Skocz do zawartości
IGNORED

RX-V640+DVD-S540+Libert5+???

lucas25

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Od pewnego czasu upieram się przy tym aby tor dla każdego z kanałów był identyczny i nie ma dla mnie żadnych argumentów na to abym zaniedbał tor kanałów tylnych czy tym bardziej centralnego. Można było o tym mówić w czasach sygnałów analogowych, ale nie dzisiaj.

Faktycznie Yamaha ma świetną sekcję cyfrową,ale końcówki mocy i sekcję zasilania na prawdę marną.

Zgadzam się z tym że w kinie prawdpodobnie gra najbardziej efektownie, ale nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością i neutralnością. Przy bezpośrednim porównaniu mojej Y430 ze wmacniaczem stereo Pioneer A307R różnice wychwycić można od razu. Przede wszystkim bas - jest mało zróżnicowany, może nie buczący, ale jakieś określenie tego typu można by znaleźć, brakuje mu energii, werwy, muskułów. Bas w przypadku dobrego wzmacniacza stereo będzie głębszy (amplituner jest bardziej projektowany na współpracę z subwooferem i przetwarzanie basu w kanałach głównych jest marne), bardziej zróżnicowany tonalnie, lepiej kontrolowany, barwny, muskularny, a w przypadku tego amplitunera jest sztuczny, jakby stłumiony i "studyjny".

W kinie Y sprawdzają się wyśmienicie, po prostu efektowny kinowy charakter, nic nie zarzucę przestrzeni itp bo za taką cenę (import oczywiście) to jest to wszystko bez zastrzeżeń. Stereo natomiast na amplitunerze słuchać nie mogę....nie da rady, dla mnie nie ma prawie wogule sceny, dobrej stereofonii, charakter brzmienia jest suchy, wogóle bez życia. Mój problem polega na tym że nie stać mnie było na nic ponad ta 430 (440 pojawiła się później) a teraz przy aktualnych kolumnach wyszły na jaw wszystkie jego wady, pomijając fakt bazy niskich cz. - co załatwi sub, to słuchanie na 3/4 głośności (a przecież mam tylko 12m2 ??!!) obnaża ten sprzęt do reszty, dobrze że kolumny nie eksponują wysokich tonów bo "hiss" by mnie dobił do reszty tak że wogule nie miałbym ochoty włączać sprzętu. Muzyki słucham na słuchawkach, amplitunera nie tykam, może uda się kupić jakiś wzmacniacz stereo w dobrej cenie (a raczej bardzo dobrej). Zastanawiałem się niegdyś nad zakupem 3 wzmacniaczy stereo (koszt w miarę dobrych używanych wzmacniaczy taki sam jak średniego amplitunera) i podłączenia do nich DVD z dekoderem, ale odsunęli mnie od tego pomysłu ci, którzy skorzystali choć raz z wbudowanego w odtwarzacz dekodera. Osobiście muszę się temu dokładnie przyjrzeć, ale zgodzić się z większością trzeba że jeśli odtwarzacz DVD ma zbyt niskiej jakości sekcję analogową stereo to trudno o to aby taka sekcja pomnożona przez 3 (6 kanałów) była lepsza. Nie znalazłem do tej pory odseparowanego dekodera (jedynie jakieś makabrycznie drogie segmenty), a również zakup jednoczesny tych samych wzmacniaczy na rynku wtórnym nie będzie łatwy.... można się załamać

jesli muwisz o 430 to się zgodze że stereo jest takie sobie,ale już w 640 jest i kilka klas lepiej jesli chodzi o stereo,więc teraz jesli chodzi np. o mnie to bardzo się cieszę że dołozyłem do 640,bo 440 od razu mi się nie widziało jakoś w stereo.

P.S a słuchałeś 640???

Przemski,już sie tak nie załamuj,wymień ampli na640 a nie kłopotaj się z trzema wzmakami stereo,wiadomo ze było by lepiej ale trudne to do osiągnięcia,więc 640 powinno dać duzą poprawe ja też mam 12m2 i 640 czuje się super w tym pomieszczeniu.POZDRO

Czołem kinomani.

Mam wielką prośbę Panowie. Myślę, że ktoś z Was kupuje, lub ma może dostęp do magazynu Audio Video. Właśnie w tym magazynie był artykuł o Marantz-u SR 5400(dokładnie numer z 12/2003r.). Jeśli "KTOŚ" byłby tak miły i dysponował skanerem, albo miał już to w wersji elektronicznej, to byłbym wdzięczny za przesłanie mi go na skrzynkę pocztową([email protected]). odwdzięczę się innymi materiałami w miarę możliwości.

pozdrawiam

lucas

lucas czytam ze dalej sie interesujesz marantzem,ale jeśli chodzi o czasopisma to nie wierz im tam kłamią,ja też przy wyborze ampli kierowałem się gazetkami i zobaczyłem że w AUDIO yamaha 640 dostała ocene bardzo dobrą ale i tak poszłem do sklepu i jej posłuchałem i porównywałem z innym sprzętem i akurat w tym przypadku nie kłamali,więc gazetkami się nie sugeruj tylko swoim uchem,no chyba że juz słuchałes tego marantza i chcesz tylko dodatkowych informacji,bo jak nie to idź do sklepu i posłuchaj i yamahy i marantza i denona i HK.POZDRO

> zobaczyłem że w AUDIO yamaha 640 dostała ocene bardzo dobrą i akurat w tym przypadku nie kłamali

>

LOL :-))))))))))))))))))))))))))))

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"ale i tak poszłem do sklepu i jej posłuchałem i porównywałem z innym sprzętem i akurat w tym przypadku nie kłamali"

Elborath---->nie dokończyłeś cytować:) bo w nie całej formie jakoś głupio brzmiał;))POZDRO

elfan--> śmiałem się bo ja to napisałem :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witajcie Wszyscy

Właśnie wczoraj dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy kina domowego.

Pewnie dzięki Wam i Waszym radom, ale przede wszystkim dzięki mojej upierdliwości i wytrwałemu porównywaniu poszczeg. parametrów i odsłuchach zdecydowałem się na... i tu się pewnie rozczarujesz elfan-nie na Yamahę, tylko na :

Amplituner Marantz SR 5400

DVD Marantz DV 6400

kolumny Eltax Liberty 5.0

nad kablami ciąglę jeszcze myślę

Suba i central tył mam w planach budżetowych na ten rok.

Ale to chodzi moi drodzy hmmm...

Jestem bardzo zadowolony i dziękuję Wam za pomoc.

Będę się pewnie dzielił z Wami na bieżąco wrażeniami z odsłuchów.

Pozdrawiam i lecę się "bawić"

Witam

Jesli chodzi o to który amplituner jest lepszy to zdania sa oczywiscie podzielone ale jesli chodzi o cene to kto wskaze mi lepszy amplituner niz 440 z importu za 1250zl? Bo w tej cenie to chyba brak konkurencji szczegolnie za do zestawu mozna miec DVD 540 za 700zl

Pozdrowienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.