Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...

Witam,jak tam wasze AA daj frajdę z słuchania muzyki? Na czym słuchacie CD,Winyl?

Czy poszerzacie swoje kolekcje?

Ja właśnie kupiłem gramofon 😀

Zupełnie inne słuchanie niż CD.

Audio Academy pokazały inny dźwięk,analog jest przepiękny!images2000x1125.thumb.jpg.e07abde3e90ccf3ef67c1e83a31e86ac.jpg

Dobry wieczór

U mnie AA Rhea dają dużo satysfakcji z cayinem a55tp, pre gramofonowym Audiokultura Iskra i gramofonem Dual 704. Poprzednio Rhea towarzyszył Vincent 237, dobry duet, jednak wzmacniacz lampowy to już inna, znacznie lepsza, bardziej angażująca prezentacja dzwięku

pozdrawiam  

Witaj,myślałem nad lampowym brzmieniem,hybrydy szukałem dłuższy czas, ale wpadł ciekawy tranzystor,kiedyś kupię sobie "Lebena"

Leben extra wygląda,kolumny jest plan na półkę wyżej z rodziny Audio Academy.

Dosiego Roku!

Niech muzyka płynie z naszych zestawów!

18 godzin temu, Rafalczak napisał:

Dobry wieczór

U mnie AA Rhea dają dużo satysfakcji z cayinem a55tp, pre gramofonowym Audiokultura Iskra i gramofonem Dual 704. Poprzednio Rhea towarzyszył Vincent 237, dobry duet, jednak wzmacniacz lampowy to już inna, znacznie lepsza, bardziej angażująca prezentacja dzwięku

pozdrawiam  

Miałem ten wzmacniacz po zmianie lamp na Tungsol 6550 i Raytheon NOS grało bardzo fajnie . 

1 minutę temu, Bartik napisał:

Miałem ten wzmacniacz po zmianie lamp na Tungsol 6550 i Raytheon NOS grało bardzo fajnie . 

Jeszcze zmieniłem kondensatory na miflex .

W dniu 31.12.2024 o 16:32, Bartik napisał:

Jeszcze zmieniłem kondensatory na miflex .

Też używam tungoli, a sterująych mullarda i rca.

Na co zamieniłeś cayina?

9 godzin temu, Rafalczak napisał:

Też używam tungoli, a sterująych mullarda i rca.

Na co zamieniłeś cayina?

Nic specjalnego narazie ,kl D .

Sam nie wiem co teraz kupić , wymiana lamp tania nie jest , więc pewnie jakiś tranzystor kupię .

Ja zmieniłem cały system . 

10 godzin temu, Bartik napisał:

Nic specjalnego narazie ,kl D .

Sam nie wiem co teraz kupić , wymiana lamp tania nie jest , więc pewnie jakiś tranzystor kupię .

Ja zmieniłem cały system . 

A jak brzmi ta klasa "D"?

Napisz coś więcej. 

17 godzin temu, YaroAbrahamsen napisał:

A jak brzmi ta klasa "D"?

Napisz coś więcej. 

Nie ma jednej odpowiedzi jak brzmi , z jednymi kolumnami było fatalnie z innymi gra ciekawie .

Godzinę temu, Bartik napisał:

Nie ma jednej odpowiedzi jak brzmi , z jednymi kolumnami było fatalnie z innymi gra ciekawie .

Bardziej mi chodziło różnice w klasie D a tranzystorem,nie słyszałem nigdy klasyD😄

3 godziny temu, YaroAbrahamsen napisał:

Bardziej mi chodziło różnice w klasie D a tranzystorem,nie słyszałem nigdy klasyD😄

Nad tym się nie zastanawiałem,opisywać róznice to trudna rzecz🙂.

Napewno nie można mówić że jakiś wzmacniacz czy kolumny  grają słabo gdyż zauważyłem że występuje coś takiego jak niedopasowanie systemu . Z jednym wzmacniaczem kolumny zagrają  z innym nie . 

Ja myślałem,że jest duża różnica w graniu na klasie "D" a inne jak tranzystor,myślałem też,że te różnice są slyszalne i,że to zauważyłeś.

Moje pytanie było z czystej ciekawości.

Wpasowanie w system to inny temat 😃

Dziękuję za odpowiedź w temacie.

W dniu 5.01.2025 o 20:00, YaroAbrahamsen napisał:

Ja myślałem,że jest duża różnica w graniu na klasie "D" a inne jak tranzystor,myślałem też,że te różnice są slyszalne i,że to zauważyłeś.

Moje pytanie było z czystej ciekawości.

Wpasowanie w system to inny temat 😃

Dziękuję za odpowiedź w temacie.

Ostatnio porównywałem Musical 6 ,Unico Due i kl.D . Musical jasno zagrał i przestrzennie , Unico Due ciemniej i z ciekawą barwą a kl.D też po jaśniejszej stronie ale czuć tutaj że jest moc ,energia i dźwięki rozchodzą się szeroko i wysoko jak i też jest głębia .

7 godzin temu, Bartik napisał:

Ostatnio porównywałem Musical 6 ,Unico Due i kl.D . Musical jasno zagrał i przestrzennie , Unico Due ciemniej i z ciekawą barwą a kl.D też po jaśniejszej stronie ale czuć tutaj że jest moc ,energia i dźwięki rozchodzą się szeroko i wysoko jak i też jest głębia .

Siemanko,czyli "D" klasa ma swój potencjał!,dziekuje za opisanie dźwięku,ja wiem,że wszystko ma znaczenie co do brzmienia,pokój ustawienie kolumn itp.

Już coś więcej wiem na temat klasy "D"

A szukasz sobie czegoś ciekawego ze wzmacniaczy?

Masz coś na oku?

Najbardziej pasował mi dźwięk z Unico duo , nie jest to wzmacniacz nic nie dający od siebie ale jak komuś się podoba ta barwa i przyciemnienie dźwięku to można wziąć pod uwagę . Robi klimat . 

3 godziny temu, Bartik napisał:

Najbardziej pasował mi dźwięk z Unico duo , nie jest to wzmacniacz nic nie dający od siebie ale jak komuś się podoba ta barwa i przyciemnienie dźwięku to można wziąć pod uwagę . Robi klimat . 

Jak chodziłem na odsłuchy to bardzo mi się podbal dźwięk hybrydy i fajnie brzmiała lampa,ale koniec w końcu  jest tranzystor 🤪może kiedyś pójdę  w lebena podoba mi się wygląd, dobre opinie ma w prasie 😃

• 1 miesiąc później...
17 godzin temu, darwroc napisał:

Mam do sprzedania hyperiony IV+,jakby ktoś był zainteresowany, to zapraszam na priv.

Witam 

Czemu ? lub inaczej 🙂

Na jakie zmieniasz tak świetne  AA Hiperiony?

J

3 godziny temu, bogus18 napisał:

Witam 

Czemu ? lub inaczej 🙂

Na jakie zmieniasz tak świetne  AA Hiperiony?

Już zmieniłem na ProAc D20R, a żeby być lojalny wobec AA to pożyczyłem od p.Michała Rhea na kilka dni i odsłuchałem jeszcze dwie,z góry zaplanowane kolumny.

Na wybór kolumn wpływa wiele czynników-akustyka,wzmacniacz, cała reszta sprzętu,preferencję co do dźwięku ,cena,wygląd i z tych wszystkich zmiennych ProAc wygrał.

1 godzinę temu, darwroc napisał:

J

Już zmieniłem na ProAc D20R, a żeby być lojalny wobec AA to pożyczyłem od p.Michała Rhea na kilka dni i odsłuchałem jeszcze dwie,z góry zaplanowane kolumny.

Na wybór kolumn wpływa wiele czynników-akustyka,wzmacniacz, cała reszta sprzętu,preferencję co do dźwięku ,cena,wygląd i z tych wszystkich zmiennych ProAc wygrał.

Dziękuję za informację 👍

Oczywiście wszystko  ma znaczenie.  Coś musi nam się podobać żebyśmy wybrali  .

Nie  w każdych okolicznościach kolumny będą mogły pokazać pełnię swoich możliwości. 

Edytowane przez bogus18

Jeżeli ktoś chce kupić używane Hyperiony IV plus w dobrej cenie, to proszę brać, bo już tego modelu nie ma u mnie w ofercie. Od niedawna są nowe Hyperiony Evolution. Jest to zupełnie inna konstrukcja wewnątrz niż te poprzednie, czyli diametralnie zmieniła się zwrotnica i jest oparta na innej filtracji, co poskutkowało brzmieniem naprawdę dynamicznym. Głośniki też są inne, choć kopułka została metalowa, ale jest to inny głośnik Seasa. Wymiary zewnętrzne obudowy pozostają bez zmian.

Robiłem już próby porównawcze z konkurencją i ja jestem zadowolony :)

Dzień dobry Panie Michale.... Dobre wieści Pan ogłasza w kontekście tych nowych Hyperionow. Czy głośniki średnio -niskotonowe też się zmieniły, czy są to te znane od lat Visatony?....No i ile kosztują te nowe cudenka, jeżeli nie jest to tajemnicą.

Pozdrawiam, Mirosław 

Niskośredniotonowe też są inne. Duży układ magnetyczny, kosz odlewany, membrany papierowe niczym nie powlekane.

Na razie 8000zł, ale można je stawiać z powodzeniem obok kolumn za 10000zł, bo jak już pisałem wyżej, porównywałem z konkurencją.

Dziękuję za odpowiedź. Brzmi to wszystko obiecująco i trzeba będzie znowu pochylić się nad tymi nowymi Hyperionami. Poprzednie wersje miałem dwa razy i ogólnie było nieźle, ale zawsze COŚ mi w nich nie pasowało. Teraz to może być strzał w dziesiątkę 👍

W dniu 7.03.2025 o 14:03, Audio Academy napisał:

Jeżeli ktoś chce kupić używane Hyperiony IV plus w dobrej cenie, to proszę brać, bo już tego modelu nie ma u mnie w ofercie. Od niedawna są nowe Hyperiony Evolution. Jest to zupełnie inna konstrukcja wewnątrz niż te poprzednie, czyli diametralnie zmieniła się zwrotnica i jest oparta na innej filtracji, co poskutkowało brzmieniem naprawdę dynamicznym. Głośniki też są inne, choć kopułka została metalowa, ale jest to inny głośnik Seasa. Wymiary zewnętrzne obudowy pozostają bez zmian.

Robiłem już próby porównawcze z konkurencją i ja jestem zadowolony 🙂

Gratulacje  nowość w ofercie Audio Academy 👏🙂

Podziel się  wrazeniami z porównania do konkurencji ?? oraz   jakie zmiany do ostatniej wersji.?

A może jest możliwość posłuchać i dowiedzieć się osobiście co w trawie piszczy 😉

Edytowane przez bogus18
  • 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.