Skocz do zawartości
IGNORED

KEF iQ3 - modyfikacje

Buzzer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś z szanownych forumowiczów probował tutningować monitory jak w temacie? Czytałem o marnej jakości kondensatorach w torze oraz o słabych przewodach (szczególnie wsuwkach na ich końcach). Jest ktoś w posiadaniu schematu zwrotnicy?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/54368-kef-iq3-modyfikacje/

Odkręć terminal głośnikowy a poznasz wartości elementów zwrotnicy:)

Na górze jest trzeci rząd, na dole drugi, polaryzacja zgodna.

Jeżeli chcesz się pobawić to to o czym napisałeś jest oczywiście do wymiany, pamiętaj tylko o zmianie rezystora w szeregu z wysokotonowym na większy po wymianie kondensatorów. Cewkę rdzeniową też dobrze byłoby wymienić na powietrzną o podobnej rezystancji.

Ja bym zaczął od wklejenia jednej warstwy maty bitumicznej na ścianki (aby radykalnie nie zmienić litrażu i strojenia BR) i zmianie wytłumienia na gąbkę czopową, na dnie zostawiłbym oryginalną włókninę. Potem kondensatory, kable i ewentualnie cewki.

Link do modyfikacji poprzedników czyli Q1:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jesli zmienisz kondensatory z elektrolitow np na jantzen albo scr to wyraznie dzwiek zjasnieje dlatego wypadalo by zwiekszyc rezystor najlepiej potwierdzic to pomiarami a jesli nie ma takowej mozliwosci to chociazby na swoje ucho....

• 1 rok później...

Witam!

Jestem na etapie tuningu. Zastanawiam się nad dość nietypowym rozwiązaniem, mianowicie chcę zamiast oryginalnych kondensatorów zastosować połączone równolegle kondensatory KSE 470nF/250V. Zdaję sobie sprawę, że będzie ich sporo, lecz czy są jakieś przeciwwskazania do użycia takich kondensatorów?

• 3 miesiące później...

Zmodyfikowałem swoje KEF-y, więcej można przeczytać na mojej stronce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zastanawia mnie jeszcze czy umieszczenie rezystora przez zwrotnicą wysokotonowca nie ma złego wpływu na działanie całego toru. Zazwyczej do tłumienia wysokotonowca stosuje się L-pady ale na wyjściu zwrotnicy. Ma ktoś może doświadczenie w tej kwestii?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.