Skocz do zawartości
IGNORED

warczący magnat supreme 200

bronello

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam komplet kolumn magnat monitor supreme 200(nowe) podłączony pod denon pma 260. słuchałem dziś muzyki klubowej kiedy nagle jeden zaczął charczeć zaniepokoiło mnie to bo kiedy ściszyłem to nie trzeszczało a kiedy znów podgłosiłem to znów zaczęło? później postanowiłem przesłuchać ten sam utwór na słuchawkach myśląc naiwnie że to może takie wadliwe nagranie ale było bez tego trzeszczenia, po chwili postanowiłem znów posłuchać na kolumnach i nie trzeszczało, stąd moje pytanie czy ta kolumna może być uszkodzona? i co mogło wywołać taki efekt na nowej kolumnie? bo druga grała prawidłowo dopowiem że to nie po raz pierwszy przydarzyło się tej kolumnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/50287-warcz%C4%85cy-magnat-supreme-200/

możliwe nie można wykluczyć powiem w ten sposób że przeważnie gra dobrze ale czasami jak zacznie to trzeba ściszyć i podgłosić kilka razy to później dobrze gra nawet kiedy podkręce volume i jakby nic jej wtedy nie było, czy waszym zdaniem oddać do reklamacji czy to jakieś zwarcie może albo we wzmacniaczu jakieś wtyki?

to nie wina glosnikow a raczej wina wzmacniacza. Zobacz czy masz wszystko ladnie wpiete z tyly wzmacniacza oraz glosnikow. Jezeli tak moga byc to tez zimne luty. Ten denon chyba tez nie najnowszy ;>? Mialem dosc podobne usterki w moim starym denonie

pozdrawiam

dzięki za zaineresowanie sprawdziłem czy wszystko jest dobrze podpięte no i było ok także nie wiem albo to ta kolumna bądź ten wzmak, który oczywiście nie jest nowy lecz kupiony z allegro jako zastępczy do puki na coś konkretnego nie nazbieram. Mam jeszcze jedno pytanie jeśli to wina wzmaka czy istnieje zagrożenie że mogę nim spalić kolumnę? to co prawda raz na jakiś czas zacharczy ale jeśli będzie głośno to...? czy to możliwe?

Podmień kolumny i zobacz czy trzeszczy ta sama.

Jeżeli ta sama - przybliż się trochę do problemu i wsłuchaj się skąd pochodzą podejrzane dźwięki.

Rozszczelnienie - w miarę łatwo zlokalizujesz, bo jest to słyszalne na zewnątrz kolumny.

Często powodem rezonansów sa kable, które źle poprowadzone dotykają np głosnika lub obudowy. Wibracje kolumny powodują wówczas hałas.

Jeżeli nie jesteś pewnien - rozkręć kolumnę wykręcając głośnik basowy. Zobacz do środka, "pomacaj" trochę może znajdziesz coś, co wzbudzi Twoje podejrzenie.

może to po prostu choroba wieku dziecięcego - łatwa do usunięcia.

czy istnieje mozliwosc uszkodzenia to naprawde nie wiem. Wiem za to ze ja sluchalem przez tydzien takich dziwnych dzwiekow ( oczywiscie nie non stop tylko raz na dluzszy czas wystepowaly) a potem samo przestalo. SProboj przelaczyc sygnal na np aux, albo tuner albo cd. Moze jeden z nich wcale nie miec takich problemow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.