Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do wzmacniacza lampowego ?

moonadam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym kupić słuchawki do mojego wzmacniacza lampowego SOHA II. Mam kilka typów słuchawek które by mi odpowiadały jednak nie mam pojęcia czy to dobry wybór pod ten wzmacniacz lampowy. To czego oczekuje od słuchawek to wygody w użytkowaniu, przestrzenności, detaliczności oraz ciepłego dźwięku. Jeżeli chodzi o muzykę to najchętniej sięgam po jazz, rock, trance, pop tak więc słuchawki muszą się jak najlepiej sprawdzać w tych gatunkach muzycznych. Przedział cenowy 500 – 700zł oczywiście może być coś tańszego ;-)

Moje typy (kolejność przypadkowa):

1) Denon DN-HP700

2) Denon DN-HP1000

3) SONY MDR-XB700 – niewiele o nich wiadomo bo to nowość, może miał ktoś okazję testować i może się podzielić wrażeniami ? Jak wiadomo jest to wersja z eXtra Basem czy zatem te słuchawki aby pokazać na co w pełni je stać mają jakieś specjalne wymagania co do sprzętu ?

4) SONY MDR V700

5) PIONEER HDJ 1000

6) TECHNICS RP-DH1200

7) AKG K 141 Studio

8) AKG K 240 Studio

Czy wersje studio słuchawek AKG dobrze sprawdzą się do zastosowań domowych ? Co oznacza że jest to studyjna wersja i czy ich dźwięk nie jest zbyt „metaliczny” ?

9) AKG K 530

10) AKG 242 HD

11) AKG 272 HD

12) GRADO SR60

Moim zdaniem AKG K530 byłyby świetne z lampką - bo z tranzystorem są nieco za chłodne. Zapewniają ponadprzeciętną przestrzenność (ma się wrażenie, że scena jest dużo szersza niż dystans pomiędzy przetwornikami siedzącymi na uszach), dobrą detaliczność i wygodę - z tym ciepłym dźwiękiem to tylko mogę podejrzewać, że z lampą zagrają cieplej. Słuchawki studyjne AKG mają po prostu bardziej wyrównane, neutralne pasmo i dobrą detaliczność - nastawione na neutralne brzmienie bez podbarwień, choć tak naprawdę neutralne były np. K240 Monitor, wersja Studio ma nieco podbite skraje pasma. Pozostałych słuchawek nie znam - nawet popularnych i ogólnie lubianych Grado SR60 nie słuchałem - a szkoda, bo to swego rodzaju kultowy model.

<><

SOHA II to hybryda z końcówką tranzystorową, więc tytuł wątku jest nieco mylący, bo do lampiaka, zwłaszcza typu OTL, najlepiej wziąć słuchawki wysokoomowe. SOHA II daje większą elastyczność. W podanym budżecie i wymaganiach Sennheiser HD595 pasuje jak ulał.

Bardzo dziękuję za cenne informacje przyznam się szczerze że AKG K 530 to jeden z moich silniejszych faworytów. Czytałem o tych słuchawkach naprawdę wiele dobrego, ponadto słuchawki te w porównaniu z innymi moimi typami są jednymi z tańszych, a przy tym oferują naprawdę przyzwoitą jakość dźwięku. Zastanawiają mnie jeszcze słuchawki Denon DN-HP700 oraz Denon DN-HP1000 które wydają się nieco solidniejsze oraz bardziej wszechstronne (obracane przetworniki, możliwość składania) w porównaniu z AKG, o ich dźwięku również słyszałem wiele dobrego. Zaciekawiły mnie jeszcze SONY MDR-XB700. Sprawiają wrażenie naprawdę wygodnych, z dźwiękiem też nie powinno być źle … ale wolałbym opinię kogoś kto je miał okazję testować.

Co do Sennheiser HD595 … jakoś nie mam przekonania co do tej firmy sam nie wiem dlaczego. Ale jeśli nadarzy się okazja to przetestuje ten model może zmienię zdanie.

Moim zdaniem tytuł wątku nie jest mylący gdyż przyjęło się mówiąc „wzmacniacz lampowy” że jest to konstrukcja hybrydowa. Powód jest taki że nawet jak masz wzmacniacz OTL to jest on podłączony do jakiegoś źródła dźwięku które jest na tranzystorach … ujmując taki zestaw całościowo to jest on i tak hybrydą. Ale to tylko mój punkt widzenia ;-)

>Moim zdaniem tytuł wątku nie jest mylący gdyż przyjęło się mówiąc "wzmacniacz lampowy"

>że jest to konstrukcja hybrydowa. Powód jest taki że nawet jak masz wzmacniacz OTL to jest on

>podłączony do jakiegoś źródła dźwięku które jest na tranzystorach … ujmując taki zestaw

>całościowo to jest on i tak hybrydą. Ale to tylko mój punkt widzenia ;-)

Nie wiem skąd takie wnioski. Przecież można napędzać wzmacniacz lampowy z CDka o wyjściu lampowym, a hybryda to hybryda, nie lampiak.

Wymienione sluchawki denona sa dla DJs. Nie wiem czy takowe rzeczywiscie chcialbys miec. Ja bym zasugerowal do listy odsluchowej ATH AD700 i ATH AD900. Bija jakoscia dzwieku wszstkie sluchawki jakie slyszalem o cenach parokrotnie wyzszych.

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.