Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawe Baltlaba jednak musze zostawic

az do odsluchow, wtedy bede mogl wyciagnac jakies

konkretne wnioski.

Jesli bedziesz odsluchiwal postaraj sie zeby Baltlab E2 pogral juz wczesniej jakies 2 godzinki na zimno nie pokaze tego co potrafi ;)

I też myślałem a baltalbie 2, ale też mam obawy o bas bo są opinie iż e2 nie jest hojna w tym zakresie a audiolab go raczej ma(w niższej oczywiście klasie sprzętu).

Powiem tak jesli podlaczysz do Baltlaba CD ktory gra dobrym basem to Ci basu nie zabraknie w Baltlabie ale jesli podlaczysz CD ktore plumka basem a takich jest chyba wiekszosc to moze byc troche malo basu oczywiscie zalezy kto ile basu lubi ja lubie mocny bas i mam Baltlaba E2 z Atoll CD100 Baltlab mial az za duzo basu z Goldenote Koala Mini znowu mi troche basu brakowalo i kopa bo to spokojny CD z Marantzem SA15s2 wszystko gralo równo bas tez nie jakis extra mocny ale byl ok tyle ze znowu u mnie Marantz za naturalnie gral kolejny Roksan Caspian CD ten u mnie wypadl najlepiej nie zimno nie cieplo ale bez ostrosci bas rytmiczny dobrze kontrolowany moze troche brakuje mi czasami jego masy ale ogolnie udany CD gra wciagajaco z klasa . Dobra koniec tematu sorry ze sie tak rozpisalem w klubie AA o CDkach ;)

Phoebe II były 8 omowe. Różnice są bardzo duże. Przede wszystkim na Phoebe III jest większy bas, lepsza separacja instrumentów i lepsza barwa.

Dziękuję Panie Michale za ekspresową odpowiedź, pozdrawiam

Witam Panie Michale. Mam pytanko: Co sądzi Pan o Pionierze A-70 i PD - 70 do Phoebe III

Niestety nie znam tego modelu, ale ponoć pracuje w klasie D, więc może być ciekawie. Wygląd też jest fajny a wiem, że to też ma wpływ na zakup :) Dzisiaj jest pewnie trochę inaczej, ale swego czasu ceniłem sobie sprzęt Pioneera.

Stachus, a które Nordosty masz na myśli? Miałem krótko Flatline'y http://www.audioaffair.co.uk/Nordost-Flatline-Gold-MkII-Speaker-Cables/product_472. Dźwięk był dość szybki, ale kosztem utraty wypełnienia, brakowało mu nieco dołu, góra bez zastrzeżeń. Ogólnie dźwięk odchudzony. Niestety do Kimbera 4TC, Flatline ma spore braki.

Edytowane przez Scout

Myślałem o Nordost 2Flat Shotgun, to chyba ten sam, ale ogólnie Nordosty mają własnie taką opinie jak to wyraźiłeś. Szukam jakiegoś szybkieo kabla z dobrym basem, ale też troche jaśnieszego bo mam ciemny system. Niezłe opinie slyszałem o Supra PLY 3,4 s. Jak gra ten kimber 4TC?

Zgodzę się z opinią http://www.audiostereo.pl/kimber_4tc_kable-glosnikowe-248-3404-12.html , grał na kilku wzmacniaczach u mnie i oddaje ich charakter, czyli skłania się ku neutralności. Dodatkowo współpracuje u mnie z interkonektem Kimber Timbre WBT, więc ten tandem jest bardzo rozdzielczy, wyraźnie rysujący scenę oraz instrumenty oraz plany. Im wyższej klasy wzmacniacz tym jest lepiej. Spotkałem się z opinią, że rozwiązanie takie to kierunek ku ostrości, ale u mnie tego nie ma.

Phoebe II były 8 omowe. Różnice są bardzo duże. Przede wszystkim na Phoebe III jest większy bas, lepsza separacja instrumentów i lepsza barwa.

A jak się mają Hypki III 8ohm do IVek?

Przepraszam, że tak oderwany od wątku ale mam Phoebe III już prawie 2 lata i cały czas nie mogę się nadziwić jak super grają ;). Im dłużej je mam tym bardziej je doceniam. Pozdrowienia :)

Przepraszam, że tak oderwany od wątku ale mam Phoebe III już prawie 2 lata i cały czas nie mogę się nadziwić jak super grają ;). Im dłużej je mam tym bardziej je doceniam. Pozdrowienia :)

Pewnie nie jesteś sam?

Chyba każdy, kto się zetknął z tymi kolumnami czuje to co Ty.

Konstruktor chyba wycisnął ile się da z tych kolumn.

Michale, Wielki Szacun Ci się za to od nas należy.

A jak się mają Hypki III 8ohm do IVek?

Jest spora różnica. Po pierwsze w IV jest lepszy, bardziej gęsty bas. Wysokie tony są bardziej dźwięczne i dłużej wybrzmiewają. Dużo lepsza barwa wokali i poszczególnych instrumentów, wraz z lepszą separacją na scenie.

Miło mi to słyszeć :) Również pozdrawiam.

A ja się pochwalę, że właśnie goszczą u mnie Phoebe. Na razie nic nie powiem. No może tyletylko, że wylewna (jak to u mnie) opinia w przygotowaniu. Tak więc Panowie rezerwujcię godzinkę na lekturę :) Myślę, że w środę będziecie musieli położyć wcześniej dzieci spać. Żony też szybciej ukołysać, żeby nie marudziły. :)

a co tam kolega POMPONIUSZ może nowego wynależć w dżwięku z Audio Academy, przecież jak coś jest IDEALNE, to po prostu brawo dla kolegi że znalazł się w śród nas i słuchając tych dżwięcznych cudeniek, może sobie zadać tylko jedno pytanie : dlaczego dopiero teraz ! tyle czasu i prądu straconego ;)

Pozdro dla kolegi OMENA

A ja się pochwalę, że właśnie goszczą u mnie Phoebe. Na razie nic nie powiem. No może tyletylko, że wylewna (jak to u mnie) opinia w przygotowaniu. Tak więc Panowie rezerwujcię godzinkę na lekturę :) Myślę, że w środę będziecie musieli położyć wcześniej dzieci spać. Żony też szybciej ukołysać, żeby nie marudziły. :)

Gratulacje :)

Tylko nie wiem, czy znajdziesz czas na napisanie tej recenzji?

Pamiętam że kiedy je podłączyłem, myślałem żeby kilka dni urlopu zamówić :)))

Na wszystko mi czasu brakowało.....

A z drugiej strony wiem co napiszesz :)

Wszyscy wiemy :)))))

O kilku dni ćwiczę moje phoebe z kablami Monitor Black&White LS1200. Jestem pod dużym wrażeniem przestrzeni i nasycenia dźwięku. Nie przypuszczałem, że wymiana tego właśnie elemetu systemu może przynieść aż tak radykalną zmianę in plus.

Może ktoś miał już do czynienia z tym kabelkiem?

Tylko, żeby nie było odwrotnie, że stylem niektórych redaktorów pisząc recenzję nie znajdzie czasu na odsłuch :)

Tylka ja proszę Pomponiusz recenzję zgodnie ze sztuką !

Czyli najpierw gra wstępna, potem akcja się rozkręca, wchodzą nowi bohaterowie (bohaterki), napięcie rośnie, sięga zenitu, niespodziewany zwrot i najlepsze na finał ;)

Tak poważnie to mógłbyś trochę pojechać po tych kolumnach, to może p.Michał się zmobilizuje i zrobi coś nowego, jeszcze lepszego.

Jak będziesz tylko słodził to wiesz jak to jest, przyjdą pieniądze, sława, kobiety, alkohol i nasz konstruktor skończy w AA :)

miłego dnia ;)

Gratulacje :)

Pamiętam że kiedy je podłączyłem, myślałem żeby kilka dni urlopu zamówić :)))

Na wszystko mi czasu brakowało.....

A z drugiej strony wiem co napiszesz :)

Wszyscy wiemy :)))))

U mnie problem wolnego czasu nie istnieje. Nie pracuję i mam go aż nadto. Kolumny pracują od 7 do 10 godzin dziennie. Z przerwami na wyczyny naszych sportowych "gwiazd". I gwiazdeczki też. Jeszcze nie mogę dojść do siebie po tym "wspaniałym" dniu polskiego sportu. Ale kolumny już się rozgrzewają.

A tekścik będzie później, bo okazało się, że Phoebe zostają u mnie trochę dłużej. To Dobrze, bomoże tym razem uda mi się nie napisać paru bzdurek jak w poprzednich opiniach, które dzisiaj chętnie bym odwołał. Gdybym Eposom na przykład dał jeszcze z tydzień na wygrzanie to nie napisałbym, że grają marszowo.

Tak więc Panowie, spokojnie spokojnie!

A jeżeli chodzi o kabelki, to po bardzo małym doświadczeniu powiem tylko, że to wrażliwe kolumny na druty.

No i jeszcze może przy tej okazji o pisaniu recenzji. Dziwi mnie właśnie fakt tak małej liczby opinii tych kolumn. Tylu chwali, a tak niewielu o nich napisało coś więcej.

Może wzięli byście się do roboty. Schemat już macie gotowy powyżej. :)

Pozdrawiam Was tymczasem. Dajcie mi na razie spokój! :)

O kilku dni ćwiczę moje phoebe z kablami Monitor Black&White LS1200. Jestem pod dużym wrażeniem przestrzeni i nasycenia dźwięku. Nie przypuszczałem, że wymiana tego właśnie elemetu systemu może przynieść aż tak radykalną zmianę in plus.

Może ktoś miał już do czynienia z tym kabelkiem?

Dobre kable to klucz do sukcesu. Sporo osób o tym niestety zapomina.

Pamiętam jak miałem kilkanaście lat temu tzw kablose nerwose i ganialem po sklepach jak szalony i pozyczalem tony kabli na odsłuchy....

Każdy z nich grał zdecydowanie inaczej i co mnie wtedy zastanawiało, czemu bardzo drogie kable kiepsko?

Wiem po tylu latach doświadczeń, że byłem w błędzie, grają świetnie, tylko wpięte w inny systemem, gdzie te tanie już się kompletnie nie wpasowują.

Przeważnie te droższe zmieniały więcej na plus.

Najgorzej mają ci, którzy często lubią zmieniać elektronikę, ponieważ czasem bywa tak, że okablowanie trzeba dobierać od nowa.

I zabawę zaczynamy od początku........ :)

Od tamtej pory, a minęło już kilkanaście lat, pojawiło się wiele nowych kabli przeróżnych producentów, również polskich :)

Chciałbym jeszcze kiedyś wypożyczyć kilka do testów i zobaczyć co mają do zaoferowania.

Te co mam obecnie wiem że zostaną na długo :-)

Edytowane przez Cezar-EU

To fakt, mało jest opinii kolumn AA.

Jest kilka zachwytów w tym wątku, ale niewiele konkretnych opisów.

A no właśnie.

Może by zatem należało zmobilizować użytkowników Phoebe i w ogóle użytkowników AA, żeby coś tam napisali. Przecież nie musi być zaraz tekst na godzinę czytania:)

Ja kilka miesięcy temu zdobyłem się na przeczytanie wszystkich wpisów w tym klubie, ale jak miałbym znowu przez to przechodzić w poszukiwaniu jakichś dwóch zdań, to dałbym sobie spokój. A tak wchodzi sobie kto chce w link opinii i ma ten sam tekst bez straty czasu na szukanie.

Zresztą namawiam do testów i zaznaczam, że wielu z nas ma inny gust...

Jedni lubią jak blondynka ma czarną bieliznę, no chyba że jest opalona to wolę ją oglądać w białej, a drudzy wolą rudą w brązowej ;)

Zostaję przy tej pierwszej wersji ,bez urazy do rudych!

Taki mam gust, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje.

A no właśnie.

Może by zatem należało zmobilizować użytkowników Phoebe i w ogóle użytkowników AA, żeby coś tam napisali. Przecież nie musi być zaraz tekst na godzinę czytania:)

Ja kilka miesięcy temu zdobyłem się na przeczytanie wszystkich wpisów w tym klubie, ale jak miałbym znowu przez to przechodzić w poszukiwaniu jakichś dwóch zdań, to dałbym sobie spokój. A tak wchodzi sobie kto chce w link opinii i ma ten sam tekst bez straty czasu na szukanie.

Niestety nie mam takiego talentu, co niektóre "pismaki" z magazynów hi-fi, szczególnie z zagranicznej prasy.

Krew mnie czasem zelewa jak piszą, nie tak rzadko zresztą, sprzeczne opinie na temat tych samych zestawów, i tak powoli przestaje być to zabawne.

Kasa niestety potrafi zmienić ilość gwiazdek w ogólnej punktacji i to jest chore.

Trzeba zachować zdrowy rozsądek i ufać swojemu zestawowi słuchu, który na szczęście nie będzie oceniony w żadnej kolorowej prasie :)

A tak przy okazji, to mam prośbę do Ciebie.

Jako nieoplacony recenzent, napisz proszę co o nich sądzisz. Obiektywnie. I niech to będzie długa i wyczerpująca recenzja, nawet jeśli by miała zająć kilka dni :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Marcin

POMPONIUSZ, już nie przerywam.

;)

No właśnie, mnie z kolei denerwuje jak są same superlatywy i żadnego minusu, a jak wiemy idealnych kolumn nie ma. Taki test od razu działa na mnie odpychająco. Ktoś początkujący w audio mógłby się bezkrytycznie zachwycić, ale nie rasowi recenzenci.

Zauważyłem też, że jak pisane są recenzje i mają być niby obiektywne to celowo wrzuca się jakiś minus, ale wygląda to tak, że super przestrzeń, średnica, barwa, bas i nie wiadomo co jeszcze, a minus, zaciski głośnikowe się nie świecą, kolce za chude, itp.

Może faktycznie trzeba będzie coś skrobnąć, dla poszukujących. Zauważyłem, że w ogóle dział opinii coś podupada.

Nie przerywaj są nowsze metody :)

Edytowane przez omen

Oczywiście - nie ma nic idealnego. Biarac jednak pod uwage stosunek jakości do ceny - AA robi według mnie kolumny na tyle dobre, że nie odczuwam potrzeby dalszych poszukiwań. Nie za podobną cenę.

Zresztą namawiam do testów i zaznaczam, że wielu z nas ma inny gust...

Jedni lubią jak blondynka ma czarną bieliznę, no chyba że jest opalona to wolę ją oglądać w białej, a drudzy wolą rudą w brązowej ;)

Zostaję przy tej pierwszej wersji ,bez urazy do rudych!

Taki mam gust, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje.

Niestety nie mam takiego talentu, co niektóre "pismaki" z magazynów hi-fi, szczególnie z zagranicznej prasy.

Krew mnie czasem zelewa jak piszą, nie tak rzadko zresztą, sprzeczne opinie na temat tych samych zestawów, i tak powoli przestaje być to zabawne.

Kasa niestety potrafi zmienić ilość gwiazdek w ogólnej punktacji i to jest chore.

Trzeba zachować zdrowy rozsądek i ufać swojemu zestawowi słuchu, który na szczęście nie będzie oceniony w żadnej kolorowej prasie :)

A tak przy okazji, to mam prośbę do Ciebie.

Jako nieoplacony recenzent, napisz proszę co o nich sądzisz. Obiektywnie. I niech to będzie długa i wyczerpująca recenzja, nawet jeśli by miała zająć kilka dni :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Marcin

;)

Spoko wodza. Na bramce stoję, nikogo się nie boję. Będzie co ma być i basta.

A żeby może już teraz uprzedzić ewentualne komentarze, to z panem Michałem łączy nas tylko Ziemia Łódzka.

A łyżka dziegciu też chyba się znajdzie. I nie będą to zaciski. Te wiadomo, że są kupione w sklepie za rogiem, ale ja nie szukam szkatułek z biżuterią tylko dobrego dźwięku za nieduże pieniądze. Co w tych paczkach siedzi w środku też mnie nie interesuje, tylko jak to gra. Hough!

Nawiązując do słów pewnej piosenki, że śpiewać każdy może, to podobnie jest z recenzowaniem sprzętu audio. Może każdy. Tylko żeby miało to jakąkolwiek wartość, trzeba mieć ku temu narzędzia. Poza słuchem i muzyką (co oczywiste), potrzebne są jeszcze urządzenia o różnym charakterze brzmienia, z różnych półek cenowych, różne kable itp. W przeciwnym wypadku, jest to jedynie subiektywny opis produktu, wpiętego w dany system, który ma przecież swoją sygnaturę brzmieniową. I całość recenzji sprowadza się w tym przypadku do kwestii spasowania się "testowanego" urządzenia z resztą toru audio.

Phoebe III były już opisywane w którymś Audio-Video. Testował je również Kolega Violet z forum na swoim blogu "stereo i kolorowo", czy jakoś tak? :) Poza tym mnóstwo krótkich opinii osób, które je posiadają bądź gdzieś słyszały. Także odgrzewamy kolejnego kotleta ;) Ale rzetelnych opinii nigdy za wiele :)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Edytowane przez goliatpl
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.