Skocz do zawartości
IGNORED

PILNE podłączenie głośników wysokotonowy

amator

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście że wazne. Oznaczenie pewnie jast, jakaś czerwona kropka.... Podłączyc powinieneś tak jak przewiduje zwrotnica ( ProAc i wiele innych firm odwraca wysokie), ale skoro i tak chcesz zainstalować inny głośnik niż fabryczny, więc poexperymentuj na słuch.

• 2 lata później...

Odkopuje temat bo mam pytanie , głośniki wysokotonowe i średniotonowe powinno się łączyć w przeciwnej fazie do basowego czy w tej samej?? bo w książce wyczytałem że tak się powinno własnie łączyć ale w niektórych żródłach [projekty] znalazłem połączenie zgodne z fazą więc jak to jest z tym łaczeniem??

Wytłumaczcie jak najlepiej możecie !

Pozdrawiam

Zależy od konstrukcji zwrotnicy. Głośniki muszą pracować w fazie, ale niektóre konstrukcje zwrotnic odwracają fazę jednego z pasm względem innych. Wtedy musisz przywrócić fazę odwracając ja kablami. Zobacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli z tego co wyczytałem w podanym linku , zwrotnice 6dB/okt nie potrzebują odwrócenia końcówek, a przy projekcie zwrotnicy 12dB/okt trzeba odwrócić , elementy filtru poprostu odwracają fazę .

Jeszcze mam takie pytanie czy lepiej zrobić zwrotnicę 6dB/okt czy 12dB/okt?? która lepiej wypada, czy może najlepiej zmieszać oba typy ?? oczywiście wszystko wyliczę ale który typ wybrać?, kolumna 3-drożna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.