Skocz do zawartości
IGNORED

Zmarł prof. Zbigniew Religa...

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

cir odda nie odda Religa nic nie zrobił zatrzymując.Poza pompowaniem kasy i straszeniem niezadowolonych lekarzy i pielęgniarek nie zrobiono niczego pozostawiając bardziej zadłużone szpitale.

Dlaczego jesteś przeciwny kontrolowanej prywatyzacji skoro ona już istnieje w mniejszej skali.

aby była jasnosc pisze o szpitalach czyli bardziej zaawansowanych usługach

boje sie ze zagubimy sens tego zawodu i zostanie tylko bezwzgledne trzepanie kapuchy ku chwale firmy medycznej z cieciem kosztów ,wybieraniem lepszych pacjentów czyli siła rzeczy niektorzy zostana na lodzie /lub na ulicy/

kazdy kraj z prywatna medycyna ma okreslone minimalne wymagania dla procedur i ich koszty -my oczywiscie nie

za to mamy gosci o przypadkowych wykształceniach,powiazanych z polityka samorzadowa z ktorych robia prezesów,rady nadzorcze

dobrze wiecie ze społka moze generowc zadłuzenie przez dosc krotki czas

jak myslicie czyj interes bedzie sie liczył pacjenta czy prezia i rady nadzorczej?

jestem za prywatna medycyna bo ludzie inaczej pracuja nie ma co sie oszukiwac :)ale opartej na solidnych podstawach co komu sie nalezy i za ile i niech to Kopacz wreszcie ludziom powie

jeszcze jedno oczywiscie jest tajny plan finansowania szpitali strategicznych ktorych nikt nie bedzie prywatyzował . Pojawia sie pytanie dlaczego skoro sa tak dobre

pewnie poszłoby łatwiej i byłyby jeszcze lepsze ale nie o nich sie nie mowi w projektach rzadowych prywatyzacji i maja praktycznie patent na zadłuzanie

zadłuzaja sie bo uczciwe lecza najczesciej to czego inne szpitale leczyc nie chca ,nie moga bo padna finansowo,nigdy nie dostana pozwolenia na konkretne procedury czyli rzad jednoczesnie przyznaje sie ze tego za kase z NFZ nie da sie zrobic bez zadłuzania

ciekawe na ile wzrosnie liczba pacjentow z chorobami ktorych nikt nie bedzie chciał leczyc bo beda nisko wycenione przez NFZ według ich kaprysu

pozostanie dopłata do leczenia z własnej kieszeni pacjenta i to nastepny tajny plan

obecnie ustawa o SPZOZ uniemozliwia skubanie pacjenta na dodatkowoa kase przy przejsciu w spółke robimy co chcemy prawda?

jaki morał ?ludzie z kasą sobie poradza jak zawsze bezrobotni,nieubezpieczeni emeryci i rencisci z niskimi dochodami juz niekoniecznie czekajac grzecznie w kolejce na procedure szpitalna

nawet juz obecnie mamy sytuacje w prywatnych szpitalach ze po wyrobieniu kontraktów z NFZ robi sie przymusowa przerwe z urlopami lipnymi remontami i wtedy "róbta co chceta " dostajecie adres innego szpitala :)) i w droge

nie wiem czy jestem zrozumiały ,starałem sie dosc prosto napisac o urokach prywatnej medycyny

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir

tak jak wczesniej pisalem , po socjalistycznemu martwisz sie za bardzo, co z tego , ze jakas firma da najnizsza na swiecie cene jak pacjenci i tak nie beda sie u nich leczyc? nie potrafisz sobie takiej sytuacji wyobrazic? to takie trudne? nie wypracuje wtedy kontraktu i za rok juz jej nie bedzie, wiec to jest bardzo wydumane z tymi najbiedniejszymi co tak straca, ten system nigdy nie byl dla biednych ludzi, pisze to jako 'uslugodawca', jest owszem biorac pod uwage naklady bardzo dobry, ale tylko kosztem tego , ze personel pracuje za male stawki i lekarze nie pracuja zgodnie z kodeksem pracy tylko wymysla sie rozne rzeczy w prawie zeby pracowali 2 czy 3 X wiecej niz tzw. obywatel, opcja opt-out itd.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

cir

fajnie piszesz o tych zagrozeniach, ale wybieranie lepszych pacjentow to juz jest od kilkudziesieciu lat, a to ,ze jest system kolejek to jakby warunek panstwowej , a nie prywatnej sluzby zdrowia wiec nie wiem czego tak naprawde chcesz? zeby bylo jak do tej pory? tak jest dobrze? musza byc warunki konkurencji czlowieku, to czy ciecie kosztow dotyczy tez bezpieczenstwa pacjenta jest kwestia otwarta, moze tak byc , ale nie musi, rynek i pacjent to oceni, jesli pacjent umiera w przebiegu powiklan okolooperacyjnych i jest podejrzenie zaniedban to nie masz przyjaciol i zostajesz sam kontra rodzina pacjenta i sad, bez wzgledu na to czy stalo sie to w prywatnej czy panstwowej jednostce, nie ma tutaj zadnej roznicy, jesli na na jednej sali w panstwowym szpitalu robi sie 4 zabiegi do 14ej i sala stoi , a w prywacie 10 zabiegow do 18ej to co jest lepsze do pacjenta i co lepiej rozladowuje kolejki? tylko tutaj cala walka toczyla sie zeby prywatnych do kontraktu nie dopuscic, zeby zostali im tylko najbogatsi pacjenci , a nie sredniacy i biedni....

meloman 62, 9 Mar 2009, 22:46

>Zdumiało mnie, że o śmierci profesora Religi media powiadomił członek PiS, a nie ktoś z bliskiej

>rodziny czy towarzystwa lekarskiego - naturalne byłoby, żeby to zrobił np. uczeń profesora czy

>przewodniczący samorządu lekarskiego. Uważam, że takie załatwienie sprawy było bardzo niestosowne i

>pokazało po raz kolejny, czym naprawdę jest ta partia (profesor nie był jej członkiem!!!)

cieszę się towarzyszu że nagłośniliście ten rażący apolityczny problem

religę wciągnięto w to bagno nieświadomie, tak jak zytę np. to ubezwłasnowolnione bezmózgi, w przeciwieństwie do melomanów audiodałnów itp.

nie każdy ma prawo powiadamiać w tym wolnym kraju.. to pewnie jakieś wraże siły przemyciły tego niusa nie tym co trzeba

melomanie62- gratuluję słusznej proletariackiej apolitycznej czujności

nie- tak naprawdę religa był zawsze wrogiem geminich i ich partii!

electro oni własnie przetrwaja to tak działa- bo beda mieli najnizsze koszty własne tnac co sie da

jesli piszesz o strachu przed powikłaniami i grazacymi konsekwencjami to ten strach maja ale tylko lekarze ale juz kadra zarzadzajaca zatrudniajaca lekarza jako firme podwykonawcza tego strachu ma zdecydowanie mniej

widze ze pisze zdecydownie jako pracownik okreslonego szczebla tego systemu i oceniasz wszystko bardziej w stosunku do siebie

moje ocena jest bardziej skierowana na całosc i zwyczajne dobro ludzi

brzmi to smiesznie wiem ,ale ten system bez nadzoru w sensie jakosci swiadczenia/koszyk plus wycena procedur/prowadzi w kierunku swiadczen medycznych np jak w USA

czyli dobre leczenie tylko dla "dobrych" ludzi reszta rowno minimum lub brak

cir odrzucasz proponowane rozwiązanie lecz czy masz jakiś pomysł co z tym zrobić.

Co najmniej jeden szpital został sprywatyzowany podczas rządów PiS.

"- Rząd, na czele którego stoję, nigdy nie miał planu prywatyzacji szpitali; byłem i jestem tego zdecydowanym i radykalnym przeciwnikiem - oświadczył wczoraj premier Jarosław Kaczyński. Jednak wbrew temu, co mówi, prywatyzacja się toczy. Zwłaszcza tam, gdzie zadłużone szpitale mają trudności z utrzymaniem się na powierzchni. Tak jest z miejskim szpitalem w Bydgoszczy. Na najbliższym posiedzeniu rady miasta rozstrzygnie się, czy zostanie przekształcony w spółkę komunalną. Ale jeszcze niedawno poseł PiS przekonywał, że dobrze jest wprowadzić do spółki prywatnego inwestora.

- W mieście są dwie większe lecznice, a my nie jesteśmy w stanie z nimi konkurować - tłumaczy pomysł sprywatyzowania szpitala dyrektor Krzysztof Tadrzak. - Musimy więc szukać niszy, otwierać oddziały, jakich tam nie ma, ale do tego potrzebne są pieniądze. Jako spółka wszystkie zyski będziemy mogli inwestować w rozwój"

tak to w praktyce wygląda.

nie odrzucam ale wpierw jak napisałem wprowadzenie nadzoru w sensie jakosci swiadczenia /koszyk plus wycena minimalnego kosztu procedur/ nikt tego nie robi

prywatyzacja musi sie toczyc bo zadłuzenie niektorych szpitali przekracza roczny budzet miasta i grozi to zarzadem komisarycznym a co najbardziej bolesne wywaleniem z posadek miejskich wszystkich samorzadowców :)) to po pierwsze

po drugie prywatyzacja dla miasta to poniekad zbawienie bo spółka moze ogłosci upadłosc ,likwidacje - a SPZOZ nigdy/musi byc zgoda wojewody co jest nierealne/ wiec miasta beda wreszcie mogły pozbyc sie tak niechcianych szpitali lub dwa zastapic jednym

po trzecie nikt w tym kraju nie chce dorzucac do szpitali ani grosza dodatkowo poza przychodem z NFZ i kazdy samorzad zrobi wszystko aby pozbyc sie tej kuli u nogi

aby sie kreciło samorzady powinny dokładac 30% budzetu szpitala tak jest w europie zachodniej tam gdzie naprawde dba sie o poziom leczenia dla mieszkancow danego regionu

my jestesmy biednym krajem niestety a samorzady ledwie ciagna np szkoły i inwestycje unijne

< Musimy więc szukać niszy, otwierać oddziały, jakich tam nie ma, ale do tego potrzebne są pieniądze. Jako spółka wszystkie zyski będziemy mogli inwestować w rozwój">

klasyczne gładkie słowa zarzadcy powielane przez nich wszystkich

NFZ musiałby miec po pierwsze pieniadze na nowe procedury i nowe kontrakty

nikt prywatny nie włozy złotowki w interes ktory przez nastpne lata nie bedzie miał konkretnego przychodu o dochodzie nie wspomne

jeszcze jedno jako spółka beda spłacac zadłuzenie poprzednio istniejacego zlikwidowanego SPZOZ bo Kopacz spłaca tylko niektore długi srednio 30 % wiec kiedy te zyski na rozwój :)

cir

wg mnie po prostu Twoje wnioskowanie jest fałszywe, nic nie dowodzi pogorszenia jakosci swiadczen po komercjalizacji/prywatyzacji, swiadcza o tym np. setki pacjentow zoperowanych w moim wojewodztwie z powodu zwyrodnienia stawu biodrowego w szpitalu , w ktorym pacjent nic nie placi , a zabiegi odbywaja sie non-stop , a z kontraktu z nfz zarowno lekarz jak pielegniarka instrumentalna maja odsyp, czyli komercjalizacja, WSZYSCY sa zadowoleni, najbardziej pacjenci dlatego uwazam , ze takie socjalistyczne myslenie jak preZentujesz jest bez sensu, bo tak jak Ty piszesz juz bylo, sprawiedliwie, rowno dla biednych i bogatych tyle, ze wszystko w teorii, nie wiem co Ciebie to obchodzi czy bedziesz zoperowany w szpitalu , ktory jest wlasnoscia samorzadu przez tego samego lekarza czy bedacy wlasnoscia 'panstwa' bo takie sytuacje moga miec i maja miejsce, w samorzadowym dostajesz proteze biodra w ciagu 4 tygodni w ramach nfz, w 'panstwowym' po 1,5 roku kolejki w ramach nzf, ten sam lekarz, ta sama instrumentariuszka, ta sama proteza, no chyba jasniej nie moge tego napisac , ale ide o zaklad , ze znajdziesz i tak dziure w calym....

electro wybrałes procedure na ktorej sie dobrze zarabia

własnie na takich zabiegach ortopedie prywatne robia obecnie kapuche a przypadki ostre czyli wypadki drogowe lub nawet banalne złamania wypieprzaja z izby przyjec za okno jesli juz chcesz dosłownie do gorszego/głupszego/ szpitala ktory bawi sie w ostre dyzury

moge pojechac bardziej po bandzie -prywatki robia protezy babciom ktore nigdy nie wstana z łóżka i jak to nazwiesz ?ja nie napisze bo mnie to brzydzi

dalej myslisz za płytko rozpatrujac problem

doradzam prywatkom medycznym/nie napisze w jakim charakterze :)) / od ok 10 lat i dobrze wiem co robia i o czym głownie marza

NFZ płaci nie za efekt leczenia , jakosc a jedynie za wykonane swiadczenie wiec jak utrzymasz electro jakosc?? sumieniem prezesa spółki ??????

cir

w kolko to samo, czlowieku wystarczy sp***dolic jedna operacje i jest po Tobie, u nas gosciu pomylil nogi przy operacji, juz z 5 lat minelo , a on jest na sali operacyjnej raz na miesiac , dwa,przy asyscie, jest skonczony, prywata nie zarabia bo jest taka madra i oszukuje pacjentow oszczedzajac tylko musi zatrudnic ludzi u ktorych pacjenci chca sie operowac,nikt kto sobie nie radzi w panstwowym nie znajdzie pracy w prywacie , bo tutaj bez zaplecza w oiom nie ma przepros jak cos sie pierdzieli, co chcesz mi udowodnic? ogromna wiekszosc operacji to operacje planowe, urazowka musi byc i bedzie i tez ma dobrze oplacone procedury, czesto tacy pacjenci wymagaja kilku drogich operacji, o co sie martwisz? zlamiesz noge to masz do wyboru kilka szpitali, po co opowiadasz takie banialuki, nie odniosles sie do tego co napisalem, kazdy szpital prywatny czy panstwowy szuka dobrze platnych procedur, a nie slabo platnych, prywatne musza sie jakos bilansowac i to jest roznica, jaki jest rachunek ekonomiczny jesli mozesz sie bez konca zadluzac? nie wiem ciagle jaki masz problem? dlaczego wolisz czekac 1,5 roku do dobrego lekarza na operacje w panstwowym, a nie podoba Ci sie ze jest mozliwosc operacji u tego samego lekarza w skomercjalizowanej jednostce za 4 tygodnie? co jest w tym zlego? to samo dotyczy wielu innych operacji, sa szpitale robiace tylko pecherzyki i przepukliny, po 15-20 operacji dziennie, co w tym zlego? czego pacjenci maja czekac na panstwowy syf, albo szukac dojscia za lapowy?

cir

co to wogole za teksty , ze doradzasz prywatnym i wiesz o czym marza? to jakis socjalistyczny belkot, a jak myslisz o czym marzy dyrektor panstwowego szpitala? o tym samym co prywatnego...kazdy chce tego samego, czyli KASY... tak jest w kazdej dziedzinie, Ty tez chyba nie doradzasz za darmo...jest strona panstwowa , ktora placi za uslugi medyczne jak najlepsze za dana cene i ma sie nie dac oszukac i uslugodawca, ktory ma zarobic jak najwiecej, czyli wyrwac jak najwiecej kasy z systemu, to chyba jasne

cir

no i nie wiem dlaczego wymagasz od wszystkich szpitali nocnych dyzurow, po kiego w prywatnych szpitalach nocne dyzury? albo w szpitalach stricte zabiegowych? to jakis bezsens

Horst,

"cieszę się towarzyszu że nagłośniliście ten rażący apolityczny problem"

nie jestem i nie zamierzam być twoim towarzyszem - tak się zwracaj do swojej jaczejki z PiS

Gość

(Konto usunięte)

Czy dla tzw. najbiedniejszych stanowi jakąś róznice że nie otrzymają pomocy medycznej z takiegopowodu że skończyły sie jakies tam kwoty czy inne limity w nfz czy też z takiego powodu że hipotetycznie sprywatyzowanoby to i nie byłoby ich stać.

no wlasnie o tym pisze, tzw. najbiedniejsi dzisiaj tak samo sa odsylani na za pol roku i nikt nie wylewa krokodylich lez, ba wiekszosc wladcow medycyny z politycznego nadania ma to gleboko w d...

electro powiem ci po raz kolejny rozpatrujesz problem tylko z pozycji lekarza ktory chce zarobic ,dorobic i jego ewentualnego pacjenta w tym waskim ukladzie

rozmawiamy o polityce zdrowotnej tego kraju a nie waskich interesach

gdybys wychylił nos poza swa waska specjalizacje i kombinacje oparte na własnych doswiadczeniach zawodowych i własnego szpitala ze społeczkami satelitami gdzie dorabiacie i porozmawiał z ludzmi zarzadzajacymi firmami medycznymi w tym kraju usłyszałbys to co ja ci pisze

nie mam siły powtarzac juz pewnych rzeczy o jakosci i ich kontroli bo to dla ciebie tylko puste słowa

chcesz dalej tworzyc jakosc bez ustalenia reguł gry,dla ciebie jakosc to tylko zadowolenie pacjenta niewazne ze wydymanego ale zapewne naukowo wydymanego wiec to najwazniejsze

zakładajcie moi drodzy protezy biodrowe u 80 letnich staruszek ktore nie wiedza o bozym swiecie i od roku nie chodza i nigdy nie wykorzystaja swojej nowej drogiej protezy bo nikt z was nie stara sie pamietac ze kasy jak co roku zabraknie na chemioterapie nowotworow u dzieci

mysle ze koniec mojego udziału w tym watku poswieconym prof Relidze

facet jako minister miał sumienie o tym moge was zapewnic,Kopaczowa to tylko tryb w politycznej maszynie PO

mnie jako pacjentowi jest obojetne jaki bedzie system leczenia w tym kraju bo bez problemu sobie dam rade

jako człowiekowi ktory ma jednak jakis fragmentaryczny wpływ na to co sie dzieje w dostepie do leczenia juz nie

socjalizm to dla ciebie tez puste słowo wiec go nie naduzywaj nim go nie poznasz

akurat znam szpitale gdzie dyrektorami sa nielekarze.Bez dlugow ,bez strajkow , z dobrymi inwestycjami w sprzet.I szpitale ktorych juz nie ma, bo dyrektorami byli ...lekarze.Ale po co???

pomylenie jak piszesz "nogi " do operacji to dyscyplinarka dla lekarza electro w normalnym swiecie i kara dla ordynatora czy kierownika oddziału za brak nadzoru a ty piszesz ze on dalej sie placze na oddziale i straszy pacjentow

zarzadzanie w twoim oddziale lezy trupem

muls bycie ministrem nie oznacza ze dzieje sie tak jak chcesz i to jest głowny problem

liczy sie tylko twoje zaplecze polityczne stad cała siła przebicia dla ministra

a Kopacz nawet nic nie chce tylko pozbyc sie problemow

kopacz robi to co moze i zrobi to tak ze wystarczy, w przeciwienstwie do tych co mieli tylko sumienie i patrzyli jak to wysraczy.Koncepcja z uspolkowieniem jest dobra i trzeba w to wpuscic samorzady.Juz mase szpitali sobie radzi, a reszta kce.I tak to pojdzie w tym kierunku niezaleznie od wysranej sraczki, przez roznych sraczy.religa akurat niewiele chciał- czy umiał.nie moj problem.potrzebny był jako twarz do wyborów.Zalatwienie na cacy przeszczepow w W-wie to był jego pomysl, z jednoczesnym przezuceniem sił i srodkow do gdanska ...zdaje sie.Takie chodza plotki.

cir od stycznia przestales ogladac telewizyje.Przeszcepy zalatwił ziebro za rada .....A skad taki matolek jak ziebro mial to wszystko wiedziec.Na poczatku takim matolkom trzeba...nadac temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.