Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

nie koniecznie vicek,

imho posłuchałbym amplifona, używki często są na rynku wtórnym

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Dużo osób chwali amplifona i faktycznie używka do kupienia za około 3 tyś. W klubie 16Hz już prawie kultowy.

Chętnie bym usłyszał opinie osób które słuchały go w połączeniu z Hypkami lub Phoebe. Może Tomek Dudziński by coś napisał lub pan Michał, męczyli trochę to zestawienie.

P.S. Amplifon ma pilota ?

Edytowane przez omen

żaden z w/w nie zaoferuje tego co amplifon wt40, środek i góra będzie różniła amplifona o lata świetlne,

omen posłuchaj może u marka - imacmana w łodzi

Marek jak mieszkał w Szczecinie to go nagabywałem na odsłuch i tak go meczyłem, że przeprowadził się aż do Łodzi ;)

Niestety obecnie troszkę daleko, ale wiem, że ma fajne warunki.

Terrorystyczny bracie, a czym ty obecnie napędzasz Wieżę słońca ?

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Dużo osób chwali amplifona i faktycznie używka do kupienia za około 3 tyś. W klubie 16Hz już prawie kultowy.

Chętnie bym usłyszał opinie osób które słuchały go w połączeniu z Hypkami lub Phoebe. Może Tomek Dudziński by coś napisał lub pan Michał, męczyli trochę to zestawienie.

P.S. Amplifon ma pilota ?

Tak , był u mnie Michał . Raz z Phoebe , a drugi z Hypkami . Obie konstrukcje były napędzane Amplifonem WT 40 II.

Szczerze ? lampa nie miała z nimi problemu , żeby napędzić . Pokój 20 m2 w kwadracie , żadnego dudnienia , pełna kontrola .Moim zdaniem warto go posłuchać .Michał przywiózł jakieś wzmacniacze tranzystorowe , ale po przełączeniu jak dla mnie granie nie do przyjęcia .

Omen , jeśli pytasz o pilota w Amplifonie , to niet .Ale to chyba nie problem ? Zainteresuj się też Krellem 300i. Szybkość , dynamika ciepło na średnicy , znakomity bas , ale granie w porównaniu z lampą pozbawione magii , podbarwień i zejścia basowego .Ja tu mogę dużo pisać , ale najlepiej samemu sprawdzić , chociażby zważywszy na preferencje (każdy ma inne) , zestawienie sprzętowe , a przede wszystkim AKUSTYKA . Amplifona w różnych pomieszczeniach słuchałem ( w tej samej konfiguracji ) i róznie to było .I to co napisał ''terrorysta'' :) napisał prawdę .

Porównywałem nawet integre nada M3 , została lampa .

Także chłopie do roboty !!! Odsłuchy , odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy . Nikt za Ciebie Tego nie zrobi . I pamiętaj , to Tobie ma się podobać granie , a nie kumplowi czy teściowej . Uszy otwarte i ... życzę powodzenia .

post-21125-0-20530900-1362852730_thumb.jpg

post-21125-0-07659000-1362852763_thumb.jpg

a biorąc jeszcze pod uwagę małe składy muzyczne których słucha Jacek to będzie pięknie,....pomijając już czar lampy,

na czym obecnie gram.....hmmm przejściowo mini wieża sony za 300zł;-p

Tomek dzięki za odzew. Wiem, że odsłuchu nic nie zastąpi, niestety w moich okolicach straszna bieda, w sklepach to już porażka, nie dość, że mały wybór to jeszcze płatne odsłuchy. Dlatego tak rozpytuje jak będzie okazja to czego warto posłuchać. Przyznaję, że bardzo intryguje mnie lampa, ja od zawsze tranzystorowy, ale otwarty na eksperymenty ;)

Myślałem nawet, żeby kiedyś Ciebie nawiedzić, raptem 300km, ale sprzedałeś sprzęt ;)

Tomek napisz jak wyglądało porównanie Amplifona do tranzystorów w połączeniu z Hypkami, w kwestii kopnięcia na basie i zejścia, nadanie takiej potęgi brzmienia.

Druga sprawa, czy miałeś okazję kiedyś porównać Amplifona do popularnych obecnie lamp np. Yaqina itp

Cholera ten pilot, ja leniwy jestem.

Terror Minasy też poszły na giełdę czy tylko elektronika ?

Edytowane przez omen
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Tomek napisz jak wyglądało porównanie Amplifona do tranzystorów w połączeniu z Hypkami, w kwestii kopnięcia na basie i zejścia, nadanie takiej potęgi brzmienia.

Kopnięcie i zejście ( ach to zejście Amplifona ) lepsze niż tranzystory budżetowe .To co przywiózł Michał , to jakaś buła na basie . Krell 300i miał o wiele lepsze kopnięcie na basie , ale bez zejścia w piekielne rejony i barwy .

Druga sprawa, czy miałeś okazję kiedyś porównać Amplifona do popularnych obecnie lamp np. Yaqina itp

Złe pytanie .Nie obrażaj Piwowarczyka .

PS

Jak będziesz miał okazję , kup krella 300i . Jak Ci nie podejdzie nie będziesz miał problemu z odsprzedaniem .Jest obecnie na allegro - trochę drogo , potarguj się .

Edytowane przez tomasz dudzinski

Michał , żartujesz ?

przepraszam zawyżyłem cenę mini wieży

http://allegro.pl/glosniki-sony-ss-h701-wieza-hcd-h701-gratis-i3073906683.html

jeśli idzie o yaqina to osobiście dobre w swej cenie są mc10L i md34, ale to w kwestii używek w obszarze 1,5-2kzł

jak wspomniał Tomek, amplifon to zupełnie inna buty - takie a'la gino rossi;-p

a jakin to takie kozaczki rumcajsa;-p

Mógłbyś zrobić małe porównanie przytoczonych tutaj Vincenta SV 226mkII, Caspiana, Candy ?

Oczywiście w odniesieniu do Hypków.

Z góry dziękuję :)

- Vincent SV 226mkII : brzmienie z pośród tych trzech najabradziej obszerne, najlepiej wypełnia pomieszczenie odsłuchowe, dużo powietrza, duża głębia, otwarty, bezpośredni wokal, góra jak dla mnie jest akurat :) Z pośród całej tej trójki brzmienie najbardziej wiągające pod względem barwowym. Czuć siłe, czuć piękny, mocny wokal, czuć dużo powietrza. Nie dysponuje ogromną szybkością, za to ma ogromną moc, którą przekłada na potężne, obszerne, pełne granie z lekkim klimatem lampowości.

- Roksan Caspian : brzmienie w sosunku do Vicka subtelniejsze w całym zakresie, określiłbym je jako delikatniejsze, fajne, równe, kulturalne granie. Nie dysponuje on taką dynamiką jak Vincent, ale swoją subtelnością potrafi oczarować. Nie schodzi ta nisko jak poprzednik, ale przez to jest szybszy i dokładniejszy. Mnie się on podoba.

- Roksan Kandy : Ten jest bardziej "łobuziarski" w stosunku do swojego droższego brata. Tutaj nie ma już takiego wyrafinowania i ogłady jak w Caspianie. Jest dynamiczniej, ale i chaotyczniej, jest też więcej góry, która przy nieodpowiednio dobranej konfiguracji może być trochę męczliwa. Nie gra on tak gładko jak Caspian, jest żwawższy ale i bardziej nerwowy. Impuls ma dobry. Jest silny, nie będzie miał problemu z napędzeniem kolumn. Pod względem rozciągnięcia sceny i przestrzeni lepiej wypada droższy Roksan.

Pozdrawiam

Goliatpl

Edytowane przez goliatpl

Witam,

A powiedzcie Koledzy jak wypada zestawienie Phoebe III z hegelem h100, czy ktoś miał okazję posłuchać tej kombinacji?

Z tego co mi wiadomo to Phoebe na audioshow zawsze

grały w droższym od siebie towarzystwie i wtedy odkrywały swój pełen potenciał, czyż mam rację czy może się mylę?!

Dlatego też proszę bardziej doświadczonych kolegów o wypowiedź w tym temacie.

Pozdrawiam Mateusz

Edytowane przez mateusz28_1986

Dzięki Goliat, bardzo obrazowy opis.

Mateusz w tych kolumnach naprawdę jest potencjał, tak jak już pisałem nie znam Phoebe ale zakładam podobny poziom do Hypków.

Miałem teraz przez 3 tygodnie pożyczonego właśnie NADa C320BEE. Ten wzmacniacz na pewno nie pokazuje pełnych możliwości Phoebe, choć tym masz go po jakichś modach. Ogólnie w dźwięku był jakiś bałagan, dźwięk jak dla mnie za mało żywiołowy, jakby trochę matowy, przyzwoita dynamika, mięsisty bas.

Co ciekawe podłączenie procesora Emotivy UMC-1 jako przedwzmacniacza zaowocowało lekką poprawą. Tutaj chyba potwierdziły się opinie jakie można znaleźć o NADach, że mają lepsze końcówki mocy i słabsze przedwzmacniacze.

Także warto poszukiwać, Hegla nie słyszałem.

Edytowane przez omen

Cześć Omen, dzięki za wpis, tak mój nad jest po modzie po którym nie ma już przedwzmacniacza, została tylko końcówka.

Gra to dużo lepiej jak wcześniej bez dwóch zdań, ale wiadomo że w miarę jedzenia i tak dalej... :)

Nad mimo że świetnie się moduje to ma pewne ograniczenia które wynikają z jego budowy oraz w elementach się w nich znajdujących.

Pytam o hegla bo słyszałem że są na lata, nie zawodne, świetnie wykonane i oczywiście znakomicie grające.

Oczywiście będę poszukiwał, jak będę w polsce to nie omieszkam hegla posłuchać.

Czym teraz sterujesz tą końcówką ?

Z tym na lata to wiesz jak jest, dopóki nie usłyszysz czegoś lepszego ;)

Wzmacniacz jest ciagle zintegrowany mimo wywalonej sekcji

Preampu, w stopniu koncowki pracuja biale mundorfy, nie ma rowniez soft clipingu oraz regulacji barwy. Co zbedne to poszlo do kosza.

Szczegolow nie znam, to juz wykonawca musial by zabrac glos;))

Przedwzmacniacz jest piętą achillesową większości wzmacniaczy zintegrowanych. Bardzo często zresztą, integra, to tak naprawdę z konstrukcyjnego punktu widzenia końcówka mocy z pasywną regulacją głośności, plus selektor źródeł oczywiście.

no i już ktoś jest zapewne nowym szczęśliwym posiadaczem

Jednak Krzychu nie zdecydowałeś się? :) Żałuj chłopie! Nie wiesz co straciłeś! ;)

Ktoś kupił z Klubu? Przyznać się? :)

Jesli chodzi o ciche sluchanie u mnie kiedys najlepiej zagral Primare I21 z ProAc D15 gralo to pieknie bylo wszystko bas detale gora a i przy glosniejszym sluchaniu nie bylo pogorszenia zadnego wiec moze warto posluchac jakiegos lepszego Primare nie wiem jak z Phoebe ale z Hyperionami powinien sie zgrac .

Sebolx jak się ma ten Primare do Twojego obecnego Baltlaba ?

Primare grał wtedy u mnie z ProAc D15 i radził sobie lepiej z ich wysterowaniem niż Baltlab za to Baltlab miał lepsze wokale czarujące jak lampa Yaqin MC-10L a Primare te wokale odchudzone i chłodne miał .

Omen poczytaj moje wpisy tu :

http://www.audiostereo.pl/klub-zwolennikow-primare_44734.html/page__st__360

Witam i zgłaszam swój akces do Klubu Audio Academy! Dzisiaj stałem się właścicielem AA HYPERION IV, w obłędnej (przy najmniej jak dla mnie) kolorystyce "makasar ebony". Gra to z NAD C356BEE + NAD C546BEE + REGA RP3, kable Chord Odyssey 2, interkonekty QED i CHORD, sieciówki SUPRA i GOGAWATT. Jestem zachwycony zakupem! Głośniki mają to wszystko, za co tak polubiłem PHOEBE III, która mam już od jakiegoś czasu i to coś, czego teraz szukałem, czyli więcej basu i dynamiki. Grają po prostu SUPER, a bezpośrednio konfrontowałem je z AUDIO PHYSIC CLASSIC 10 i w zasadzie to tamte nie miały do nich startu! To, czym urzekły mnie PHOEBE III i te HYPKI, to równowaga tonalna i dążenie do maksymalnie wiarygodnego przekazu muzyki, na czym najbardziej mi zależało. Serdecznie pozdrowienia dla Rafała Golca, dzięki któremu mam te HYPKI ;-)

Witaj Fidelio, cieszymy się z Twojego szczęścia ;)

Co dalej z Phoebe, zostawiasz czy allegro ?

Możesz coś napisać o różnicach audio physic vs hyperion ? Porównywałeś z czymś jeszcze ?

Jak tak dalej pójdzie to Goliatowi przestanie schodzić Audio Physics i kilka innych :)

Że zacytuję klasyka "Heban Makasar jest czadowy" ;)

post-2118-0-88359800-1363204598_thumb.jpg

PHOEBE nie sprzedaję, bo to w zasadzie moje pierwsze kolumny stereo, które najpewniej, docelowo, będą robiły za frontowe w moim systemie kina domowego. Jak sobie to wszystko sobie poukładam, to pewnie podeślę jakieś foty, na których będą te HYPKI i gdzieś tam PHOEBE, co może fajnie wyglądać, bo te PHOEBE są w kolorystyce "dąb bielony". Co do bezpośredniego porównania, to skończyło się na tych Audio Physikach, bo jak posłuchałem po nich tych Hyperionów, to już wiedziałem, że nic innego nie chcę, skoro było to wszystko, co w PHOEBE III + to, czego szukałem. Odnośnie szczegółów, to te AP w wersji Classic 10, na pewno nie mają takiej dynamiki, drivu, tak te HYPKI, co być może wynika z zastosowania optycznie zdecydowanie mniejszych głośników. Trudni mi przy tej okazji uwierzyć w związku z tym, a takie opinie spotykam w prasie branżowej, że te Classic 10 są w stanie nagłośnić duże pomieszczenia. Stereofonia w tych Classic 10 jest na poziomie zdecydowanie niższym niż w HYPKACH i dźwięk, jaki się z nich wydobywa jest jakiś taki ściśnięty, a przez to nie ma się wrażenia obcowania z muzyką. Bas też nie jest na tym poziomie co w HYPERIONACH, choć nie zauważyłem, by te Classic 10 były kolumnami, które grają skrajami. W mojej ocenie równowaga tonalna jest ok., choć nie prezentuje takiego poziomu, jak to, co jest w HYPERIONACH.

Początkowo w HYPERIONACH obawiałem się podbicia górnego pasma, na co wskazywała bodajże recenzja na www.av.com.pl, co wedle recenzenta miało dotyczyć głoski "sz", ale dzisiaj słuchałem sobie na nich francuskiego hip-hopu (MANAU), gdzie tego typu głoski dość często występują i tego problemu nie odnotowałem, co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu o bardzo dobrym wyborze, który mam nadzieję, że trochę mi posłuży. Swoją drogę pełen podziwu jestem dla konstruktora, który wykorzystując takie a nie inne komponenty, był w stanie skonstruować tak zacnie grające skrzyneczki!

Początkowo w HYPERIONACH obawiałem się podbicia górnego pasma, na co wskazywała bodajże recenzja na www.av.com.pl, co wedle recenzenta miało dotyczyć głoski "sz",

W między czasie w Hyperionach była modyfikowana zwrotnica, więc coś tam się w dźwięku zmieniło na plus. Moje są chyba jednymi z pierwszych, jak nie pierwszymi z nową zwrotką, P. Michał zmienił wartość jednego rezystora i to chyba miało właśnie wpływ na tą dolegliwość. Ale może sam konstruktor lepiej wyjaśni.

Dzięki za opis.

Z jaką elektroniką słuchałeś w sklepie ?

Od kwietnia ceny idą w górę. Powiedzmy 8000zł. za Hyperiony :)

A z tą modyfikacją to już było i trudno właściwie nazwać to modyfikacją. Obniżyłem po prostu górę o jakieś 0,2 dB.

Od kwietnia ceny idą w górę. Powiedzmy 8000zł. za Hyperiony :)

A z tą modyfikacją to już było i trudno właściwie nazwać to modyfikacją. Obniżyłem po prostu górę o jakieś 0,2 dB.

No w końcu Panie Michale !!! teraz można mówić że cena idzie w parze z wykonaniem i dźwiękiem kolumn Hyperion . Teraz to dopiero docenią posiadacze AA i Ci którzy się czaili przed kupnem :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.