Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoz poczatkujacemu wybrac sprzet.

wiktor112

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich! To moj pierwszy post tutaj, wiec prosze o odrobine wyrozumialosci :) Uzywalem wyszukiwarki ale przejrzenie tylu stron jest prawie niewykonalne.

Jako, ze odnalazlem mnostwo winyli w domu chcialbym zainwestowac w gramofon. Problem w tym, ze jestem kompletnym laikiem.

Kolega polecil mi ten oto model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (prosze o opinie)

Rozumiem, ze skoro ma wbudowany przedwzmacniacz potrzebuje jedynie dokupic wznacniacz i kolumny i bede mogl cieszyc sie muzyka z czarnych plyt? Jezeli sie myle prosze o poprawienie mnie i doradzenie jaki sprzet bylby najlepszy (gramofon, kolumny i wszystko co bedzie jeszcze potrzebne), jezeli dysponuje funduszem ~2000zl. Z gory dziekuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/50344-pomoz-poczatkujacemu-wybrac-sprzet/

Co sadzicie o tych kolumnach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gramofonie z pierwszego posta + jeszcze jakims wzmacniaczu?

Ukryta Zawartość

Nie widzę mocowania wkładki, jeżeli to nie jest standardowe 1/2 cala to w żadnym razie nie bierz. Wbudowany preamp to też pewne ryzyko, tu na forum znajdziesz rekomendacje tanich preampów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (raczej tak bym wybierał). Od tego Denona wolałbym nawet Pro-jecta Debut III albo za grosze jakiś używany gramofon (sprawdź tutejsze wątki). Nie kupuj pochopnie, bo potem szybko będziesz szukał czegoś innego, a na odsprzedaży czegoś takiego jak ten Denon bardzo stracisz. Specyfikacja kolumn z kolei wskazuje, że obetną bardzo mocno niski bas. Sprawdź uchem (bezwzględnie!!!!) jak to brzmi, jeżeli chcesz nowe, to za ok. 300 zł więcej kupisz np. Monitor Audio Bronze BR2 (o tych piszę, bo te mam i cenię) albo inne monitorki z nieco lepszą specyfikacją i pewnie również brzmieniem.

Ukryta Zawartość

Myślę, że szkoda pieniedzy na taki sprzęt, ja bym poszukał na allegro jakis Thorens np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dokupił do tego dobry przedwzmacniaczlub wzmacniacz z wejściem phono a kolumny raczej nie te

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy czy poprzestaniesz na posiadnych plytach czy rozwiniesz kolekcję .Jeđli plztz ktore posiadasz odtwarzane były na Bambino , lub Mr Hicie to ten grajek bedzie kontynuacją.Natomiast jeżeli winylowa zajawka ma trwać dalej i się rozwijać to szukaj poważniejszego sprzetu, Choćby zaczynając od taniej w dobrym stanie Fonicy, Mając płyty w kiepskim stanie szkoda szarpac sie na drogie gramofony, bo pierwszy odsłuch może cie zrazić ilością trzaskowi jakością dźwieku.

Dzieki za odpowiedzi. Co do plyt, ktore posiadam to fakt, niektore sa stare i widac, ze mocno uzywane ale inne z kolei (nowsze, bo nawet pare z poczatku lat 90-tych) wygladaja na mint condition. Wydaje mi sie tez, ze z checia bede powiekszal kolekcje.

Moglibyscie mi powiedziec na co zwracac uwage szukajac:

- gramofonu

- kolumn

- wzmacniacza (rozumie, ze jesli bedzie mial wejscie PHONO nie potrzebny bedzie przedwzmacniacz?)

Oferta chociazby na allegro jest ogromna a skoro moje poprzednie propozycje odrzuciliscie mam nadzieje, ze cos mi podpowiecie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam!

Wiktor, zgadzam się w pełni z sugestią kolegów na forum.Jesli chcesz poczuć prawdziwa magię płyty winylowej to kupuj zdecydowanie używanego Thorensa TD 320 (TD 318, TD 321).Do tego na początek wkładka

AT 440 MLa , wyjdzie razem ok. 1800 -2000 zł i jest to naprawdę dobry bazowy zestaw. Bez dalszej modyfikacji się w przyszłości nie obędzie - jeżeli zachorujesz na "chorobę winylową:. Można przecież wymienić ramię na SME 3009 lub zakupić przedwzmacniacz Graham Slee - wtedy to już będzie brzmienie nieosiągalne dla CD.

Jeśli chcesz naprawdę usłyszeć jak potrafi zagrać winyl, to oddzielny przedwzmacniacz gramofonowy będzie konieczny. Kiedyś też się oszukiwałem wmawiając sobie, że zintegrowany przedwzmacniacz w moim Coplandzie CSA-28 jest wystarczająco dobry. Bardzo się zdziwiłem kiedy zamiast niego podłączyłem zwykłego CA 640P, a po zmianie na Quad 24P cały obecnie posiadany zestaw zabrzmiał o kilka klas lepiej. Myślę, że na początek Cabridge Audio 640P będzie odpowiedni.

Dłączam się do kolegi powyżej,jeśli chodzi o korzystanie z wbudowanego przedwzmacniacza.Początkowo

podłączyłem pro-jecta do rotela ra-02 i wydawało mi się że gra świetnie.Znalazłem jednak ogłoszenie na rynku wtórnym i kupiłem musicala fidelity xlpsv3.Kupiłem , podłączyłem i ...przysiadłem

z wrażenia.Słucham teraz od nowa wszyskich płyt , zdziwiony że jest taka diametralna różnica.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.