Skocz do zawartości
IGNORED

Kupić gotowe czy składać samemu?

kurak

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli masz 1600 na komponenty bez obudowy to będzie cięzko coś znaleźć - zwłaszcza do 25m^2. Nieco drożej jest Acone Acoustic Lagrange ok 1700 głosniki bez elementów 1200, głosniki do większego - Laplace kosztują 1400zł. Najtańszy jest Labirynt Arton na głosnikach Peerleesa - gotowy kosztuje 2100zł. podobnie kosztuja gotowe monitory Artona na Alcone'ach - nie wiem ile w kicie bo nie znalazłem na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale można się dowiedzieć, czy w ogóle są w sprzedaży te konstrukcje jako projekty do składania. Generalnie te projekty na Alcone'ach są już bardzo dobre.

Sa jeszcze projekty AkustyK'a - ale najtańszy MDX1 to za głośniki i części ok. 1400zł.

Jest też Visaton (www.visaton.pl lub www.grelton.pl) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale z kilkudziesięciu modeli naprawdę w cenie poniżej 1600zł. nie ma za wiele.

Taniej może coś znalazłoby się w ofercie Intertechniki (www.intertechnika.de) sprzedawanych przez Qba (www.qba.pl) - spis jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale na razie mozna zobaczyć plany budowy i ceny tylko jednego modelu - Mikro (czasem Qba robi promocje na kity - kiedys pamiętam zestaw głosników SEASA do konstrukcji D'Apolito obnizony o ponad połowę). Więc trzeba zamówić katalog cześci i konstrukcji (handbuch) i na podstawie tam zawartych projektów i róznych cenników policzyc koszt wszystkich części. Podobnie jest z Monacorem. W tych przypadkach nie wiadomo jak takie kity naprawdę grają.

W przypadku kitów Arton Audio, Akkus'a, Visatona czy AkustyK'a można ich czasem gdzieś posłuchać albo przynajmniej zasięgnąć opinii. Pozostałe to zabawa dla hobbystów. I można z nich wycisnąc atrakcyjne brzmienie za mniejsze pieniądze, ale przy sporym wysiłku konstrukcyjnym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeżeli chodzi o Monacora to można na nim złozyć coś takiego jak tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - być może osiągalny jest także schemat filtra od tej firmy - ale nawet jeśli nie, to może podobna konstrukcja jest w katalogu Monacora. Głośniki to SPH-165KEP w ok. 16 litrowej obudowie BR oraz wysokotonowy WD-254. W ofercie Monacora to już jest linia Top Hi-Fi... I jak widać zestawy Profon Acoustics można odsłuchać.

Ukryta Zawartość

>Kurak A wiesz co w tych obudowach będzie??? Bo tak same obudowy zamówić to raczej jedynie na podstawki do kwiatów sie na pewno nadadzą - a muszą byc pod konkretny głosnik i konkretne strojenie :-)

Obudowy wykonane bedą wg. tego projektu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli robisz te Visatony... W miarę złożona obudowa. Też jestem ciekawy jaka będzie jakość wykonania i jak dokładnie utrzymuje wymiary. Ja już nawet zwątpiłem czy stolarze są w stanie utrzymać wymiary z precyzją projektu - nawet usiłowałem kiedyś zlecić taką pracę ślusarzowi (bo oni nie maja problemów z dokładnościa ponizej milimetra).

Musze się poprawić - nie wszystkie obudowy nadają się na podstwki pod kwiatki :-)

>>>Zibi

jeszcze coś mi wpadło w oko -to nie kit raczej ale myślę że można też tak potraktować - Profon Acoustics z Wrocławia robi setawy na Monacorach... -

Ukryta Zawartość

Wyglądaja dziwnie - ale obudowy to nie problem, skoro i tak można je zamówić osobno. Jest to jedyny kit na Monacorach, który można odsłuchać (nawet zapraszają na odsłuch - ale chyba tylko we Wrocławiu).

Ukryta Zawartość

kurde, te nowe konstrukcje u PIOTRQa, mają byc na Audaxie, czy na Visatonie? Do tej pory myslałemże na Audaxie, aż tu gdzieś w necie nie wyczytałem, jak jakiś gościu pisze, że wie że będą na Visatonach ???

a wiesz, że nie wiem

to o tych nowych modelach na visatonie, przeczytałem na jakims forum o audio, jakiś gość tam o tym włąsnie pisał, ale czy to prawda? Chyba bedę musiał do nich maila napisać i zapytać się czy oni rzeczywiscie wypuszczają te visatony też, czy to tylko splekulacje forumowiczów...

Mam juz obudowy :)

Jestem z nich zadowolony, nie mam żadnych zastrzeżeń, wszystko dobrze spasowane, żadnych nierówności. Wybrałem fornir bukowy, z 4 warstwami lakieru z filtrem UV.

Napisałem dziś rano do nich i zamówiłem maskownice do tych visatonów, odpisali, że nie ma problemu, odbiór całości dzis między 16-17 - przyjechali do mnie osobiście z obudowami (16:20) Obudowy kosztowały za szt. 210zł, do tego dostałem na nie gwarancję. Jestem zadowolony.

Muszę także dodać, że dziś gdy zamawiałem maskownice, zamówiłem także monitorki S60+ do sypialni do mojego PianoCrafta. Przywieźli je razem z tymi obudowami do Visatonów. Monitorki rewelacja (jak za tę cenę) - poprzednio chciałem kupić do PianoCrafta Tannoye M1, ale zrezygnowałem i wybrałem te S60+. Grają fajnie: miękko, ładna góra, czysty środek, basy schodzą bardzo nisko jak na tę cenę, nic nie buczy. Dałem za nie 400zł (za 2 szt.). Są na Audaxie i czymś tam jeszcze. Obudowa MDF, rok gwarancji. Naprawdę polecam. Szczególnie jak ktoś ma mały budżet.

ps. Jedno co mnie ździwiło to to, że właściciel firmy jest bardzo młody(?) - przybył do mnie osobiście razem z transportem. Miły gość z niego.

>Kurak

Te obudowy są w naturalnym fornirze, mają zaokrąglone krawędzie, i ok 90cm wysokości??? A jak z precyzją wykonania? Trzymają wszystkie kąty - pod kątomierz ślusarski? nic sie skrzywiło, nie zmarszczyło? Nie widac łączeń lub niedofornirowań na krawędziach, nic się tam nie przeciera??? Z jak grubego MDFu? Jak patrzysz z bliska to mógłbyś powiedzieć, że to są "sklepowe" ?

>>avw

nie wiem o które Ci chodzi, ale te od Visatonów, to naturalny fornir, bukowy. Nie te maja tak jak w orginalnym projekcjie, krawędzie przedniej ścianki, ścięte po kątem 45stopni. Ich wysokość to równe 100cm. Obudowa, tak jak pisałem wcześniej, żadnych nierówności dobrze spasowana. Z kątomierzem ślusarskim był problem, ale załatwiłem od sąsiada, sprawdziłem kąty - wszystkie równe. Skrzywień nie ma, zmarszczeń też. Ścianki to 19mm MDF, grubość ścianki przedniej zmieniłem na 25mm (w projekcie było też 19mm) i taka też jest w rzeczywistosci. We wnątrz parę wzmocnień. W jednej z kolumn, wewnątrz obudowy, w górnym rogu, przy łączeniech płyt, widać przeźroczysty zaciek kleju o długości około 4cm. Ale tak jak napisałem, nie widać tego, bo jest to wewnątrz.

Do obudowy, nie mam i raczej nie mogłbym mieć zastrzeżeń jak za taką cenę.

Wczoraj, tuż po odbiorze, pojechałem do Gdyni, do autoryzowanego przedstawiciela Visatona na Polskę, zobaczyć w jakiej cenie są głośniki do mojej konstrukcji i właśnie akurat wśród kilku kolumn zauważyłem moje kolumny, za 3499zł za parę. Obudowy wyglądają identycznie, do tego stopnia, aż nasunęła mi się myśl, czy oni nie wykonują obudow, dla tego sklepu-dilera Visatona? W końcu jedno miasto. U mnie jest inna faktura drewna na obudowach, to jedyna różnica.

Postaram się zrobic parę zdjęć, jak dorwę gdzieś cyfrówkę.

Co do tych monitorków S60+, to obudowa, ma zaokraglone krawędzie od przodu, i oklejona jest okleiną, podobną do tej z Dexonów (tam chyba był kalvados, chyba tak się to pisze?). Była też opcja forniru, ale zrezygnowałem. Jakich kabli użyć do podłączenia tego PianoCrafta z tymi monitorkami? Bo aktualnie słucham na takich cieniutkich orginalnych od yamachy. Co polecacie?

A i jeszce jedno gdzie kupić głośniki do tych obudow, u tego dilera Visatona, czy może przejechać sie do Akkusa, albo może gdzieś indziej? Wolałbym jakies sklepy w okolicy Gdańska.

Sprzedaż Visatona prowadzi przedstawiciel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdaje się że właśnie z Gdańska. Jednak nadal działa Firma Grelton z Nowego Targu przy ul. Grel 61 (chyba nie mają strony) a tel. to (0-18) 266 63 51, fax 266 21 02. Przypuszczam, że obie firmy są jakoś powiązane ze sobą i chyba ceny mają jednakowe. Na stronie Visatona są takie ceny jak w Akkusie...

Przy okazji... Grelton sprzedawał też obudowy i np. obudowa do Vib 130Al kosztowała kiedyś ok. 1000zł. :-))) Na wszelki wypadek nie przyznawaj się im, że masz obudowy za 420 bo jeszcze wymuszą na PIOTREQ'u podniesienie cen ;-)

Ukryta Zawartość

Więcej chyba nie ma dystrybutorów Visatona. Możesz jeszcze sprawdzić ceny na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak widzę Al170 kosztuje 94EUR (wychodzi ponad 430zł./szt - w zależnosci od kursu EUR) a w www.visaton.pl i Akkusie jest to 399zł. za glośnik z biała membraną i 420zł. za wersję "A" - z czarną...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.