Skocz do zawartości
IGNORED

radiatory !

Gość JacekPlacek nie zalogowany

Rekomendowane odpowiedzi

Mixann

Po pierwsze: przedstawione radiatory nie mają takiej samej powierzchni.

Po drugie: skąd wiesz, że jeden z nich będzie się sprawował lepiej?

Po trzecie: bardzo prawdopodobne, że ten z cieńszymi żebrami lepiej emituje ciepło, ale nie ma to żadnego związku z jego masą. Po prostu szersze szczeliny między żebrami ułatwiają przepływ powietrza.

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-107944

Co do tego ksztaltu radiatora

- przy skrajnie grubych zebrach - powietrze bedzie mialo "problemy" z omywaniem zeber

- przy skrajnie cienkich moze sie okazac, ze tylko kawalek zebra jest goracy a np. polowa calkiem zimna

wnioskuje z tego, ze nie mozna kategorycznie stwierdzic ktore rozwiazanie jest lepsze, a istnieje pewnie jakies optimum (zapewne z zebrami o zmiennym przekroju) ktore najlepiej oddaje cieplo. Co wiecej smiem twierdzic, ze to optimum zapewne jest rozne (rozny ksztalt) dla zalozonej roznicy temperatur, dlugosci profilu, parametrow materialu radiatora, parametrow ruchu powietrza (zwlaszcza bez wymuszonego przeplywu) i pewnie wielu innych jeszcze czynnikow :-(.

Pozdrawiam

Arek

PS - to tylko takie moje "zdroworozsadkowe" (mam nadzieje) rozwazania - wiec prosze fade (jesli czytasz ten temat) - bez tresury :-).

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-107995

jezeli chodzi o radiatory, to elektronika jest mocno w tyle za informatyka...

czasy grubych zeber juz minely, teraz w 9/10 konstrukcjach radiatorow na proce stosuje sie konstrukcje z laserowo wycinanymi w poziomie zebrami i prostowanymi pozniej do pionu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeszcze nie widzialem konstrukcji audio chlodzonych collerami z kompow, ale biorac pod uwage fakt, ze tranzystor mozna trzymac w temp ponad 100C (proce intela do 68-72C, amd do 85-90C) to moznaby uzyc dobrego zestawu z kompa z wentylem puszczonym na niskich obrotach, zeby nie robic szumu.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-108014

witam serdecznie

================

Chciałbym odpowiedziec na kilka niejasności

Foksik>> nie wiem jak ty ale ja dokładnie przeliczyłem powierzchnie

przy założeniu ze wysokośc tego radiatora to 100 mm -

i wyszły mi nastepujace wyniki które podałem na rysunkach

jak wynika z obliczeń są one bardzo zblizone i różnica 5cm2 nie robi

zadnej różnicy jesli chodzi o radiator o takich wymiarach.

Nie sprawdzałem praktycznie jaką owy przykładowy radiator bedzie miał rezystancję

termiczną ale z obliczeń wynika iż około 3-4 *C/W

Natomiast róznica w wydajności chłodzenia prawdopodobnie bedzie

wynikać z grubości samych zeberek.

Moze to prozaiczne ale tak samo jak podnosimy temperature radiatora przykładając do niego energię [ileś tam Watt na tranzystorze] tak samo obnizamy te temperature przykładając energie masy powietrza otaczającego cały radiator. Aby utrzymać przykładowo temperature 50 stopni na radiatorze to albo zwiększamy jego powierzchnie czynna albo obnizamy energię masy powietrza tak by różnica Energii była zachowana w stosunku 1/2 lub 1/4

Skoro wiec zeberka cienkie łatwiej oddają energię cieplna radiatora tym samym łatwiej beda przyjmować energię cieplną masy powietrza. Dlatego feż zeberka nie powinny być ani za grube ani za cienkie.

takze odległość pomiędzy nimi powinna być odpowiednia tak by powietrze odpowiednio skutecznie powodowało wymianę energii pomiędzy obydwoma czynnikami.

Szarak>> nie można stwierdzić ze elektronika jest mocno z tyłu za informatyką i że czasy grubych żeber juz mineły.

Co jak co ale gdyby nie elektronika to nie było by informatyki a z grubymi zeberkami jest tak ze gdyby nie było wiatraczków na prockach to sam radiatorek byłby pewni wielkości takiej jak cała obudowa kompa :) i to ze je sie stosuje to tylko po to aby utrzymac stała niską temperature radiatora wymuszoną przepływem masy powietrza pomiędzy zeberkami i na pewno nie ma tu znaczenia czy to jest roadiatorek wycinany laserowo czy odlewany pod cisnieniem czy też walcowany na gorąco.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-108226_1.jpg]

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-108226

a ja Ci mowie, ze sa. chocby z uwagi na material i sposob wytwarzania...

Ty mowisz, ze gdyby nie elektronika to nie byloby informatyki. ok, ale ja twierdze, ze gdyby nie informatyka, to elektronika nie bylaby taka jaką jest teraz ;] ale to nie temat watku.

oczywista, goly radiator (bez wentyla) z kompa nie przyda sie w elektronice, bo w tych radiatorach odstepy miedzy zebrami sa zbyt male i bez wymuszonej cyrkulacji zachowa sie jak miedziany klocek.

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-108271
  • 2 tygodnie później...

witam

=====

kto potrzebuje troche torii i rysunków co do wyboru radiatora wg/mocy to polecam

Ukryta Zawartość

w tym katalogu jest sporo i mozna z niego wiele się dowiedziec a nawet i policzyć samemu

pozdrówka :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-113483

Polecam wszystkim zainteresowanym radiatorami obejżenie stronki:

Ukryta Zawartość

bardzo dokładne dane nt. radiatorów z oferty DACPOLU (jest ich dystrybutorem :)

i życie stało się prostrze...

Pozdr.

(rysunek dot. PR236/100mm)

[obrazekLUKASZ-116645_1.jpg]

post-1773-100005372 1170256096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-116645
  • 2 lata później...

czy ktoś może robił zakupy w tym sklepie

nie wiecie jakie ma wymiary ten radiator:

Ukryta Zawartość

na stronach internetowych znalazłem 3 wersje o wysokości 50, 100 i 200 mm

zadałem im pytanie, ale od 2 dni brak odzewu, a na swojej stronie mają napisane, że odpowiadają w 24godz., kłamczuszki

a może jeszcze znacie jakiś sklep gdzie można kupić taki radiator o wymiarach 100x160x40 mm

pzdr

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-712453
Gość jt211

(Konto usunięte)

Dzisiaj dzwoniłem do firmy ANODAL z Warszawy ( 022 8130835 ) w celu sprawdzenia czy zrobią mała ilość i jakie sa ceny za ,,poczernienie ". Okazuje się ,że robia , sa uprzejmi a cena chyba dobra - 14PLN/m2 . Tylko nie wiem czy to sie liczy za jedna stronę blachy czy za dwie ;p i czy wezmą cos za przygotowanie materiału ( odtłuszczenie itp ). Dam znac jak wyszło cenowo i jakościowo.

PS

Trzeci tydzien czekam na radiatory z Indela . Producent olewa ich , oni mnie i jeszcze na mnie warczą jak dzwonię zapytac czy juz mogę przyjechac po odbiór . Gierek śmieje się zza grobu. Jego duch mieszka teraz na Wolumenie.

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/4/#findComment-715023
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.