Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Ucichło bo intensywnie pracuje nad nowymi modelami :) Niestety u mnie taki proces trwa baaardzo długo, ale o tym napiszę może jutro bo właśnie wyjeżdżam w daleką trasę.

Witam

Jestem posiadaczem od kilku lat AA Mimas II (bardzo "przyzwoite" kolumny).

Od pewnego czasu grają w zestawie z Creek EVO 2 w pomieszczeniu ok. 17 m.

Mam pytanie. Czy ktoś się może orientuje, czy warto byłoby

pomyśleć o zmianie kolumn na AA Phoebe III?

Czytałem wiele pochlebnych recenzji na temat tych kolumn, lecz sam

ich do tej pory nie słyszałem.

Dodam, że Mimasy są OK i pewnie nie myślałbym o ich zmianie,

ale w związku z tym, że ktoś namawia mnie do ich odsprzedania,

to jeśli miałoby być lepiej to czemu nie?

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów i Pana Michała z Audio Academy

Witam

Jestem posiadaczem od kilku lat AA Mimas II (bardzo "przyzwoite" kolumny).

Od pewnego czasu grają w zestawie z Creek EVO 2 w pomieszczeniu ok. 17 m.

Mam pytanie. Czy ktoś się może orientuje, czy warto byłoby

pomyśleć o zmianie kolumn na AA Phoebe III?

Czytałem wiele pochlebnych recenzji na temat tych kolumn, lecz sam

ich do tej pory nie słyszałem.

Dodam, że Mimasy są OK i pewnie nie myślałbym o ich zmianie,

ale w związku z tym, że ktoś namawia mnie do ich odsprzedania,

to jeśli miałoby być lepiej to czemu nie?

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów i Pana Michała z Audio Academy

Hmm... Różnica będzie delikatnie mówiąc spektakularna!

Radzę oczywiście jak zawsze posłuchać samemu :)

Pozdrawiam,

goliatpl

@fergis

Skąd jesteś ? Jeśli możesz z elektroniką podjechać do Krakowa lub za jakiś miesiąc do Kielc, to zapraszam do siebie celem posłuchania Phoebe III.

AA Hyperion od niedawna są moje - więc jestem.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Witam,

Jakie kable zastosować do Arcam CD17 --> niestety ciągle Harman, który tutaj najbardziej degraduje, ale musi jeszcze zostać --> Phoebe III. Żeby pozostawić rozdzielczość i górę Arcama a dociążyć nieco dźwięk, dół. Arcam gra tak, że bas jest tam gdzie został nagrany, nic nie dodaje i nie pogrubia. Docelowo ma być Atoll IN100 lub coś NADa. Słuchałem tego Arcama z NADem i monitorami Dynaudio. Była potęga, scena, głębia itd. I to chciałbym zachować :)

@Marek76

Wielkie dzięki za zaproszenie. Mam to szczęście, że jestem z Łodzi ;-)))), także z odsłuchem nie będzie problemu.

Chyba dojrzałem do tego (nie tyle ja, co mój portfel), żeby przymierzyć się do zmiany głośników. Miała być tylko wymiana elektroniki (to już trzeci wzmak. za „kadencji” Mimasów II). Oczywiście zacznę od kolumn AA. Ciekawy jestem wrażeń.

pozdrawiam

Witamy gelsona kritersa :)

Witam,

Jakie kable zastosować do Arcam CD17 --> niestety ciągle Harman, który tutaj najbardziej degraduje, ale musi jeszcze zostać --> Phoebe III. Żeby pozostawić rozdzielczość i górę Arcama a dociążyć nieco dźwięk, dół. Arcam gra tak, że bas jest tam gdzie został nagrany, nic nie dodaje i nie pogrubia. Docelowo ma być Atoll IN100 lub coś NADa. Słuchałem tego Arcama z NADem i monitorami Dynaudio. Była potęga, scena, głębia itd. I to chciałbym zachować :)

Dobry bas i ogólnie mięsiste brzmienie ma Chord Cobra Plus. Kosztuje 300zł i bardzo ładnie komponuje się z głośnikowym Chordem Odyssey 2. Fajny jest też Atlas Eqator. Jest bardziej równy i ma fajniejszą barwę. Nie jest tak mięsisty jak Cobra.

W naszym klubie oczywiście nie dyskryminujemy nikogo ale Kolego gelson jesteś wyjątkowo brzydki! ;))))))

Mimo wszystko WITAMY! :)

...ale kolumny mam fajne ... :-P

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Dobry bas i ogólnie mięsiste brzmienie ma Chord Cobra Plus. Kosztuje 300zł i bardzo ładnie komponuje się z głośnikowym Chordem Odyssey 2. Fajny jest też Atlas Eqator. Jest bardziej równy i ma fajniejszą barwę. Nie jest tak mięsisty jak Cobra.

A co zapodać między Harmana a Phoebe? Również coś z tej serii? A nie doczytałem "Chord Odyssey 2", chyba zbyt rano :)

Edytowane przez Scout

Widze ze dyskusja o kabelkach wiec moze powiem ze ja u siebie do Hypkow mam Chorda Odyssey 2 a IC VDH Integration Hybrid IC bede zmienial nie wiem jeszcze na jaki a glosnikowy raczej na Chorda Epic Twin jak trafie taniej bo za nowy nie chce placic tyle ;)

Ps. a w chwili obecnej testuje u siebie Qed Genesis Silver Spiral i tez jest ciekawie ;)

Właśnie wczoraj byłem w Bydgoszczy w Audio-Connect przy ul. Pomorskiej 15 i przywiozłem Hyperiony IV i Phoebe III.

Od tej pory kolumny Audio Academy są tam w stałej ofercie.

post-1595-0-63500000-1315656210_thumb.jpg

post-1595-0-26752900-1315656227_thumb.jpg

post-1595-0-49362000-1315656246_thumb.jpg

Właśnie wczoraj byłem w Bydgoszczy w Audio-Connect przy ul. Pomorskiej 15 i przywiozłem Hyperiony IV i Phoebe III.

Od tej pory kolumny Audio Academy są tam w stałej ofercie.

Super wyglądają w tym fornirze.

Jeszcze Hyperiony by się dobrze prezentowały w fornirze Tineo.

Widze ze dyskusja o kabelkach wiec moze powiem ze ja u siebie do Hypkow mam Chorda Odyssey 2 a IC VDH Integration Hybrid IC bede zmienial nie wiem jeszcze na jaki a glosnikowy raczej na Chorda Epic Twin jak trafie taniej bo za nowy nie chce placic tyle ;)

Chętnie odkupię Odyssey 2 :) oczywiście taniej.

Edytowane przez Scout

Chętnie odkupię Odyssey 2 :) oczywiście taniej.

Narazie zostawiam je u siebie ale jak juz trafie epic twina to chetnie Ci je sprzedam w super cenie ;)

Tylko ze to moze potrwac bo trudno u nas w PL trafic uzywanego epica w dobrej cenie a zagranica raz byl tylko z zaufaniem tam slabo bylo i nie chcialem ryzykowac ;)

Czy ktoś z posiadaczy Phoebe III miał do nich podłączone kabelki Atlas Hyper 1,5 ? Generalnie chcę się dowiedzieć, czy te kable nadają się do Phoebe, czy lepiej brać Hyper 2 ?

Panie Michale, może Pan uchyli rąbka tajemnicy ws nowych konstrukcji, które obecnie Pan tworzy ? Może jakieś fotki ? Szczególnie interesują mnie informacje o monitorach, które mam nadzieję w końcu ujrzą światło dzienne :-)

Mam takie niepolityczne pytanie. Mam znajomego, który od jakichś dwóch lat siedzi w Londynie i pochwaliłem mu się, że mam takie cudne kolumienki (Phoebe III), a on mnie męczy, bym mu powiedział, co one z charakteru czy filozofii dźwięku przypominają. Tyle że ja właściwie nie wiem, bo nie słuchałem kilkunastu modeli różnych kolumn. Gdybyście mieli je z czymś porównać - jak mówię ze względu na ogólny charakter - to z czym. On ma jakieś Dali, ale chyba AA nie grają jak Dali (sam nigdy nie słuchałem).

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Niestety dopóki nie będzie coś skończone, to nic nie powiem co robie i na czym. Już kilka razy sie chwaliłem, że coś będzie i nic z tego nie wyszło.

Co do kabli to proszę dozbierać do Hyper 2.0 ;)

Niestety dopóki nie będzie coś skończone, to nic nie powiem co robie i na czym. Już kilka razy sie chwaliłem, że coś będzie i nic z tego nie wyszło.

Jak Pan woli proszę Księdza ;-)

Co do Hyperów 2, to poluję na używki ale jak na razie susza.

Ws monitorów prod. AA dopytuję się, bo niebawem będę chciał nabyć zestaw mini (najprawdopodobniej Denon DF-107) i będę chciał wymienić firmowe monitory. Po głowie chodzą mi np. Ushery 520 ale wolę popierać polski przemysł więc tak się dopytuję o te monitory. Nie wiem co prawda jaki to będzie poziom cenowy i jakościowy. Poczekamy, zobaczymy. Cenię to, że nie chce Pan wypuścić produktu, z którego Pan sam nie będzie zadowolony, co świadczy o tym, że jakość a nie ilość jest najważniejsza.

Mam takie niepolityczne pytanie. Mam znajomego, który od jakichś dwóch lat siedzi w Londynie i pochwaliłem mu się, że mam takie cudne kolumienki (Phoebe III), a on mnie męczy, bym mu powiedział, co one z charakteru czy filozofii dźwięku przypominają. Tyle że ja właściwie nie wiem, bo nie słuchałem kilkunastu modeli różnych kolumn. Gdybyście mieli je z czymś porównać - jak mówię ze względu na ogólny charakter - to z czym. On ma jakieś Dali, ale chyba AA nie grają jak Dali (sam nigdy nie słuchałem).

Bardzo bardzo przypominają Vandersteeny 1. Phoebe III mają tylko lepszą barwe, lokalizacje i artykulacje. Jest także lepsze zejście na basie. Vandersteeny mają natomiast bas lepiej rozciągnięty i znacznie szerszą scene. Szkoła brzmienia jest praktycznie ta sama; rozmach, prawdziwość, waga instrumentów, wybrzmiewanie, otwartość środka.

Ws monitorów prod. AA dopytuję się, bo niebawem będę chciał nabyć zestaw mini (najprawdopodobniej Denon DF-107) i będę chciał wymienić firmowe monitory. Po głowie chodzą mi np. Ushery 520 ale wolę popierać polski przemysł więc tak się dopytuję o te monitory. Nie wiem co prawda jaki to będzie poziom cenowy i jakościowy. Poczekamy, zobaczymy. Cenię to, że nie chce Pan wypuścić produktu, z którego Pan sam nie będzie zadowolony, co świadczy o tym, że jakość a nie ilość jest najważniejsza.

Dobra, to zaraz muszę nadgonić prace :)

Bardzo bardzo przypominają Vandersteeny 1. Phoebe III mają tylko lepszą barwe, lokalizacje i artykulacje. Jest także lepsze zejście na basie. Vandersteeny mają natomiast bas lepiej rozciągnięty i znacznie szerszą scene. Szkoła brzmienia jest praktycznie ta sama; rozmach, prawdziwość, waga instrumentów, wybrzmiewanie, otwartość środka.

Aha, zacytuję mu Pana odpowiedź. Ja może po raz drugi albo i pierwszy stykam się z taką nazwą. Ciekawe, czy on ją zna. W każdym razie mi podoba się Pana opis brzmienia.

Dziękuję i pozdrawiam

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Słuchałem zarówno Vandersteeny 1c jak i Hyperiony IV i w tym co napisał P. Michał jest dużo prawdy. Co prawda Phoebe to nie Hyperiony ale sadzę, że różnica pomiędzy obiema kolumnami to cechy wynikające z dodatkowego przetwornika niskosrednio, ale o tym to niech lepiej wypowie się konstruktor. Samo porównanie in plus do kolumn Vandersteena świadczy o klasie produktów Audio Academy.

Właśnie. Trochę nawiązując do postu Etoksikona i porównań z droższymi kolumnami - takie porównania sugerują też niektóre testy. Ciekaw jestem, czy ktoś porównywał np. Phoebe z modelami tysiąc lub dwa droższymi i wybrał AA, czy może to trochę taki frazes dziennikarski.

A dwa - co właściwie poza siłą, dołem (przeznaczenie do większych pomieszczeń)różni Phoebe i Hyperiony. Pytam trochę z ciekawości, bo raczej ze względu na wielkość pokoju nie odważę się na zmianę.

Hmm... ja mialem okazje posluchac Phoebe III co prawda tylko chwile po odsluchu moich Hypkow III Lux ale mojej uwagi wcale nie skupila mniejsza sila czy tez dol Phoebe III bo to pasmo maja wlasnie zaskakujaco dobre nawet w porownaniu z Hypkami jednak reszta to juz inna bajka Hypki graja jakos tak swobodniej wiecej slychac w srednicy dzwiek jest lepiej poukladany lepsza seperacja instrumentow ogolnie Hypki maja bardziej dojrzaly dzwiek takie jest moje zdanie ale chyba najlepiej na te pytania odpowie nam sam Pan Michal ;)

Aha... wiedziałem, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła... ;)

Co do "siły" czy ogólnie różnicy to właśnie sugerowałem się opisem ze strony pana Michała:

Hyperion to starszy brat Phoebe. Poprzez dodanie jeszcze jednego głosnika

niskośredniotonowego zyskujemy potężniejszy bas, efektywność i lepszą dynamikę. - http://www.audioacademy.com.pl/main.php?p=products&id=7&l=pl

Hyperiony IV są 2,5 drożne i to nie jest tak, że prezentacja sceny jest ta sama tylko głośniejsza. Hyperiony IV mają lepszy głośnik wysokotonowy i tym samym jest lepsza rozdzielczość i więcej powietrza na górze. Drugi podział w Hyperionach to pierwszy rząd. Zastosowałem go dla łagodniejszego przejścia pomiędzy tonami średnimi a wysokimi. Hyperiony są bardziej dynamiczne i szybsze niż Phoebe III, ale nie mają znowu tak równego pasma jak Phoebe na ze względu na swoją 2,5 drożność, chociaż i tak udało mi się uzyskać jak na taką konstrukcje bardzo dobrą równowagę i piękny środek pasma.

Niebawem zabieram Hyperiony do znajomego na porównanie z Vandersteenami 2 :)

Hyperiony III Lux, które ma sebolx są bardziej detaliczne, przejrzyste i równiejsze niż Phoebe III, ze względu na zastosowaną zwrotnice. Model III Lux jest trudny do napędzenia i wymaga mocnych wzmacniaczy i dobrych kabli aby pokazać swoje walory.

Opis Hyperionów IV ze strony na szczęście pasował do obu wersji Hyperionów i nie musiałem go zbytnio zmieniać :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.