Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie listwy, cała prawda

MaTiX_lama

Rekomendowane odpowiedzi

frytu, 22 Mar 2009, 09:56

>A co powiecie na to, że to elektrownia najbardziej kaszani nasz ukochany prąd :) W elektrowni Opole

>kiedyś była jakaś akcja, że "zanieczyszczony" prąd produkuje i że niby tam odbiega od jakiś

>standardów.

>

>Btw.

>A jak by tak jakiś falownik zastosować?

>Wtedy śmieci nie będzie a i sinusik powinien ładny wyjść.

bzdury, bzdury, bzdury..

areczek, 22 Mar 2009, 10:13

>Jorgen, 22 Mar 2009, 07:36

>

>>areczek, 21 Mar 2009, 22:44

>>

>>>Ubaw to ja miałem jak podłączyłem dławik.W zasadzie to nie ubaw tylko przyjemność.

>>

>>a wiesz:

>>- co to jest dławik?

>>- dlaczego i w jakim celu go podłączyłeś?

>>- czy uzyskałeś zamierzomy efekt i jak to sprawdziłeś?

>>a tak można sobie pisać jak nie ma się niczego innego do robienia.

>>

>>ale kiedyś mówiono papier wszystko wytrzyma, no tak ale wcześniej nie było internetu...

>

>Jeżeli ktoś kto wykonał ten dławik powiedział że to dławik to nazywam to dławikiem,przestań pitolić.

a na moje pytania umiesz odpowiedzieć? czy tylko jeżeli ktoś wykonał i powiedział, że to...

ten rozgałeziacz ogrodowy to troche jak audiofilski dowcip . jest wodoszczelny z zakrywkami a tak to chyba sypie ci sie przez gniazda

kabelek cos krótki :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

frytu, 22 Mar 2009, 21:31

>Jorgen myślisz, że elektrownia produkuje czysty prąd? Syf w sieci swoja drogą, syf z elektrowni

>swoją. I nie pisz, że bzdury bo się ośmieszasz tylko :)

a czy wiesz w jaki sposób wytwarza się prąd, chyba nie masz o tym jakiego kolwiek pojęcia,

cóż nie wymagajmy za dużo od humanisty..

oldbeat, 23 Mar 2009, 17:07

>Prąd wytwarza się z węgla, każde dziecko to wie :-)

taki z węgla to jest brudny i taki muli dźwiek,

a taki z elektrowni wodnej daje bardzo czysty dźwięk, z przestrzenią, basem i.t.d.

Wyłączająca się lodówka to po pierwsze przepiecie w sieci spowodowane indukowaniem się SEM na skutek nagłego przerwania prądu sprężarki, a po drugie ta iskra która jest skutkiem SEM w silniku sprężarki jest źródłem fali elektromagnetycznej o częstotliwości radiowej. Więc mamy dwie drogi przedostawania się zakłóceń od wyłączającej się lodówki (a prawde mówiąc każdej indukcyjności wyłączanej z sieci). Ta pierwsza jest w miare skutecznie tłumiona przez trafo, stabilizatory do zasilania przedzwzmacniaczy we wzmakach oraz przez bezindukcyjne kondensatory rzędu piko czy nano faradów włączone między + a masą zasilania, które skutecznie likwidują takie szpilki. Druga droga takiego zakłócenia to indukowanie się tej fali elektromagnetycznej na przewodach głośnikowych które działają jak antena radiowa. Te zakłócenia już trudniej wyeliminować. Ta zaindukowana SEM na przewodach głośnikowych płynie do wzmacniacza, powodując krótkotrwałe stany nieustalone we wzmacniaczach końcowych. SEM- siła elektromotoryczna.

Mr.Zydelek, 21 Mar 2009, 10:33

>Al trzaski włączającej się lodówki to przypadłosć mieszkania w blokach. Jedynym skutecznym sposobem

>na eliminacje tego jest oddzielna linia od licznika do sprzętu.

>

>Jako tanią alternatywę dla listew "audiofilskich" polecam rozgałęziacz przemysłowy do nabycia w

>Leroy Marlin za 99zł..

Oddzielna linia nie pomaga, przynajmniej u mnie. Jeśli Ty (lub ktoś inny) jesteś w stanie zaproponować jakieś inne rozwiązaniem, to będę wdzięczny.

Dodam tylko, że nie chodzi o lodówkę ale kompresor będący częścią gramofonu - różnica taka, że włącza się raz na kilka minut i to czasem słychać w kolumnach.

Czytam sobie ten wątek i już trochę się pogubiłem. Mam w moim systemie listwę ale niestety bez przydomka i ceny audiofilskiej. Mieszkam w bloku. Mamy w domu nową lodówkę produkcji polskiej. W ścianie mam paskudne aluminiowe kable jak to w bloku z lat 80 ubiegłego wieku.

Słucham muzyki i w ogóle nie słyszę trzasków powodowanych pracą sprzętu AGD, a jest tego w domu trochę.

Mimo braku opisanych przez poprzedników objawów chciałbym w tym roku poprowadzić oddzielną linię zasilającą od licznika do specjalnego 5x gniazdka nowym miedzianym przewodem. Sądzę, że taka linia poprawi przede wszystkim moje samopoczucie i zapobiegnie w przyszłości jakimś tam trzaskom.

samopoczucie poprawi

trzaskom nie zapobiegnie

być może poprawi dźwięk

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

>HM69

Nie tylko samopoczucie, poprawi też bezpieczeństwo w domu. Te linie są fatalne, izolacja kruszy się przewody pękają. Nie raz widziałem jak w trakcie malowania po przejechaniu kawałka ściany wywalało bezpieczniki (trochę wilgoci poszło w tynk), lub ściana "kopała".Poza tym gniazdka i włączniki powszechnie dostępne w handlu nie są przystosowane do montażu przewodów aluminiowych. Posiadają one na mocowaniach elementy miedziane, co doprowadza do szybkiego utlenienia styku miedź aluminium i często efektownych pokazów typu spawanie w gniazdku. Jak robisz remont to się nie zastanawiaj tylko wymieniaj (i to wszystkie a nie tylko dla audio), bo może się trafić że za rok lub dwa zostaniesz do tego zmuszony.

Nie stosuje się, bo nie ma takiej potrzeby. Napisałem że zasilacz w urządzeniu dość skutecznie tłumi przepiecia pochodzące od sprzetu AGD. Te trzaski które są słyszalbe to właśnie te które wchodzą ta druga drogą. Proponuje prosty test. Załączyć sobie wzmacniacz (nawet bez muzyki) i wyjąć lub włożyć wtyczke urządzenia zawierającego w sobie indukcyjność np.:trafo. tak kilka razy. na pewno w kolumnach bedą słyszalne trzaski. Jeśli nie, oznacza że dane urządzenie jest dosyć dobrze zabezpieczone od wpływu zewnetrznych pól elektromagnetycznych o częstotliwości radiowej.

a szkoda ze sie nie stosuje

zapewne drogo

chronilo by przed sasiadmi ktorzy kombinuja z pradem

wiele problemow z pradem by odeszlo

z tymi zasilaczami to sprawa trudna bo czesto decyduja o charakterze dzwieku wzmacniacza

nie zawsze wsadzenie dawanie megasnych pojemnosci filtrujacych daje dobre efekty soniczne

Największe problemy, to chyba niektórzy mają z nadmiarem wolnego czasu,

żeby takie pierdoły kilometrami wypisywać...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

marekzawa@ sądzę, że po 5 latach w technikum mechanicznym plus 5 lat na Wyspiańskiego we Wrocławiu na tym samym kierunku i wiele lat pracy w przemyśle pozwala mi rozróżnić przewód aluminiowy od miedzianego. tak przynajmniej sądzę....

Sądzę, na swoim przykładzie, jako posiadacz listwy Gigawatt PF-1, że jej wyraźnie zbawienne dla mojego systemu audio działanie jest spowodowane kiepską instalacją elektryczną w bloku z "wielkiej płyty”, w którym zamieszkuję od lat osiemdziesiątych. Prawdopodobnie u kogoś zamieszkałego w nowym budownictwie taka listwa nie wniesie już tak spektakularnej lub żadnej poprawy brzmienia.

Aby jednak ten wątek miał sens, powinny tu opisać swoje doświadczenia osoby, które rzeczywiście miały okazję przetestować lub nabyć jakąś porządną listwę.

Negowanie działania takich akcesoriów jedynie na podstawie teoretycznych domniemywań, jak się sam na własnej skórze przekonałem nie ma kompletnie sensu.

Trzeba to osobiście przetestować, inaczej będziemy zajmować stanowisko kogoś, kto całe życie nie miał samochodu, ale twierdzi, że zmotoryzowani popełniają błąd nie jeżdżąc do pracy hulajnogą.

Ari72, 26 Mar 2009, 09:44

kiepską instalacją elektryczną w bloku z "wielkiej

>płyty", w którym zamieszkuję od lat osiemdziesiątych

czy mógłbyś dokładnie wyjaśnić na czym polega ta "kiepskoś tej istalacji"? co masz na myśli?

josef, 26 Mar 2009, 23:33

dzięki to moje pytanie było po to aby w dyskusji pojawiły sie konkrety, które mogą komuś uświadomić problemy typu technicznego a dyskusja była bardziej merytoryczna,

wiedza jest podstawą w dyskusji...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.