Skocz do zawartości
IGNORED

słuchać przy zamkniętej pokrywie ?

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę też potencjalne starcie trzech obozów, dlatego jestem w słowach niewymownie oszędny, mianowicie: słuchaczy bezklapowych, słuchaczy klapowozamkniętych i słuchaczy klapowootwartych. Wojtuś, do którego obozu należysz?

Pozdro,

Yul

Drogi Yul'ku...rozśmieszył mnie do łez twój wpis "Aha"...Dopiero 14, a jaki wesoły dzień się zapowiada...

Tak poważnie...wywalić pokrywę na zbity pysk...oczywiście podczas odsłuchu...Teraz czekam na opinie pozostałych obozów...;-]

Jako słuchacz bezklapowy (z konieczności) i po dokonaniu szeregu modyfikacji (pokrywa jest, ale nie w... gramofonie) cenię sobie takowe rozwiązanie.

Fala dźwiękowa idzie w kierunku gramofonu, ale mam to gdzieś, jestem przystary i słucham cicho (żona to zła kobieta jest).

O tym juz kiedys bylo a narazie zrobilo sie bezproduktywnie. Najwrazliwsze miejsce dla pokrywy to dwa jej przednie rogie - zwykle sa tam jakies dwie male gumowe wypustki ale czasem i tego brak, dobrym rozwiazaniem bedzie przyklejenie do gramofonu podkladek (np filcowe okragle pod meble) w te dwa miejsca oraz wymienienie starych wypustek w pokrywie na cos bardziej absorbujacego drgania. Kolejnym problemem sa zawiasy lepiej je przejrzec i wymienic jakby klekotaly. Ostatnia sprawa to drgania calosci czyli wymiana sparcialych nozek w gramofonie (gorzej gdy sa twarde) i zastosowanie odpowiedniej podstawy - duza ilosc najgrubszych warst sklejki, absorbery, itp o czym juz nieraz bylo. Ogolnie jesli po zastosowaniu podkladek z przodu i sprawdzeniu zawiasow pokrywa nadal degraduje brzmienie tzn ze caly gramofon ma guwniana stabilnosc i nawet po zdjeciu pokrywy gra na 50% swych mozliwosci o czym nie mieli okazji przekonac sie nigdy jego posiadacze bo nigdy nie zagral na 100%.

Pozdrawiam

To proste jesli caly gramofon drga choc niby na oko wydaje sie ze jest ok i nie ma sie punktu odniesienia do sytuacji gdy mikrodrgania nie wystepuja niemal wcale to nigdy nie zagral tak jak powinien czyli na 100% swych mozliwosci. Kiedys sprzedawali nawet na allegro jakies takie pomaranczowe obrzydliwe dmuchane podstawki pod gramofony - brzydkie toto wiec nie szlo a szkoda bo wiekszosc popularnych gramofonow z tym zaczynalo dopiero grac. Jak caly gramofon drga to i klapa drga.

Ocho, małż się pojawił! Dziwny ten wątek jednak nieco - najwyraźniej przekracza moje pojmowanie. Wiem tylko jedno - słuchać trza bez klapy, bo z klapą to będzie...no, KLAPA właśnie!

Igla przenosi drgania cala reszta tego gramofonowego szajsu sluzy po to by byly to wlasciwe drgania a nie pochodzace z otoczenia. W temacie audio wszelkie podkladki antywibracyjne i inne pod cd czy wzmaki to dla mnie voodoo w gramofonach niestety nie. Tylko dlatego placi sie ciezkie pieniadze za niektore gramofony ze tam lepiej rozwiazano problem drgan, szkoda tylko ze malo osob zaczyna od wlasnych najtanszych sposobow by uzyskac podobny efekt.

To proponuję wyeksmitować gramofon do drugiego pomieszczenia i zamknąć drzwi nie ucinając kabla i posłuchać jaka namiastkę może dać pokrywa.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No to pora na podsumowanie.

słuchacz klapowootwarty: rykuj, ojciec-założyciel wątku,

słuchacze bezklapowi: Wojtuś, wieszczu i ja, mały miś,

forumowicz co myśli że jest kurą i nie ma okresu - nie wiadomo,

forumowicz >Rafael< - nie określił się lub określił się w sposób dla mnie, małego misia, niezrozumiały.

I to by było na tyle?

Pozdro,

Wasz Yul,

mały miś

Kolejny TEMAT-ŻER dla wątpiących w zdrową kondycję jakąś tam zwolenników analogu.

Ale żeby nie było to tamto,to słucham BEZ,ale Z NIĄ również-jak syn bawi się piłeczką tenisową z psem.Tak i tak The Specials zabrzmieli dziś przed południem jak należy.Nie gorzej Burning Spear,a The Flanger "zarypał" basem jak talala.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.