Skocz do zawartości
IGNORED

japońskie głośniki?

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

czy istnieje uznana japońska firma, produkująca głośniki?

Czy głośniki firmy Sony bardzo odstają od przeciętnej jakości głośników innych firm za podobne pieniądze? Poniżej link z przykładowym głośnikiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytam z czystej ciekawości, bo o Sony jest niemal zupełnie cicho we wszelkich możliwych rankingach/opisach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/5347-japo%C5%84skie-g%C5%82o%C5%9Bniki/
  • Redaktorzy

Yamaha czasami jest uznawana. Kto pamięta taki zestaw Y. model 1000 - cośtam? Z dwoma kopułkami berylowymi, wysoko i średniotonową, a nie jak w jakiejś tam Utopii tylko wysoko... Sony jak cież mogę, rzadko zdaje się są zainteresowani testowaniem swich kolumn, bo sprzedają u nas głównie w kompletach. Ale było parę testów.

Tak, nawet nie ma co sie pchać w Zestawy głosnikowe marki Sony. Jeżeli chodzi o dzwięk to są przeciętne i na dodatek na tle konkurentów z podobnek klasy dzwiękowej są bardzo drogie. Lepiej jak już chcez coś w tej cenie to dobrym wyborem były by Tannoye.

Ceny głośników Sony są dość atrakcyjne. Jestem bardzo ciekawy, czy odstają brzmieniem od japońskich producentów. Podobnie intryguje mnie Sony w słuchawkach. Przecież japończycy potrafią kopiować dobre rozwiązania, często nawet z lepszym efektem niż w oryginale [patrz np.: motocykle]. Czy ta zasada nie ma zastosowania w głośnikach i słuchawkach?

Dobrze, już się przestaję interesować :-) Ale jeśli chodzi o niezawodność i jakość wykonania, to do Japończyków mam o wiele większe zaufanie, niż do amerykańskich lub europejskich firm.

i to nie, że trafiają się takie modele 1/1000, tylko taka jest ich wada. Kiedyś 16-20lat temu Sony robiło porządny sprzę, a teraz to masówka z czego 70% ich wyrobów pochodzi z chin

Apropo awaryjności, to tyczy sie tez ich telewizorów, parę przykładów juz spotkałem...

Mwilon->>>

Japonia jest bardzo specificznym rynkiem i zarazem najbardziej wymagajacym. Kilkanascie lat temu przemysl glosnikowy byl wiekszy, ale poniewaz Japonia jest najwiekszym rynkiem HIGH-END'u zwiazku z tym moze pozwolic sobie na dyktowanie specjalnych-uslug w tej dziedzinie od najlepszych firm Amerykanskich i Europejskich. Wiele firm o ktorych slyszalesz produkuje tylko glosniki dla Japonii, specjalne produkty jedna z najbardziej u talentowanych jest JBL. Ktora sprzedaje w wlasnym kraju i Europie smiecie a najlepszy wyslyla na daleki wschod. Jest kilka firm w Europie ktore cala produkcje sprzedaja w Japonii i nikt o nich nie slyszal.

Nie mniej jednak jest kilka firm Japonskich takich jak Victor maja teraz nowy model SX-L9 (jvc-victor.co.jp),TAOC FC-7000,FC-3000 czy Kinoshita RM7VC-MESA, firma Sony robi wysokiej jakosci produkty na wlasny rynek o ktorych reszta swiata nie widzi, wlacznie z glosnikami.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Czytałem gdzieś, ku swojemu zaskoczeniu, że niezawodność sprzętu RTV znacznie zmniejszyła się ostatnimi czasy - nawet renomowanych producentów. Zapewnie dlatego, że Sony i inni szukając sposobów zmniejszenia kosztów stosują podzespoły podlejszych wytwórców i masowo plasują produkuję swoich wyrobów w Chinach, Korei lub Malezji itp.

>MWilon

Była taka scena na Armageddon, dialog nt. jakości sprzętu: Amerykańskie komputery, rosyjskie komputery, i tak wszystkie produkowane są na Tajwanie.

Obecnie nie jest takie oczywiste, co jest skąd. Kupujesz telewizor JVC, montowany był w Turcji, powiedzmy w Beko, a kineskop od Philipsa. Albo taki Rotel - firma tak naprawdę amerykańsko-japońsko-brytyjsko-tajwańsko-chińska. Miałem kiedys dwa Denony - jeden made in China a drugi made in Germany.

Dodam jeszcze, że jakość konstrukcji i jakość produkcji, to mogą być dwie różne rzeczy.

Piotreq:

Co do awaryjności cd Sony zgadzam się w 100%, natomiast co do kolumn Sony to opowiadasz bajki. Słuchałeś kolumn Sonego?

Mam kolumny Sony klasy ES (SS-F5 ES) - wolnostojące, w obudowie zamkniętej :-) 2.5 drożne. Wykonane są wyśmienicie, tak samo pięknie wyglądają, a grają jeszcze lepiej! Głośniki wyglądają mi na Vify (nisko-średniotowe) oraz wysokotonowy na Seas. Kolumny znikają całkowicie przy słuchaniu, dobrze prowadzą bas (obudowa zamknięta) i tworzą niesamowita przestrzeń, jakiej nie pamiętam nawet z Sonus Faber Concertino.

Niby japońskie, a Made In Germany :-). Nie zamienię ich na inne.

A wiecie, ze nowe kolumny Sony ED projektował Avalon :-) (tak kiedyś słyszałem).

powracając do awaryjności - jeśli chodzi o YAMAHE to mam złe wspomnienia z DVD 530. Padł laserek po 5 misiącach. Na szczęście DVD było na gwarancji - i wymienili. Wielu użytkowników DVD tej firmy miało podobne problemy.

Jeśli chodzi o ogólną awaryjność sprzętu - to faktem jest, że teraz sprzęt o wiele szybciej "wysiada". Szczególnie w przypadku CD i DVD. Dawniej stosowano lasery o których teraz można tylko pomarzyć. Optyka była szklana - teraz jest plastikowa.

Od czasu do czasu trafiają do mnie CD-ki samochodowe - strach patrzeć co wkładają do środka :( Tak samo jest w sprzęcie domowym. Firmy coraz częściej oszczędzają na produkcji a cenę windują w górę.

Postaram się pstryknąć fotkę dla porównania lasera który był produkowany jakieś 18 lat temu (nadal biega bez problemu !) - oraz lasera z dzisiejszych kiepski czasów .

Porównanie będzie dobijające ..........

CASKP

>Voyt

Sonus Faber też korzysta z Vify i Seasa. Sony być może mógłby robić kolumny na większą skalę, ale nie wchodzi w to za bardzo, bo to nie jego segment, jak zresztą większość producentów elektroniki audio, małych i dużych.

No bo aby robić np. wzmacniacze audio potrzeba podobnego sprzetu i wiedzy jak w przypadku innych urządzeń elektronicznych. A do finalnego testu potrzeba pary dobrych głosników, pokoju i zaprzyjaźnionego audiofila. Kolumny to już stolarnie, akustycy, komory bezechowe....

Z japońskich producentów (tych lepsiejszych) na mysl przychodzi mi od razu Accuphase i Stax - dosc popularne w Europie i Ameryce...

Denon jest jeszcze produkowany w Czechach (podobno)...

TV Sony na całym świecie - i niektóre - te starsze trynitrony to straszne g... sa drogie a oferuja przestarzała technologię -zniekształcenia poduszkowe obrazu i głosniczki o wymiarach łyzeczki do herbaty... Raczej sie nie psują -ale moim zdaniem są zepsute od nowości ;-)

Z najlepszym serwicem kojarzy mi sie Yamaha... - takie opinie słyszałem od użytkownikow, sam sie nie zetknąłem...

Poza drogimi kolumnami Sony i wielkimi wielogłosnikowymi Technicksa niczego z Japonii nie widziałem - no jeszcze Kolumny Denona - robione w Tonsilu...

Zbig:

Otóż to. Ludzie boją się tego sprzętu bo w tej cenie jest wiele sprawdzonych konstrukcji... które wcale nie muszą być lepsze np. od Sonego, ale maja audiofilskie logo ;-)

Tylko tak jak np. ESA chwali się, że zastosowała takie, a nie inne przetworniki, to Sony siedzi cicho i ani mru mru o tym co tam siedzi wewnątrz kolumn.

Technologia kineskopów od dość dawna się za bardzo nie rozwija, oczywiście poza działaniami mającymi na celu zmniejszenie kosztów konstrukcji i produkcji przy zachowaniu zgodności z normami.

Technologia Sony, oparta m.in. na masce strunowej, jest zgodnie uważana przez specjalistów za najbardziej zaawansowaną i dającą najlepsze parametry wizji.

Ponieważ jeden z moich znajomych dość dobrze zna rynek japoński i Japonię, to wtrące kilka jego spostrzeżeń.

Otóż nawet w przypadku tych samych modeli sprzedawanych przez japońskie firmy na rynek japoński i europejski nabywca dostaje co innego. Sprzęt SONY wyprodukowany w Japonii (i sprzedawany głównie w Japonii) różni się w sposób zasadniczy jakością od sprzętu wyprodukowanego w Malezji.

Pozdrawiam

Hmmm... ja mam TV Sony od ok. 10 lat, chyba made in Japan (nie chce mi się sprawdzać) i nigdy nie było najmniejszego problemu. Nawet teraz, jak porównuję obraz z nowymi TV np. u znajomych, to mój wypalony staruszek bije je na głowę! I jak kiedyś jego żywot dobiegnie końca, to też kupię Sony. I tyle!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.