Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z Altus 200 na co ?

paul-k

Rekomendowane odpowiedzi

zukzukzuk, 17 Kwi 2009, 10:31

Bardzo mądrze napisane. Testy pisane w gazetach nie powinny być naszym wyznacznikiem.

Zanim troche sprzętu posłuchałem siedziałem w domu i móżdżyłem i przystosowywałem swoje opinie do recenzji i gwiazdek. Gdy trochę posłuchałem okazało się,że te ***** wcale tak doskonale nie brzmią, a te wysmiewane dwu ** brzmią i to nawet nawet.

W testach najważniejszego sie przeważnie nie pisze. Jesli testuje się kolumny w cenie do 2000 zlotych nie dodaje się,że dokonuje sie tego przy użyciu reszty toru przekraczającej nierzadko 20.000 złotych. Dodając do tego doskonałe warunki odsłuchowe można pisać zachwyty. A jesli jeszcze dodamy do tego "sugestię" konkretnego producenta wychodzi to co wychodzi. Mętlik w głowie i zawody audiofila.

Nie ukrywam, że nadal czasami sięgnę po czasopismo. Jednakże czytam i ślepo nie wierzę w opinie.

Przykładów gazet dawać nie będę, choć ostatnio w dwóch rożnych przeczytałem opinię o tym samym nowym sprzęcie Yamahy. W jednej poczytałem i wyczułem sztuczki piśmiennicze i jednocześnie doskonałą rękę gościa od zachwalania byle czego. W drugiej autorzy podeszli do tego bardzo ostrożnie i obiektywnie i bardzo mi się to spodobało.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

hmm... byc moze zbyt mocno to okreslilem ze nie slysze roznicy, bo byc moze zbyt wiele oczekiwalem.

wiem, ze bylo wiele typow, ale byla tez konkluzja "Do Twojego rodzaju muzyki jednak bym polecił JBL i Paradigm."

rzeczywiscie, nie odsluchiwalem ich wczesniej, chociaz praktycznie bylem juz umowiony na odsluch, ale jakos tak wyszlo, ze w koncu zamowilem je przed odsluchem. czasami jestem "w goracej wodzie kapany" i w tej sytuacji tak bylo ;-/

nie chce byc ałdiofilem na siłe, ale chcialbym troche poprawic jakosc odtwarzanej muzyki ktorej slucham. przeciez nawet jesli poslucham kolumn w sklepie w pomieszczeniu do tego przystosowanym, to nie jest powiedziane ze taki sam dzwiek uslysze w moim domu, zwlaszcza w warunkach gdzie kolumny sa w naroznikach blisko sciany, oddalonych od siebie o 2,5m. kolumny chcialem kupic przyszlosciowo, poniewaz za nieco ponad rok zmieniam mieszkanie i kolumny beda staly w znacznie lepszym ustawieniu, bardziej rozstawione i nie tak blisko sciany jak jest to teraz.

w kazdym badz razie dziekuje za wszelkie uwagi, przede wszystkim te szczere.

byc moze rozwaze sprzedaz, ewentualnie zwrot, chociaz z tym nie bedzie tal latwo bo wzialem je na raty.

pozdrawiam

pawel

> w sumie tak sobie mysle ze ewidentnie jakosc poprawi sie po zakupie odtwarzacza cd - na chwile

> obecna wszystkiego czego slucham leci z mp3, wiec i jakosc nie do konca jest najlepsza. czy

> odtwarzacze typu Manta wystarcza czy trzeba zainwestowac w cos bardziej markowego?

Słuchanie muzy z mp3 to zupełna porażka. Wiem bo przerabiałem. Kup jakies zacne uzywane cd do 400 zł a wtedy na pewno usłyszysz róznice i to znaczną. Jest pełno wątków jakie cd wybrac w tej cenie :) pozdro!

kuba86poznan, 30 Kwi 2009, 17:58

Kup jakies zacne uzywane cd do 400 zł

>a wtedy na pewno usłyszysz róznice i to znaczną. Jest pełno wątków jakie cd wybrac w tej cenie :)

Jednakże do tego należy zakupić oryginalne płyty, gdyż zgrywanie ich z mp3 mija się z celem, bo wychodzi kiszka. I wtedy te wydatki mogą dopiero okazać się przerażające......

paul-k, 30 Kwi 2009, 17:45

>hmm... byc moze zbyt mocno to okreslilem ze nie slysze roznicy, bo byc moze zbyt wiele

>oczekiwalem.

>

>wiem, ze bylo wiele typow, ale byla tez konkluzja "Do Twojego rodzaju muzyki jednak bym polecił JBL

>i Paradigm."

>

>rzeczywiscie, nie odsluchiwalem ich wczesniej, chociaz praktycznie bylem juz umowiony na odsluch,

>ale jakos tak wyszlo, ze w koncu zamowilem je przed odsluchem. czasami jestem "w goracej wodzie

>kapany" i w tej sytuacji tak bylo ;-/

>

>nie chce byc ałdiofilem na siłe, ale chcialbym troche poprawic jakosc odtwarzanej muzyki ktorej

>slucham. przeciez nawet jesli poslucham kolumn w sklepie w pomieszczeniu do tego przystosowanym, to

>nie jest powiedziane ze taki sam dzwiek uslysze w moim domu, zwlaszcza w warunkach gdzie kolumny sa

>w naroznikach blisko sciany, oddalonych od siebie o 2,5m. kolumny chcialem kupic przyszlosciowo,

>poniewaz za nieco ponad rok zmieniam mieszkanie i kolumny beda staly w znacznie lepszym ustawieniu,

>bardziej rozstawione i nie tak blisko sciany jak jest to teraz.

>

>w kazdym badz razie dziekuje za wszelkie uwagi, przede wszystkim te szczere.

>byc moze rozwaze sprzedaz, ewentualnie zwrot, chociaz z tym nie bedzie tal latwo bo wzialem je na

>raty.

>

>pozdrawiam

>pawel

Rozumiem podpowiedź: do Twego rodzaju muzyki, ale nie do Twego pokoju (mimo niezłego matrażu).

Na 3. metrowej ścianie nie zmieszczą się chyba żadne podłogówki (chodzi o dźwięk)? Chyba, że trafisz na firmę polecającą takie ustawienie dla wzmocnienia basu, bo woferki niewielkie albo brak:) Ale tu znowu ciężko o dobry "obraz" muzyczny. Monitorki i to malusie:)

Jeśli kupiłeś na przyszłość to nie ma co rwać włosów, tylko trzeba się przemęczyć jakieś rok, dwa, a może trzy... aż do przeprowadzki. Tylko po co? Nie lepiej było kupić jakieś maluchy (do późniejszego zastosowania jako tylne efektowe), a na fronty zaczekać?

Tym nie mniej - przekonałeś sie co nieco:)

A kolumny na raty można zawsze odsprzedać (jeśli nie chcesz czekać). Tego, który udzielił kredytu niewiele to obchodzi. Ważne aby był spłacony. To nie samochód...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

poprzegladalem sobie troche odtwarzaczy cd skupiajac sie glownie na kenwoodach sposrod ktorych wybralbym ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co o nim sadzicie?

pawel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Basman ma po czesci racje z tymi testami - nie jest jednak najwazniejszy w nich wynik testu, ale tak jak pisal -cennik. Majac informacje o tym, ile sprzet kosztowal jako nowy mozemy lepiej skalkulowac ewentualny zakup. Za chwile wrzuce link do wymienionego pliku

pozdr

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

zukzukzuk

11 Kwi 2009, 01:01

Jak dotąd...

Właśnie tadeo pisze o takich:) Są nowe, płaskie i... lepsze:)

Dałeś wiarę słowom tadeo który to przeczytał o panelach w prasie.Na chama przez dwie strony idziesz w zaparte że tadeo ma rację!A przecież ty uwarzasz ze w prasie to takie dyrdymały wypisują że szkoda gadać.

>Z całym szacunkiem.

>Testami ze Stereoplay-u chcesz mierzyć wartość sprzętu? Może z Audio, albo Hi-Fi World, może z

>dziesiątek innych gazetek? Czy uważasz, że testy w jakimkolwiek magazynie na świecie są robione do

>końca obiektywnie? Ja - nie.

A to twoje słowa dziś,to w końcu jak zdecydujesz się czy powiesz że infinitki chcesz człowiekowi opylić?Chłopie do chlewika.

Temat uważam za zamknięty.

Skoro powstała sugestia rozpalenia ognia altusami 200.Warto rozkręcić głośniki nisko tonowe i zatrzymać obwody magnetyczne,skądinąd niezłe.Zadko spotykane nawet w kolumnach za 10 000zł.Ale to taka dygresja bardziej dla DIY-owców.

T-Bolt, 2 Maj 2009, 09:17

Nie każdy jest miłośnikiem szperania we wnętrzościach. Dlatego warto zakupowac kolumny które graja od razu po wyciągnięciu z pudła a nie po drogocennych przeróbkach...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.