Skocz do zawartości
IGNORED

bezstratne przegrywanie muzyki

Rozpadlin

Rekomendowane odpowiedzi

witam

pożyczyłem od kolegi kilka fajnych, oryginalnych, trudno dostępnych płytek

chciałbym je przegrać na cd-r w jak najlepszej jakości, czyli najbardziej bezstratnie

wielu zachwala EAC, więc i jego użyłem

mam w związku z tym kilka pytań:

przy zgrywaniu wybrać ikonkę WAV, czy IMG (czym one się różnią)?

raz wybrałem IMG i w docelowym folderze 3 utwory zgrały mi się jako jeden długi

z tej racji, że chciałem na jednego cd-r'a nagrać 2 płyty 36 minutowe, a każda z nich ma po 3 utwory, czyli w sumie 6

więc zgrałem te 2 płyty, ale zamiast 6 utworów, zapisały się 2 utwory 36 minutowe (czyli jakby każda płyta to jeden track)

jak tego uniknąć?

jak za pomocą EAC najalepiej nagrać zgrane już utwory?

nie musi być szybko, byleby dokładnie!

chyba,że polecacie jakiś inny program do bezstratnego kopiowania cd?

i żeby wszystkie utwory nie łączyły się w jedną ścieżkę?

dziękuję i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/50146-bezstratne-przegrywanie-muzyki/

IMG tworzy obraz płyty w formie 1 pliku wav i tzw. arkusz dyrektyw (plik cue) z instrukcją dla programów wypalających (w EAC też to można zrobić) jak z tego WAVa nagrać z powrotem płytę CD z utworami.

WAV tworzy odrębne pliki (o ile pamiętam ;-) )

Ponieważ pliku WAV nie otagujesz (tytuł, autor itp) to najlepiej zgrywać do IMG a potem zrobić foobar2000 konwersje do plików FLAC z utworami (czytając plik cue foobarem) - nie wiem czy z poziomu EAC można to zrobić od razu.

A tak w ogóle jak jesteś zielony w temacie i nie wiesz co i jak ustawić w EAC aby mieć 100% jakości w ripowaniu to polecam zainwestować w dBpoweramp to taki fajny kombajn do ripowania i konwersji plików audio.

Musisz ściągnąć kodek Flac.exe, umieszczasz go najlepiej w folderze EAC z innymi kodekami, w zakładce opcje kompresji z rozwijalnego menu wybierasz koder użytkownika i niżej podajesz ścieżkę do flac.exe.

Przy ripowaniu klikasz ten przycisk z mp3 a EAC zrzuci materiał w formacie WAW a potem skompresuje do flac, w tej zakładce z kodekami możesz też sobie zaznaczy czy po konwersji do flac ma pozostawić waw-y czy nie.

Koledze chyba chodzi o wypalenie zawartości 2 CD na 1 CD a nie o konwertowanie do flac :-)

Więc w programie EAC zaznacz WAV, powinny powstać oddzielne pliki dla każdego utworu z CD.

Później w Nero wybierz Audio-cd i wskaż te powstałe pliki z obu płyt.

wynika z tego, że popełniłem błąd gdy w EACu zamiast do WAV zgrywałem do IMG

w sumie ciekawe czym to się różni?

pożytek z WAVe taki, że są oddzielne tracki, a nie cała płyta jako jeden utwór

czyli jak ripować to EAC-iem, a nagrywać Nero, czy jeszcze innym, lepszym programem?

i jeszcze pytanko: WAV od FLAC czym się różni?

nie pitol

niektórzy forumowicze nie potrafią żyć bez kwasów

nie podoba się - to nikt do odpowiedzi nie zmusza, ot co.

czasem podczas dodawania posta wpadnie się w taki ciąg, że być może zada się proste (łatwe do znalezienie odpowiedzi w innych źródłach) pytanie, ale takie już uroki dyskusji na forum.

odpowiadałem na wcześniejsze posty i niejako przy okazji zadałem pytanie. zabronione?

przecież na 80% pytań odpowiedzi znaleźć można również w innych źródłach

ale po coś się jednak na audiostereo też trafia

pozdrawiam

FLAC (ang. Free Lossless Audio Codec)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to cos jakby skrzyzowanie mp3, wav i zipa lub rara. Laczy zalety ww. formatow ale jest za to "tlustszy" od mp3 (ale chudszy od wav). Kompresja w tym formacie nie powoduje ubytkow w jakosci i jest w sumie jedyna sensowna alternatywa do sluchania muzyki w stosunku do CD (sa i inne, ale flac jest otwarty i ma stosunkowo duze wsparcie w dekoderach sprzetowych - patrz np. watek o squeezboxach).

a tu masz instrukcje korzystania z EAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jeden z najlepszych programow do ripowania plyt i chyba najlepszy z darmowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pajr0, 18 Mar 2009, 22:22

>to cos jakby skrzyzowanie mp3, wav i zipa lub rara.

ja bym w to mp3 nie wplatał - ot zwykły bezstratny kompresor ale wykorzystujący pewne zależności występujące w sygnale audio celem lepszej kompresji

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

FLAC to kompresor matematyczny (coś jak zip), pakuje "jak leci". Stratna kompresja (MP3 itp.) oparta jest o algorytmy fizjologiczne słuchu, tzn. 2 dźwięki (np. z różnych instrumentów), które występują w tym samym zakresie częstotliwości, są przez kodek interpretowane jako jeden itd. Ucho ludzkie i tak nie rozróżni zmian. Informacje "ważne" pozostają najsłabiej skompresowane. Podczas odsłuchu brakująca informacja jest interpolowana.

Niemniej jednak przy długotrwałym słuchaniu (albo audiofilskim) MP3 itp. jest męczące dla ludzkiej psyche. Szczególnie bywa to groźne dla młodych gustów, powodując przytępienie wrażliwości.

IMG to skrót od image - tzn. jakby odcisk całej informacji.

josef, 18 Mar 2009, 22:51

>pajr0, 18 Mar 2009, 22:22

>

>>to cos jakby skrzyzowanie mp3, wav i zipa lub rara.

>

>ja bym w to mp3 nie wplatał - ot zwykły bezstratny kompresor ale wykorzystujący pewne zależności

>występujące w sygnale audio celem lepszej kompresji

mp3 nie jest i nigdy nie było bezstratne

Dodam jeszcze, że większość znanych programów (EAC, Easy CD-DA, Nero) zgra płytkę z 100% dokładnością, a wszystkie kopie będą identyczne (co do zera i jedynki), chyba że płyta jest b. porysowana, a napęd słaby (nie słuchaj muzyki na głośnikach w trakcie nagrywania/kopiowania, to pogarsza sprawę! )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.