Skocz do zawartości
IGNORED

Umiejscowienie subwoofera

maracz

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich doświadczeń z subem wynika, że jego umiejscowienie ma znaczenie. Jest to prosty JBL E250 (nazwijmy go sprzętem na przeczekanie kryzysu i aprecjacji $) i najlepiej u mnie gra pomiędzy kolumnami, ale nie pośrodku, tylko tak w 2/3 odległości i cofnięty lekko do ściany. Wtedy bas jest i głośny i niski. Jak stoi pośrodku, to poziom basu spada. Jak idzie do rogu, to już przydudnia.

Co ciekawe, nawet tak tani sub wnosi dużo do systemu tzn po odłączeniu suba i przekierowaniu basu do "frontów" odczuwam zmianę in minus. Nawet tak duże "fronty" nie robią takiego fajnego zagęszczenia powietrza i tąpnięć jak prosty sub.

Już zastanawiam się więc, co wniesie SUB 25 lub nowe suby z serii studio (to takie ładniejsze serva). Tylko ten kryzys :(

Osobiście ustawiłem suba pomiędzy przodami po prawej. A tak orkiestrowo. Pozbyłem się kolumn i nim zbuduje nowe musze wspomagać małe monitory Tannoy`a sub`em również w stereo. Resztę załatwiła autokalibracja. Kiedyś próbowałem badać ustawienia. Najlepiej brzmiał na środku pokoju! Potem doczytałem się jakiegoś uzasadnienia dla takiego miejsca. . .

Żeby właściwie odbierać niskie częstotliwości należy mieć pokój odpowiednich rozmiarów.

długość fali dla 20Hz to blisko 17m, tak więc długość pokoju to min, 8.5m

Adaptacją akustyki nie jesteśmy w stanie poprawić odbioru 20HZ w pokojach o długości

poniżej 8.5m. Można liczyć dalej, dla większych częstotliwości i coraz mniejszych pokoi...

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Te wymiary maja znaczenie nie tylko jako dlugosc czy szerokosc ale wchodza w gre i przekatne. Jesli sie myle to mnie poprawcie ale bas nie rozchodzi sie liniowo tylko w przestrzeni. Wymiar o ktorym piszesz spokojnie osiagam u siebie. Moze dla tego slabsze suby znikaly.

Jeszcze co do lokalizacji i odleglosci od sluchacza - dopiero DD-15 i Sub 25 poradzily sobie po kalibracji z brakiem basu w miejscu odsluchu. Wczesniejsze dawaly bas wszedzie tylko nie tam gdzie mial byc. Bez kalibracji sprawdzalem kilka miejsc jednak z uwagi na zanik basu w srodku pomieszczenia nie wnosilo to zbyt wiele.

mczaj-> podobnie jak Ty próbowałem oglądać filmy bez suba i mimo że mam naprawdę bardzo nisko schodzące kolumny przednie z ogromnym 30cm wooferem to za nic nie były w stanie zastąpić suba przy słuchaniu ścieżek filmowych.

Ciekawi mnie też to czy żeby usłyszeć owo falowe 20Hz to wystarczy mieć pokój o długości 8,5m czy też trzeba być oddalonym o tą odległość od subwoofera.

Nie demonizujmy tych 20 Hz. Generalnie czym lepszy będzie sub, tym niżej zejdzie i tym bardziej te najniższe częstotliwości będą odczuwalne. I nawet jak pomieszczenie nie wspiera 20Hz to i tak będą odczuwalne wibracje. Wystarczy że będzie czysto odtwarzane 25-30Hz i wrażenie będzie już dosadne.

Tak.

Bo inaczej całe to dziadostwo; audio w samochodzie (duży przemysł) to byłoby pozbawione sensu. A przecież w samochodzie słychać basy.

Jakie znaczenie ma co uciska nam bębenki uszne; ciśnienie, czy czoło fali (w końcu też ciśnienie).

Fala ma znaczenie w momencie zależności fazowych (ale „fala” ciśnieniowa też ma fazy. . . ). Zagadnienie jest złożone, efekt podobny.

A może taka długa fala ma zaletę? Żadnych dyfrakcji, ugięć i odbić (przybliżając) w małym pomieszczeniu ;). Niestety, nieco wyżej 100 Hz już to dziadostwo się zaczyna . . .

u mnie sub najlepiej brzmiał stojąc pomiędzy frontami.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

mam tu coś darmowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ściągamy iwypakowujemy, klikam na ikonę "Bassreflex" (ikona ze zniczem), potem klikamy OK (jeśli wyskoczy okienko z błędem/ostrzeżeniem), potem klikamy u góry POMIAR TS i GENERATOR. i już :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marcinw899, 23 Kwi 2009, 13:52

>btw serwis MediaFire jest darmowy wiec ja na tym nie zarabiam, nie dostaję żadnych punktów ani

>innych profitów. pełna bezinteresowność.

Ten generator z NCH też jest darmowy. Możesz za niego zapłacić jak chcesz i Ci sie doinstalują jakieś dodatkowe rzeczy ale generuje co potrzeba za darmo. Mam go u siebie na kompie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.