Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Też nie kupię już niczego w ciemno ale z odsłuchami jest różnie. Czasem pewne wady dostrzega się po kilku dniach używania, więc wypożyczenie to raczej najlepszy sposób na zapoznanie się z dzwiękiem.

Najważniejsze to zawęzić pole poszukiwań, więc dobrze poczytać fora internetowe lub testy ale nie traktować ich jak wyroczni bo oceny są subiektywne i pod różne gusta muzyczne.

Vincenta też przy okazji posłucham choć to przekracza mój budżet. Ciekaw jestem jak sprawuje się wbudowany DAC , coś podobnego zdaje się ma też Xindak PA-M.?

Przyszły Phoebe. Jeszcze nie słuchałem, ale tak sobie popatrzyłem na nie i stwierdzam, że bardzo lubię proste, klasyczne skrzynki, w drewnianym fornirze. Żadnych piano black, piano white, żadnych udziwnień. Wizualnie śliczne. Odsłuch później, bo muszę jeszcze pokój odmalować i nowa kanapę wstawić :) Parę słów napiszę jak posłucham.

Jaki kolor wybrałeś ?

Wrzuć foto jak już ustawisz ;)

Edytowane przez omen

kurcze jakie to wszystko subiektywne, moj kuzyn mowi ze sa brzydkie:) mi sie podobaja bo lubie prostote, choc masakary bardziej:)

No przepraszam, w którym miejscu są brzydkie?:) Rozumiem, że kogoś nie kręci klasyczny, prosty design, ale żeby zaraz brzydkie...;) Moim zdaniem są ładniejsze od ESA 2005, które miałem.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

słucham radia na AA-radio gra czysto,ale kolumny ,juz tak nie grają jak z cd,,-myślę ze jakoś do sluchania radia to słabo to gra

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

słucham radia na AA-radio gra czysto,ale kolumny ,juz tak nie grają jak z cd,,-myślę ze jakoś do sluchania radia to słabo to gra

Radio jak radio-zależy od stacji i bitrate(radio internetowe) Audiophile-live lub Audiophile Jazz lub wiele innych w 320 kbps-nie jest wcale zle.

I bardzo dużo zależy od materiału muzycznego.

To tak samo jak stacja nadająca w HD(wizja) zapoda stary materiał-też jest masakra.

Aha i nie odnoszę się do AA tylko ogólnie. ;)

Edytowane przez maniekn274
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A to przepraszam-tu chyba bitrate nie ma nic do gadania.

Z radia Fm przestałem korzystać kilka lat temu. ;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

przecież radio stacja trójka ,nadaje nieraz z winili i z krążków cd... chyba nie powino być najgorzej...?

zbyniu-krążek -krążkowi nie jest równy.

Nawet ten sam numer,tego samego wykonawcy na dwóch innych wydawnictwach (płytach)może brzmieć jak dwa światy.(lepiej-dużo gorzej)

To jest własnie dowód na to, że sprzęt gra dobrze :-). Na słabym sprzęcie ciężko wyłapać różnice pomiędzy CD a MP3 320.

Ja też sporadycznie słucham radia internetowego ze względu na jakość bitrate (mam Marantza NA7004). Właściwie, to od kiedy posłuchałem na AA Hyperion (wzmacniaczem jest Vincent 227) plików Hi Res to nawet płyta CD nie smakuje tak dobrze..... no może to wina CD (CD 400 Vincenta) nie daje rady vs. pliki Hi Res ;-). Dodam tylko, że słucham tylko płyt z najlepszych wytwórni.

To zależy głównie od sprzętu, ale na AA i Vincencie słychać różnice na plus dla plików HiRes - a to oznacza, że to niezły sprzęt. :-)

PS. Wcześniej miałem 3 razy droższy zestaw i nie słyszałem różnicy....

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

nie rozumiem co lepiej gra pliki hi Res ,czy plyty cd dobrych wytwórni...?

Plik zrobiony z dobrego materiału,i dobre wydawnictwo.

Np wydawnictwa stockfisch records,japońskie wydania z oznaczeniem CD-SHM.

Ale wydawnictwa typu E.M.I,Mercury Records,Polydor, itd też są dobrze wydane.

Tragedia to bazarowe knoty,i te po 11,99 za nową w foli. :)

Oczywiście za 11.99 możesz kupić dobre wydawnictwo-ale przecenione bo z przed 10 lat np-albo jest znikome zainteresowanie.

Płyty z extra wydawnictw sobie liczą-takie japan wydania są po 100 parę zł nawet do 200 parę za sztukę-więc przeciętny Kowalski może sobie naj wyżej na kilka szt pozwolić np w roku. ;)

Takie życie-nima lekko. ;)

To zależy głównie od sprzętu, ale na AA i Vincencie słychać różnice na plus dla plików HiRes - a to oznacza, że to niezły sprzęt. :-)

PS. Wcześniej miałem 3 razy droższy zestaw i nie słyszałem różnicy....

A co to był za zestaw-o ile można zapytać. ?

Takie wlasnie plyty mialem na mysli :)

Jesli chodzi o zestaw to Marantz NA7004 lub Vincent CD-400 --> WireWorld Equinox --> Vincent 227 --> Chord Epic Super Twin --> AA Hyperion :).

Brzmi genialnie :)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Czytaj ! Napisałeś że wcześniej miałeś zestaw (3 razy droższy)i nie słyszałeś różnicy-więc pytam co to za zestaw ?-ten trzy razy droższy od obecnego. ;)

Czytaj ! Napisałeś że wcześniej miałeś zestaw (3 razy droższy)i nie słyszałeś różnicy-więc pytam co to za zestaw ?-ten trzy razy droższy od obecnego. ;)

Monitor Audio GX-300 i Harman Kardon AVR-660. Reszta toru bez zmian

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

No wiesz-AV to nie wzmak,nawet wzmak taki za 3000 tyś zagra nie porównywalnie lepiej niż AV za 5 koła.

GX zamienić na AA. :) Z każdym dniem to forum bardziej mnie rozbawia.

Aha i różnica to dwu krotna w pieniądzach-nie trzy krotna. ;)

Edytowane przez maniekn274

no akurat gx300 sa 3 razy drozsze (z przebitka od AA). Mozna zamieniac na co sie chce jak komus odpowiada brzmienie. A co do AV to najwyrazniej nie postarales sie Gregonio z napedzeniem MA porzadnym sprzetem to i nie zagralo jak trzeba.

Zgadza się. AVR-660 kosztował ponad 8 tys i grał na poziomie wzmaków za 3-4 tys. (tak przynajmniej twierdziła prasa...)

GX-300 kosztowały ok. 18 tys.

To jest własnie najfajniejsze w forach, że każdy może mieć swoje zdanie. Ja piszę to co słyszę.

Podłączyłem też GX do Vincenta 227 i to dopiero była porażka.... GX 300 dużo bardziej podkreślały skraje pasma, a szczególnie górę. Na chwilę, żeby popisać się przed znajomymi - Genialne! po 2-3 godzinach odsłuchów musiałem wyłączać sprzęt...

Jeśli chodzi o kompromis muzyka/kino domowe to Gx-300 sprawdzają się doskonale, ale ja teraz tylko słucham muzyki i możesz mi wierzyć lub nie odkrywam to czego wcześniej po prostu nie było słychać :-)

Zgadza się, pewnie problem leżał głównie po stronie AVR, którego chciałem wymienić na wzmacniacz i tak trafiłem na AA Hyperiony, które mi przypasowały, więc GX sprzedałem i jakoś nie żałuję. :-)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Mój znajomy ma GX-200 z marantzem-pearl-lite w pokoiku jakieś 20m2 i bardzo przyjemnie się dobrze zrealizowanych płytek słucha-chociaż nie cierpię marantza.

No ale to nie seria PM.

Pewnie że nie każdy trafi w swój dzwięk.

Tobie nie pasowało,innym będzie pasowało.

Ale ogólnie seria GX jest świetna dla mnie-począwszy od wykonania,poprzez przetworniki(dobre ) po odsłuch z w/w marantzem.

no akurat gx300 sa 3 razy drozsze (z przebitka od AA). Mozna zamieniac na co sie chce jak komus odpowiada brzmienie. A co do AV to najwyrazniej nie postarales sie Gregonio z napedzeniem MA porzadnym sprzetem to i nie zagralo jak trzeba.

he he-fajnie tak się przekomarzać.

Ja to liczyłem jako całość.

Vicek i AA to 10 koła.

MA I HK to 20 koła.

Więc dwukrotnie. ;)

Mój znajomy ma GX-200 z marantzem-pearl-lite w pokoiku jakieś 20m2 i bardzo przyjemnie się dobrze zrealizowanych płytek słucha-chociaż nie cierpię marantza.

No ale to nie seria PM.

Pewnie że nie każdy trafi w swój dzwięk.

Tobie nie pasowało,innym będzie pasowało.

Ale ogólnie seria GX jest świetna dla mnie-począwszy od wykonania,poprzez przetworniki(dobre ) po odsłuch z w/w marantzem.

No widzisz a ja próbowałem z amplitunerami i wzmacniaczami Marantza (PL był wyjęty prosto z pudełka) i było "za ostro",

Najbardziej pasował mi najwyższy model Denona, ale że kumpel potrzebował dobrego uderzenia w kinie domowym to GX poszły do niego :-)

Zgadzam się, że przetworniki, a szczególnie wstęga z GX to górna półka... na początku nawet brakowało mi jej przy AA ale z czasem doceniłem neutralność AA (przynajmniej vs. GX)..

Dawniej zestaw służył do kina domowego i koncertów, teraz jest tylko muzyka - Stockfisch rządzi :-)

he he-fajnie tak się przekomarzać.

Ja to liczyłem jako całość.

Vicek i AA to 10 koła.

MA I HK to 20 koła.

Więc dwukrotnie. ;)

MA Gold piano black 18 tys (15 tys.inne wersje) + HK 8,5 tys = 26,5 tys. (23,5 tys.)

Krakowskim targiem 2,5 raza droższe :-)

Mniejsza o to :-). Idę coś posłuchać.....może Sarah Brightman "The Winter Symphony" - na GX ciarki po plecach przechodziły na niektórych kawałkach. Zobaczę jak będzie na AA :-)

Uparty jestes :). Niech Ci bedzie. Jakby nie bylo teraz jest zdecydowanie lepiej!

A wracajac do temtyki forum, to zapytam, czy porownywal ktos AA Hyperiony do nowych Sonus Faber Venere 2,5 lub 3? Chodzi i o roznice w dzwieku ;)

Edytowane przez Gregonio
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Uparty jestes :). Niech Ci bedzie. Jakby nie bylo teraz jest zdecydowanie lepiej!

A wracajac do temtyki forum, to zapytam, czy porownywal ktos AA Hyperiony do nowych Sonus Faber Venere 2,5 lub 3? Chodzi i o roznice w dzwieku ;)

he he-tak jestem uparty-ale teraz to tak dla jaj się przekomarzałem he he

Nie istotne. ;)

Kolego ja porównywałem z Sonus Faber Toy Tawer i powiem że zaskoczony byłem innym dźwiękiem :)

Hipki grają super ale Sonusy to inna moim zdaniem bajka dźwięku np:

Wysokie tony - wyższa rozdzielczość , delikatniejsze , subtelniejsze

Średnica - duża taka jak w Kef a nawet lepsza (pełniejsza) z dużą swobodą

Bas- to już trzeba samemu ocenić , dla mnie bas słychać z instrumentów a nie z tła ale na początku to myślałem że wogóle go niema, a to przez przyzwyczajenie z Hipków.

Natomiast jeśli chodzi o SF Venere to uboga konstrukcja w ładnym opakowaniu sam przymierzałem się do kupna ale po odsłuchu i paru telefonach zrezygnowałem .

Dla mnie grają zbyt energicznie a przy tym szybciej się męczyłem i ogólne wrażenie że dużo dźwięku a mało swobody instrumentalnej.

Witam,

wszystkim Klubowiczom w Nowym 2014 Roku życzę zdrowia, spokoju oraz dużo czasu na słuchani muzyki.. Do siego Roku! :)

Pozdrawiam,

Goliatpl

PS. Robo czytając Twój wpis na temat grania Sonusów mam obiekcie, czy ich w ogóle słuchałeś? :) Tawery właśnie charakteryzują się zbitą, mało rozdzielczą górą - ten zakres jest mocno u nich sklejony. Z kolei Venery mają chudziutki środek. Dla mnie dobre granie Sonusów zaczyn się od modeli Olimpica :)

Jak ktoś ma obiekcje zapraszam na odsłuch :) Mamy wszystkie na miejscu :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.