Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego dobry tuner ?

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

taak> Pozwól,że odniosę sie tylko do części twoich wywodów, (niektóre są sa prawidłowe) ale dyskusje na poziomie "akademickim..... " można by tak bez końca.

Nadal uważam ,że źle czytasz to co napisałem. A napisałem ,że deemfaza spełnia dwie role , a nie ,że są dwa filtry - powtarzam , jest jeden filtr o większym parametrze.

Teraz co do reszty: odpowiem praktycznie:

jesli masz tuner , to wylutuj kondensator deemfazy który gdzies tam powinieneś znależć,

przeważnie jest to 100nF i zaobserwuj zmiany - -jak sygnal ( koniecznie z Zetki) bez deemfazy zadziała na pilota.

Nastepnie wlutuj 130nF i i posłuchaj. To jest praktyczna odpowiedź na moje teoretyczne rozważania

Milych doświadczeń.

EODisc.

• Redaktorzy

Też mam... A ma ktoś może parę pistoletów, takich ładnych, skałkowych, na czarny proch i kule circa 12 mm? Zgodnie z nową ustawą o broni są już dozwolone. Można by dzięki nim sprawę załatwić elegancko, z dala od forum, a jutro zobaczymy, który z adwersarzy zapostuje, a który bynajmniej juz nie... Jeśli fadeover sobie życzy, mogę być jednym z jego sekundantów.

zgadza sie - jest jeden filtr.

jego funkcja to ograniczenie widma zdemodulowanego sygnalu do 15 kHz(czyli do audio). jezeli dolozysz pojemnosci(jest to przeciez prosty filtr rc to zwiekszysz jego pasmo przenoszenia(nie wplyniue to na jego jakosc bo dalej bedzie to filtr o tym samym rzedzie(czyli predkosci opadania) ze wzgledu na to ze ta predkosc jest mala(to taka opadajaca kreska) to ona nie zdazy opasc dosc daleko dla 19khz wiec ten caly smietnik doda sie do pilota. sygnal audio ktory nas interesuje bedzie poszerzony o pare khz szumu i radio zacznie szumiec w mono.stereo wogole nie wskoczy bo nie bedzie sie dalo wyselekconowac pilota.to wszystko.

takim amatorze(ktory ma filtry LC dla pilota) to nawet ciezko stracic to stereo ale oczywiscie zwiekszajac pojemnosc c w fitrze o 30% wszystko sie da osiagnac:).

zwiekszajac te pojemnosc zmniejszasz dynamike dla niskich czestotliwosci.ciezko mi to opisac slownie ale w kazdej ksiazce z ddetektorem widac ze jak to C jest za duze to sygnal audio dla malych f nie nadaza.

w zwiazku ze jest jeden filtr spelniajacy dwie funkcje filtra podetekcyjnego i deemfazy zmiana jego parametru ciagnie za soba zmniejszeni jakosci przekazu.

jezeli jestes uczulony na wysokie tony to wstaw sobie takie rc w nastepnym stopniu.

pistoletow chyba nie bedzie

Oczywiście nikt nie powiedział. że procesory sygnałowe, czy raczej efekt ich działania poprawi odbiór.

Podstawowym celem jest spowodowanie aby sygnał byl na tym samym poziomie - zarówno muzyka jak i mowa,

a ten poziom musi - ze względow markekingowych - być głośniejszy niż w konkurencji.

Poza tym procesor posiada dynamiczny filtr preemfazy i procesy , które zachodzą podczas formowania sygnału do nadajnika ( łącznie z pilotem) sa bardziej skomplikowane.

A to może już przy następnej okazji.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Fade>

No i sprowokowales mnie!

" Dałem ten tekst do analizy najlepszym inżynierom od systemów nadawczych u mnie - tam gdzie pracuje - -w Radiu Zet - i wiesz co ??? Nic nie zrozumieli !!!"

Fade, jak oni sie zjawiali rano na parkiecie NAB'u (w dodatku czesto polpijani), tez nic nie rozumieli. Przez cale targi. Hahahahahha. Naprawde teraz jestem rozbawiony.

Jazz MD> No i sprowokowałeś mnie.

Inżynierowie z Radia Zet na NAB nie jeżdżą , szkoda czasu - poziom zjazdów jest zawsze żenujący ( na poziomie pojmowania przeciętnego amerykanina lub zamerykanizowanego polaka - to o tobie).

.. buu.. a ja, biedny Gusta, zapytałem tylko o radio... a tu deemfazy, filtry, prefazy, pistolety.

Poczekajcie audio forumowicze (kilku) jak wejdziecie na jakies inne forum n.p. o kalibracji kolorów to Wam Gustaw się tak samo "odgryzie" :-)))

Ogólnie dzięki za pomoc ale niektóre wpisy ciężko się czyta.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Fade, powiedz mi, dokad oni jezdza? Fade, myslales o polskin screen name? Poza tym to cie nawet polubilem. Tylko, ze jestes zbyt latwy do sprowokowania. Ja lubie bardziej wyrafinowana gre. Uspokuj sie.

Jazz MD> Masz bardzo podobną stylistykę do pewnego robaka, który pośmierdywał na tym forum...

Glista??!!!! No nieeeee witaj!!!!!

Poza tym jestem fadeover , nie fade...... (Jeśli ci się nie chce pisać to zrób Ctrl-C Ctrl-V).

Jazz MD> black , dissolve , POV , LOL - ja akurat to rozumiem , ale czy mógłbyś... tak - -normalnie !! Po polsku!!-

drogi polaczku ?

ps. Czy twoje dzieci mówią już na dywan - karpet ? jedzą dżem piczesowy? a ty kupiłeś sobie nowego kara?

Dla tych co nie wiedzą co to POV, aby mogli bez problemu oberwowac "interesującą" dyskusję :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie taak i fadeover widze ze macie duza wiedze na temat tunerow. Czy mozecie powiedziec troche na temat tunerow lampowych. Zamierzam kupic wzmacniacz Jolidy i maja tam tuner. Oto jego opis:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The JD-402 is housed in a chassis similar to the JD100 (to jest lampowy CD player) with the brushed aluminum face and weighing in at about 17 lbs. That's right 17 lbs.

Also, this new tuner utilizes two separate gain stages, one for each AM and FM with two 12AX7 vacuum tubes utilized per stage.

Don't forget about being fully remote controlled!!

Response Audio also performs the following upgrades at no additional charge before shipping:

** RCA jacks wired to output board with our 22 awg copper wiring with shielding added.

Solid 22 awg Silver/Teflon wire also available.

** 12AX7 tubes upgraded to Sovtek 12AX7WA

** 12AT7 tubes are Electro Harmonix

** A heavy damping material is utilized on the lid and throughout the interior of the chassis to further control resonance.

** Free shipping for a limited time.

The JD402 tuner is housed in a chassis like no other. This is the most rugged chassis made of probably the thickest metal I have seen on any component. Jolida then coats this chassis with a thick Satin black coat to further damping the chassis. Add to this our damping material and all you get upon tapping this tuner is a solid .. THUD!!! The Aluminum Face plate is 3/8" thick.

All this for only $499

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak ze Panowie prosze o opinie.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Hmm. Problem w tym, ze ta wiedza jest oparta niestety jedynie na tzw domniemaniach i amatorskiej teorii. Dodaj do tego fakt, ze zadna z tych osob nigdy nie posiadala wysokiej jakosci tunera (teraz zacznie sie lawina! lol) Istotne sa: lokalizacja, podzespoly twojego systemu oraz twoj budzet.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Krzysiek, jesli chodzi o Jolide, to sa steroidy reklamowane waga i gruboscia plyty. Przeczytaj dokladnie np:

"The JD402 tuner is housed in a chassis like no other. This is the most rugged chassis made of probably the thickest metal I have seen on any component. Jolida then coats this chassis with a thick Satin black coat to further damping the chassis. Add to this our damping material and all you get upon tapping this tuner is a solid .. THUD!!! The Aluminum Face plate is 3/8" thick."

To jest nawet zabawne. Ale jesli chcesz miec lepsza zabawe i to ta z eterem, pomnoj jesli mozesz swoj budzet o 2 i rzuc okiem na MD-90. Nalezy pamietac tez, ze nie wszystko co lampowe tak sie slicznie swieci. Zauwazam czesto wpadajac tutaj zaslepienie grzejaca sie zarowka, ale taka juz widocznie moda wsrod amatorow sluchaczy. Jezeli budzet pozwala Ci na wieksza ekstrawagancje, polecam nowy MD-106T, a jesli lampa na calego no to MD-108 za okolo $5.8K.

MD = Magnum Dynalab ( www.magnumdynalab.com )

Interesujący wydaje się również tuner włoskiej firmy Synthesis - Onda. To odbiornik podobnie jak MD analogowy (bez syntezy częst.), z lampowym wyjściem, w cenie ok 4tys. zł. Niestety nie miałem okazji posłuchać, dystrybutorem tej marki jest RCM.

Ale czy lampowość i analogowość odbiornika jest dyskontem wartym tak dużych pieniędzy? Odbiornik musi "łapać" sygnał - najlepiej jak to możliwe. Jakość dźwięku zależy zazwyczaj głównie od tej zdolnosci odbioru i od jakości sygnału, na którą odbiornik nie ma wpływu. Bardziej martwił bym się o zapewnienie dobrej anteny i jakość sygnału. Wydaje mi się, że wybór rozwiązania zależy od zdolności radzenia sobie z warunkami odbioru, a nie od tego czy przetwarza sygnał analogowo i lampowo.

wernen-

to prawda, nie czuje się wystarczająco kompetentny w dziedzinie tunerów, aby zaczynac dyskusję, ale słyszałem (i przekonałem się na własne uszy), że tuner 'z syntezą' wbrew pozorom może być mniej dokładnie dostrojony do danej częstotliwości niż tuner analogowy... To chyba dlatego, że odbiornik z syntezą korzysta z własnego "wzorca" (generatora?) IF. Natomiast tuner analogowy, jeśli jest nagrzany (w MD odpowiednie elementy są stale pod napięciem) można precyzyjnie nastroić na określoną częstotliwość...

>>>"Ale czy lampowość i analogowość odbiornika jest dyskontem wartym tak dużych pieniędzy? Odbiornik musi "łapać" sygnał - najlepiej jak to możliwe."

co to sa duze pieniadze? dla mnie 200 zł to duzo.

>>>>>Jakość dźwięku zależy zazwyczaj głównie od tej zdolnosci odbioru i od jakości sygnału, na którą odbiornik nie ma wpływu.

eeeee tam, jak by audiofilia ogarneła sluchajacych tunerow radiowych w takim stopniu jak tych co sluchaja plyt cd/vinyl w stereo to jakosc dzwieku zalezalaby od ceny 1m kalbla antenowego, anteny z pozlacanymi srubkami kabla sieciowego za 300 zl wtyczki antenowej wbt za 200 zł. nie mowiac o samym tunerze.

>>>>Bardziej martwił bym się o zapewnienie dobrej anteny i jakość sygnału. Wydaje mi się, że wybór rozwiązania zależy od zdolności radzenia sobie z warunkami odbioru, a nie od tego czy przetwarza sygnał analogowo i lampowo.

Tu racja, antena i jakosc nadawanego sygnalu ma taki sam wpływ jak jakosc nagranej plyty cd. Sieci kablowe

to bardzo kiepskie zrodlo sygnalu. Wystarczy sobie uswiadomic, ze kazdy dolaczony do sieci odbiornik jest przeciez takze w jakims sensie nadajnikiem (oscylator) - to to co mozna w tej sieci znalezc, to mieszanina wszelkiego rodzaju zaklocen zanieczyszczajacych orginalny sygnal. Powazny odbiór sygnałów radiowych zaczyna sie od niezaleznej anteny, najlepiej 2 m nad pow dachu i na tyle czułym tunerem, ze nie trzeba stosowac wzmacniacza antenowego.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.