Skocz do zawartości
IGNORED

Wojtek - polski miś waleczny

kezlok

Rekomendowane odpowiedzi

Mój apel do filmowców...niekoniecznie polskich - stwórzcie film o TEJ bitwie!

O misiu, co się kulom nie kłaniał

Magdalena Zapart

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak każdy żołnierz, uwielbiał zrelaksować się z papierosem i butelką piwa. W ogniu walki nieustraszenie nosił skrzynki z amunicja, za nic sobie mając ciągły ostrzał. Wszyscy żołnierze z II Korpusu we Włoszech wspominają, że poborowy Wojtek był wymarzonym towarzyszem walki. I nie przeszkadza im, że Wojtek był... niedźwiedziem.

Słynny z lat wojny brunatny niedźwiedź, nieodłączny towarzysz Armii Polskiej na Środkowym Wschodzie i II Korpusu we Włoszech, może zostać uhonorowany własnym pomnikiem w Edynburgu za wkład w zwycięstwo aliantów nad Niemcami - napisał brytyjski dziennik "Daily Mail".

Akcję na rzecz postawienia Wojtkowi pomnika w Szkocji prowadzi Aileen Orr z miejscowości Hutton, którą zafascynowała historia bohaterskiego niedźwiedzia. W lutym na brytyjskim rynku ukazać się ma także nowa książka o Wojtku - "Voytek - The Soldier Bear" pióra Garry'ego Paulina.

Pani Orr sądzi, że Wojtek zasługuje, by uhonorować go pomnikiem w szkockiej stolicy np. w królewskim parku Hollyrood w centrum miasta.

Wojtek był zaledwie małą, okrągłą kulką sierści, kiedy w 1943 r. został przygarnięty w Iranie przez polskich żołnierzy, po tym jak jego matkę zabili kłusownicy. Niedźwiadek otrzymał przydział do 22 kompanii zaopatrywania artylerii, rangę i numer oraz przeszedł wraz z nią cały szlak bojowy z Iranu do Iraku, Palestyny, Egiptu i Włoch, gdzie odznaczył się w walkach pod Monte Cassino nosząc ciężkie skrzynki amunicji pod ostrzałem wroga. Żołnierze wspominali, że ani razu ich nie zawiódł i nie upuścił żadnej skrzynki.

Wojtek odżywiał się marmoladą, miodem, syropem i owocami. W nagrodę otrzymywał piwo, które stało się jego ulubionym trunkiem. Nauczył się też palić papierosy. Dbał o higienę - gdy tylko było to możliwe, brał kąpiel.

Po wojnie został honorowym członkiem Polsko-Szkockiego Stowarzyszenia. Wielką popularność zyskał sobie wśród mieszkańców Hutton w Szkocji, gdzie jego jednostka stacjonowała po ewakuacji z Włoch.- Był jak duży pies, nikt się go nie bał - wspomina Augustyn Karolewski, towarzysz broni Wojtka, który nadal mieszka w Hutton.

W 1947 r. oddano go edynburskiemu ZOO, w którym zakończył żywot w 1963 r. w wieku 22 lat(Specjalny komunikat o tym nadało radio BBC). Do końca życia reagował na polecenia w języku polskim. - Kiedy go odwiedziłem, natychmiast rozpoznał język polski i zaczął prosić o papierosa. Nie było łatwo mu go podać, ale za którymś razem się udało - opowiada Karolewski.

Miś był też popularny wśród Brytyjczyków, pisała o nim prasa i wystąpił nawet w programie BBC. `Opowiada się również, że gdy książę Karol zwiedzał muzeum w Londynie i zatrzymał się przy rzeźbie Wojtka, zaczęto mu opowiadać jego historię, ale książę przerwał, mówiąc, że zarówno on i jego obydwaj synowie znają dobrze tę historię z programów radiowych i opowiadań` (za Wikipedią).

Wojtek ma swoją rzeźbę w siedzibie Muzeum i Instytutu im. gen. W. Sikorskiego w Londynie, kilka pamiątkowych tablic [m.in. plakiety w Imperial War Museum w Londynie oraz w Canadian War Museum w Ottawie]. Jego wojenne losy opisał żołnierz II Korpusu Wiesław Lasocki w książce "Wojtek spod Monte Cassino: Opowieść o niezwykłym niedźwiedziu". Niedźwiedź niosący pocisk artyleryjski jest oficjalnym emblematem 22 kompanii zaopatrywania artylerii przemianowanej na 22 kompanię transportową.

Miś w stopklatce:

Ukryta Zawartość

post-16534-100006074 1241361730_thumb.jpg

post-16534-100006075 1241361730_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

https://www.audiostereo.pl/topic/52674-wojtek-polski-mi%C5%9B-waleczny/

>anastazy

Wolałbym podzielić się tu wynikiem kwerendy ujawniając, kto stał za zamachem na JFK albo gdzie jest ciało Jimmy`ego Hoffy, ale żem tylko historyk-fascynat i nie mam dostępu do archiwów - pare słów o miśku ;)

Oj coś czuję podskórnie,że dyskusja o niewinnym niedżwiedziu Wojtku ( politycznie obojętnym) podryfuje w ostry spór polityczno-historyczny o sens i celowość bitwy o Monte Cassino!

>wojciech iwaszczukiewicz

oj...miś będzie się przewracał od tonu i argumentów ;)

jak powstała pieśń `Czerwone maki` -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojciech iwaszczukiewicz, 3 Maj 2009, 16:51

...dyskusja o niewinnym niedżwiedziu Wojtku ( politycznie obojętnym)...

Jak bedzie trzeba to IPN się nim zajmie i wyjdzie na jaw, że on wcale nie taki niewinny...

Kezlok już tak na poważnie - bardzo fajna historia o tym miśku, sympatyczna, taka jakaś ciepła czy jak to nazwać. Napisałeś żeś historyk amator - znasz może więcej takich historii? Naprawdę ciekawe!

wojciech iwaszczukiewicz, 3 Maj 2009, 16:51

...dyskusja o niewinnym niedżwiedziu Wojtku ( politycznie obojętnym)...

Parafrazując klasyka: `nie ma niewinnych misiów, są tylko źli albo dobrzy oficerowie śledczy`.

Syryjski niedźwiedź brunatny...słowo-klucz: `Syria` ;)

Ukryta Zawartość

post-16534-100006069 1241364156_thumb.jpg

post-16534-100006070 1241364156_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>trebliG

Serce rośnie od bohaterstwa niedźwiadka - pił i walczył, nasz on :) historia wprost nie do uwierzenia a losy kanoniera Wojciecha (miał swoją książeczkę wojskową!) niemal nieznane. Szkoda. Opowieści mam na podorędziu parę...i polskich śladów i rzeczy globalnych. Będę `wklejał` co ciekawsze :)

Szkocki parlament oddaje cześć misiowi:

Ukryta Zawartość

post-16534-100006063 1241364779_thumb.jpg

post-16534-100006064 1241364779_thumb.jpg

post-16534-100006065 1241364779_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomniczek ku czci (Redbraes Park, Broughton Edinbugh):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Znany pisarz patriotyczny Przymanowski (twórca Czterech pancernych) jakieś 20 lat temu uwiecznił niedźwiedzia w broszurce dla dzieci pt. Kanonier Wojciech. Jak widać, pisarz operował nie tylko w bliskich mu ideowo szeregach, ale piracił od czasu do czasu wśród elementu obcego ideowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.