Skocz do zawartości
IGNORED

skladac AkustyKa czy kupic gotowe

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

ProAc to k.... - bardzo przeciętna konstrukcja ;-)

Jesli chodzi o wpływie gniazd na mikrodynamikę, to słychać - ale wpływ montera na jakość lutowania.

Tak jak mowię - obudowy nie stanowią problemu, można je sobie zamawiać. Wykończone podstawkowce z MDF 22mm kosztuja 650-700zl. (ze wzystkimi podfrezowaniami i zaokragleniami). Podłogowe mogą być dwa razy droższe - (cena za parę)... I nie ma się tu czym podniecać, bo prawdziwe problemy tkwią gdzie indziej.

DO avw - nie przekonasz mnie, uwazam ze moje kolumny graja najlepiej na swiecie (dla mnie) i nie wcisnalbym takich glosnikow w byle pudelko. sam montowalem tylko glosniki, zwrotnice, kable, gniazda, maty, gabke, kleilem tyl obudowya i tak nie sprzedam ich nikomu nigdy!!!!!!!!!!!! no chba ze komornik wezmie - odpukac :)))) efekt dzwiekowy przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. uwazam ze lepiej graja od ESY i Pro AC-ów . chcialem jeszcze dolozyc 2 weglowki aby byl pelny 3A2 (i zmienic zwrotnice), ale od 2 lat jest jak jest, i mimo ze uzbieralem juz kase na dokladke glosnikow, to na razie zostawiam. moze zo ta kase kupie LCAudio XO3

Tak... oczywiście, że muszą być najlepsze na świecie ;-)

To tak samo jak w ProAcu... Gdy się płaci za całość 10 razy tyle co warte są komponenty, to znaczy że reszta ceny jest za "dźwięki obudowy". Są w niej niewatpliwie najbardziej muzykalne deski na swiecie :-)))

za calosc zaplacilem jakas polowe pro ac-ów lub 2/3 ceny ESY :)))))))))))))). nie rozumiesz, że za 5kzl mam dzwiek lepszy!!!!!!! (moim uchem!!!!!!!!!!!) i ze sie z nich ciesze!!!!!!!!!!!!! gdyby mnie bylo stac to bym sobie kupil ESE+ Pro AC +Sonus Faber itp. Jaka dajesz mi gwarancje, że MOJE USZY beda lepiej tolerowac glosniki lepszych i moze tanszych firm!!!!! (zamontowane w kartonach). myslisz ze wyboru dokonalem bo Scanspeak????????? to grubo sie mylisz. Rok zbieralem siano na ESY!!!!!!!!!!!! )continuum2) BO MOJE USZY JE WYBRALY!!!!!!!! I MAM W D.... C glosniki sa z firmy x czy Y. wazne ze dobrze (moim uszom) graja. olał firme i cene (do pewnego stopnia) Kupilbym przetw. tonsila, gdyby graly TAK SAMO!!!!!!!!!!

PS. NIE LEPIEJ LUB CIUT GORZEJ. TAK SAMO!!!!!!!! BO CHARAKTER DZWIEKU MI ODPOWIADA!!!!!!! esy GRAJA MIEKKO W STOS DO TWARDYCH PRO AC-OW. MNIE UDALO SIE SPRAWE WYPOSRODKOWAC, ALE BRZMIENIE SAMYCH PRZETWORNIKOW NIEWIELE SIE ROZNI W WSZYSTKICH TRZECH MODELACH!!!

Twoje "uszy" wybrały ScanSpeaki - "uszy" >pitdog'a i innych, mogą wybrać inne przetworniki - na czym przy okazji zyska też ich "kieszeń". Co akurat jest oczywiste - i aż nie wiem po co Ci to piszę... A "dechy" w obudowie nie mają "grać" tylko trzymac ją "w kupie" - najlepiej jeśli robią to również jak najmniejszym kosztem.

pozdrawiam

• Redaktorzy

Nie rozumiem wypowiedzi niektórych na temat prezentowanych kolumn Darka. Jeden twierdzi, że to klon (???!!!), inny że nie ma znaczenia jakość wykończenia obudowy, albo że wytwórca dykcianych cudów skart zrobi lepsze. Otóż widziałem dotąd sporo skrzynek zestwów głośnikowych, i muszę stwierdzić, że niezwykle rzadko widuje się tak solidny i elegancki projekt. Wydaje mi się że ci sami koledzy co teraz marudzą, gdyby dostali w sklepie zestawy w skrzynkach z płyty pilśniowej pociągnięte na czarny mat, to mimo że ładnie by grało, podnieśliby krzyk że za ich pieniądze należy im się coś lepiej zrobionego. A co do obudów z litego drewna, są one bardzo czasochłonne (drewno musi być specjalnie dobierane i sezonowane), natomiast obudowy ze zbrojonego lub specjalnie wypełnianego betonu oczywiścia jak najbardziej są stosowane. Natomiast klon wygląda bardzo, ale to bardzo inaczej...

:-)))

Chodziło chyba o "klon ProAc'ków"... :-)

Skart robi obudowy na zamówienie jakie zechcesz - wg Twojego projektu! Nie ma to nic wspólnego z ich gotowymi obudowami. Kupili całą stolarnie zakładów Elemis - to wszystko jest na ich stronie www - a w razie wątpliwości wystarczy sięgnąć po telefon...

O drewnie w obudowach chyba nikt nie mówił... - Dyskusja rozbija się tylko o to jak duży jest sens pakowania pieniędzy w obudowy i w którym momencie się on kończy - czy wtedy kiedy klocki ważą po 50kg czy może po 500kg ;-) (to ostatnie to żart polegający na zinfantylizowaniu problemu - jakby ktoś nie chwycił, a naprawdę chodzi o rózne metody osiągania sztywnosci obudowy). Oraz o to, czy koniecznie trzeba osiągać super brzmienie na drogich ScanSpeakach - skoro można kupić lepsze głośniki i zrobic sobie np. coś z szybkimi membranami i wstęgą (moje "uszy" np. to właśnie by wybrały...).

Co do obudów z kamienia i konglomeratów - podałem je ze względów "wagowych" ale rzeczywiście zagadnienie jest ciekawe. W praktyce okazuje się jednak że w takich obudowach moga byc kłopoty z przetwarzaniem srednich tonów. Jest to związane z brakiem własnosci stratnych. Kamień niczego praktycznie nie przenosi i nie tłumi, zatem cała energia musi byc stracona przez matariały tłumiace bo inaczej jej pozostałosci będą oddawane i promieniowane na zewnątrz przez membranę głosnika... Dużo na ten temat pisał AudioPhisic. W najdroższych konstrukcjach stosowali obudowy wielokomorowe żeby dokładniej wytracać energię - itp. itd. Ale kamień w obudowach się stosuje - także w połączeniu z drewnem czy z MDFem.

pozdrawiam

• Redaktorzy

Aerial Acoustics stosuje jakis dziwny wlasnego pomyslu konglomerat, podobno przynajmniej czesciowo mineralny. Sadze ze chodzi tu wlasnie o polaczenie wlasciwosci tlumiacych i stratnych.

>igod to mozna jednoznacznie stwierdzic, ze np. wstegowe wysokotonowe jak Raven sa lepsze od revelatora, bo ten rev. to tekstylna kopulka? niezaleznie od aplikacji? i mozna jednoznacznie stwierdzic, ze znacznie tanszy nisko-srednio tonowy Focal czy Accuton gra conajmniej tak samo dobrze? to roznica w cenie zwiazana jest tylko i wylacznie z nazwa scan-speak? czy rzeczywiscie jednak te glosniki sa najlepsze, przy odpowiedniej aplikacji (ponoc nie sa to "latwe" glosniki dla poczatkujacych konstr. zwlaszcza, tzn. nielatwo w pelni wydobyc z nich caly ich potencjal).

skoro rozkladam sladanie kolumn swoich marzen na raty, czyli kupuje co jakis czas kolejne komponenty, to jestem sklonny kupowac najlepsze z mozliwych (no poza b.drogimi jak jakies Audiomy), czyli wlasnie scan-speaki, jak mniemalem do tej pory. to samo dotyczy obudowy - jak juz bede zamawial skrzynki, to nie bede zalowal, ani na robocizne, ani na material ani na piekne wykonczenie. i tak ostateczny rezultat bedzie w najgorszym przypadku o ok. 1/3 tanszy niz gotowe propozycje sklepowe polskie, i jeszcze bardziej tanszy niz odpowiadajace konstr. zagraniczne (stosunek klasy dzwieku/ceny).

z mozliwoscia rozlozenia wydatku na raty ceny poszczegolnych komponentow, oraz ostateczna sumaryczna cena konstrukcji nie sa juz tak krytyczne, jak przy wydaniu calej kasy za jednym zamachem... (przynajmniej dla mnie)

Tylko ani słowa nie wspomniałeś o zwrotnicy same głosniki nawet najlepsze są niewiele warte,zwrotnica to juz wyższa szkoła jazdy dla początkujacego ale i dla doswiadczonego konstruktora kolumn.

Oczywiscie jest szansa że się uda.

>pitdog - co prawda pytanie nie do mnie ale się wetnę, bo też za tym "lobbowałem" ;-) Na znacznie niższych pułapach cenowych używanie głośników "łatwych" w aplikacji jest koniecznością, bo bez wielu problemów konstrukcyjnych kolumna prawie zawsze zagra dobrze.

Głośniki takie jak SS oraz Vify Premium, są konstrukcjami wykorzystujacymi sprawdzone rozwiązania, z których wyciśnieto maksymalne parametry. Łatwość stosowania owocuje tym ze np. RLS Triton ma jedną cewkę i jeden kondensator (prawdopodobnie strojony na ucho) - i tym że są popularne wśród hobbystów. Ale stosując te technologie nie da się już osiągnąc więcej.

Podstawowym parametrem potrzebnym do oddania mikrodynamiki jest masa drgająca. Wstęgi mają masę drgającą o rzędy wielkości mniejszą od kopułek (najlżejszą kopułkę tekstylną ma Eton =0,16g; Seas KT28 ma =0,22g; SS Revelator ma ok. 0,54g - można stosować silniejsze magnesy w celu lepszej kontroli cieższej membrany - ale z tym samym magnesem lżejsza membrana będzie i tak lepiej kontrolowana - jej przewaga jest obiektywna).

Tkanina kopułek musi być nasączana - dlatego nie można zbyt mocno obniżyć ich masy. Nasączanie z jednej strony zapewnia sztywność, z drugiej tłumi rezonanse własne kopułki - dzieki temu rezonanse mogą być małe, ale wystepują w całym paśmie częstotliwości głosnika. W membranach twardych (metalowych czy kompozytowych) rezonans jest skupiony w jednym miejscu (zwykle na krańcu pasma). Ale w pozostałym zakresie pasma membrana pracuje jak sztywny tłok - nie ma potrzeby tłumienia rezonansów, bo one tam nie występują. Jest to również obiektywna zaleta. Druga, mniej oczywista, to możliwośc zmniejszenia masy (po tym oraz po przesunięciu rezonansu maksymalnie wysoko, można poznać klasę głośnika z twardą membraną - i np. najdroższy Audax A16 spełnia te warunki bardzo dobrze).

Nie można powiedzieć, że źle zastosowana wstęga czy twarda membrana zabrzmi lepiej od miękkiej - ale dobrze zastosowana i o wysokich parametrach jest w stanie, zagrać znacznie lepiej od jakiejkolwiek kopułki tekstylnej. Na tle nowoczesnych rozwiązań Scan Speaki wydają są po prostu nieatrakcyjne cenowo.

pozdrawiam

do pitdog

nikt Ci nie kaze wywazac otwartych drzwi,sa dostepne pelne kity kolumn na glosnikach raven/phl lub focal w necie,konstrukcje wyprobowane przez wielu np.na stronie e-speakers,wystarczy sobie tylko zamowic glosniki i zwrotnice lub jej projekt,dodam ze w cenach o wiele bardziej optymistycznych niz w polsce,slyszalem kilka glosnikow na wstegach i gora z SS sie do nich nie umywa(wiem co mowie bo mam glosniki na SS),np.przesluchalem 4 modele z oferty expolinear i brzmienie nie wydawalo mi sie w zaden sposob charakterystyczne ,tzn. z zamknietymi oczyma nie moglbym powiedziec ze to wstega,natomiast uderzajaca dla mnie byla przejrzystosc przekazu,szybkosc,dynamika w skali mikro,ale jednak z zachowanym nasyceniem i odrobina ciepla,problemem przy ravenie jest dobranie wystarczajaco szybkiego glosnika srednio/niskotonowego stad wybor pada czesto na phl lub focal(rzadziej)w ukladach 2 lub 2,5 droznych,lub w 3-droznych bez kompromisow: np.srednica z phl,dol z focala

mozliwe jest tez uproszczenie konstrukcji przez zastosowanie raven3 (pracuje jako glosnik wysoko-sredniotonowy),ale cena tego glosnika jest troche dobijajaca:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

electro.

o co chodzi z tym kompromisem na srednicy w phl? ta firme ma szeroka oferte a najlepszy ich srednioton to 1120 i 3540(1). szczególnie ten drugi 25cm ze swoimi 101dB jest niesamowity.

Dodam jeszcze, że także z innymi wstęgami odczuwalne są efekty znane z Expolinearów. Tak samo dużą szybkośc brzmienia zapewnia już względnie tania wstega Phillipsa połączona np. z 13cm metalowymi średniotonowcami - np. Alcone.

Natomiast tytanowa kopułka Audaxa również daje poczucie dużej przejrzystości (a kosztuje mniej niż 300zł.).

Gość YogigoScinnie

(Konto usunięte)

Do Pidog ... mam do sprzedania gotowe kolumny roczne złożene z zestawu 3a2 akustyka. Super ładna i pancerna obudowa, revelator i po dwie 18'ki. Jesli jestes zainteresowany odsluchem i/lub zakupem zapraszam do Łodzi. [email protected]

Inżynier, patrz tematy 2171, 3609 (wklejone przez Vinyl_pl), a także

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Są jakie miały być :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 8 miesięcy później...

czy może ktoś zasugerować jeszcze jakieś strony z zestawam-kitami

prócz Akustyka...

a może są dostępne w siebi gotowe projekty, tak że obejdzie sie bez Akustyka?

coś z Focalem choćby, albo z wstęgą...

zerknij sobie na akkusa, jak juz bedzie dzialal (lada dzien) oraz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sa gotowe projekty do sciagniecia, i ceny na przetworniki gosc ma nienajgorsze, bylo o kupowaniu u niego na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.