Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego dobre kolumny surround???

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

żeby lepiej straszyło..., u mnie za tyły robią podłogowe, ponieważ z małych kiepsko było słychać

poza tym koncerty bardzo fajnie śmigają, płyty nagrane wielokanałowo...

pzdr

123... test

w surroundach do filmów najważniejsze jest pasmo średnio-wysokotonowe, dobrze by było jeśli wysokie tony są szczegółowe i wyraźne, wtedy będzie najlepszy efekt

wstawianie większych kolumn ma sens tylko jeśli słuchasz muzyki SA-CD, w przypadku koncertów czy filmów najlepiej brać dipole albo małe monitory, które łatwiej będzie nam ustawić

tak się zastanawiam nad tym co napisałeś w tytule wątku ... nie wiem co za filmy tam sobie puszczasz ale tak na moje oko i ucho to w dobrych filmach dvd to tych efektów jest na 100% ścieżki filmu , owszem - szepty, deszcz, skrzypienia, szmery ale i muzyka i mnóstwo odgłosów które właśnie tworzą scenę i atmosferę filmu , a 10% to są super bombastiki w najlepszych realizacjach są takie do których można wracać wielokrotnie i bez nich to zupełnie inny film ...niestety, wracając do tych 90% które tworzą pozostały klimat - ja po kilku miesiącach użytkowania kina w ogóle nie wyobrażam sobie powrotu do oglądania filmów bez tego co dają głośniki efektowe , dla mnie to zupełnie inna bajka, nie mówiąc już o tym, że każdy film, nawet ten bez ścieżki DD ogląda się o wiele przyjemniej z wykorzystaniem dekoderów ampli.

Powiem ci ze byłem w sklepie z sala odsłuchowa i pościli mi "Wyspę" w stereo + sub kolumny za ok 14tys apli za 6tys i nie brakowało mi tylu było porostu super. A tył był by tylko kroplom w tym stereo. A może tytuły filmów o których mówisz????

Jest też taka opcja ze możne mam za słabe kino:(

daro

ja się nie chcę z tobą licytować i nie chodzi tu sprzęty za naście tysiaków,zapewne to co słuchałeś było super, lecz nigdy to samo co z głośnikami efektowymi, też byłem w kilku salach odsłuchowych i tam z reguły nigdy nie ma warunków do dobrego odsłuchu kina, te głośniczki trzeba odpowiednio sobie ustawić nie mówiąc o odpowiednich nastawach w ampli, krótko mówiąc jeśli dobierasz do swego domu , to dopiero tam naprawdę przekonasz się czy warto... , przecież trzeba ustawić odpowiednią scenę aby przody i tylne były zrównoważone , chyba nie powiesz mi , że w stereo słyszałeś to co miało zabrzmieć z tyłu, przy bombardowaniu to owszem kierunki mogą sie pomylić co z której strony wybucha ale przy tych cichych efektach a nawet tych głośniejszych nie osiągniesz efektu kierunkowości, nie ma potrzeby wymieniania tytułów jeśli drzwi skrzypią z tyłu to tam masz to słyszeć ,a tego chyba nie ma w stereo, a jeśli przejeżdża obok pojazd to masz słyszeć jego silnik z tyłu do przodu, ot co , nie myśmy to wymyślili i żadnej ameryki tu nie odkrywamy, większość filmów dvd jest realizowana w DD 5.1 jak chcesz odtworzyć zamierzenia twórców ?

daro896, 17 Mar 2009, 20:17

>tak mnie zastanawia po co w ogóle dobrej klasy surround

To proste. Pomijając wszelkie efekty, głośniki surrond pomagają zwiększyć głębie i przestrzeń z przodu. Dzięki nim można usłyszeć jak "przesuwa" się głos aktora idącego do nas, a przy dobrych realizacjach można usłyszeć także dźwięki "z góry". To powoduje że filmy stają się niesamowite :-)

Niestety tych efektów nie słychać gdy ma się "nie pasujące" surrrondy do przodów. To tak jakby w systemie stereo postawić na kanał lewy podłogówkę a na prawy monitor. A następnie stwierdzić że to w niczym nie przeszkadza i dalej będzie głębia, przestrzeń itd. bo różnica jest tylko w odtwarzaniu basu

pozdr

daro896

Po wstawieniu B&W 602s3 jako surround usłyszałem bardzo dużą równicę, może dlatego że wcześniej miałem słabe kolumniemki innych firm, ale obecnie nie mam zamiaru ich zmienić. Być może B&W 601 lub 600 też by wystarczyły. Tego nie miałem możliwości sprawdzić.

daro896, 19 Mar 2009, 09:19

>Czyli jak zmienię moje tyły na takie za 1500zł to usłyszę różnice??(znaczną)

To zależy od tego jak bardzo popadłeś w samozachwyt nad swoim słuchem. Dobry sprzęt to dobry sprzęt, i zawsze sprzęt dobrej jakości będzie lepszy od tandety.

daro896, 19 Mar 2009, 09:19

>Czyli jak zmienię moje tyły na takie za 1500zł to usłyszę różnice??(znaczną)

Różnicę usłyszysz na pewno tylko nie o to chodzi. Wszystkie kolumny muszą być w maksymalnym mozliwym stopniu podobne brzmieniowo. Im większe różnice w brzemieniu, barwie i ZGODNOŚCI FAZOWEJ tym trudniej osiągnąć doskonałą wielowymiarową przestrzeń dźwiękową w trakcie seansu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.