Skocz do zawartości
IGNORED

GS 424 ADAM Problem ze zdjęciem talerza

nighttrain69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Całkiem niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem w/w gramofonu. Jak to bywa z zakupami na popularnym serwisie aukcyjnym okazało się, że stan bardzo dobry to pojęcie bardzo względne. Gramofon jest wprawdzie sprawny ale... :

Posiada mocno skorodowane (utlenione?) aluminiowe gałki oraz podobne ślady na "bolcu" na który nakłada się płyty.

Chciałbym to wypolerować i ogólnie odświerzyć stan urządzenia i tu pojawia się problem:

Przycisk zmiany obrotów i 2 gałki regulacji prędości udało mi się wyciągnąć (zdjąć) za żadne skarby nie mogę zdjąć jednak gałki przycisku STOP oraz talerza. Nie chcę tego szarpać na siłę, żeby czegoś nie wyłamać. I tu pytanie do osób, które ewentulanie mają jakieś doświaczenie w demontażu "Adama", czy trzeba coś odkręcić itp. żeby zdjąć ten nieszczęsny przycisk i talerz?

pozdrawiam serdecznie

Miałem Adama dawno temu.

Jeśli chodzi o przycisk STOP to trzeba odłączyc go od srodka bo jest połaczony mechanicznie z przekładnią.

Co do talerza to raczej brak było zabezpieczen ale moge sie mylić.

Pewnie jest zapieczony na trzpieniu więc proponuję między trzpień a talerz kilka kropli jakiegoś srodka do tego celu np.WD40 i odczekac.

Poczekaj na jakieś potwierdzenie tego co napisałem.

nighttrain69

Talerz energicznie do góry, nie ma on żadnych zabezpieczeń od środka, najlepiej kciuki przyłożyć na oś talerza, pozostałe palce w otwory i próbować wyciągąć. Klawisza stop w tak łatwy sposób jak te od regulacji się nie wyciągnie, należy dostać się doń od dołu.

dzięki koledzy. właśnie delikatnie potraktowałem WD 40 ale talerz siedzi jak zaklety. Będę walczył dalej. A co do tych gałek, to oczywiście nie jest to skorodowane, ale tak mniej więcej wygląda. Podejrzewam, że gramofon przez jakiś czas był przechowywany w złych warunkach. Ale w ostateczności spróbuję to wypolerować, żeby w jakimś stopniu przywrócić pierwotną jakość.

Talerz można spróbować uwolnic z osi .podnosząc gramniak za otwory w talerzu odciżazając nózki i krótkie stuknięcie w ośke(drewniany młotek, lub lekki met,) .Ona jest zwężajaca się na górze, więc nie grozi spęcznieniem. Chwyt w otworach pod matą -równomiernie aby uniknąć skoszenia plaszczyzny.

WIELKIE DZIĘKI! Talerz zszedł. Rzeczywiście dobrze to dopasowane "na klin". Polerowaniem pokręteł zajmę się jutro. Mam jeszcze problem z mechanizmem opuszczania ramienia. Coś tam blokuje i czasami nie igła nie dochodzi do płyty, a jak delikatnie przekrzywię tą podpórkę to spada gwałtownie i igła resoruje na plycie. Pewnie trzeba to też przeczyścić, ew. wyregulować. Jak ktoś ma jakieś doświadczenie i sugestie to jak zwykle liczę na pomoc.

i jeszcze raz dziękuję, za wszelką pomoc.

Podatwowa zasad nic na siłę.

Regulacja podopry windy ramienia ,robi się małym wkrętem wewnatrz bolca wchodżacego w podstawę ramiania.Tym samym regulujesz wznios ramiania .Wtłumiku winy jest smar .Może zastał się ,kilka tazy Up-down,wajhą .Jezeli jest w poz opuszczonej to mozesz wspomóc opadanie ręką .LEKKO.Może trzeba rozruszać .

Dzięki. Już jest prawie dobrze. Dźwignia wyregulowana, nasmarowana. Tylko smar wazelinowy daje chyba za mały opór i za szybko to opada. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to za opór opadania ma odpowiadać gęstość smaru, to jutro poszukam czegoś bardziej lepkiego.

No zobaczymy jak już kupię. A póki co poszukam czegoś tymczasowego. I jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za wszystkie pomocne odpowiedzi. Jak już wszystko będzie w 100% odświeżone i sprawne wrzucę fotki mojego "sentymentalnego, Unitrowskiego" zestawu. Gra już pięknie, tylko jeszcze nadać mu blasku, żeby cieszył nie tylko uszy ale i oczy.

pozdrawiam wszystkich

• 9 miesięcy później...

Witam,

Jestem posiadaczem tego gramofonu. Chciałbym w nim wymienić przewód sygnałowy, wyciągnąć masę i podłączyć ją do przedwzmacniacza. Mam w związku z tym pytanie. 1. W którym miejscu podłączyć się z masą?

Kolejną sprawą jest to, że sygnał z wkładki przechodzi jeszcze przez jakąś tajemniczą płytkę. Chciałbym zrobić jej bypass i sygnał z wkładki podłączyć bezpośrednio do przewodu, który będzie szedł do przedwzmacniacza gramofonowego. 2. Czy waszym zdaniem jest to dobry pomysł?

3. Jaki przewód za przyzwoite pieniądze polecacie na sygnałowy? Jeszcze się nie zdecydowałem czy wyciągnę gniazda na obudowę czy przewód bezpośrednio polutuję w obudowie.

4. Czy wypełnialiście/wygłuszaliście czymś obudowę? Czy były jakieś słyszalne różnice?

• 4 tygodnie później...

Takie idealne teoretycznie bezpojemnosciowe ,czasem moga zaszkodzić. Zbyt ostro mogą transferować sygnał.Zwykle producent gramofonów dobierał pojemność kabla do wkładki.Porównaj stary np fonikowski

dwie żyly w dwóch ekarnach z tym Klotzem.Obawiam się że stary lepiej zagra. Choć dużo zalezy od wkładki i następnych elementów toru.

klotz nie gra źle, ładna przestrzeń ale trochę mało "masy". na początek może być, ale proponuję załozenie gniazd rca i potestowanie różnych kabelków, mikrofonowych, gitarowych i vintage'owych oczywiście z uwzględnieniem oryginalnego - może być zaskok.... potem można będzie gniazda odłaczyć a wybrany kabelek zalutoważ bezp. ja w tej chwili gram na drutach od garrarda zero, lepszych do tej pory nie słyszałem, ale ... szukam dalej;)

pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.