Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Elfuego, to jest mieszkanie w bloku z lat 70. i głowy nie dam, ale może być tak, jak piszesz. 50/50 Mi nic nie zwalnia i jakoś wątpię, by cyfrowe urządzenie mogło zwalniać w taki sposób, że słychać zwolnienie jak w kaseciaku. :)

Okablowanie w ścianach to mam rzeczywiście iście peerelowskie rozwiązanie, bo prąd nie idzie w wielu przypadkach od kostki do gniazdka, tylko od gniazdka do gniazdka, czyli jak w jednym gniazdko rozłączyłem, to okazało się, że nie mam w drugim prądu. Połowa gniazdek to jakby rozgałęziacz, dlatego zapalarka kuchenki w kuchni jest jakby w tym samym rozgałęziaczu, co wzmacniacz i kompakt. Waszym zdaniem ma to jakieś podstawowe znaczenie?

Trochę kombinując, mógłbym wpiąć się pod nowe gniazdko instalowane specjalnie na potrzeby zmywarki (na pewno miedź), ale chyba dla odmiany jak mi się włączy zmywarka, mogę mieć gorszy prąd, bo to duże obciążenie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Jeżeli chcielibyście przeczytać moją opinię na temat PF-1 link poniżej:

http://www.audiostereo.pl/gigawatt_pf-1_inne-746-4753-18.html

Różnice PF-2 w stosunku do PF-1 są znaczne!

Edytowane przez goliatpl

Do 100 to raczej bez znaczenia jaki byle by był, firma raczej obojętna jest, jedyne co to wygląd ustrojstwa nic więcej, ja to pominołem i jade prosto ze ściany i jest git miałem kiedyś bekera ale poleciał do podpiecia lampki nocnej bo wpływ na dzwięk był destrukcyjny

A do 100pln to nawet whiskey się nie kupi by starczyło na dajmy na to ze 2 cd

Ja tez mojego chinolka ze sciany zasilam bo jest duzo lepiej niz przez tania listwe Lestar bez niej basik lepszy i ogolnie caly dzwiek jakis fajniejszy wiec Lestar zostal tylko do zasilenia plazmy CD i sat ;)

Elfuego, my to wszystko wiemy :) chodzi tylko o wyeliminowanie przepięć, cyknięć w sieci :)

A połączenie sieci w bloku wygląda dokładnie tak jak napisał Stachu19.

Edytowane przez Scout

Witam

O listwach naczytałem się kiedyś tygodniami. Ostatecznie wylądowała u mnie tania Filtercon PFpz2-4-S - model S z mniejszym tłumieniem, można o niej poczytać na forum jak o wszystkim zarówno pozytywów jak i negatywów.

W porównaniu do poprzedniej potężnej Fellowes i wcześniej Acer czy Lestar, jest na duży plus, można powiedzieć że nawet wyostrza niż robi kluchę i zbitą ciepłą masę w całym zakresie.

Na dobrą i przede wszystkim sprawdzoną listwę na pewno warto się zdecydować, bo były gdzieś opisy gdzie kupując niby jakieś tam cacko audiofilskie nabywało się wnętrzności na poziomie komputerowej za kilka złotych.

Idąc jeszcze krok dalej wypadałoby pociągnąć osobne połączenie dobrym przewodem od licznika a najlepiej osobną linię od stacji transformatorowej :)

Pozdrawiam

Edytowane przez husky

Dzięki za info. Też się natknąłem na tę nazwę.

Wcześniej wpisałem do obserwowanych na allegro Orvaldi ORV-6 - bo uznałem, że może 6 gniazd mi się przyda, a z kolei jest wąska, co jest wygodne. - http://allegro.pl/super-filtr-orvaldi-orv-6-internet-3m-3lata-gw-fv-i1823196063.html

A tego Filtercona kupiłeś przez producenta (ceny podaje chyba tylko dla hurtowników)? Na owym allegro go nie ma, a jestem wygodnicki. :/

A dwa - czemu w końcu zdecydowałeś się na S a nie D?

Goliat - czytałem twoją opinie o Gigawacie. Jest OK. Z drugiej strony, jeśli dobrze rozumiem, to kondycjoner poprawia jakość prądu, czyli właściwości urządzenia, ale pod warunkiem, że on już je ma. Czyli jak sprzęt ma niezłą scenę, to on ją poprawi, jak jest jasny, może być jeszcze jaśniejszy itd. Czyli efekt będzie zupełnie różny w zależności od sprzętu i opisywanie lub pytanie "jak on, tzn. kondycjoner gra" nie bardzo ma chyba ogólny sens.

Edytowane przez Stachu19

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

A ja mam listwę EVER Standard z 5 gniazdkami. Bez tej listwy nie słuchałem więc nie będę się wypowiadał. Jak dla mnie dyskusja nt. wpływu listwy na brzmienie to dokładnie to samo co wpływ szumu wiatru na szelest żwiru :-) A może się mylę ? Gdybym może miał na chwilę jakąś super listwę oraz sieciówki do klocków być może usłyszałbym jakąś różnicę.

Też tak sobie, że jakbym miał 1100 zł wydać na listwę, to sprzedałbym używany wzmacniacz i kupił 1100 zł droższy (też używany), a różnica mogłaby być bardziej spektakularna. Z drugiej strony jest bardziej prawdopodobne, że jakieś ustrojstwo, filtr nie filtr zamuli dźwięk i tego odrobinę się obawiam.

Jeszcze raz dodam, że umieściłem pytanie tu a nie gdzie indziej, licząc na odpowiedź właścicieli AA, bo nie wykluczam, że może w jakimś hi-hi-endzie wpływ gadżetów sieciowych może być znaczący.

W związku z tym, że sprzęt mam budżetowy, to i listwa taka jest :-) Swoją drogą wypnę ją i sprawdzę jak moje "ustrojstwo" gra podłączone do pure socket :-)

Witam wszystkich na forum,

widzę, że temat AA został przekształcony na EE(ElektroEnergetyka). Od niedawna jestem szczęśliwym(naprawdę) posiadaczem AA Phoebe III i potwierdzam, że ciężko znaleźc konkurencję dla tych głośniczków do 6kpln. Do niedawna moim wymarzonym wzorem był Vienna Acoustics Bach słuchany u kolegi. Od pewnego czasu stwierdzam jednak, że przyjemniej jest mi posłuchac w domu AA Phoebe III. Zwłaszcza na chwilowo pożyczonych kablach. Niebawem, jako nawrócony kablarz, będę miał swoje - i wówczas już długo nie wymienię sprzętu, bo mnie na to nie stac ;-P

Wszystko oprócz kolumn kupiłem jako "używki" i dzięki temu zagościłem w salonach rzeczywiście audiofilskiego słuchania (z wielką przyjemnością).

Pozdrawiam kolegów.

@aschulz

załaduj fotki swoich "grajków" :-)

Co do zmiany z AA na EE, to jakoś tak samo wyszło ;-)

P.S.

Panie Michale, czy monitorki, które gdzieś tam u Pana powstają (mam nadzieję) napędzi zestaw mini o mocy ok 60W na kanał i impedancji 4 lub 6 Ohm ? Jakie będą parametry owych monitorów ? Może Pan coś zapodać w tzw. eter ?

Edytowane przez Marek76

Dobra, to najpierw witamy nowego klubowicza, który mam nadzieje wybrał najlepsze i nie tanie ;) kable do swojego systemu.

Jeśli chodzi o listwy, to cyków i pstryków w sieci raczej nie wyeliminują. Kiedyś pojechałem do klienta z kondycjonerem, bo chciał właśnie wyeliminować cykanie lodówki czy jakieś inne buczenie i się nie udało, ale kupił go po 3 minutach słuchania mówiąc - panie, no cyki nadal słychać, ale jak to zmienia dźwięk!!!

To był koniec lat 90 i o kondycjonerach mało kto słyszał :)

Małe kolumienki się robią i właśnie zamówiłem do nich zwrotnice. Kiedyś musiało się to stać, bo będą to także luxusowe kolumny satelitarne do kina - jak się oczywiście uda :) Za nimi pojawi się również głośnik centralny.

Czy te małe kolumienki napędzi jakiś mini zestaw ok 50-60W na kanał przy 4-6 ohm ? Czy będą miały BR z przodu ? Ile ca będą kosztować te monitorki ?

Edytowane przez Marek76

Będą łatwe do napędzenia, impedancja 8 ohm, BR z tyłu. Na razie nic więcej nie napiszę. Jak będą gotowe to dam znać i podam cenę. Będą na pewno tańsze od Phoebe III :)

@Audio Academy

Panie Michale, niezgodnie z Pańskimi sugestiami, ale zgodnie z chęcią życia w dalszym ciągu z ukochaną rodziną (element finansowy i rodzinny idą w parze), zainwestowałem (niewiele, ale zawsze) w kable używane: interkonekt Van den Hul The Bay C5 (już mam - bardzo bliski Acrolinkowi 2200), oraz głośnikowe VDH Magnum Hybrid (te otrzymam i wypróbuję w piątek - mam nadzieję, że zagrają w pobliżu Chord Epic Twin). Ogromne podziękowania dla Pana za otwarcie moich horyzontów na to, że kable rzeczywiście grają jak równoważny klocek w systemie :-)

@Marek76

Dzięki za miłe powitanie, fotki postaram się sprawic w sobotę - nie jestem specjalnie zaprzyjaźniony z moją cyfrówką, a chcę, by jakoś się zaprezentowały, zwłaszcza, że grajki mieszczą się w 16m2 - ciężko o dobre ujęcie, ale w sobotę będzie czas na to.

Pozdrowienia

PS. Jakieś życzenia co do ekspozycji sprzętu? Audiolab jest raczej chiński niż angielski (sądząc po "zwykłych" gniazdach kolumnowych), CA 640C jest w wersji pierwszej - z pojedynczym DAC-iem. A kolumny - jak koń, każdy widzi ;-P

Będą łatwe do napędzenia impedancja 8 ohm

:-)

BR z tyłu. Na razie nic więcej nie napiszę. Jak będą gotowe to dam znać i podam cenę.

:-| Trochę martwi mnie ten BR z tyłu.

Będą na pewno tańsze od Phoebe III :)

Bardzo na to liczę :-D A w szczególności na konkurencyjną cenę i jakość brzmienia.

Taka ciekawostka - na allegro gość sprzedaje Visatony z info "jak Hyperion 4" - http://allegro.pl/kolumny-visaton-jak-audio-academy-hyperion-4-i1826756787.html?source=oo

Ciekaw jestem, czy to uzasadnione.

satelity 8om, central tez?

nie pogryzie się to z 4om Phoebe lub Hypek przy składaniu KD?

my ampli w takiej koniguracji to chyba by się spocił :-)

Większość kolumn na świecie ma dwa głośniki basowe, czyli jest 4 omowa. Centralne też zazwyczaj są 4 omowe i jakoś nic się nie poci ;)

Ja sprzedaje takie systemy od 15 lat i nikt mi jeszcze nie powiedział, że coś nie wytrzymało obciążenia.

Taka ciekawostka - na allegro gość sprzedaje Visatony z info "jak Hyperion 4" - http://allegro.pl/kolumny-visaton-jak-audio-academy-hyperion-4-i1826756787.html?source=oo

Ciekaw jestem, czy to uzasadnione.

Widziałem to :) Niech gościu sobie sprzeda. Mam nadzieje, że ma tylko jedną parę ;)

zainwestowałem (niewiele, ale zawsze) w kable używane: interkonekt Van den Hul The Bay C5 (już mam - bardzo bliski Acrolinkowi 2200), oraz głośnikowe VDH Magnum Hybrid (te otrzymam i wypróbuję w piątek - mam nadzieję, że zagrają w pobliżu Chord Epic Twin).

Mialem tego VDH C5 i nie podobaly mi sie jego wokale czulem jakis dziwny nalot na nich poza tym przyjemnie gral a u Cibie jak tam z tymi wokalami nie odczuwasz nalotu lekkiego ?

A co do glosnikowca VDH Magnum Hybrid to sam jestem ciekawy jak on zagra u Ciebie jesli to nie tajemnica to napisz za ile go kupiles i jaka dlugosc ?

Mialem tego VDH C5 i nie podobaly mi sie jego wokale czulem jakis dziwny nalot na nich poza tym przyjemnie gral a u Cibie jak tam z tymi wokalami nie odczuwasz nalotu lekkiego ?

A co do glosnikowca VDH Magnum Hybrid to sam jestem ciekawy jak on zagra u Ciebie jesli to nie tajemnica to napisz za ile go kupiles i jaka dlugosc ?

C5 gra u mnie bardzo wesoło, tzn. nie miałem tego wcześniej, po prostu miska mi się sama śmieje z radości, kiedy słucham własnego sprzętu i ulubionej muzyki. Nie mam zbyt wielu doświadczeń w temacie kabli (o czym pisałem), ale zagrał na poziomie kabla za 600pln, dużo lepiej niż kable ok. 250pln, a kosztował 180pln.

Magnum jeszcze nie dotarły - syn opóźnia swój przyjazd z 3miasta, ale pozostałe parametry: 2x1,8m (konfekcja Nakamichi) za 300pln. Poczytałem, że VDH lubi VDH, a metr bieżący gołego to ok. 200pln. Uznałem, że warto, zwłaszcza że żona i tak nie przeżyłaby łącznej sumy za "druciki" ;-P.

Pozdrawiam

C5 gra u mnie bardzo wesoło, tzn. nie miałem tego wcześniej, po prostu miska mi się sama śmieje z radości, kiedy słucham własnego sprzętu i ulubionej muzyki. Nie mam zbyt wielu doświadczeń w temacie kabli (o czym pisałem), ale zagrał na poziomie kabla za 600pln, dużo lepiej niż kable ok. 250pln, a kosztował 180pln.

Magnum jeszcze nie dotarły - syn opóźnia swój przyjazd z 3miasta, ale pozostałe parametry: 2x1,8m (konfekcja Nakamichi) za 300pln. Poczytałem, że VDH lubi VDH, a metr bieżący gołego to ok. 200pln. Uznałem, że warto, zwłaszcza że żona i tak nie przeżyłaby łącznej sumy za "druciki" ;-P.

Pozdrawiam

Fajnie ze Ci sie zgral z systemem ja tez odebralem go bardzo pozytywnie jednak delikatnie cos mi przeszkadzalo w wokalach ale reszta grala super bas fajnie kontrolowany i mocny gora przyjemna nie ostra ogolnie to fajny kabelek jak za te pieniazki ;)

Chyba masz wlasnie tego ktorego ja sprzedalem za 179pln 0,6m bo widze ze ten ktory go kupil sprzedal chyba Tobie za 180pln i tym sposobem kabelek zwiedza caly kraj ;)

Ja bede za tydzien testowal kolejnego IC u mnie i moze glosnikowce nowe tez ale o tym jakie i jak zagraly napisze jak juz bede kabelki mial u siebie ;)

Pozdrawiam

Witam klub miłośników AA!

Dziś w południe przeglądałem stronę AA -Audio Academy oczywiście ;) - i widziałem nowe produkty obok Phoebe III i Hyperionów IV.

Była też pewna informacja o głośnikach nie produkowanych już przez AA.

Czy ktoś to widział?

Teraz odświeżam stronę i już ich nie ma..

Może Pan Michał się wypowie, bo głowę dam że widziałem nowe cacka na stronie.

Wiem że część osób pytała na forum o nowe produkty z logo AA.

Ja natomiast nabyłem kabelki Atlas Hyper 2.0, z drugiej ręki. Z wyglądu są jak nówka sztuka. Mają wtyki bananowe (Vitalco) przykręcone do kabla a nie lutowane. Jak na razie nie miałem okazji dobrze się im przysłuchać. IC jaki mam to QED Reference Audio Evolution.

Panie Michale, jak tam monitory ? Odpuściłem już sobie super ofertę nowych Usherów 520 (z drugiej ręki) gdyż liczę na bardzo dobry produkt z Pańskim logo :-) Czy będzie Pan czekał z tymi monitorami do Audio Show ? Czy "wypuści" je Pan wcześniej ? Dziękuję też za dobrą cenę nowych Hyperów 2.0, jednak udało mi się nabyć taniej.

Edytowane przez Marek76
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.