Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory

Gość JacekPlacek nie zalogowany

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiście... Tę klasę przegapiłem i dlatego zdania wydawały mi się niespójne... Ale na razie rozumiem z tego, że to są wartości referencyjne - z jakiegoś powodu optymalne. Nie wyczytałem tylko dlaczego takie właśnie... Czy ze wzgledu na minimalizację tętnień, nie mogą być mniejsze...? Czy ze względu na wzrost zakłóceń, nie powinny być większe??? Do zakładam optymistycznie że zakłócenia udałoby sie dokładnie zaekranować.

Nawet przyjmując max. moc chwilową przy 4omach na 75 W to wynika z tego że nie ma sensu zakładać więcej niż 10.000uF -

Druga kwestia to mozliwośc wymiany całego trafa... Miejsce w obudowie jest, na takie o 20-30% większe - nie ma tylko sensu ekonomicznego.

Przerobionego Pionieera A-400X słyszałem dawno temu na Audio-Show - efekty były naprawdę imponujące, tyle że Audiograde chciała za tę przeróbkę 900zł. Wtedy za tyle można było wymienić wszystko wewnątrz :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/5339-kondensatory/page/2/#findComment-77313

Minimalne wartości pojemności zależą od kolumn i mocy. W twoim przypadku dla 30W na kolumnach 8 ohm:

1. Minimalna pojemność, która spowoduje wystarczajace odsprzęgnięcie prądów płynących prze kolumnę od zasilania wynosi:

C= 1/2PiRf = 1/2Pi*20*8 = 1/1004= ok. 100uF Dla dolnej częst. 20Hz.

Tę wielkość należy pomnożyć przez ok. 5 do 10 razy aby wpływ tej pojemności na przenoszenie najnizszych częstotliwości był pomijalny. To daje ok. 1000uF.

2. Teraz nalezy uwzględnić moc wzmaka:

dla 30 W/8ohm

napięcie zmienne na wyjsciu wynosi: sqrt(30*8)=15,5V

to daje prąd równy 15,5/8= 1,9A; taki prąd będzie pobierał wzmacniacz przy maksymalnym wysterowaniu.

Ponieważ prąd doładowywania kondensatorów jest na ogół 2-3 razy większy od pobieranego, to kondensatory powinny być przystosowane do pracy z prądem ok. 4-6A (tzw. ripple current w datasheet). Ta wielkość zalezy od wielkosci kondensatora. Trzeba sprawdzić w odpowiednich danych katalogowych. Np. dla Kendeil K05 na 63V:

prąd dopuszczalny wynosi 7,3A dla pojemności 10000uF i taka pojemnośc w zupełności powinna wystarczyć.

Dla uproszczenia wyliczenia dotyczą wartości rms a nie pik, które są wieksze, ale w danych katalogowych też tak jest.

3. Warto sprawdzić, czy trafo jest w stanie cos takiego nam dać. A więc zakładając, że zasilanie dla wzmaka powinno być ok. +-25V, to daje to na wtórnym uzwojeniu trafa ok. 2x18V zmiennego. Moc trafa minimalna powinna wiec wynosić 6A*36V=216W (dla jednego kanału). Podejrzewam, że w Twoim wzmaku nie siedzi trafo 500W.

4. Dla takiego pradu (6A) powinny byc również przystosowane diody. Trzeba jednak zauwazyć, że prąd w chwili włączenia jest zawsze wiekszy, bo kondensatory są zupełnie nienaładowane i pobiora wtedy znacznie większy prad. Dlatego powinny byc to diody na jeszcze wieksze prądy, albo trzeba stosować układ 'soft startu'

Nie wiem, czy gdzies sie nie 'walnąłem', ale chodzi o zasadę. To oczywiście nie jest wszystko. Inny czynnikiem, jaki nalezy również rozważyć są tętnienia w zasilaniu. Im wieksza pojemność tym mniejsze tętnienia i tym lepiej. Ale wtedy wieksze prądy doładowywania itd. To wszystko jest ze soba połączone i nawzajem zależne. Nie ma idealnych rozwiązań.

https://www.audiostereo.pl/topic/5339-kondensatory/page/2/#findComment-77325

No to mam juz jakies pojęcie... W zasadzie z tego wyliczenia i z linku, który podałeś wynika że nie ma sensu pakowac więcej niż 10.000uF (jak zdobęde schemat to zobaczę co tam za trafo siedzi - nie ma na nim żadnych oznaczeń)... A prostownik powinien chyba być jakoś tak na prąd o 2-3 razy wiekszy niz prąd dostarczany z trafa przy załączeniu - czyli diody na jakies 20A (chyba jednak ma "miękki start")...?

Dla obciązenia 4 omowego takie samo obliczenia da minimalną pojemnośc 2000uF oraz prąd 3,16A - () kondensatory powinny więc być na ok. 6,32-9,48A... Ma znaczenie takie obliczenie dla 4 lub nawet dla 2 omów, bo podobno taką minimalna impedancję jest zdolny wysterować (rozumiem że nie uwzglednia się mocy dla maksymalnych THD czyli tych na poziomie 1% - ani dla minimalnej impedancji i mocy chwilowej, która dochodzi do 75W przy 4 omach i 90W przy 2 omach, bo wtedy dla TDH=1% prąd wyniesie prawie 4A, a dla 90W@2om aż 6,7A).

Teraz są tam Nichicony 4700uF 85C 50V. Na takie napięcie są dostepne Kendeile 10.000-22.000uf 105C i powinny pasować gabarytowo. Kondensatory na 63V już się nie zmieszczą (nie zauważyłem w ich danych prądu - może to wynika z tej klasy temperatury?)...

Ale wiem już przynajmniej, z którego kierunku dzwonią... :-)

Dziękuje za wyczerpujące objaśnienie problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/5339-kondensatory/page/2/#findComment-77344

A tak... rozumiem, to tylko zdanie mi wyszło koślawe - powinno być "Nie wiem czy ma znaczenie takie obliczenie...". Myślę że nie ma, a tylko mam wątpliwości bp pojemnośc jest dobrana mniej więcej tak jakby była minimalną wartością wymaganą przy największym obciążeniu - taki "plan minimum". Więc całkiem możliwe, że wymiana na nieco większą pojemność nie przyniesie odczuwalnych zmian - oby się tylko nie pogorszyło :-).

https://www.audiostereo.pl/topic/5339-kondensatory/page/2/#findComment-77443
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.