Skocz do zawartości
IGNORED

Jeff Buckley Grace - arcydzieło?

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu. W końcu, pierwszy raz od kilku lat trafiłem na płytę, która wdarła się do mojej prywatnej dziesiątki najlepszych płyt wszechczasów. Obok Love supreme, Ágætis byrjun, Litanii, O.k Computer, The Joshua Tree, The bitches brew sessions, The Koln concert, Master of puppets, Kind of Blue....tak, tak - to płyta tej kategorii.

To dość stare wydawnictwo - z '94. Raptem 11 kawałków, z czego 7 po pierwszym przesłuchaniu masakruje słuchacza. Po drugim kolejne 4.

Miałem ochotę na długaśną recenzję, ale chrzanić to. Nie potrafię znalezć słów, żeby to opisać. Objawienie, misterium, największe możliwe stężenie charyzmy na sekundę muzyki, esencja piękna. Mojo pin, Dream Brother, Forget her, Hallelujah (Leonard Cohen), So real...

Obciach to straszny dla mnie, że dopiero teraz poznałem te płytę. Nie bądzcie idiotami jak ja, nie czekajcie.

https://www.audiostereo.pl/topic/52854-jeff-buckley-grace-arcydzie%C5%82o/

eeee tam, bez przesady, fajna płyta, owszem, facet wkładał dusze i serce w to co robił, ale wykurwiacz na tej płycie jest tylko jeden - Hallelujah, tej wersji sam Leonard by się nie powstydził; reszta, deko podobna do dokonań taty, faktycznie

płyta ta od dawien dawna uznawana jest w wielu kręgach za dzieło wybitne. pamiętam też, jak jeden teledysk z tej płyty częśto gościł na MTV w czasach mojej młodości.

????

nie wiem, moze trzeba kilka razy przesluchac, ale nie ma w tym prawdziwych emocji, jakies to takie wycwiczone, jeden kawalek podobny do drugiego, wyspiewywanie gladkich nieistotnych zdan, sa ludzie , ktorzy zloza do kupy kilka przypadkowych wersow i sa w tym emocje i zycie, ta plyta jest jakas wymeczona, musze tego jego tatusia posluchac....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Jakiś czas temu dosyć przypadkowo wpadłem na "Grace". Od tego momentu przesłuchałem ją kilkakrotnie i jedno powiem - można kilka rzeczy tej płycie zarzucić, ale z pewnością nie brak ładunku emocji. Dla mnie to jedna z ciekawszych płyt połowy lat 90-tych. Doskonale zaśpiewnana, równie dobrze zagrana i zaaranżowana. Wokal Buckley'a nie powala na "pierwszy rzut ucha", ale gdy się bardziej wsłuchać zaczyna intrygować a i jego skala jest całkiem niemała. Jesli o kompozycje chodzi album jest moim zdaniem nieco nierówny, ale nawet te slabsze trzymają niezły poziom. Generalnie arcydzieło może to nie jest, ale kawałek b. solidnej muzycznej roboty z pewnością. Są momenty(nierzadkie), które na tej płycie potrafią zachwycić, sa i takie, które nieco się dłużą. Gdzieś, kiedyś mignęła mi recenzja "Grace" w której autor stwierdził, że "może nie jest to rewolucja, ale rewelacja z pewnością". do trafne podsumowanie. Dla mnie 7/10, a momentami nawet 10/10. Polecam.

Szkoda, ze już nic więcej nie nagra :(

Ze świeższych 'folkowych', męskich głosów polecam Raya LaMontage - till the sun..., na ten przykład. I całkiem porządna realizacja, także powinna usatysfakcjonować również zwolenników 'jakości'.

• 3 tygodnie później...

soso

Czy Ty wiesz kto odpowiada za dzwięk tej płyty? To Andy Wallace - jeden z najwybitniejszych producentów muzycznych. Jeśli ta płyta źle u Ciebie brzmi to czas zmienić system :)

Wallace zrobił to:

Slayer – Reign in Blood (1986) e/m

The Cult - Electric (1987) e/m

Slayer - South of Heaven (1988) e/m

New Model Army - Thunder and Consolation (1989) m

Slayer – Seasons in the Abyss (1990) p/m

Sepultura – Arise (1991) m

Nirvana – Nevermind (1991) m

The Rollins Band - The End of Silence (1992) p

White Zombie - La Sexorcisto (1992) p/e/m

Sonic Youth – Dirty (1992) m

Rage Against the Machine – Rage Against the Machine (1992) m

Sepultura – Chaos A.D. (1993) p/m

Toadies - Rubberneck (1993-1994) m

Bad Religion - "Stranger Than Fiction" (1994) p

Jeff Buckley – Grace (1994) p/m

Shudder To Think - Pony Express Record (1994) m

Faith No More – King for a Day... Fool for a Lifetime (1995) p/m

Blind Melon - "Soup" (1995) p

Seaweed - "Spanaway" (1995) m

Front 242 - 06:21:03:11 Up Evil m

Sepultura – Roots (1996) m

Nirvana – From the Muddy Banks of the Wishkah (1996) m

Rage Against the Machine – Evil Empire (1996) m

Silverchair – Freak Show (1997) m

Atari Teenage Riot - 60 Second Wipeout (1999) m

Feeder – Yesterday Went Too Soon (1999) m

Foo Fighters – There Is Nothing Left to Lose (1999) m

Sevendust - Home (1999) m

Skunk Anansie - Post Orgasmic Chill (1999) p/m

Toadies - Hell Below / Stars Above (2000) m

At the Drive-In – Relationship of Command (2000) m

System of a Down – Toxicity (2001) m

Slipknot – Iowa (2001) m

Stereophonics – Just Enough Education to Perform (2001) m

Natalie Imbruglia - White Lilies Island (2001) m

Oleander - Unwind (2001) m

System of a Down – Steal This Album! (2002) m

Chevelle - Wonder What's Next (2002) m

KoRn - "Untouchables" (2002) m

Linkin Park – Hybrid Theory (2001) m

Linkin Park – Meteora (2003) m

Blink-182 - Blink-182 (2003)

Patti Smith - Trampin' (2004) e

System of a Down – Mezmerize & Hypnotize (2004/2005) m

Avenged Sevenfold - City Of Evil (2005) m

Coheed and Cambria - Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness (2005) m

Dashboard Confessional - Dusk and Summer (2006) m

Kasabian - Empire (2006) m

Elefant - The Black Magic Show (2006) m

From First to Last - Heroine (2006) m

Biffy Clyro – Puzzle (2007) m

Good Charlotte - Good Morning Revival (2007) e/m

Avenged Sevenfold - Avenged Sevenfold (2007) m

Paul McCartney - Memory Almost Full (2007) m

Atreyu - Lead Sails Paper Anchor (2007) m

The Cribs - Men's Needs, Women's Needs, Whatever (2007) m

Kelly Clarkson - My December (2007) m

Airbourne - Runnin' Wild (2007) m

Shiny Toy Guns – Season of Poison (2008) m

Kaiser Chiefs – Off With Their Heads (2008) m

Gallows – Grey Britain (2009) m

p – produced, m – mixed, e – engineered

houek, 31 Maj 2009, 16:57

>soso

>Czy Ty wiesz kto odpowiada za dzwięk tej płyty? To Andy Wallace

Lista zacna. Moze nie rozumiemy sie. Nie uwazam, ze plyta jest zle nagrana w sensie niedorobek itp. Po prostu sa plyty, gdzie nagrywajcy postawili na wokal i to duzo lepiej wyszlo niz na Grace. Paradoksalnie, takie bardzo dobrze brzmiace w moich uszach plyty wokalne sa nagrane np. we Francji, w Belgii (!) czy Skandynawii.

pzdrw

soso

PS

Systemu na razie nie zmienie. Jest naprawde super ;)

soso

Z tą zmiana systemu to oczywiscie zartowałem :)

Masz po prostu inne preferencje odnosnie dzwieku niz np ja. Pewnie wolisz produkcje w stylu Kari Bramnes (pewnie źle napisałem)...ja lubie rocka, zdażyło mi sie tez pracować przy realizacji dźwięku płyt rockowych i wiem jaka jest różnica w rejestrowaniu intstrumentów akustycznych i elektrycznych. Co do wokalu to myślę, że Jeff miał naprawdę talent, bardzo lubie tą płytę i przedkładam jej wartośc emocjonalną nad jakość brzmienia.

houek, 31 Maj 2009, 21:47

>soso

>Z tą zmiana systemu to oczywiscie zartowałem :)

>Masz po prostu inne preferencje odnosnie dzwieku niz np ja. Pewnie wolisz produkcje w stylu Kari

>Bramnes (pewnie źle napisałem)...ja lubie rocka, zdażyło mi sie tez pracować przy realizacji dźwięku

Kari ? A kto to jest? ;)

Duzo slucham rocka wlasnie, bluesa, funk,.. To zreszta ma niewile do rzeczy. Czasami ktos nagra plyta, gdzie wazny jest wokal tak, ze glos jest swietnie wyeksponowany. Grace - nie mam tego wrazenia, to wszystko.

Ale co tam, plyta jest ok.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.