Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

W lipcowym numerze "Audio Video" ukazał się test Hyperionów IV.

Skrupulatny i przede wszystkim rzetelny opis. Cieszy mnie to, zważywszy na ostatnią tendencję obniżania jakości piśmiennictwa , problematyki związanej z merytoryką i niestety coraz większą interesownością branżową...

Panie Marku należą się słowa uznania! Brawo! :)))

Czy moge prosic o wrzucenie skanu na maila do mnie lub gdzies na ogolnodostepny serwer?

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Ja niestety skanera nie mam.

Test faktycznie bardzo dobry i co najważniejsze bardzo dobrze napisany. Zgadzam się z nim i bez marudzenia przyjmuje go na klate :)

Pokrótce napisze parę słów a właściwie przytoczę kilka zdań z tekstu, zanim wrzuci ktoś linka lub cały skan:

Nie mam wątpliwości, że Hyperion jest konstrukcją nieprzeciętną i niektórych jego cech należałoby szukać wśród kolumn... właśnie dwukrotnie droższych.

Jedną z cech wyróżniających te zestawy jest jakość efektów stereofonicznych.

Kolejną wielką zaletą i cechą, daleko wykraczającą poza oczekiwania przy cenie 4500zł, jest barwa.

To tylko niektóre zalety kolumn. Są i wady z którymi jednak da się żyć i słuchać muzyki. Kolumny nie są szybkie i to jest prawdą, bo jeśli podłączymy do nich marny piecyk, to dźwięki nie będą nas atakowały. Na testowanym "Kaziku na żywo, ale w studiu" i na Megadeath czy innych podobnych brzmieniach, kolumny zaczynają się gubić. To właściwie jedyna wada Hyperionów przy takim repertuarze. Jazz, klasyka, wokale i gatunki podobne, wypadają wyśmienicie.

Dziś mija piąty dzień od otrzymania paczki z Phoebe III.

W ciągu tych dni słuchałem muzyki po 6-8 godzin dziennie ;) Dokupiłem 14 nowych płyt ...

Muszę nadmienić, że przesiadłem się z TANNOY m4, także spory skok.

Jak miałbym w kilku słowach scharakteryzować najważniejsze cechy:

•  
  • niesamowita stereofonia - scena szeroka i bardzo głęboka, to naprawdę robi wrażenie,
  • detaliczny dźwięk, (jest wiele kawałków w których słyszę instrumenty na Tonnoyach niesłyszalne)
  • bardzo dobrze kontrolowany bas, nawet w moim małym pokoju (12 metrow) nie jest rozlazły i jest go wystarczająco dużo

Z zakupu jestem bardzo zadowolony i polecam wszystkim. Wczoraj znajomy przyjechał na odsłuch (z swoimi 40 CD) i był pod bardzo dużym wrażeniem (sam posiada JAMO z serii E 870).

Dzięki Właścicielowi AA za te pudełka i Markowi76 za podpowiedź.

pozdrawiam serdecznie

W lipcowym numerze "Audio Video" ukazał się test Hyperionów IV.

Skrupulatny i przede wszystkim rzetelny opis. Cieszy mnie to, zważywszy na ostatnią tendencję obniżania jakości piśmiennictwa , problematyki związanej z merytoryką i niestety coraz większą interesownością branżową...

Panie Marku należą się słowa uznania! Brawo! :)))

czy na pewno w lipcowym AV ukazał się test Hypków bo na ich stronie jest zapowiadany numer 7-8/11 który w kioskach jest dostępny od dzisiaj i nic nie piszą o teście Hyperionów

Dzięki Właścicielowi AA za te pudełka i Markowi76 za podpowiedź.

Główne podziękowania należą się Panu Michałowi za stworzenie bardzo dobrych kolumn. Ja również się cieszę, że mogłem komuś pomóc poprzez właściwe ukierunkowanie :-)

Tobie także należą się brawa za odważny zakup w ciemno. Ja aż takiej odwagi nie miałem i odsłuchiwałem Phoebe dzięki uprzejmości kolegi barmanekm. Z kolei moja osobista wizyta u Pana Michała zaowocowała doborem kolorystyki obudowy takiej jak potrzebowałem.

Cieszę się, że jesteś zadowolony z zakupu gdyż nie ma nic gorszego niż poradzić komuś a potem słuchać jego marudzenia, że przecież to ty mi to poleciłeś / poradziłeś.

Wrzuć fotki kolumn na forum.

czy na pewno w lipcowym AV ukazał się test Hypków bo na ich stronie jest zapowiadany numer 7-8/11 który w kioskach jest dostępny od dzisiaj i nic nie piszą o teście Hyperionów

W numerze lipiec-sierpień jest test Hyperionów IV. Nie wiem o co chodzi z dostępnością bo ja kupiłem tę gazetę ponad tydzień temu.

Witamy nowego klubowicza :)

To teraz trzeba postarać się jeszcze o dobre kabelki i dalej można kupować płyty ;)

Test Hyperionów IV jest w numerze lipiec - sierpień.

Panie Michale - bedzie Pan z Hipkami w Wawie na testach? Chętnie bym sie dopisał do nich u mnie w domu.

Moznaby porównać łeb w łeb hipki III 8 ohm (z Pana nowa zwrotnica) z nowymi. To moze byc ciekawe porównanie.

------------------------------------------------------------------------------------------

Miałem okazję uczestniczyć w takim porównaniu :)

i jak wypadło? napisz bo mi "ślinka cieknie"...

Hahaha...:)))

Słuchaj, to jest inne brzmienie. Hypki IV są na innych głośnikach i to słychać. W IV jest więcej blasku na górze, mają większy bas, grają dynamiczniej. III są bardziej stonowane, określiłbym je jako matowe w stosunku do nowego modelu. Ale jedne i drugie mogą się podobać. Zależy, kto co lubi?! ;)

Pozdrawiam.

Hahaha...:))) Słuchaj, to jest inne brzmienie. Hypki IV są na innych głośnikach i to słychać. W IV jest więcej blasku na górze, mają większy bas, grają dynamiczniej. III są bardziej stonowane, określiłbym je jako matowe w stosunku do nowego modelu. Ale jedne i drugie mogą się podobać. Zależy, kto co lubi?! ;) Pozdrawiam.

Też mam zagwozdkę. Moje Hyperiony III 4ohm mają obszerniejszy bas niż Hyperiony III 8ohm z którymi porównywałeś nową wersję, także o ilość swojego basu jestem spokojny (nie sądzę, że IVki mają go więcej niż moje 4-ohmowe HypIII). Ciekawi mnie za to góra. Moje HypIII potrafią wciągnąć w słuchanie, nie narzucają niczego, grają baśniowo, nie marudzą przy jakości nagrań ale dzieje się tak trochę dlatego, że leżą lekko po ciemniejszej stronie brzmienia. Do domowego słuchania lekkiego jazu idealne. Teraz pytanie na ile jasne są IVki? Jasnego brzmienia nie chcę (w domu oczekuję rekreacji a nie koncertu live z syczącymi wokalami). No i najważniejsze pytanie, jak sie zgrają z moją lampą. Cos mi mówi, że może byc bardzo, bardzo dobrze, dlatego kusi mnie ( oj jak kusi ). Ale najpierw muszę ich posłuchać.

Adaś, Hyperiony IV nie są jasne. Mają tylko lepszą górę; bardziej dźwięczną, dłużej wybrzmiewającą i bardziej detaliczną :) Brzmienie jest na prawdę soczyste.

Może jak będę odbierał Hyperiony z Audio Video, to do Ciebie podjade, ale to się jeszcze umówimy.

Adaś, Hyperiony IV nie są jasne. Mają tylko lepszą górę; bardziej dźwięczną, dłużej wybrzmiewającą i bardziej detaliczną :) Brzmienie jest na prawdę soczyste.

Może jak będę odbierał Hyperiony z Audio Video, to do Ciebie podjade, ale to się jeszcze umówimy.

do Adasia pojedzie a do Krzysia nie...

Krzyś, z Adasiem umawiałem się już dużo wcześniej na odsłuch, ale może faktycznie umówimy się jakoś razem i posłuchamy :)

Tylko wolałbym u jednej osoby, żeby tyle nie jeździć, chociaż.... Adaś pracuje w domu, więc do niego mogę przyjechać od rana a do Krzysia wpadł bym po południu. Tak to widzę na teraz ;)

Krzyś, z Adasiem umawiałem się już dużo wcześniej na odsłuch, ale może faktycznie umówimy się jakoś razem i posłuchamy :)

Tylko wolałbym u jednej osoby, żeby tyle nie jeździć, chociaż.... Adaś pracuje w domu, więc do niego mogę przyjechać od rana a do Krzysia wpadł bym po południu. Tak to widzę na teraz ;)

ok jak bedziecie znali date to dajcie znac - jakby co to moja rodzinka wyjezdza wiec bede mial chate wolna w przyszlym tygodniu ;-)))

No to już bardziej zachęcić mnie nie mogłeś :-) Czekam na spotkanie. Mam info, że pod koniec tygodnia będę musiał wyjechac (czwartek i piątek) ale jak będzie trzeba to ostatecznie przełoze ten wyjazd ( choc wolalbym nie, bo to dla mnie b.wazna sprawa).

Jezeli kolumny będą wygrzane, to wystarczy mi 5-6 utworów żeby załapać różnicę i podjąć decyzję. Przepięcie wzmacniacza i znowu parę utworów... w sumie jakieś 2-3 godziny.

Może się zdarzyć tak, że tym razem tylko posłuchamy a kupię na spokojnie wersję "w tygryska" (okleina egzotyczna). Nawet jak trzeba będzie czekać. Poprzednio właśnie tej okleiny najbardziej żałowała moja żona :-) wybrałem inne kolumny bo wg mnie grały lepiej, ale te egzotyczne bardziej pasowały mi do wnętrza. To teraz być może będę mógł mieć i brzmienie i wygląd dopasowany do salonu w jednym:-) .

No i cieszę się że zabierzesz tranzystor, bo po tylu latach już niemal zapomniałem jak brzmi wzmacniacz na krzemie.

To, co sobie najbardziej cenię w Hyperionach, to to, że są bardzo fizjologiczne. Nawet długie słuchanie nie męczy. Wręcz przeciwnie-za każdym razem cieszy, wciąga, relaksuje i czaruje. To nie często zdarza się w kolumnach w tym budżecie.

Może będę w tym momencie prymitywny ale możecie nakręcić jakieś krótkie filmy z Waszych odsłuchów i wrzucić na YT :)

Filmy niczego nie wniosą. Mogę zrobić fotki i opisać różnicę słowami, choć musisz pamiętać, że gra cały system, akustyka + do tego " filtry" w postaci gustu, przyzwyczajenia oraz indywidualnych preferencji brzmieniowych. W moim (i nie tylko moim) przypadku filozofia Audio Academy trafiła dokładnie w potrzeby i dlatego nawet się nie rozglądam już za innymi markami.

Witam wszystkich klubowiczów.

Bardzo proszę o przyjęcie mnie do klubu, od pięciu miesięcy grają u mnie bajeczne Hyperiony III LUX w przepięknym fornirze orzech canaletto pasiak.

O samym dźwięku nie będę pisał, już chyba wszystko zostało napisane, są to kolumny wyjątkowe, niewątpliwie zostaną u mnie na długie lata. Dodam, że była to przesiadka z Kefów, które bardzo mnie rozczarowały. Hyperiony grają co najmniej o klasę wyżej. Wielkie uznanie dla twórcy Audio Academy.

Za jakiś czas czeka mnie pewnie zmiana wzmacniacza, na razie wszystko gra na CA 640C+A V2 spięte resonem. Póki co ciesze się dźwiękiem, z cambridgem hyperiony zgrywają się naprawdę bardzo fajnie. Dodam jeszcze, że w ostatnim czasie, po przeczytaniu kilku pozytywnych opinii kupiłem listwę przeciwprzepięciową FILTERCON, która bardzo mnie zaskoczyła. Ogromna poprawa w czystości, delikatności, a przede wszystkim ogromny bas, szczerze polecam.

PS. Gratulacje dobrej recenzji Hyperionów 4, tym bardziej, że zostały zakwalifikowane do klasy B. Wieczorkiem przejdę na kompa gdzie mam zainstalowany skaner to wkleję na forum nowy test.

IQ7

też kiedyś miałem CA640 spiętego z KEF Q5 (poprzednik iQ7) i grało to źle, ponieważ i CA i KEFy są jasne ( żyletki można było ostrzyć a o basie tylko pomarzyć).

Dziekujemy za wklejenie testu.

Witam wszystkich i pozdrawiam!

Niestety narazie jako niedoszly wlasciciel kolumn Audio Academy ;)

Ps. W kazdym razie watek sledze regularnie. Sa jakies szanse, ze ktos ma phoebe albo hypki niedaleko Rzeszowa?

Tak ja mam :-). Na razie jestem w Rzeszowie i mam ze sobą tutaj Phoebe III. Niestety akustyka tego pokoju jest jednym słowem marna i nijak nie można jej przeskoczyć. Najgorzej wypada bas (jest troszkę pudełkowaty i nie schodzi bardzo nisko). Mimo wszystko i tak da się w miarę przyjemnie posłuchać muzyki.

W związku z bardzo dobrymi produktami marki Audio Academy oraz faktem, że pracuję w delegacji i pełnowymiarowy zestaw i duże kolumny nie zawsze mają odpowiednie warunki do odsłuchu, po raz kolejny i z uporem maniaka ;-) apeluję do Pana Michała o wykonanie monitorów, które z czystym sumieniem będę mógł zastosować do sprzętu klasy mini. Jak na razie z zestawów mini na celowniku mam Denona DF-107 albo Onkyo CS-1045. Jeszcze jakiś czas będę się cieszył muzyką płynącą z Phoebe III ale w końcu będę musiał je zawieść do domciu :-(

Ps. W kazdym razie watek sledze regularnie. Sa jakies szanse, ze ktos ma phoebe albo hypki niedaleko Rzeszowa?

Ja mam w Krakowie. Czy to daleko od Rzeszowa ? to zależy od tego jak bardzo Ci zależy na odsłuchu :-)

Witamy nowego klubowicza i również dziękuje za wklejenie testu. Muszę sobie w końcu kupić jakiś skaner :/

Jeżeli chodzi o małe i tanie kolumienki, to najprędzej będzie coś na Visatonie W130S. Juz miałem dwa podejścia do tych głośników w wersji 8 i 4 omowej i nie bardzo mi sie to podobało. Teraz będzie właściwie W130SC z ekranowanym magnesem. Charakterystyka jest w miarę równa do 5000Hz i może coś z tego będzie.

To proszę o skonstruowanie czegoś, co będzie łatwe do napędzenia przez mini zestawy oraz będzie w tak dobrym stosunku cena / jakość jak Phoebe III :-) Aha, a co będzie zastosowane jako głośnik wysokotonowy ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.