Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning urządzeń Naim

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

Naima 5i się nie tuninguje.ALbo się go polubi ( w co w odniesieniu do 5i wątpię) albo sprzedaje. Rzeczywiście i ja wspominam Naita 3 bardzo dobrze. Jednak zestaw wraz z cedekiem 3.5 (?) to już za dużo najma,majma,magmy...

Zależy co się podczas takiego tuningu robi i kto to robi. Jak się fachowo tuning wykona to nawet dość wprawne oko się nie zorientuje że w środku było coś grzebane. Znam takie przypadki.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Po co w ogółe grzebać? Sprzedać oryginalne Naimy.

Też bym sprzedał, ale i rozumiem przywiązanie właściciela do sprzętu - wygląd Naima też mi się podoba...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>zwisu123

mam podobny problem:)

Ściślej, od czasu kompletu naima 5i, z każdą kolejną modernizacją ubywa w dźwięku ciała i robi się coraz bardziej „audiofilsko”, co oprócz oczywistych dobrych stron ma niestety te złe, czyli tak jakby coraz więcej nagrań brzmiało coraz mniej satysfakcjonująco:(

Wymienić naima na coś innego, z powodów estetycznych, funkcjonalnych i mimo wszystko brzmieniowych też nie zamierzam. A przynajmniej nie wszystko. Ścisle mówiąc jakiś czas temu zdecydowałem, że kiedyś zmienię naita na hybrydę (kiedyś słuchałem u siebie w domu i bardzo mi się spodobało) lub lampę. Jest to więc jakaś opcja „tuningu” systemu naima:)

Sam tez mam pytanie w tym temacie, i ma ono związek z nowym xs. Jak myślicie (może macie doświadczenia ze starszymi modelami, które miały taka możliwość), czy jest sens brania pod uwage zakupu naita xs i do niego jakiegoś lampowego pre? Wiem, jedną z przeszkód jest kabelek, ale powiedzmy że to jakoś przeskoczymy, to czy brzmienie takiego połączenia ma szansę ulec pozytywnej lampowej ewolucji?

Nawiasem mówiąc, słuchałem w zeszłym tygodniu xs i powiem, że pomijając wszystko inne, w temacie wypełnienia środka i basu odniosłem wrażenie, że jest to niestety kolejny krok w stronę, mówiąc skrótowo, odchudzenia dźwięku.

kaem widzę że masz podobne dylematy jak i ja...

Ja także odczuwam że im dalej, tym neutralniej. I to jest troszkę problem...

Najmilej wspominam chyba mój zestaw Naita3 z Linnem Mimikiem oraz Dynaudio 42. Było ciepło, muzykalnie, z głębią, wybrzmieniami...

zwisu123

dokładnie, dylemat podobny:/ I prawdę mówiąc na ten moment nie mam pomysłu jak go rozwiązać. Mam chrapkę na xs, tylko że obawiam się, iz z moimi nowymi kolumnami może byc nie tak. Chociaz póki się nie sprawdzi w swoim systemie to można sobie gdybać...

A moze ktos z Gdanska / okolic ma juz xs, i dałby sie zaprosić luh ugościł u siebie z moimi gratami?:)

Sory, ale żeby nie wiedzieć że ECC83 nie nadaje się do lampucery? To się dopiero nadaje do prasy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.