Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tuning PM4000 i CD4000 jest mozliwy?

Gość Małgosia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Małgosia

(Konto usunięte)

Czy tuning Marantzów PM4000 i CD4000 jest możliwy? Co można w nich udoskonalić i za jaką cenę? Kto z was by się tego podjął? Jakie kolumny pasują do tego kompletu? (małe pomieszczenie, musyka klasyczna)

https://www.audiostereo.pl/topic/5452-czy-tuning-pm4000-i-cd4000-jest-mozliwy/
Gość piotrek608nzlg

(Konto usunięte)

No toscie dziewczynie(?) pomogli....Małgosia zastazów sie czy nie warto poczekac i uderzyc w klocki ciut lepsze cd6000 i pm 6000...one nie wymagaja juz takiego upgreadu...bo same w sobie sa niezle wykonane..zamiast ładowac w/w 800 zł w tuning.. szkoda ze jestem zawalony robota bo bym ci taniej te klocki zupgreadował niz za 800 zł..duzo taniej....ale w kazdym razie sugerował bym uderzenie w wyzszą połkę niz seria 4000 ..apmietam ze kideys porównywałem cdeki marantza ze starej serii cd 48 i bodajze 63 zwykłego bez KI i roznica była przepastna...

Problemem nr 1 jest chyba odkłócenie napięcia 5V do poszczególnych sekcji Dac`a. To można zrobić jednakże wstawiając same kondzie nie uzyska się wymaganego efektu bo potrzebne są bardziej radykalne działania polegające na separowaniu napięcie+blokowanie kondensatorami przy samych pinach DAC`a. To mod nr1. Odpowiadając zaś na podstawowe pytanie - to lepiej uderzyć w serię 6000 (no i może delikatny mods;) )

Pytasz, dostajesz poradę, a robisz po swojemu.

Mówił józwa, że ten Marantz to przepakowany w inną obudowę podstawowy odtwarzacz Philipsa? Mówił.

Nie szalej od razu z tuningiem. Posłuchaj spokojnie przez kilka tygodni. Jakie masz kolumny? Jakie masz opinie na temat dotychczasowego zestawu i co chciała byś zmienić? Trudno coś wymyślić bez Twojej podpowiedzi.

Oczywiście, że znajdziesz tu dobrych fachowców od tuningu i mogę Ci szczerze polecić darkula, którego znam osobiście. Ale musisz powiedzieć, czego szukasz, czego nie masz w brzmieniu obecnego zestawu.

Czy Ty masz w ogóle jakieś kolumny?

> Ufff, ale ja już kipilam tego Marantza. Poradźcie więc konkretnie, co w pierwszej kolejności i za ile?

Czego jeszcze nie pokapowalem, to dlaczego takie Gosie kupuja ustrojstwa, z ktorych juz "na dzien dobry" sa nie zadowolone i wymagaja natychmiastowego tuningu. Malo tego, znajdujemy tutaj fanatykow dokonujacych wyboru sprzetu uwzgledniajac podatnosc na tuning. Toz to wbrew wszelkiej logice (no tak nie wszystko musi byc logiczen szczegolnie wsrod "audiofilow")

xajas

www.jaschiks.com

Znowu z komputera kolegi. Kupiłam, bo to była okazja, a nie stac mnie na raie na nic droższego. Latwo powiedzieć o lepszym sprzecie, jeżeli ma się sporo pieniędzy. Chciałabym podratować dźwięk kolumnami. Niestety te które mam obecnie (Polaris) nie brzmią dobrze. Poradźcie czym je zastąpić? i jakie kable (również w miarę tanie) do tego dobrać.

W moim przypadku całkiem pozytywnie gra marantz PM6010OSE z Paradigmami monitor 7v3 pomieszczenie około 18m^2. Jeżeli masz mniejsze pomieszczenie to plecam Paradigm monitor 5v3 lub 3v3.

Jeżeli chodzi o ulepszenie sprzętu to podzielam opinię xajasa. Lepiej sprzedać i te 800zł na tuning lepiej wydać na coś droższego. Oczywiście potraktuj te kolumny jako propozycję wartą posłuchania. Wyboru musisz dokonaś sama.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Jak masz Polarisy, i brzmi kiepsko, nie przejmuj się. Wynika z tego, że na czymś lepszym powinno być lepiej. Marantz jaki jest, taki jest, ale najsłabszym ogniwem są teraz kolumienki. Zastanówmy się, co by pasowało. Pytanie, ile toto ma kosztować. Jak gra w tej chwili - tępo i rozlaźle? Jeśli tak, warto rozejrzeć się za np. niedrogimi zestawami Focal-JMLab (seria Chorus bodajże - nie nieortograficzny bóg egipski, tylko coś wspólnego z chórkiem, refrenem czy jakoś tam). Jak pokój większy, to może Audio Academy Hyperion, albo Dali 505 z drugiej ręki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.