Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowie kolumn

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Nikogo nie obrażam, nie potrzebuję czytać głupot jakie wypisujecie razem z Qubric-kiem bo nic co pożyteczne nie wnieśliście w ten temat jedynie dolphin123 podał mi wiadomości które są na temat. Jeżeli chcecie już pomóc to podajcie mi jakiś projekt sprawdzonej kolumny głośnikowej na jednej 17 lub 18tce których same głośniki będą kosztowały do 1200zł - to jakby się jednak visaton nie sprawdził - mam na nie klienta więc dlatego mogę jeszcze całkowicie zmienić projekt. Aha tonsila sobie darujcie

Muszę stanąć w obronie Qubrica, on ma rację, a kooniuszy "zwolnij trochę".

Słuchasz płyt które nagrane są ostro do tego dochodzi elektronika która na pewno nie gra naturalnie oraz głośniki (które z racji zastosowanego materiału na menbranę) grają detalicznie szczególnie wysokotonowy, kup w takim razie SCAN-SPEAKa i przestań marudzić.

Masz spróbuj tymczasowo tego układu. Nawet nie musisz wychodzi z domu po części. Nic nie musisz kupować.

Taki układ daje pojemność -> 4,4 uF

Bez tego 2,2 uF pojemność -> 3,6 uF

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To chyba nie odsłuchiwałeś wzmacniacza sony TA F6B jeżeli piszesz ze nie gra naturalnie. A soundtracki nie brzmią wcale ostro. Kupiłbym najchętniej głośniki do gotowego projektu wolno stojącej kolumny na 17 lub 18tce do 1200zł same głośniki. I napisałem już nie raz NIE ZNAM SIĘ NA KONSTRUOWANIU ZWROTNIC! I się tego nie wstydze. Dlatego też poszukuję czegoś co jest już sprawdzone. Zrobię jeszcze zwrotki taki jakie mi podpowie borys jak mi się uda z nim skontaktować.

jozefkania

Zmienię te kondziory we wtorek jak wrócę do domu

kooniuszy, 3 Maj 2009, 14:26

>Nikogo nie obrażam, nie potrzebuję czytać głupot jakie wypisujecie razem z Qubric-kiem bo nic co

>pożyteczne nie wnieśliście

Napisałem jakie elementy masz zmienić, by poprawić dźwięk. Czego Ty oczekujesz ? Objawienia Maryjnego ?

jozefkania

przepraszam ty rzeczywiście wniosłeś coś w ten temat i spróbuje to co mi poleciłeś zrobić. Ale nie lubię jak ktoś wypisuje spróbuj na tym na tamtym co mi to da ze kupie kolejne głośniki jak nie umiem zwrotki sklepać w całość. Chyba mnie rozumiesz. Jak z tymi visatonami mi nie wyjdzie to je sprzedam i zaczerpnę jakiś gotowy projekt - bo to dla mnie będzie najlepsza opcja.

Kooniuszy - Dolphin podał ci namiary na konstrukcje Borysgo który zrobił jedną kolumienkę na AL170 budował też na W170 ale chwalił tak naprawdę Monacora SPH165KEP i SPH176 (czyli LPG). A budował kolumny także na Tonsilu GDN13/50/9 i to była jego najbardziej profesjonalnie zrobiona i najlepiej opisana kolumna. Więc nie tyle nie znasz się na zwrotnicach ale chyba masz jakieś trudności z czytaniem jeśli tego nie zauważyłeś?

Tani do 1200 zł zestaw 2 drożny podstawkowy będzie na GDN17/100 i aluminiowym Seasie na przykład. Będzie mały, będzie miał wyczuwalny bas, będzie dość detaliczny i nie męczący. W Internecie - choćby na elektroda.pl, znajdziesz projekty kolumn na tym głośniku.

W tej samej cenie zmieści się konstrukcja Borysgo na 2xGDN13/50/9.

Inny podstawkowiec to także konstrukcja Borysgo na Monacorze SPH176.

Kolejny podstawkowiec np. na Dayton RS180 ze stronki klang und ton - też ale z trudem zmieści się w cenie 1200 zł. za głośniki...

Itd. itp. do wyboru do koloru, pod warunkiem że wiesz czego chcesz. Wszystkie to są konstrukcje SPRAWDZONE. A jeśli chcesz jeszcze bardziej SPRAWDZONE to kup gotowe za 1200 złotych albo jakikolwiek inny KIT z Akkusa czy Akustyka i przestań zawracać głowę.

2 drożny na AL170 + KE25SC masz konstrukcję Borysgo podaną z linku zamieszczonego przez Dolphina. Ale powinna to być konstrukcja podłogowa jeśli ma być czuć z niej trochę basu i nie masz gwarancji że nie będzie cię kuła w uszy...

A jeśli już decydujesz się na podłogową konstrukcję to zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz dokładając jeszcze głośnik AL130M i budując niewiele większą kolumnę podłogową 3 drożną. Masz ją opisaną i zasymulowaną w programie Boxim, który ściągasz za darmo ze strony Visaton.de. I będzie pod każdym względem lepsza od jakiejkolwiek konstrukcji 2 drożnej.

Dostałeś tyle opisów że powinieneś już mieć z czego wybrać.

kooniuszy, 3 Maj 2009, 15:26

>ten projekt jest na basie GF200 a nie AL170 i jak zwykle w koło Macieja

Który???

Na GF200 jest 2 drożny VIB Extra II.

A VIB 170AL jest na AL170 plus G25FFL w dużej obudowie podłogowej (nawet bardzo dużej jak na ten głośnik, w niewiele większą obudowę wejdą dwa takie głosniki). Borysgo zrobił go z KE25SC schemat zwrotnic zamieścił tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) on to chciał włożyc w podstawkowiec.

W Boximie jest projekt referencyjny na 2xAL170, AL130M i KE25SC - 3 drożny.

Ukryta Zawartość

3drogi na 2xal170 al130 i ke25sc moze naprawde zagrac... Pytanie jednak czy nie szkoda tych dwoch al170 i dac zamiast nich lepiej al200-ale to nieistotne teraz.

Jednak co do konstrukcji borysa, niedawno z nim rozmawialem (sprzedalem zestaw SPH-165kep & morel mdt-29) o nowym projekcie to pisal mi ze AL170 i KE25SC to do tej pory najlepszy jego zestaw i najbardziej dopracowany..

Kepa borys chwalil, pisal ze wlasnie AL130 gra na srednicy lepiej z glosnikow ktore mial(wtedy jeszcze chyba nie mial al170).Wg mni glosniczek bardzo dobry (jak bedzie tanszy to do niego wroce), Borys mial goo laczone z 22TAF/G ktorego teraz tez bede aplikowal z tanim SDS164 i niskim podzialem sie pobawie, ale to tak na marginesie.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Projekt z Boxim ver.1.03

Objętości dla AL170 25 litrów na każdy, strojona na 33Hz (można nieco mniej, 22 litry i trochę wyższe strojenie powinno dać trochę płytszy, a subiektywnie potężniejszy bas - tu uwaga na pogarszająca się odpowiedź impulsową wraz ze zmniejszaniem obudowy i podnoszeniem częstotliwości strojenia BR - dlatego pisałem, że AL170 nie nadaje się do małych podstawkowców i w takich go nigdy nie spotkałem).

Wypełnienie materiałem tłumiącym (wata lateksowa Sonofil lub podobna) objętościowe tak jak stosuje Visaton we wszystkich projektach. Niewypełniona przestrzeń wokół wlotu tunelu BR.

Objętość dla AL130M, 7 litrów zamknięta (można zrobić nieco mniejszą do 5 litrów).

Wtedy kolumna będzie miała netto 50 litrów zamiast 57. Wewnątrz przynajmniej dwa wzmocnienia w postaci krzyżaków z listew o szerokości 80-100mm.

Poniżej symulacja wypadkowa filtra z głośnikami, symulacja filtra pod obciążeniem rezystancyjnym i schemat filtra.

W stosunku do projektu obniżyłbym efektywność KE25SC o 1,5-2db

Ukryta Zawartość

post-1300-100006078 1241360847_thumb.jpg

post-1300-100006079 1241360847_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A no to wiem o co wam panowie chodzi

VISATON ATLANTIS

Myślałem o tym ale niestety nie wydol już 700zł na dwa AL130. Mimo tego podzielam zdanie to dobra konstrukcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z braku kasy na średniotonowy też bym próbował konstrukcji 2.5 drożnej na tych AL170. Ale Kooniuszy nie poradzi sobie ze strojeniem takiej zwrotnicy, trochę przy niej jest zależności niekoniecznie przewidywalnych - trudności fazowe między dwoma głośnikami odciętymi przy różnych częstotliwościach. Można zrobić symulację ale w razie jak się nie spodoba brzmienie to takiej konstrukcji nie poprawi się na słuch, a trzeba będzie przetestować brzmienie wielu wersji zwrotnic na podstawie symulacji.

A na bas 12dB 5,6mH + 100uF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety to chybiony pomysł z takim sposobem filtrowania. Nierównomierność charakterystyki przenoszenia jest znacznie większa niż z pojedynczym głośnikiem wg schematu Borysgo.

Jemu udało się uzyskać obniżenie przebiegu w szerokim paśmie tylko z podbiciem pomiędzy 3,5 a 6 tys.Hz. A więc wątpliwe żeby kolumna na takim jednym AL170 przestała grać ostro - będzie podkreślała sybilanty i jeśli głośnik KE25SC jest rzeczywiście dobry, da się je znieść, ale przy gorszych nagraniach (czyli większości) może to brzmieć nieprzyjemnie.

Można też zrobić dwa AL170 w dwie drogi wykorzystując schemat zwrotnicy Borysgo, uzyskamy jedynie mniejszą impedancję i wyższą efektywność tego zespołu

Po włączeniu drugiego AL170 jako subwoofera wg Twojego pomysłu przebieg będzie wyglądał tak jak poniżej. Widać dużą nierównomierność i problemy fazowe pomiędzy 500 a 1000Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej ale to nadal nie to. Trzebaby jeszcze zastosować układ RLC kompensujący podniesienie charakterystyki przy 100Hz, taki sam jak jest w modelu Atlantis, co jest lekko bez sensu bo przebieg impedancji mało przyjazny dla wzmacniacza a w dodatku subbasowy AL170 ledwie co promieniuje. Nadal jednak mamy wycofane tony średnie na których tle wybija się pik rezonansowy przy 5kHz więc nie wiadomo czy Kooniuszy tego akurat szuka. W dodatku 12mH cewka będzie kosztowała tyle co głośnik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie mam dokładnie taką zwrotnice jak poniżej. Bo dzisiaj rozebrałem w końcu kolumienki i sprawdziłem wszystkie elementy. Podpowiedzcie od czego zacząć zmiany. Mam trochę elementów RLC więc mogę próbować

Ukryta Zawartość

post-12839-100005239 1242225966_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wyglądają moje prowizorki teraz 39litrów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak obudowy które do tych kolumn zacząłem i sklepałem już jedną. Materiał MDF 19mm. Ułożenie wysokotonowca na samej górze. W środku jest jedna przegroda wzmacniająca i odcięcie przegrodą pełną bo zrobione były pudła pod prawie 80litrów. teraz mają 53litry. Bass reflex opiszę póżniej

Ukryta Zawartość

post-12839-100005235 1242228187_thumb.jpg

post-12839-100005236 1242228187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.