Skocz do zawartości
IGNORED

Czy z tonsila nic nie mozna wybac dob...

Gość Dexter

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dexter

(Konto usunięte)

W tym lub w przyszłym tygodniu kupuje sprzecik wzmacniacz chyba Marantz 4300 ale interesuja mnie kolumny, bo z tego co sie dowiadywałem, nikt mi nie polecił zadnego modelu Tonsila czy nie ma godnych uwagi zadnych zestawow tej firmy??? Wzmacniacz jest dosc dobry juz klasy C tak wiec moze poprostu do tego poziomu nie ma ??? Doradzcie coś, pomózcie cos wybrać

https://www.audiostereo.pl/topic/5530-czy-z-tonsila-nic-nie-mozna-wybac-dob/

Dexter, daj sobie spokój z Tonsilami, przecież dobrych kolumn klasy C (jeśli już stosujemy podział autorstwa A/V) jest bez liku. Powiedz, jakie brzmienie cię interesuje, czego słuchasz, w jakim pomieszczeniu i z czym ma to ostatecznie grać.

Można, jak najbardziej. Mi udało się kupić bardzo fajne słuchawki SD-426 Tonsila, za cenę bodajże 146 zł. Piszę "udało", bo słuchawki są praktycznie nie do kupienia!!! Szukałem po MediaMarktach, Euro, sklepach Hi-Fi... itp... a znalazłem przypadkiem w malutkim sklepie RTV w Warszawie.

W każdym razie obrazuje to dokładnie marketing i powody upadku firmy - inni swoje marne konstrukcje wpieprz... gdzie się da, a Tonsil swoich dość udanych słuchawek nie sprzedaje prawie nigdzie. Anyway - jak na cene - 149 zł to jest bardzo dobrze a nawet doskonale. Głeboki bas, bardzo nasycona średnica i schowana na drugi plan delikatna górka. Takie 'lampowe' brzmienie w stereotypowym oczywiście pojęciu. Jak znalazł do wielu ostrych i jasnych konstrukcji :-)

Upsss...tym razem bez literówek:

No wiem Gutten, wiem :-) Tak się nie mogłem powstrzymac - topic był czy coś dobrego z Tonsila, a mi się akurat słuchawki przypomniały. Zawszeć to lepiej dobre słuchawki niż złe kolumny :-)

Gość Dexter

(Konto usunięte)

Własnie kolumny do domu. No to pokuj to dwa prostokaty połaczone ze soba 2x4m jak L wiem ze niebardzo jak sale ale narazie tak jest, ale do sedna w sali nie odsłuchiwałem żadnych zestawów tonsila wiec dlatego pytam. Do dyspozycji mam powiedzmy 1500 (+- 500) pomieszczenie małe, ale pewnie sie zmieni, kupuje z myslą o dobrym sprzecie na długi czas.

A słucham dobrych płyt (no comercial) Od Chopina, Floyd'ow, po electro, hous itd.

z gory dzieki

Jeżeli chodzi o kolumny Tonsila to jeszcze powiedz do jakiej kwoty i do jakiego pomieszczenia... Stosując podział na "klasy" to tak patrzę i wychodzi, że wszystko może być klasy C ;-) (ale dopiero piersi tej klasy są całkiem fajne ;-).

Godne uwagi są TLC Classik 1 i 2 (zaraz odezwie się "Szymon" i zaprosi na odsłuchy). Pierwszy to filtr akustyczny - trochę wychodzący z mody pomysł wymagający dużych pomieszczeń - jak to FA jest ospały ale bardzo dobrze zrównoważony - jest to lepsza wersja starszych i nieładnych zestawów Tango.

Classik 2 ma juz bardziej współczesną konstrukcję i nie bedzie już tak kontrowersyjnym rozwiązaniem (niestety tego akurat nie słyszałem) - o ile cena jest przyzwoita.

Z mniejszych to jeszcze Excellence F1 - z tym, że ich charakter brzmienia jest twardy dobry do kina domowego, trzeba by je przesłuchac razem z tym Marantzem, czy nie zabrzmia zbyt agresywnie - choć są to bardzo strawne kolumny. Specjalnie nie pisze że dobre, bo zaraz odezwie sie ujadanie - ale użyto w nich głośników które miały znaleźć się w nowych Eposach.

Gość Dexter

(Konto usunięte)

kazdy chwali cos innego i niewiem co kupic. Z uwagi na to co wypisują w gazetach gdzie kabele sa po 1000zl za metr to takie kolumny za 1500 pewnie "charcza" :]. Generalnie ...na pewno znacie zestawy dobre godne polecenia.... napiszcie

Na pewno nie charczą :-))) Poza tym jeśli nie uderzyłeś się mocno w głowę, to na pewno nie kupisz kabla po 1000 za metr - już takie po 20-40zł. można uznać za bezzasadnie drogie. Odsłuchaj sobie Excelence F1 z jakimś łagodniejszym kablem Van den Hula (od Clearwatera w górę cen) - tylko gdzie??? (pwenie u Szymona :-).

Na pewno nie charczą :-))) Poza tym jeśli nie uderzyłeś się mocno w głowę, to na pewno nie kupisz kabla po 1000 za metr - już takie po 20-40zł. można uznać za bezzasadnie drogie. Odsłuchaj sobie Excelence F1 z jakimś łagodniejszym kablem Van den Hula (od Clearwatera w górę cen) - tylko gdzie??? (pewnie u Szymona :-).

problem z tonsilem jest taki, że aby kupić sobie polskie kolumny, o jakich tu niemal nikt nie słyszał musiałbyś jechać na zakupy do angli :)

ps. a u nas zobacz sobie maestro.

Zapraszam do Koszalina na ulice Kniewskiego. Wszystkie kolumny sa podlaczone do wzmacniacza mozna sobie posluchac, a obsluga tylko przelancza na te ktore chcesz odsluchac ... pamietam ze cykanie Altusikow bardzo mnie krecilo => w domu po 10 minutach glowa mi puchla, ale co tam zawsze o nich snilem.

Dexter, niewykluczone, że pod marką Wharfedale kupisz właśnie kolumny z głośnikami Tonsila. Widziałem te kolumny w naturze - są bardzo ładnie wykonane i wypada tylko mieć nadzieję, że dźwięk dorównuje wyglądowi.

• Redaktorzy

Zajrzyj do numery HiFi i Muzyka z testem obecnie produkowanych kolumn Tonsila. Jest tam parę modeli dobrze ocenionych, i parę źle. Sam zobaczysz. A szymon, te Classic2 to właściiwe ile kosztują, jaka to klasa cenowa?

-> Józwa Maryn

Zgodnie z własnymi deklaracjami z tego forum Szymon nie sprzedaje, on jedynie organizuje u siebie odsłuchy porównawcze i wykłady uświadamiające dla początkujących audiofilów.

A zgodnie z ostatnimi deklaracjami z innych miejsc kolumny kosztują u niego "połowę ceny". Kilka miesięcy temu tę kwotę precyzował, ale widocznie odstraszała miłośników odsłuchów. A może to połowa ceny detalicznej w Australii:-)))

ja mam tonsile maestro 130 i nie nażekam (w stereo), mam też PIOTREQ S100 w kienie i tez jest ok :)

TLC classic2 to bardzo fajne konstrukcje, kiedyś ich słuchałem w jakiś salonie, ale to było z grubsza jakieś 5 lat temu, wiec za duzo to nie powiem, ładną maja górę

• Redaktorzy

Ja od niego nie chce kupić, wiem że on tylko niesie pomoc, więc nie obrażałbym go propozycją merkantylną. Byłem tylko ciekaw, ile ten legendarny model zwykle kosztuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.