Skocz do zawartości
IGNORED

Kupić gotowe czy składać samemu?

kurak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Od pewnego czasu mam dylemat. Chcę kupić, dobrze brzmiące kolumny do słuchania jazzu. Chcę na ten cel przeznaczyć około 2000zł. Pokój w jakim będę ich słuchał to 24m (wygłuszenie na ścianach).

I teraz moje pytanie do was: kupować gotowe (fabryczne) kolumny, czy kupic głośniki i wykonanie reszty zlecić jakiejś firmie? Co proponujecie? Nad jakimi głosnikami/kolumnami się zastamawaić, brac pod uwagę?

Dodam tylko, że jestem zeilony w tym temacie, a lubie posłuchać dobrej muzyki.

Pozdrawiam

nie chciałbym kupić używanych kolumn, wiadomo z reguły są one troche dobite, lub myły katowane. Co nowe to nowe :)

bego - a jak gra ten kit na Audaxach, budowałeś go już? Jekiej firmie zlecic wykonanie obudow, do nich?

Gość Zybi

(Konto usunięte)

Cześć

to ja sie tez podepnę do tematu, o ile pozwolicie :)

mam dokładnie ten sam problem co Pan, dysponuję kwotą 1600zł, słucham rocka, co byscie polecali, mi z KITów?

Za wszelkie sugestie z góry dzięki :)

Obudowy robi użytkownik o nicku PIOTREQ - gdzieś był jego adres tu na forum. Jeszcze www.skart.pl oraz Henryk Piątek z Krakowa (adres w ogloszeniach pisma Audio). Kompletna obudowa stojąca z podfrezowaniami w naturalnym fornirze i lakierowana powinna kosztować do ok.1000zł. (PIOTREQ podobno robi taniej). Oczywiście można zamówić niewykończoną. Do 2tys.zł. cięzko będzie zdobyć sprawdzony kit na renomowanych głośnikach. Proponuje zainteresować się kitami Monacora (niestety nie są popularne, najnowszy katalog zawiera 14 konstrukcji, a najdroższe głośniki są o ponad połowę tańsze od Audaxów i przezentują podobną technologię).

Kity Monacora są w ich katalogu, mozna go zamówić przez www.monacor.pl - niestety nie spotkałem jeszcze gotowych wiec nie wiem jak grają.

Cene za obudowę podałem orientacyjną, robioną na zamówienie z najwyzszej jakości wykończeniem. PIOTREQ robi w sztucznych okleinach - a o cene musisz sam go zapytać (w którymś wątku był do niego e-mail)

ja też się nie zgodzę z AVW, w firmie PIOTREQ, można zamówić lakier fortepianowy, z dużym polyskiem, sam przez pewien okres miałem takie monitory - fajna sprawa, tylko jest minus że strasznie szybko widać jak kurz osiada :)

No tak... miało być "PIOTREQ robi również w sztucznych okleinach"... Chodzi o to żeby było taniej. A np. Skart raczej wyłącznie w naturalnych więc zrobienie tam zaokragleń może być droższe (choć jest możliwe, bo kiedyś pokazywali takie obudowy na stronie internetowej - teraz juz nie ma ich zdjęć). Obudowy do podstawkowej Vify kosztują w Skart'cie ok. 650zł./para (z 22mm MDF, w okleinie naturalnej, lakierze i z podfrezowaniami pod wszystkie otwory). Cena u PIOTREQ'a zalezy chyba również od złozonści obudowy, ilości otworów i podfrezoawań, ale dokładnie nie wiem. Najpościej zawsze jest przesłać rysunek i poprosić o ustalenie kosztu.

avw - dzięki za adres, zaraz do nich napiszę

piszecie, że można u nich zamówic także obudowy z laierem fortepianowym, ciekawe czy to taki sam jak w Tonsilach TLC Classic? :-)

Najtańsze standy jakie widziałem są tutaj,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dziele zestawy głośnikowe. Nieco droższe ale za to całkowicie metalowe widziałem na Allegro (też sprzedaje je wytwórca). Na forum była gdzieś opinia (takie na dwóch rurach, na zdjęciach w Allegro są srebrne ale można wybrać kolor).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Michał_28

(Konto usunięte)

Przeczytałem ostatnio pare opini o firmię PIOTREQ i sadzę, że mógłbyś im zlecic wykonanie "paczek".

Co do firmy Skart, to mam do niej zły stosunek, po tym jak złożyli mi obudowę, która po 1,5 roku, zaczeła się rozklejać, ten kolorowy lakier jaki zastosowali wyblakł, a pisali że posiada filtry UV i przez to kazali sobie drożej zapłacić.

Hehe kup telewizor OTAKE. "OTAKE POLSKE NAM CHODZIŁO!"

ps. na jakimś forum o audio przeczytałem gdzieś, że podobno PIOTREQ wypuszcza niedługo nową linie kolumn na Audaxach? Gdzie to będzie można kupić, czy oni to wysyłają czy może mają gdzieś swoje sklepy?

Michał

A z czego złozyli Ci te obudowę?

Wiesz -na ich stronie - poprzedniej - teraz juz nie - były wzory obódów jakie robili. Stały tam dwa albo trzy Elacki. Nie sadzę żeby Elac zamawiał obudowy u partoli - może miałeś nietypowe zlecenie - co to za lakier był?

Gość Michał_28

(Konto usunięte)

wiem jak wyglądała ich stara strona - były jakies 2 czarne kolumny, które stały na tle kolumn greckich, chyba korynckich, a pod spodem widniał duży napis: "Kolumny które przetrwają wieki..." :P. Mieli na stronie jakies 3 czy 4 zdjęcia obódow, jakie wykonują...

Te które u nich zamówiłem, były wykonane z mdfu, pokrytego filterem UV, który tak zachwalali, a teraz co z tego - jak to teraz wygląda? :( i jeszcze kazali sobie za to dopłacać. Obudowy pokryte były fornirem i pomalowane, na kolor chyba mahoniu. Co do jakości ich wykonania, to był to totalny bubel, a raczej chłam. Wysłałem do nich projekt, miały byc wysokosci 85cm, jak przy odbiorze je oglądałem, to jedna z nich miała wysokość 84cm, a druga 85,5cm... Nawet nie ma co rozpisywać się na temat reszty. Nie chcieli nawet uznaż reklamacji...

I dlatego uważam, że firma SKART, to totalny badziew, w który nawet nie ma co się pchać, szukając wykonawcy obudow.

Michał

a to fakt, nieźle Cię załatwili Michał

Michał, czy mógłbyś napisać coś więcej o tej nowej seri PIOTREQa, na Audaxach?

Jak kupisz, to kolumny dowożą Ci do domu. Ja zmamwiałem swoje u PIOTREQa przez neta.

Gość Michał_28

(Konto usunięte)

Stanisław, za dużo informacji tam nie było, mają być nowe monitory i podłogowce, ale dokładnie na jakich modelach Audaxa, to nie wiem. A i ma też byś jakiś nowy subwoofer.

Fajna sprawa z tym dowozem :)

Avw - skąd jesteś?

Ja akurat mam jednakowo dalego i do PIOTREQa i do Skartu i do Wrześni :-) Ale o ile wiem to PIOTREQ przesyła towar kurierem... Z takim odbiorem jest problem, także przy zakupach przez Allegro. Przy odbiorze osobistym można po prostu nie odebrać jak widać, że coś jest nie tak - tyle że zwykle traci sie zaliczkę...

Gość Zybi

(Konto usunięte)

to co mi radzicie?

Bo obudowy już zdecydowałem - robię u PIOTREQa, zwrtonice chyba też u nich, ale jaki projekt wybrać z Kitów, z Akkusa?

Przypominam, że mam tylko 1600zł na 2 kolumny. Albo może jescze jakieś inne strony firm ze sprawdzonymi Kitami polecacie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.