Skocz do zawartości
IGNORED

Testowianie namierzania forumowiczów

Nowy2

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zrobiłem taki wpis w zakładce "Propozycje i uwagi dotyczące Forum"

Zalogowałem się na forum Linuksa w celu rozwiązania moich problemów.

Jest tam genialna opcja , każdy autor wątku może edytować swoje wpisy , a nawet tytuł wątku i wprowadzać zmiany - poprawiać błędy - rozszerzać wpisy itp.

Czy nie można tego zrobić u nas ?

Proponuje administratorowi zapoznanie się z tym forum - ciekawa lekcja ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale zero reakcji ,mało tego to zaczynają mnie szpiegować ,bez mojej zgody ,

za stary jestem na taką dziecinadę !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja pier...lę zaraz chyba nie wytrzymie...

Czy Was tam wszystkich nie pogięło przypadkiem? O rany boskie jaka afera, bo jakieś numerki się pokazują! A tu same gwiazdy szołbiznesu i inne ważne osobistości dbające o anonimowość i co teraz będzie?!

Jajco będzie, a co ma być?

Ukróci się przynajmniej zakładanie wątków reklamowych, gdzie jeden "sprytny inaczej" dyskutuje sam ze sobą pod postacią ośmiu klonów wychwalających pod niebiosa różne badziewia, licząc na jakiegoś naiwniaka, który te bzdety przeczyta i być może da się oskubać?

Czy może chodzi o to, że teraz (będzie) można mniej więcej skojarzyć kto jest kim i kto z kim śpi, a to zagraża interesom różnych Grup Wzajemnego Wsparcia panoszącym się tutaj od lat pod przykrywką doświadczonych i osłuchanych audiofili, którym co kilka miesięcy gusta się zmieniają i nagle "bijące wszystko na głowę" rupiecie firmy XXX już nie są takie cudowne i wspaniałe, bo teraz trzeba wylansować inne rupiecie, tym razem firmy YYY bo kolega ma w garażu całą paletę z Niemiec na zbyciu?

Czy o co ten krzyk, bo chyba nie o to, że jeden znudzony życiem idiota z drugim pieprzniętym w mózg kretynem, będą teraz mieli ograniczone (być może nieznacznie, ale zawsze) możliwości zakładania dziesiątków debilnych wątków w których będą sobie radośnie gawędzić sami ze sobą albo paraliżować normalne funkcjonowanie forum takimi jazdami jak ta na screenach powyżej?

A może chodzi na przykład o to, że ktoś przypadkiem może skojarzyć co za wybitny audiofil, meloman, ekspert, znawca i posiadacz systemu za zylion dolarów siedzi po drugiej stronie kabelka? I nagle zajarzy, że to przecież sąsiad z bloku obok, co Ich Troje na miniwieży słucha, a tutaj głupa pali i się kreuje na wielki autorytet, buehehe :D

No bo naprawdę nie kumam komu i w czym może przeszkadzać te kilka cyferek pod wpisem, poza oczywiście kolejną na forum bezsensowną burzą w szklance wody, żeby pokazać "kto tu rządzi"...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla, 12 Cze 2009, 13:21

>Czy o co ten krzyk, bo chyba nie o to, że jeden znudzony życiem idiota z drugim pieprzniętym w mózg

>kretynem, będą teraz mieli ograniczone (być może nieznacznie, ale zawsze) możliwości zakładania

>dziesiątków debilnych wątków w których będą sobie radośnie gawędzić sami ze sobą albo paraliżować

>normalne funkcjonowanie forum takimi jazdami jak ta na screenach powyżej?

A przepraszam bardzo co niby pokazywanie publicznie IP ma w tym pomoc. I tak jak ktos bedzie uparty i tak te watki bedzie zakladac i innego IP, a do blokowania IP wystarcza to moderatorom.

A druga kwestia ze skoro takie wpisy powstaja, swiadczy to tez o niezadowoleniu forumowiczow z tego co sie dzieje, czy zamykanie im geby ma polepszyc forum. Czy usuwanie niewygodnych wpisow ma polepszyc to forum, mysle ze nietedy droga....

rafko, 12 Cze 2009, 13:27

>A przepraszam bardzo co niby pokazywanie publicznie IP ma w tym pomoc.

A to na przykład, że te tłumy niezadowolonych mogą nagle się okazać jednym cierpiącym na nadmiar wolnego czasu userem, który tylko czeka na okazję, żeby wzniecać awantury i bunty.

Przy okazji może wyjść na jaw, że to jeden z szanowanych userów, który w innych wątkach (lub na innym "wiadomym" forum) zachowuje się całkiem normalnie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla, 12 Cze 2009, 13:21

>Ukróci się przynajmniej zakładanie wątków reklamowych, gdzie jeden "sprytny inaczej" dyskutuje sam

>ze sobą pod postacią ośmiu klonów wychwalających pod niebiosa różne badziewia, licząc na jakiegoś

>naiwniaka, który te bzdety przeczyta i być może da się oskubać?

czy koledze wystarczy szklanka wody zamiast...

zarządowi AS nie chce się działać i tylko takowe pozoruje. powyższy argument jest nietrafiony, bo po chwili poszukiwań wiem jak zmienić IP na stałe, dynamicznie zmieniać przy każdym wpisie (dowody poniżej)lub jak ukryć. czy kolega handlarz będzie brzydził się takim procederem i pójdzie gdzie indziej oferować swoje usługi?. wątpię. jedyną niedogodność jaką zauważam stanowi wyraźne spowolnienie ładowania się stron.

foxbat, 12 Cze 2009, 13:37

>nie podoba sie, to pa pa...

Foxbat, spojrz na swoje "o mnie". Uwazasz sie za normalnego uzytkownika forum? Bo mam wrazenie ze nalezysz wlasnie do tej grupy, z ktora sie tu walczy...

parantulla=>

Jeśli tobie to pasuje to faktycznie nie ma sprawy.

Ale ja mam zgoła odmienne zdanie i kompletnie się z tobą nie zgadzam

i może nie byłoby problemu gdybyśmy rozmawiali o klockach,

ale nie rozmawiamy o nich !

Jutro się ukaże mój adres ,numer buta , a może numer karty kredytowej !

Istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych !

A to są moje prywatne dane - chodzi o zasadę ;

nic o nas bez nas!!!

A cwaniaki typu atopsa i tak sobie poradzą , nie potrzeba żadnego programu wystarczy połączyć się poprzez anonimowe proxy - high anonymity ?

Oczywiscie zawsze mozna sie schowac za proxy. Zawsze tez mozna kazac routerowi pobrac nowe IP jesli ma sie dynamiczne. Co do proxy to trzeba wybrac dobre proxy bo wiele z nich przenosi w stosownych zmiennych numer IP zza proxy.

To, ze sa sposoby na szybka zmiane IP jest oczywiscie (slabym moim zdaniem) jakims argumentem za tym zeby sie w to nie bawic. Z drugiej strony utrudnia to zycie trollom. Pytanie publikacja czesci numeru IP jest cena za wysoka za takie utrudnianie czy tez nie. I tyle. W moim odczuciu - nie jest.

Gutekbull - czy sugerujesz, ze nalezy wykrywac, czy wpis jest dokonwany za pomoca proxy i ewentualnie go nie wpuszczac :) ? Z listy wynika, ze trudno jest o serwer proxy, ktory daje pelna anonimowosc i jednoczesnie nie wysyla informacji o tym, ze jest proxy.

Nie wiem o co ta cała awantura.

Przede wszystkim adres IP nie jest żadną daną osobową i użytkownik na jej zbieranie nie musi wyrażac zgody. Chyba, że ktoś sobie zmieni nazwisko na adres IP ;)

Trzymać go musi każdy administrator forum dla ew. spraw związanych z nadużyciami, gdzie w grę wchodzi Policja lub prokuratura.

Poza tym anonimonowość w Internecie to mit. Każdy operator w Polsce MUSI trzymać logi dotyczące połaczeń swoich abonentów przez 2 lata. Wymaga tego prawo telekomunikacyjne i ustawa o Policji. Nie ma znaczenia czy masz adres IP publiczny, czy prywatny, czy statyczny czy dynamiczny. Twój operator i tak bedzie w stanie w przypadku wizyty Policji lub prokuratury bez prpoblemu wskazać konkretnego abonenta, który w danej chwili posiadał konkretne IP. Takie są wymogi prawa w Polsce. Nie ma znaczenia, czy wisisz na Neostradzie, kablówce, sieci osiedlowej, łączu wdzwanianym czy GPRS-owym, czy też łączysz się przez proxy.

Inaczej na Allegro sprzedawaliby sami złodzieje i naciągacze.

Ja tam nie chcę nic imputować, ale moim skromnym zdaniem w tym całym zgiełku chodzi o coś całkiem innego. Być może o to, że "góra" siłą rozpędu wpadnie na pomysł wyświetlania tych numerków również przy wpisach archiwalnych, a wtedy jednym się zapali koło tyłka, inni będą całkiem spaleni.

Innych argumentów "przeciw" jakoś nie widzę, bo nawet jak się tutaj podpiszę z imienia i nazwiska (Piotr Magnowski) oraz podam swój dokładny adres (75-445 Koszalin, ul. Wańkowicza 3"B"/4) to co teraz już mam się bać? Jakoś kurde nie mogę, bo niby czego na przykład? Wilka złego?

A tak poza tym jakoś nie słyszałem o masowych czy jakichkolwiek protestach w związku z "ujawnianiem" i to pełnych "danych osobowych" przez serwis allegro na przykład. No to jak to jest, hę?

Jessssuuuuuuuu, za moim obecnym IP kryje się kilkaset komputerów. Zaraz ktoś wygdyba, że mam kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt, a może kilkaset nicków zarejestrowanych? Logika w stylu Kubusia Puchatka, z całym szacunkiem dla Misia.

Powtórzę to, co napisałem w innym wątku - posunięcie zakrawa na naruszenie prywatności i przekroczenie Ustawy o Ochronie Danych Osobowych, ponieważ wiele osób spod nicków znane jest z imienia i nazwiska innym, a ich IP to informacja na ich temat.

Niektóre stacje TV pokazują późno wieczorem takie filmy, że widać część, a nie całość. Ifantylne to tłumaczenie.

@mlb, mnie kompletnie nie interesuje gdzie Ty teraz jesteś, śmiem tylko twierdzić, że publikujecie informacje, na podstawie której OSOBA TRZECIA MOŻE ZLOKALIZOWAĆ SIEĆ LUB KOMPUTER INNEGO UŻYTKOWNIKA. Prponuję zasięgnąć porady prawnej, czy to jest dopuszczalne i... opłacalne.

wojprzy, 12 Cze 2009, 13:44

>Zeby byla jasnosc - o wyswietlanie IP zwrocili sie moderatorzy. Nie byl to samodzielny pomysl

>'administracji AS'. Nie mniej i nam sie spodobal.

A to nie można dać dostępu tylko moderatorom do tych numerów IP? Skoro tak bardzo chcieli?

Jak widać nie cieszy się to entuzjastycznym przyjęciem a wasza ("administracji AS") postawa sugeruje że coś się poprzestawiało, zatem to już nie jest forum dla użytkowników tylko na odwrót? Czy to jest jedyny sposób żeby walczyć z trolami ? Ech.

parantulla - pomysl jest fajny :). Nie mniej nie wchodzi raczej w gre w formule z wyswietlaniem. Otoz dlatego, ze zapisywalismy nazwe FQDN a nie IP. Latwo dosyc sprawdzic jednak jakie nicki pisaly z danego hosta, a wnioski udostepnic na forum ;). Pytanie, po co ?

Co wy p.............

W czasie ok. godzinnej rozmowy zmieniłem adres proxy -na high anonymity kilka razy !!!

taki atops będzie codziennie zakładał tysiące wątków logując się poprzez anonimowe serwery proxy !!!

I g......... mu zrobicie.

Anonimowych serwerów proxy jest multum , są wyszukiwarki anonimowych i aktualnie aktywnych,

zero problemu.

Ale chodzi zupełnie coś innego.

I.P to są moje dane prywatne ,tak jak np. numer karty kredytowej i wara od tego !!!

Po prostu nie życzę sobie i tyle..... bez komentarza !!!

gutekbull, 12 Cze 2009, 14:10

>>Ale chodzi zupełnie coś innego.

>I.P to są moje dane prywatne ,tak jak np. numer karty kredytowej i wara od tego !!!

>Po prostu nie życzę sobie i tyle..... bez komentarza !!!

No właśnie nie wiem dlaczego niektórzy nie pojmują tej oczywistej oczywistości. :) Ja się nie wstydzę swojego IP, ani go nie próbuję na razie ukryć. Ja tylko wskazuję na fakt, iż pomysł jest cokolwiek średniowieczny. Nie mam nic przeciwko gromadzeniu historii połączeń, mam przeciwko publikowaniu. Nie wyrażałem na to zgody.

Acha, zaraz okaże się że skoro ja, gutek, rafko i inni nie chcą aby choćby szczątkowy adres IP pojawiał się przy wpisie to oznacza że handlowaliśmy wcześniej na forum ile wlezie. Czy Wy tam w zarządzie nie macie czasem Zbyszka Ziobro?

gutekbull, 12 Cze 2009, 13:45

>Jutro się ukaże mój adres ,numer buta , a może numer karty kredytowej !

Bez przesady ;) Numer karty kredytowej "sam" się nie ukaże raczej :)

>Istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych !

>A to są moje prywatne dane - chodzi o zasadę ;

>nic o nas bez nas!!!

A no chyba że chodzi o zasadę, myślałem że o coś innego.

wojprzy, 12 Cze 2009, 13:57

>Gutekbull - czy sugerujesz, ze nalezy wykrywac, czy wpis jest dokonwany za pomoca proxy i

>ewentualnie go nie wpuszczac :) ? Z listy wynika, ze trudno jest o serwer proxy, ktory daje pelna

>anonimowosc i jednoczesnie nie wysyla informacji o tym, ze jest proxy.

widze, ze nastepuje ewolucja stanowiska wlascicieli SITA SA, najpierw IP, potem czy IP jest natywne czy posredniczy w tym proxy... o co tu chodzi?

mnie osobiscie nie przeszkadza, ze SITA zna moje IP, natomiast przeszkadza mi jego publikowanie, a stwierdzenie wojprzy, ze mozna to zrobic dla zapisow juz bedacych historycznymi dyskredytuje bardzo wiarygodnosc zarzadu. przy okazji gdzie ogłoszenie o treści - testujemy w dniach funkcje ujawniania IP i po 10.06.2009 kazdy post zamieszczony na forum bedzie nim opatrzony. najpierw bylo *.*.xxx.xxx, dzisiaj juz *.xxx.xxx.xxx.

nieladnie sie bawicie chlopcy!

parantulla, 12 Cze 2009, 14:05

>Innych argumentów "przeciw" jakoś nie widzę, bo nawet jak się tutaj podpiszę z imienia i nazwiska

>(Piotr Magnowski) oraz podam swój dokładny adres (75-445 Koszalin, ul. Wańkowicza 3"B"/4) to co

>teraz już mam się bać? Jakoś kurde nie mogę, bo niby czego na przykład? Wilka złego?

Nie o to chodzi, chciales opublikowac swoj adres, to to zrobiles ale na WLASNE zyczenie, a nie wiem czy bylbys zadowolony gdyby wszyscy wszedzie podawali Twoj adres bez Twojej wiedzy/zgody. Wiesz, nawet przywolujac juz zasady dobrego wychowania - nawet numer telefonu jakiejs osoby podaje sie za jej wczesniejsza zgoda. I nie chodzi juz tylko o numer IP, tyle ze cala ta sytuacja na forum mnie juz wkurza, a to IP to raczej "kropla co przelala dzban"!

Nowy2 - czytaj ze zrozumieniem. Numery IP logujemy od zawsze bo jest to wymog prawny. Nie wyswietlamy zadnych IP sprzed okresu wprowadzenia zmian, ktore sam zauwazyles zreszta. Odnosnie proxy - skoro nie widzisz cynizmu w mojej odpowiedzi gutekbullowi to juz nic Ci nie poradze na to.

Byc moze nie jest glupim pomyslem udostepnienie tych numerow IP tylko moderatorom, zeby inni nie widzieli. Po to wlasnie gadamy by cos zdecydowac.

Toż to kolejna oczywista oczywistość, że moderator musi widzieć IP, bo w przypadku uciążliwego delikwenta musi takie IP z przyległościami zablokować, co by się troll przy łydkach nie kręcił bez przerwy. Zapoznajcie się z jakąś komercyjną platformą do forów, to będziecie wiedzieć, co ma być, a czego nie. Invision Power Board na początek - opcje panelu admina, moderatora, itp.

Panowie ja dostałem od dostarczyciela sieci PRYWATNY ADRES IP za ,który płacę 125zł miesięcznie

i z tego co się orientuję ,operator może go ujawnić tylko organom ścigania na wniosek !!!

To co się tu robi jest po prostu nielegalne !

I co zabawne kompletnie niczemu nie służy - atops gwarantuję ,da sobie radę ;-)

Parantula =>

Tak chodzi o zasadę !!!

Ale za to dam się pokroić i jeśli tego nie zmienią zniknę z tego forum i mało te4go zażądam usunięcia moich wszystkich wpisów jakie tu uczyniłem !!

Kolejny idiotyzm - wątek o zmianach na forum na Bocznicy. :) Bocznica jest widoczna po zalogowaniu, więc nowy użytkownik nie zapozna się z nowymi zasadami, dopóki nie założy konta. Założenie konta oznacza akceptację regulaminu, tego nowego też. Kabaret.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.