Skocz do zawartości
IGNORED

Umiejscowienie subwoofera

maracz

Rekomendowane odpowiedzi

powiedzialbym na odwrot im blizsze polozenie suba wzgledem sluchacza tym lepiej ale i nie zawsze:) tak musi byc zalezy od pokoju gabarytów itd itp wogule z ustawieniem i konfigiem suba nie jest tak hop siup eksperymentowac mozna tygodniami druga sprawa im lepszy i drozszy sprzecior tym wiecej zabawy ;)

teraz tak jesli przetwornik w subie promieniuje ku podlodze to taki suba jest mniej czuly na rozne smieszne umiejscowienia ,jesli przetwornik jest na froncie z przodu to najlepiej wychodzi z ustawieniem miedzy kolumnami frontowymi tak aby glosnik patrzyl wprost na ciebie ,jesli bas ma byc naturalny kontrolowany to jakies 50 cm od scian jesli bas ma byc podbity to blizej sciany dodatkowy miesisty bas uzyskasz w narozniku ale nie zawsze potezny miesisty bas rowna sie z jakoscia tego basu ! co wplywa potem na drazniące zjawisko efektu basowego u sąsiada lub w 3 pokoju i babci czy dziadka a nie w naszych uszach

polecam ten artykuł ! i proponuje nie sluchac opin tutaj bo w wiekszosci to bedzie kopia mojej :) lub z innego forum

a wczytac sie w profesjonalnie opisany konfig suba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właściwie może źle sformułowałem pytanie,tak więc może inaczej zapytam,jeżeli chciałbym usłyszećodczuć częstotliwość np.20Hz która jest nagrana na płycie to czy odległość suba od miejsca odsłuchowego lub wielkość całego pomieszczenia ma jakieś znaczenie?

nie ! to zalezy od ustawien crossovera w ampli lub samym pokretlem na subie tak naprawde rzadko jaki sub moze wypompowac prawdziwe 20 hz oczywiscie zaraz znajdzie sie tu wiele fachowcow co ci powiedza ze jamo 200 albo jbl 250 wali 15 hz ;))) hehee

a tak naprawde to takie prawdziwe 20 hz potrafia suby od 3 ,4 tys wzwyz typu servo 15v2 czy drogie b&w

Hdtv_Fanatic

Żadnym fachowcem nie jestem, ale z pewnością Yamaha YST-SW1500 gra od 16Hz (cena 2000zł), a od 20Hz YST-SW 515&315 cena około 1000zł.

Co do 1500 to jestem pewien że schodzi do 16Hz, swego czasu czytałem sporo artykułów na ten temat.

Pomiary były robione w laboratoriach, nie brane z danych producenta.

Wrażliwe ucho ludzkie zaczyna słyszeć od 20 Hz, reszta wyżej więc czy sub gra od 15, czy 30 nie ma większego znaczenia.

r99 tak sie sklada ze bylem szczesliwym posiadaczem yst1500:) kolos nie powiem ale po roku sluchania odechcialo mi sie tego suba ! przesiadlem sie na pw2200 i ten to potrafi zabrzmiec

chcialbym dodac ze suba ma sie czuc a nie slyszec :) ja jakos tego yst sw1500 slyszalem takze nie powalał mnie na kolana

sluchaj ja sobie moge zbudowac tez kawal kasty wlozyc glosnik i napisac z tylu od 10 hz do 200:)

nie wierze w bajki takie prawdziwe 16 hz potrafia studyjne urzadzenia :) a nie domowe zabawki

tak jak wiekszosc kolumn ktore przenosza od 40 hz :) hehe tylko nikt nie wspomina ze te 40 hz powines czuc w żółądku a w wiekszosci przypadków działa to na zasadzie pukania w bęben ale przenosi od 40 hz? dumnie napisane ze przenosi

Hdtv_Fanatic

Troszkę uważniej czytaj wpisy, ponieważ pisałem iż ocena jest wynikiem testów laboratoryjnych a nie tabliczki znamionowej.

Ja wierzę w to że Yamaha potrafi zejść do 16Hz jako jedyny sub z tańszych półki.

Ukryta Zawartość

no w pomieszczeniu pewnie zejdzie do tych 16 Hz

Ukryta Zawartość

A mnie najbardziej rozśmiesza jak ludzie ekscytują się basem z otworu.

Nie wiadomo co tam brzmi, sygnał ze źródła, czy rezonans obudowy (strojonego otworem). I powiedzmy sobie szczerze; cały zakres do jakichś 60 Hz jest skutecznie maskowany parametrami obudowy.

Warto posłuchać dobrych zamkniętych obudów. Fakt, że tam to pasmo nie schodzi z reguły tak nisko, ale jest prawdziwe. Dobre odgrody (duże) również zabrzmią nieźle.

A tak na marginesie, jak robiłem testy słyszalności (dobrymi słuchawkami) wśród znajomych; nikt nie słyszał od 20 Hz. Zaczynało się coś dziać od około 30 Hz. Aczkolwiek rozumiem, że w KD chodzi również o ugniatanie w brzuszku ;).

Doszukałem się informacji iż częstotliwość 20hz to fala dźwiękowa o długości 17m i żeby ją usłyszeć trzeba dysponować pokojem odsłuchowym o długości co najmniej 8,5m.

Po znalezieniu tej informacji miałem zamiar stojącego obecnie suba w odległości 3m od miejsca odsłuchowego odsunąć o dalsze 3m w tył,ale wobec tego że i tak nie uzyskałbym owej magicznej odległości a ponadto sub oddaliłby się znacznie od frontów ostatecznie zrezygnowałem z kombinowania z przestawianiem suba.

Moje ucho nie jest nadludzkie niestety:) To kwestie wibracji a raczej drzenia kanapy i np drzwi - im nizej tym drzenie bardzie ciagle az do zaniku. Trudno jest wylapac jak nisko zejdzie gdyz od 20 Hz wyraznie sie "wycisza" a skala ma oznaczone jedynie 20 i 80 Hz a zejscia sa plynne.

Wg danych producenta schodzi do 15Hz wiec zapewne tam sie to urywa. Od 15 Hz jest tez regulacja EQ w menu suba zakres regulacji co 1Hz dla pelnego pasma w krokach -6, 0, +6 i +12dB.

Automatyczna kalibracja w moim systemie tak ugrzeczniła suba że prawie go nie słychać,musi być naprawdę ścieżka basowa odpowiednio na płycie nagrana żebym poczuł mocne wibracje,z początku byłem nawet zawiedziony tak grającym subem i próbowałem nawet podbić suba przy 25Hz,przy takim ustawieniu drgania były ogromne,na krótką metę takie ustawienie nawet mi się podobało,wszelkie wybuchy w filmach były wręcz spektakularne,był jednak skutek uboczny np. same trzaśnięcie drzwiami w samochodzie owocowało drganiem fotela na którym siedzę,co przecież nie jest naturalne i na dłuższą metę męczące,przynajmniej mnie.Dlatego szybciutko wróciłem do ustawień autokalibracji i cieszę się ładnie ułożonym dźwiękiem.

tez mam autokalibracje i wszystko jest ok. nie slyszalem bardziej precyzyjnego suba i stad decyzja o zakupie. mowimy o generatorze przeciez.

autokalibracja wycina i przycina pasma. wiec jesli cos rezonuje przy danej czestotliwosci to albo to wytnie albo przytnie. ot cale ulozenie dzwieku;)

maracz chyba odpowiedzialem tobie realnie nie? sub do 3 tysiecy nie wyda z siebie prawdziwych 20 hz :) plyta testowa da mu sygnal ktory on odtworzy bo musi ale skad ty to bedziesz wiedzial czy on wytwarza 20 herców? bzduraa suby ktore przenosza takie czestotliwosci kosztuja jak juz wspomnialem kolo 10 tys i grubo ponad 4 :)to tej najtansze :) to sie dopiero zaczyna zabawa z takim czestotliwosciami kup sobie servo 15v2 za 10 tys i wtedy bedziesz mogl sie kolegom chwalic ze buda ci sie trzesie od 20 hz ale prosze cie jak i wielu tu znawców w tym darekz :) nie pierniczcie bzdur bo sie beda z was koledzy śmiali

koledze darekdz proponuje cofnąć sie do podstawówki i przypomniec sobie symbol HZ co to jest dokladnie na czym to polega :)

prosze cie nie odzywaj sie do mnie nigdy... dla mnie cie tu nie ma... kup sobie tez slownik ortograficzny albo pisz w wordzie poki jeszcze ktos cie czyta bo musi

przepraszam wszystkich za swe slowa... poza adresatem

malo tego nawet nie potrafisz czytac... maracz ma servo 15 a ja mam DD-15 co prawda tylko za 6 tys ale za to USD. wiec jesli widziales prawdziwe suby tylko w katalogach to nie odzywaj sie bo zwyczajnie pier**lisz...

specjalnie dla ciebie uposledzony czlowieku... moze to Ci uswiadomi, ze g..o masz i nic tu po tobie...

Ukryta Zawartość

post-18698-100006995 1240242535_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem że wystarczy go ignorować i nie wdawać się z nim w dyskusję,ale widać za bardzo naiwny byłem.

darekdz->kalibracja w ampli ustawia kanał LFE jak i pasmo pozostałych kolumn zgrywając je ze sobą,a co najważniejsze z subwooferem,ustawia także odległości oraz głośność każdego kanału,jedyny minus to że nie mam wglądu w ustawienia.

Ps.Ni ema tego złego coby na dobre nie wyszło->przynajmniej mamy możliwość podziwiania Twojego sprzętu.

wiesz sam sie sobie dziwie, ze zszedlem do tego poziomu ale tak wyjatkowego typa jak zyje nie widzialem... duzo widzialem... przepraszam wszystkich - poza trolem

od czasu zakupu DD nie wlaczalem kalibracji z ampa. kalibracja w moim subie to korektor w pasmie jak na fotce z regulacja w zakresasie jak juz pisalem ze skokiem co 1Hz. Do tego jest mozliwosc innych ustawien jak na drugiej fotce (przepraszam za jakosc ale mi sie ostrosc rozjechala a aparat schowalem - lenistwo;). Automat robi to tak doskonale, ze nic nie musze w tym ruszac. Zmienic mozna kazdy parametr z widocznych. Po suwakach korektora widac jak sa skalibrowane poszczegolne pasma z automatu. co ciekawe - po kalibracji max moc suba to 40 w skali od 0-99.

co do podziwiania to jestem osoba raczej skromna i pokorna. mam swiadomosc braku wiedzy i niedoskonalosci tego co mam i dla tego nie umieszczam sie w watku "nasze Kd - niech nas zobacza" czy podobnie. nie potrzebuje glupawych wpisow takiego trola bo to co mam, mam dla siebie;)

Ukryta Zawartość

post-18698-100006993 1240244729_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maracza też lubię, ale nie wiem jak ma na imię.

Z tymi długościami fali to prawda. Kiedyś mówiło się o basie falowym (sale koncertowe, wolna przestrzeń) i basie ciśnieniowym (mieszkania, samochody).

A jednak i tu i tu brzmi :).

Autokalibracja:

Jedną z zasadniczych cech zaawansowanych autokalibracji jest pozbycie się tzw. fal stojących (zdudniających się basów trudnych do zniesienia) skutków geometrii pomieszczenia o wymiarach podobnych do długości fali (okolice rezonansu).

Grzegorz wystarczy szanowac zdanie innych - nie trzeba sie zgadzac we wszystkim;)

Co do tej autokalibracji to sie zgadza. Przed nia oraz na presetach fabrycznych typu Movie, Rock, Jazz itp. rezonanse i drzenia drzwi i okien byly norma. Po autokalibracji zero rezonansow, buczen itp. naprawde dziala to swietnie. mikrofon, ktory jest przy subie robi wrazenie. Przy nim mikrofon z denona to zabawka. Podobna autokalibracje ale bez mozliwosci ingerencji i edycji ustawien mial paradigm Sub25 ale tam mikrofon jest dodatkowym wydatkiem i to duzym. Wracajac do glownego watku to po testach jakie robilem z roznymi subami w domu, moim zdaniem ustawienie/lokalizacja suba wyposazonego w autokalibracje ma mniejsze znaczenie. Faktem jest,ze minimalnie lepiej gra jednak na froncie ale odleglosci od scian raczej juz nie maja az takiego znaczenia. Co prawda jestem juz rozleniwiony i nie chce mi sie nim jezdzic po pokoju i sprawdzac. Przez 1,5 roku juz sie najezdzilem;)

Przyznaję się do błędu,powinienem już przy zakładaniu tego tematu od razu zablokować tego trola,jak widać jest chyba niereformowalny.

Co do mojej wiedzy na temat audio to jest ona niewielka,stąd tak mało się udzielam na forum.

Autokalibracja zmieniła mój pogląd na postrzeganie/słyszenie dźwięku,dawniej na samym początku mej przygody z audio w ampli bas miałem podkręcony na maxa do tego sub wzmocnienie miał ustawione na 90% swoich możliwości i tak oglądałem filmy,baa...nawet przy takich ustawieniach słuchałem muzyki.

Dzisiaj nie ma już powrotu do takich ustawień a co za tym idzie do poważnej degradacji dźwięku,obecnie dostaję to co jest nagrane na płycie i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.