Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning SONY CDP XA-50ES

dario

Rekomendowane odpowiedzi

To właśnie te trzy stabilizatory na zdjęciu (płytka 50-tki jest podobna). Mają oznaczenia Mxxxx i charakterystyczny znaczek z trzema diamentami - to układy produkcji Mitsubishi. Pewnie będzie trudno znaleźć lepsze zamienniki, ze wzgledu na nietypowe (?) napięcia.

Oczywiście nie zdecydowałem się na wymianę 47uF na 33 (zamówię odpowiednie) natomiast na próbę zastąpiłem tymi OS-conami skądinąd b. dobre Silmiki 10uF przy układach Current Pulse - prawdę mówiąc nie spodziewałem się wiele, a tymczasem wyraźnie poprawiła się dynamika i jakość basu. Zdumiewające ;-)

Co do zastępowania stabilizatorów:

[obrazekLUKASZ-177400_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I z drugiej strony

[obrazekLUKASZ-177402_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do zasilania i stabilizacji napiecia, zapraszam tu:

Ukryta Zawartość

czwarte zdjęcie od góry.

Schemat już opracowany, niedługo przystępuję do budowy...

Ukryta Zawartość

Piotr_DA>

Będziesz to budował 8-|

No, no ,no ... 5 transformatorów, 8 stabilizatorów, 72 kondziorki filtracji wstępnej i jeszcze dławiki symetryczne (jeśli dobrze widzę!) to się nazywa zasilanie! Jestem pod wrażeniem ;-)

Tak wrzuciem to wszystko na symulacje komputerowa i w zyciu nie przypuszczałem,ze to tak pieknie filtruje !!! Biorąc pod uwage to,że zniekształcenia w rzeczywistości będą o 1000% większe niz po symulacjach to i tak prad zmienny na wyjściu będzie mial około 20 mikrovolt !!!!!! Jeden taki stopien na najtańszych elementach to około 100 zł. Prrawie identyczny będzie układ części, oryginalnie w tym jest LM317 więc nie ma problemu, filtrowanie jest superskuteczne masz dosłownie tylko prąd stały na wyjściu i zero śmieci. Jak zrobię i zadziała tak jak myslę to wszystkim dam znać na forum. Obiekt do adaptacji tego zasilania to CD yamahy...

>piotrek608

heh, chyba nie rozumiem:). A ilu uF sie spodziewales po zmierzeniu?

OS-CONy to swietne kondy do cyfrowki i rzeczywiscie moga zastepowac wieksze pojemnosci ze wzgledu na niski ESR, ESL, stabilne param... Poczytaj na stronie Sanyo.

>McGyver

Te LM317 P+ sa lepsze od "zwyklych"? Nie pytam o dane prod. tylko czy sprawdzales empirycznie.

LM 317 mają regulowane Uwy, więc mażna sobie ustawić idealne napięcie, a zwykłe LM78xx mają pewien rozrzut, i choćby to sprawia, że warto wymieniać. Poza tym LM317 ma jednak lepsze parametry (ujemna wersja to LM337).

Nie no oki ja to wiem w koncu w swj soniwace707 tez osy wstawiłem w part digital..i jest lepiej po prostu lepiej..fakt ze sony wstawiło tam zwykłe nippony z seri KM czyli ich najbardziej standardowej..nawet w cdp-x505es w czesci cyfrowej były nippony seri ASF doa audio..

Zreszto nie jeden raz przekonałem sie ze pomiar to pomiar..cos co swietnie wychodzi na oscyloskopach np BUF634 burr browna niekoniecznie swietnie wychodzi na słuch..

jest atka firma linear technology ooni produkuja takie wypasne stabilizatory nazywa sie to LT1086CT wysoka dokładnosc i prad 1,5A aplikacja podobna jak lm 317....mozna tez te stabilizatory kupic w wersjach na 5V,10V,12V..maja tez szeroki wybor obódów ..izolowane itd..Linear technology jest firma która specjalizuje sie w technikach zasilania.Polecam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.