Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio Azur-

roots jah music

Rekomendowane odpowiedzi

W HFiM 2/04 w tescie 640ki zwraca sie uwage ze ten odtwarzacz nie trawi niektorych CD

To samo mialem na poczatku z moim D500SE - za cholere nie hcial czytac niebieskich plyt - kiedys o tym pisalem. Poniewaz mialem ich tylko kilka, po prostu odlozylem je do innej szafki. Ostatnio robilem tam porzadek, i z ciekawosci sprobowalem ponownie odtworzyc te plyty. I co - CA czyta wszystkie bez problemu, TOC laduje sie tak szybko jak z normalnej plyty. Rozmawialem o tym z kolega z firmy, specjalista od transmisji cyfrowej i techniki swiatlowodowej. Co ciekawe, dokladnie tak samo mial w swoim PianoCrafcie przez kilka tygodni po zakupie! Wg niego ma to zwiazek z wygrzewaniem i stabilizacja parametrow lasera w poczatkowym okresie pracy. Moze to byc kilkadziesiat, ale tez i wiecej godzin, zanim laser osiaganie pelnie swoich mozliwosci

A może "zastana" mechanika optyki. Jak się wyrobi, to precyzyjniej ogniskuje?

Albo jakieś zabezpieczenia softwerowe z czasem wysiadają???

Ale działanie czarów jest najbardziej prawdopodobne :-)))

To jest ciekawe, u syna stoi komplet Cambridga A500,D500 i cały czas są problemy z czytaniem CD-R,niebieskich praktycznie ogóle nie czyta, żółte jakoś kapryśnie,ale tak. Ja mam CD 10 letniego Accuphase (94r.) ten czyta wszystko bez zająknięcia.Wracając do Cambridga, nie wiem jak gra nowy, ale użytkowałem stary, jak on gra każdy wie.Mam jedno spostrzeżenie dla tych którzy go mają (pisałem już o tym na forum).Cambridge u mego syna (na razie nie widać oznak choroby audio) stoi na zwykłym chybotliwym stoliku, kolumny Avance Omegi 503,blisko ściany bez kolców,ogólnie tragedia i tak też to gra.Klocki A500,D500 są bardzo wrażliwe (chyba nie tylko one) na ustawienie i wszelkie ustrojstwa audiofilskie.Najtańszy model Heliona mojemu systemowi robił bardzo dobrze :-)(podnosił jakość dźwięku o klasę).U mego znajomego ten sam Cambridge na specjalnie robionym na zamówienie stoliku(ok 500.zł.) z kolcami z Norweskimi "krążkami" antywibracyjnymi pod A500 !!!,płyty na stoliku z warstwowego MDF (1.5cm),krążki gumowe pod płyty,Blutak,pod kolumny Dynaudio 40. Jednym słowem całość dopracowana w najmniejszym szczególe,dopieszczona odwdzięcza się doskonałym dźwiękiem to trzeba usłyszeć, aby uwierzyć.Jak goszczę u niego to zawsze mam dylemat czy warto wydawać kilkakrotnie więcej na klocki jeśli różnica jest tak minimalna.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

U mnie od początku nie trza było czarować czyta CDR bez zająknięcia z niebieskimi nie próbowałem, bo ich nie mam, ale czarne srebrne i zielone połyka i nie ma problemów może nadredaktor miał jakiś wadliwy egzemplarz, bo mu się nawet kabelek wysuwał i jeżeli był którymś z kolei, co go traktował ruskim sposobem to nie dziwota.

ja ze swoim D500se raczej nie miałem problemów, w całej histori nie przeczytał tyko jednego CD-R, i to jednego egzemplarza, bo inne takie same czytał. Niebieskie, czarne, złote, wszystko łyka bez problemu. Do szczęścia brakuje CD-RW.

No dobrze, ale to wszystko co tu zostało powiedziane/napisane ociera się lekko o spekulacje. Chodzi przecież nie o 500SE tylko 640C Azur. Czy jest ktoś, kto go ma dłużej niż się nim bawił Pan Stryjecki? Czyta CD-R-y, czy nie? Faktycznie musi się wygrzać i potem jest już wporzo, czy nadal nie wiadomo?

Mój CA D500 nie trawił tylko 1 CD-Ra. (Miałem wtedy aż 2 ; ) Był to jakiś TDK, chyba z zielonkawym czy podobnym spodem. Co ciekawe kilka razy go przeczytał. Potem kaprysił, potem wcale. CD-R był idealnie czysty, nie porysowany, nie zatłuszczona i bez śladów paluchów rzecz jasna.

Pozdr.

Zjęciami nic nie wskórasz. Bo to że wyglądają rak samo to nie znaczy, że są takie same. Trzeba konkretnie obadać symbol na laserze. Tam pewnie jest laser KSS-210, 212 lub 213, ale jaki dokładnie to nie wiem. KSS-213 napewno czyta CD-R, CD-RW.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Witam! Wczoraj we Wrocławskim Visatex-ie słuchałem CA 640C: nie spodobał mi się.

Dźwięk: niskie tony rozmyte, bałaganiarskie; wysokie delikatne (to może się niektórym podobać) ale dla mnie np. dźwięk talerzy bardziej przypominał celofanowe uderzenie a nie uderzenie w blachę. Barwa wokali nie w moim guście.

Wygląd: diody- nie jest tak źle- tylko jedna niebieska, za to porażką jest panel czołowy: grubość na oko 2 mm ale to jeszcze nic, panel i dosyć ładne guziczki-przyciski sprawiają wrażenie pomalowanych tandetną srebrzanką !!

Mojego NAD-a 541 na to powyżej nie zamienię w życiu!

Dla pełnej jasności dodam, że CD był już wygrzewany w sklepie, ups.. salonie. A... jeszcze na tych samych kabelkach Arcam zagrał suuuper!!

zapomniałem dodać zdjęcia...

[obrazekLUKASZ-87033_1.jpg] [obrazekLUKASZ-87033_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1444-100006306 1170254765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=> andrea29

Słuchałem tak jak ja ostatnio słucham u siebie najwięcej tj. CD -> Nordost Red Down -> MF X-can v.2 -> Sennheiser HD 650.

Oprócz CA 640 C słuchałem też Arcama 73. Długo szukałem jego oznaczeń - czytałem o Arcamie 73 T - tutaj tego "T" nigdzie nie było.

Sam nie wiem czy to przypadek ?

Smutne jest to, że zaraz po tym, jak 73 pojawiła się w A/V cena z 2650 zł skoczyła na 3300 zł - właściwie nic nowego, zwyczajne zagranie Decibela. Poprzednia cena była naprawdę rewelacyjna; nie kumam, przecież gdyby ten CD nadal kosztował 2650 zł, to zdeklasowałby konkurencję w tym przedziałe cenowym i teoretycznie więcej towaru by zeszło...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.