne warunki, podobne oczekiwania co do dźwięku i SHL5, myślę, że będziesz zadowolony z "5", chociaż jak koledzy prawią pewnie z "30" też. Zależy czym je napędzisz ;-))). Ja mam dodatkowo tą przestrzeń połączoną bokiem z hollem, więc akustycznie chyba kiepsko. Też bym się skłaniał ku radzie krzysiow122, żeby zamurować połączenie kuchnia-salon ( ja mam oddzieloną 1,20m ścianką ) . I chyba niedługo tak zrobię- nie tylko ze wzgl. na akustykę. Taki układ uważam za nowomodny kretynizm

( lansowany przez pazernych deweloperów, którzy przestrzeń z jednym oknem wypełniają de facto dwoma pomieszczeniami sic! ) , który ma rację bytu jedynie w małych mieszkankach, gdzie taki "aneks kuchenny " jest wykorzystywany tylko do parzenia kawy, zrobienia jajeczniczy czy podgrzania czegoś w mikrofali. Kuchnia- to kuchnia, a salon to salon. Można je połączyć nawzajem jadalnią za pomocą np. dużych drzwi, wtedy funkcjonalność takiego układu jest naprawdę imponująca . Ale ad rem, sorry za off-a.

PS.

Skąd Wy bierzecie te " HERBETHY" ?????

>> masza1968

Ty też masz nieregularną przestrzeń ( a jak tam w niej spisują się SHL5? ) , ja ostatnio znalazłem sposób (?), żeby jakieś takie skrzywienie akustyczne wyprostować, a mianowicie przesunąłem balans w stronę większej przestrzeni. Tak na godz. 0130 . U mnie dużo to dało. A najlepiej pewnie będzie, jak odetnę się od kuchni ;-)) Jak to już kiedyś ktoś tu mówił: symetria rullez! ;-)))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ty też masz nieregularną przestrzeń ( a jak tam w niej spisują się SHL5? )

Fakt, lewa kolumna stoi przy przejściu salon - jadalnia. Zarówno przy Harbethach jak i każdej innej kolumnie koryguję ta nierówność ustawieniem. Lewą kolumnę mam odrobinę bardziej podgiętą ku środkowi. Balans jest idealny, a na prezentacji sceny nie zauważyłem żadnych negatywnych wrażeń.

Edytowane przez masza1968

Hmm.. A myślałem, że odkryłem Amerykę ;-))) Ja kolumny mam równo ustawione, a takie jakieś przesunięcie środka sceny czasem odczuwałem. I tym balansem udało mi się to skorygować a dodatkowo "atrakcyjność" dźwięku wzrosła. Spróbuję Twojego sposobu:-))

Może się okazać, że ziemia jednak jest płaska...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wiesz co, u mnie jest generalnie taka dziwna akustyka, że jak kolumn nie ustawię to i tak scena i przestrzeń idzie w hektary :)

Nigdy z tym jakiś problemów nie miałem. Nie mam też ustawionego za pomocą linijki i kątomierza fotelika do słuchania :)

Słucham gdzie popadnie i siadam do słuchania też gdzie popadnie.

Zresztą... ja nie mam czym tego balansu przesunąć. Mój preamp nie został w to wyposażony. A jak miałem pre BATa to próbowałem ale zawsze wracałem do pozycji 0 bo było OK.

Edytowane przez masza1968

Wiesz co, u mnie jest generalnie taka dziwna akustyka, że jak kolumn nie ustawię to i tak scena i przestrzeń idzie w hektary :)

Nigdy z tym jakiś problemów nie miałem. Nie mam też ustawionego za pomocą linijki i kątomierza fotelika do słuchania :)

Słucham gdzie popadnie i siadam do słuchania też gdzie popadnie

Toś szczęśliwy... Nie mów tego akustykom ;-)))

U mnie w zasadzie też wszędzie dobrze słychać, pewnie dlatego, że HARBETHY :-)))

Musik być :)

MUSIK :-)) A może zgodnie z normą unijną : MUSIC ???

Wiesz, ja muszę zostać z tym balansem , bo mam stół w polu rażenia kolumny, gdybym ją skręcił.. No nic , będziem murować na wiosnę :-)))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

donegalu a jak Twoje przemyślenia "w temacie" żarówek do naszego piecyka,widziałem w Klubie,w którym już nie piszę,że jest jeszcze jedna osoba,która dołączyłaby się do zamówienia 17ew8,co Ty na to?

donegalu a jak Twoje przemyślenia "w temacie" żarówek do naszego piecyka,widziałem w Klubie,w którym już nie piszę,że jest jeszcze jedna osoba,która dołączyłaby się do zamówienia 17ew8,co Ty na to?

A ja właśnie piszę list do Ciebie :-)))

Ponieważ ja też TAM nie piszę, a project manager to intenser- więc to Jemu zadaj pytanie. Ja zdania w tej kwestii nie zmieniłem, a w 4 osoby to już chyba nie ma się nad czym zastanawiać. Kalkulację już TAM ;-))) zrobiłem.

Żeby nie było, że off topic, to rozmawiamy o amplifikacjii do HARBETHÓW :-)))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A ja właśnie piszę list do Ciebie :-)))

Ponieważ ja też TAM nie piszę, a project manager to intenser- więc to Jemu zadaj pytanie. Ja zdania w tej kwestii nie zmieniłem, a w 4 osoby to już chyba nie ma się nad czym zastanawiać. Kalkulację już TAM ;-))) zrobiłem.

Żeby nie było, że off topic, to rozmawiamy o amplifikacjii do HARBETHÓW :-)))

To super:) prześlij do intensera,do Kolegi(zapomniałem nicka-sorry) i do mnie kalkulację,nie ma na co czekać.

Gość intenser

(Konto usunięte)

po 50 USD

nie wiem czemu w tym wątku ale skoro nie odpowiadasz na PW to niech będzie tutaj - nie wiem jak Tobie wyszło po 50USD na łeb ( nie chce być inaczej niż po 215zł przy podziale na 4osoby)

Edytowane przez intenser
Gość jamówię

(Konto usunięte)

nie wiem czemu w tym wątku ale skoro nie odpowiadasz na PW to niech będzie tutaj - nie wiem jak Tobie wyszło po 50USD na łeb ( nie chce być inaczej niż po 215zł przy podziale na 4osoby)

Po ile to jest lamp na głowę?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

no proszę Cię........

jak znam arytmetykę to 100/4 daje 25sztuk , czyż nie :)

k**wa mielimy to już tyle czasu,że zapomniałem ile jest w kejsie:) ja wchodzę! Tylko jeśli wszyscy są na tak to proszę zamawiać.

Gość intenser

(Konto usunięte)

k**wa mielimy to już tyle czasu,że zapomniałem ile jest w kejsie:)

i tylko to Cię tłumaczy :) , niech donegal jako wykwintny organizator dogada się z czwartym i możemy działać

btw. czy musimy zaśmiecać wątek H jakimiś lampkami?

Nie nadążam , to była ta " strzałka" ? Joke, coś mi się komp wiesza, zaflegmiony, jak i ja ,

z grypy w grypę wpadam , to i bredzenie wybaczyć musicie. Może masz rację, cena była 150 USD za 100 szt, więc tak sobie z .... strzepnąłem, że za 50 USD i cło zapłacimy i podatek. Chyba zbyt "chitry" byłem...

i tylko to Cię tłumaczy :) , niech donegal jako wykwintny organizator dogada się z czwartym i możemy działać

btw. czy musimy zaśmiecać wątek H jakimiś lampkami?

Jakoś tak Twój komplement mnie nie przekonuje... :-(((

A temat wciąż ten sam : amplifikacja do HARBETHÓW ;-)))

chorowity coś jesteś , mam nadzieję , że Twój rodzinny nie w PZ ? :)

Żebyś wiedział, jeszcze się nie wykurowałem.. :-((( Nie wiem co za francę podłapałem, nie pamiętam kiedy ostatnio " smarkałem" !

Ponieważ ja też TAM nie piszę, a project manager to intenser- więc to Jemu zadaj pytanie. Ja zdania w tej kwestii nie zmieniłem, a w 4 osoby to już chyba nie ma się nad czym zastanawiać.

No ja już się 2 razy zdeklarowałem...

To może na stare śmieci wrócimy ? ? Bo jakieś bany latać zaczną..

Edytowane przez donegal
Gość intenser

(Konto usunięte)

Jakoś tak Twój komplement mnie nie przekonuje... :-(((

nie bądź taki skromniacha :) , skoro ja mam zaszczyt kupować , płacić , jechać do U.Celnego (lub załatwiać formalności na poczcie) to mógłbyś chyba potwierdzić u czwartego do spółki czy podtrzymuje chęć zakupu

Zamawiamy ! Piszę się ! Odnalazłem właśnie, że tu piszecie o tych lampach :-) Właśnie czekam na JAN GE 6197 zamówiłem sobie 18szt. z USA to i 17EW8 potrzeba :-) Jeśli te lampki wypalą i to będzie grać to będziemy mieli naprawdę tani w eksploatacji wzmacniacz :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.