Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do 200zł/metr

Accu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam nie wierze w tajemnice :D Oczywiście że w emalii powinny grać lapiej, no ale od gołych przewodów już nie był bym taki pewny xD Dlatego jeśli ktoś nie ma małych dzieci i "kotka", zawsze wyłącza sprzecik zanim zacznie w nim grzebanie itd to chyba najtańszą metodą jest położenie przewodu bez izolacji - no i cieszenia się dźwiękiem no i ceną za który taki przewód kupiliśmy. Dla tych którzy chca się czuć bezpiecznie i mają dużo więcej kasy (lub mają dziecko lub kotka itd) alternatywą moga być czywiście anty kable oraz pozostałe wynalazki.

Pozdrawiam

Piotrek_kotek - "Czyli nic nie pozostało jak tuning kuchenki xD"

Kriogenizacja jest zabiegiem polegającym na obniżeniu temperatury do ok. -280C

Bardziej wskazana tuningowana zamrażarka.

Fizyka panie,fizyka :-)

No a jeśli jest to goły przewód z miedźi OFC to co tam może się utleniać? xD

Spojrzałem sobie właśnie na te głośnikowe anty kable i stwierdzam że są nie są wcale drogie więc jeśli ktoś potrzebuje to może zaryzykować. Jak wyglada przekrój tego antykabla? tz ile i jakich nitek, jaki skręt?

Wracając Frank do fizyki to zero absolutne (temperatura 0 K odpowiada ona 273,16 stopni C, w której cząsteczki nie wykonują żadnego ruchu, a ich wewnętrzna energia wynosi 0) a samą kriogenizacje wykonuje się w temperaturach ok -230 do -250.

Fizyka panie,fizyka

tz ile i jakich nitek, jaki skręt?

Z jednej !

Ni ma żadnego skręta,jest prosta !

Ale z fizyki toś lamer korzystąjacy googla i nic więcej.

Dobry tekst z emalią / tylko nie Motylek/.

Wracając do tematu utleniania to przy średniej wilgotności ok 75% pierwsze oznaki utleniania przy drucie nawojowym o średniej czystości 3-4N (gołym bez lakieru , emalii i innych powłok zabezpieczających) będzie widać już po niespełna miesiącu :). A to już Panie jest praktyka, znajomość materiałów i ich wad :).

Kurcze Maciek przecież pisze przy !!!GOŁYM!!! drucie miedzianym czyli bez jakiejkolwiek elektrycznej bądź magnetycznej izolacji :). Może teraz zauważysz o co chodzi :). Piotrek pisał że lepiej się zachowa goły drut od emaliowanego a jemu wybijam ten pomysł z głowy po prostu bo nic dobrego z tego nie wyjdzie (przynajmniej przy dłuższym okresie użytkowania) ;).

Frank lamer to ten który chyba jest w błędzie a nie ten który korzysta internetu, pomijając juz sam fakt że też musiałeś go użyć żeby rozpoznać skąd to wkleiłem, pomijając już sam fakt że po co pisać skoro już jest napisane a co mi da poprawianie autora?

Basill oczywiście i to bez róznicy ile to ma N 1 czy 10, ważne jest czy miedź jest OFC czyli beztlenowa, która ma to do siebie że sie nie utlenia.

Arek__45

Święta racja ;D

A z resztą ryby i koty głosu nie mają ;P Od tego wszystkiego nam się pomieszało pomijając fakt, że zeszliśmy z tematu xD Idę się czegoś napić może odrobie zaległości chemiczne ;P

"Twój kot kupował by whisky" miauuu?

Pozdrawiam

Basill, 19 Mar 2009, 18:06

>Goły drut nawojowy siłą rzeczy po pewnym czasie zacznie się utleniać więc nie wiem czy to takie

>dobre rozwiązanie :).

Tlenek pojawi się na zewnątrz a nie wewnątrz przewodu. Minus więc to wygląd takiego miedzianego, gołego przewodu po pewnym czasie.

Arek__45, 20 Mar 2009, 06:58

>Miedz sie nie.....utlenia :)))) ...chemia panowie ,chemia nie fizyka.

Miedź się utlenia (na zewnątrz powstaje tlenek miedzi) ... dopiero po tym tlenek miedzi reaguje wodą i dwutlenkiem węgla tworząc patynę .

@discomaniaku w takim razie jakie byś polecił kabelki do mojego zestawu (przepraszam za DVD, ale na razie nie mam gotówki na zmiany). Za parę tygodni zamiast 930 będzie 1062 . Czytałeś pewnie wcześniej jakie mam i co kombinowałem. Jak dotąd czy wepnę sznurówkę, kabel video czy przewód antenowy czy pozostanę przy swoich OEM Supra Fly4.0 brzmi tak samo. Tak jakoś matowo, z kocem na kolumnie. Ktoś mnie przestraszył, że jest to wina sprzętu gdyż jest nieczuły na jakąkolwiek zmianę okablowania :(. Wynalazków mam dosyć. Dodam,że za IC mogę dać max 250 zł a za głośnikowy do 50 zł/metr. jak najbardziej mogą być używki. Pomocy.....:)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Co do IC to proponuje sobie zrezygnować - lepiej kupić mikrofonowego cordiala cmk250 i dodać neutriki i masz IC gotowy za kilkadziesiąt złotych. Jeśli tanie głośnikowe które odmulają to możesz spróbować tego Anty kabla spokojnie się w cenie zmieścisz, natomiast jeśli nie przeszkadzało by Ci lekko zwiewne brzmienie to kup sobie RealCable BM-250T pamiętam że to dobry kabelek był i dość tani i napewno nie z tych zamulających.

Pozdrawiam

W moich kabelkach wyczytałem,że jest to wersja Classic 4.0 miedziane kable jednakże bez cynowania. Jaki wpływa na dźwięk może mieć cynowanie miedzi?

sittek, 20 Mar 2009, 15:52

>W moich kabelkach wyczytałem,że jest to wersja Classic 4.0 miedziane kable jednakże bez cynowania.

>Jaki wpływa na dźwięk może mieć cynowanie miedzi?

... zwiększenie pojemności i oporu ?

Tutaj jest fotka tego realka, dodam tylko że nie jest to cynowane xD A ta zwiewność kabelka pewnie została specjalnie zaprojektowana rodzajem skręceń i użycia Cu i Ag. Z tanich kableków ten uważam za jeden z lepszych (z core solid natomiast taśmę ;P)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kyle, 20 Mar 2009, 16:00

>sittek, 20 Mar 2009, 15:52

>

>>W moich kabelkach wyczytałem,że jest to wersja Classic 4.0 miedziane kable jednakże bez cynowania.

>>Jaki wpływa na dźwięk może mieć cynowanie miedzi?

>

>... zwiększenie pojemności i oporu ?

a jakie ma to przełożenie na prezentację dźwięku? bo na cenę kabla ma przełożenie prawie 2x.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Cu sie cynuje czyli zbezpiecza przed degradacja .A ten splot to tylko ..tak akurat jest maszyna ustawiona i tylko tyle.A tak w ogole skretki to niezbyt szczesliwe rozwiazanie.Za duze przesuniecia fazowe.

• 4 lata później...

QED X Tube XT - 350 - tani i dobry

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.