Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 32' pod konkretne wymagania...

MaTiX_lama

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuję sobie niedługo zakupić TV LCD. Proszę o poradę, co do modelu. Moje wymagania to:

- 32'

- FullHD (1920x1080)

- min. 3 złącza HDMI (będzie podłączony komp, odtw. Blu-ray i tuner HDTV (prawdopodobnie 'n'))

- cyfrowe wyjście audio

- tuner DVB-T

Dobrze by było, gdyby jeszcze miał:

- odświeżanie 100Hz

- wejście DVI (wtedy może mieć tylko 2 HDMI)

- tuner DVB-C

Mogę na niego przeznaczyć ok. 3000zł. Myślałem o Sony KDL-32W4000 lub o Panasonic TX-32LZD85F. Który z nich byłby lepszy? Panasonic w porównaniu z tym Sony ma dodatkowo DVB-C i odświeżanie 100Hz, natomiast, gdzieś wyczytałem, że DVB w Panasonicu obsługuje tylko MPEG2, natomiast nie ma obsługi MPEG4, co go automatycznie dyskwalifikuje, bo w Polsce ma ponoć obowiązywać MPEG4. Może ktoś powiedzieć coś więcej na ten temat? A może ktoś poleci jeszcze inny model?

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/49567-jaki-lcd-32-pod-konkretne-wymagania/

Spokojnie kupuj Sony 32W4000. Swietny model wysoko oceniany zarowno w Polsce jak i na swiecie. Braku 100Hz nie zauwazysz, bo plynnosc jest na przyzwoitym poziomie. Panasonic ma lepsze katy, ale slaba czern i zdarzaja sie problemy z podswietleniem matrycy.

P.S. 100Hz w LCD nie ma nic wspolnego z odswiezaniem.

Pozdrawiam

majk!, 2 Mar 2009, 12:04

>

>P.S. 100Hz w LCD nie ma nic wspolnego z odswiezaniem.

Ma - można wyświetlić więcej obrazów/sek = płynniejszy obraz/dokładniejsze odzwierciedlenie ruchu ... w TV akurat mamy 25/50 Hz + rendering klatek pośrednich (do np. 100 fps) co daje większą widzianą płynność.

ps. z tego powodu po podłączeniu do PC będzie to panel 50-60 Hz ... a wyświetlać będzie 100 fps (właściwie 50+50 klatek pośrednich)

Wczoraj oglądałem na tym samym ekranie (przedzielony pionowo na pół) obraz na LCD SHARP'a 50Hz i 100Hz.

W części gdzie było odświeżanie 100Hz, litery były ostre, wyraźne, szczegóły nie miały rozmytych konturów. Natomiast przy 50Hz obraz miał rozmydlone kształty szczegółów i rozmyte litery szyldów (tematem ujęcia była jakaś uliczka z balkonami, na dole sklepiki z szyldami).

Ad. ww. SONY. Mnie też wydawał się godny uwagi.

Zwróćcie uwagę na mrowienie kolorów i jak oddaje szybki ruch. Ponadto co wtedy widać na najdalszym planie.

Dlatego nadal moim faworytem pozostają Philips'owate, potem chyba jednak Panasy i reszta - różnie; konkretnie dobre modele zdarza się popełnić tak Samsungowi, jak i LG.

A i HITACHI też zna się na rzeczy.

Kyle:

Oczywiscie TV wyswietla wiecej klatek, ale nie dziala to na takiej zasadzie jak 100Hz w telewizorach CRT i powtarzam jeszcze raz, to nie ma nic wspolnego z odswiezaniem obrazu. Systemy typu MotionFlow (w Sony) czy HD Narural Motion (Philips) dodaja dodatkowa "sztuczna" klatke pomiedzy dwie wlasciwe i na tej zasadzie poprawiaja plynnosc obrazu. Nazwa 100Hz jest umowna. Negatywnym skutkiem tego jest fakt, ze obraz staje sie nienaturalny, wyglada jak "teatr telewizji", dodatkowo pojawiaja sie artefakty (duza dolegliwosc w Philipsach). Niektorym to przeszkadza, poniewaz nie oddaje to wiernie tego co leci w TV. Dobry LCD 50Hz wyglada duzo bardziej naturalnie, a czasy smuzenia juz dawno minely.

Andrea29:

Jesli chcesz kupic TV na podstawie demo przygotowanego przez producenta to moje gratulacje. Powiem tak: jesli zalezy Ci na dobrej czerni i naturalnych kolorach kup Sony, jesli wolisz dobre katy i nie przeszkadza Ci nierownomierne podswietlenie matrycy to bierz Panasonica. Co do Philipsow to ja nie mam zaufania do tych TV, mialem juz 2 i kazdy ladowal w serwisie. Jesli koniecznie chcesz Sharpa to polecam 32XL8.

Andrea29:

Jesli chcesz dobrze wybrac, to pobaw sie telewizorem w sklepie. Popros o pilota i poustawiaj parametry obrazu. Kalibracja jest bardzo wazna i dopiero po niej TV pokazuje pelnie mozliwosci. Jest jeszcze opcja prezentacji w domu, to najlepsza forma zakupu. Sa juz sklepy, ktore to oferuja. Ile chcesz wydac na ten TV?

Twoje warunki spełniają nowe modele:

Sharp 32 DH 77

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JVC 32 R10

Ukryta Zawartość

oraz

Sony W 4000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

majk!, 3 Mar 2009, 08:14

Czasem te demo to IMO tylko wpadki !:)

Nie wiem czy zauważyłeś, że często demo jednego producenta, leci na tv innego.

Trochę wprawy w porównywaniu wszystkiego ze wszystkim i można sobie jakiś pogląd wyrobić.

SONY. Ogólnie niezłe pierwsze wrażenie. Jak baczniej sie poprzyglądałem, tym większe rozczarowanie i jestem na NIE. /Nie mówię, że złe ale że wolę obraz z Philipsów. Panasa (dobre kąty), może Hitachi (ciężko mi na nie natrafić). Dalej inne marki - też nie bez szans.

SAMSUNG. Hmm, wrażenie z oglądania w sklepach - przeciętne. Czasem lepiej potrafią wypadać modele LG ale nie zawsze. Ofc. bez kalibracji trudno wyrokować.

Nierównomiernego podświetlenia matrycy nie lubię. Jakie masz tu typy ?

Philipsy... No właśnie. Docierają i do mnie informacje, że coś z nimi nie tak, bardziej awaryjne niż inne ?

W Wa-wie sprzedawcy jakoś nie polecali P. z uwagi na jw. Nie wiem jednak jaka jest prawda.

Na razie zakup 32" tv do sypialni odkładam w czasie. Czekam aż schudną (4,5cm to już bym zaakceptował). No i jakoś oglądać nie za b. mam kiedy i jest co.)

Gdyby nie grubość (ok. 12cm) chętnie brałbym któregoś z Philipsów, no ale "pożyjemy - zobaczymy".

Mam LCD SHARP'a(42"LCD), oglądam z ok. 4,5-4,8m (gorzej widać pod kątem). Na wprost - ok. (Dziś zdecydowałbym się chyba na jakiegoś 46" i raczej nie większy.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

majk!, 3 Mar 2009, 08:22

Oczywiście, zgadzam się.

Mego Sharpa, w ten właśnie sposób kupowałem. (Przedtem przeprowadziłem wiele porównań, w wielu sklepach pn.-wsch. Polski i na przestrzeni długiego czasu. (Interesuje mnie tematyka, więc kupuję czy nie, lubię sobie pooglądać, porównać i pooceniać, by samemu "wiedzieć"i mieć swoje zdanie.)

Ostatnie kilka podejść ad. jakości obrazu (świetne kolory) upewniło mnie, że w swej cenie to niezły wybór. No i rama matowa i brązowa - idealnie pod meble i kolor ścian.

Rodzinie też się podobał.

Wtedy SHARP miał jak dla mnie tylko jednego konkurenta (nie mówię o plazmach Pioneer'a - dla mnie za drogie), był nim jakiś LCD-ek Philips'a. Niestety pod byle innym niż prostopadły do pow. ekranu kątem, dawał popisowo ciała z czernią. Po prostu zaraz robił się intensywnie śliwkowa i dlatego, jak dla mnie, nie do przyjęcia.

Ale na wprost obraz był klasa (obserwowałem jakiś mecz). Także obraz z tego P. zachwycił mnie najbardziej. Gdyby nie ta "umowna"pod katem czerń...

W sklepie był duży wybór wielu in. marek.

Opinii profesjonalistów i testów o tym Sharpie nie szukałem, bo "koń jaki jest...". No ale byłbym ich ciekaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.