Skocz do zawartości
IGNORED

Testowianie namierzania forumowiczów

Nowy2

Rekomendowane odpowiedzi

michelangelo - to, ze moderatorzy maja widziec IP to my wiemy i bez ogladania IPB. Pytanie czy maja go widziec uzytkownicy - tego dotyczy problem.

Co do gutekbulla - jesli posiadasz prywatny (?) numer IP to nie on sie tutaj wyswietla. Tylko numer IP jakiegos gatewaya przez ktory przechodzisz. Zaden operator nie gwarantuje Ci schowania IP urzadzenia brzegowego Twojej sieci bo jest to nielegalne.

Publikowanie czesci IP (nie wazne juz jakiego urzadzenia) jest legalne.

gutekbull,

>I.P to są moje dane prywatne ,tak jak np. numer karty kredytowej i wara od tego !!!

Nie zgodzę się z Tobą. IP w żaden sposób nie jest Twoją daną prywatną. W określonych przypadkach może służyć do ustalenia Twojej tożsamości, ale są to przypadki naruszenia prawa w których angażowana jest Policja i prokuratura. Na dzień dzisiejszy używając technologii informatycznej - IP jest Twoim atrybutem, nadanym przez organizację od której kupujesz usługę dostępu do Internetu. Stałym, dynamicznym - nieważne. Ten atrybut nie jest w żaden sposób powiązany a imieniem, nazwiskiem czy adresem - chyba że sobie jawnie tego zażyczysz - ale i tak sam adres IP nie jest wystarczający do ustalenia tożsamości. Podobnie jak jazda samochodem, przekroczenie prędkości i automatyczny radar. Przecież na podstawie tablic rejestracyjnych można jednoznacznie określić właściciela, ale wcale to nie właściciel musiał złamać prawo. A jakoś nikomu nie przyszło do głowy żeby te numery ukrywać i okazywać jedynie na żądanie Policji.

Nie wiem czego obawiają się przeciwnicy publikacji częściowego IP. Dyskryminacji z powodu takiego czy innego dostawcy internetu? Wątpliwej możliwości ustalenia położenia geograficznego? Oprócz twardego "NIE" naprawdę nie widzę tu merytorycznych argumentów.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

rafko, 12 Cze 2009, 14:17

>cala ta sytuacja na forum mnie

>juz wkurza, a to IP to raczej "kropla co przelala dzban"!

A mnie wkurza co innego. Konkretnie to, że niektórzy zamiast w pracy pracować (bo chyba za to biorą pensję, a nie za pogawędki na forum) z zapałem godnym lepszej sprawy pilnie śledzą każdy ruch naszej "władzy" żeby mieć pretekst do "walki z systemem" bo komuna dawno upadła, na forum też nudy, a zająć czymś się trzeba :) Jak czasami przeglądam wątek "Propozycje i uwagi dotyczące forum" to normalnie ręce opadają przy czytaniu większości postulatów, które spędzają sen z powiek dorosłym facetom zalogowanym na forum audiostereo.pl a nie szukaniedziurywcalym.pl :) Co ciekawe największy wysyp tego typu palących problemów pojawia się zazwyczaj w okolicach weekendu, po czym umiera śmiercią naturalną ;) Trudno się dziwić "władzy", że "władza" zwyczajnie je olewa (co dodatkowo nakręca postulatorów) bo w ogromnej większości przypadków są to tylko tematy zastępcze do klepania w te guziczki dla samego klepania i myślę, że tutaj po raz kolejny mamy przykład bezprzedmiotowej dyskusji o niczym dla zabicia czasu :) Pozdro i więcej luzu koledzy, po co od razu tak się spinać :D

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>wojprzy

odpowiedzi na uwage, ze zmiany na forum powinny byc oglaszane, aby forumowa brac mogla sie do nich odniesc oczywiscie nie bylo, bo po co

SITA prezentuje syndrom wladzuchny, ktora po poczatkowym okresie obiecanek przechodzi w stadium okrzepniecia, ktore to stadium charaktyryzuje sie tym, ze to ona najlepiej wie co dla podwladnych jest najlepsze. od samego poczatku obserwowalem Wasze poczynania i stad ten watek. traktowalem od poczatku ten watek jako lekkie trzepniecie wladzy po lapkach, aby nie siegala za daleko i po za duzo. zdziwilo mnie, ze niewielu zauwazylo zmiane podejscia SITy i dopiero dzisiaj widac, ze dopiero dzisiaj inni tez zareagowali. gutekbull, kiedys byles czujniejszy ;-)

wladze trzeba kontrolowac, bo gotowa wymyslic 'nastepne dobrodziejstwa' co niniejszym czynie. ogolnie kazde przykrecenie sruby mozna wytlumaczyc tym, ze otoczenie wredzi - wypisz wymaluj jak te co byly rowniejsze w 'Animal Farm'.

przekonales mnie parantull ;). Dla mnie poki co EOT bo nie pojawiaja sie zadne nowe argumenty a na bicie piany szkoda czasu. Jak sie pojawi nowy argument za/przeciw to sie mozna bedzie odniesc.

Nie zgodzę się z Tobą. IP w żaden sposób nie jest Twoją daną prywatną. W określonych przypadkach może służyć do ustalenia Twojej tożsamości,"

No to jak nie jest prywatną daną - sam sobie przeczysz ;-)

Zapewniam "cwaniak" - nawet nieletni bez najmniejszego problemu ustali gdzie mieszkam ;-)

Pieprzyc to. Ja podmieniłem sobie IP i wszystkim tak samo radze.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Parantulla!

Zaczyna się od numeru IP, a potem...

Zakrzyknę tekstami z filmów: "Hejkum kejkum, hejkum kejkum, boję się" oraz "Permanentna inwigilacja" ;)

Może Tobie być obojętnie... A ja osobiście rozumiem Gutekbulla...

pogielo was :) jakims tam IP sie przejmujecie :) nawet nie wiecie, co ta strona via ciasteczka od was wyciaga... np. ja musialem wylaczyc IPS/IDS dla AS bo mi ucinal polaczenia z AS :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

wojprzy, 12 Cze 2009, 14:33

>Czepialstwo michelangelo. Pytamy uzytkownikow a nie gosci.

Pytamy? Daj komuś w twarz na ulicy, a potem powiedz delikwentowi, że cios miał chrakter zapytania, bo właśnie robicie ankietę, czy to boli. Jeśli jesteś pewny, że nie łamiecie prawa, to w porządku, ja na razie nie jestem.

no widac interesuje skoro piszesz ze "nawet nie macie pojecia co wyciagaja". To oswiec prosze, co wyciagamy. Skoro masz takiego IDS, ze mu nasze ciasteczka nie smakuja. Numer buta ? Wyznanie ?

gutekbull

>i jeśli tego nie zmienią zniknę z tego forum i mało te4go zażądam usunięcia

E tam, parę ruchów i będziesz mógł się wypiąć na tę "nowoczesność w domu i zagrodzie".

Trochę sensu poproszę.

• Redaktorzy

Sądzę, że bez trudu można zrobić tak, aby to tylko moderatorzy widzieli numery IP (tzn. te części, które teraz widzimy). Jednak widoczność numerów dla wszystkich była wielokrotnie postulowana właśnie przez forumowiczów, a celem miało być utrudnienie najprostszych zabaw trollerskich w rodzaju jednoczesnego używania wielu nicków. Forumowicze którzy to proponowali wychodzili z założenia, ze dobrze jest móc z miejsca przygwoździć takiego typa, a to mają ułatwiać właśnie widoczne końcówki IP. Postanowiliśmy spróbować spełnić ten postulat.

>Zapewniam "cwaniak" - nawet nieletni bez najmniejszego problemu ustali gdzie mieszkam ;-)

Czyżby? 195.242.255.22 - to mój adres publiczny. Proszę na jego podstawie o ustalenie mojego adresu zamieszkania i przesłanie informacji na PW. Jeśli komuś z Was się to uda (z "konkursu" wykluczam pracowników mojego dostawcy Internetu i osoby które mnie odwiedziły osobiści), z pewnościa o tym w tym wątku napiszę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Tak a propos potencjalnych zagrożeń związanych z ujawnieniem na przykład domowego adresu.

Od pół roku nie przebywam pod wyżej podanym, chociaż nadal jest to moje mieszkanie, w nim jestem zameldowany i ten adres wszędzie figuruje, np. w mailach wysyłanych automatycznie przez serwis allegro. Ten pod którym aktualnie można mnie złapać podałem tylko jeden jedyny raz i to w prywatnej korespondencji mailowej (z normalnego maila, nie z konta allegro) ze sprzedawcą z allegro, u którego kupiłem jakieś idiotyczne półki czy coś tam, nieważne. W każdym bądź razie nikt inny takiej wiedzy nie mógł posiąść, bo niby skąd? A jednak po jakimś miesiącu zakupiłem na allegro kilkadziesiąt płyt CD od sześciu różnych sprzedawców i... i wszystkie bez wyjątku były zaadresowane na adres, który zna tylko moja najbliższa rodzina plus paru znajomych i nikt, dosłownie nikt więcej. Bez żadnego IP sobie poradzili, chociaż nikt ich o to nie prosił, bo na "starym" mieszkaniu bywam regularnie chociażby z racji ogromnej plazmy na ścianie, na której sobie lubię w spokoju obejrzeć F1 i przy okazji opróżniam skrzynkę na listy. Jak mnie znaleźli, nie mam pojęcia i nawet nie wnikałem, bo swoją drogą jest to dużo wygodniejsze niż latanie z awizami na pocztę, ale fakt jest faktem, że gdzieś ten nowy adres wynaleźli, zapewne jakimś przypadkiem, mimo tego że w danych allegro mam do dzisiaj ten stary, specjalnie przed chwilą sprawdziłem dla pewności...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczy skorzystać z paru publicznych (a jakże) informacji od RIPE.net, żeby dopytać na Twój temat kogo trzeba, chociażby udając kogoś innego niż się jest. Kumasz teraz w czym problem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mlb

>to mój adres publiczny.

Skasuj to. Zawsze może znaleźć się pracowity małolat który nie wie co z czasem zrobić i np. w podzięce za korektę wpisów zainteresuje się czesaniem Twojego IP. A po co?

Trochę sensu poproszę.

Bzdura. Nikt nie poda Ci takich danych dajac sie nabrac na "kogos innego niz sie jest". Jest okreslona procedura i formalnosci jakie trzeba spelnic by dostac powiazanie IP z lokalem/userem.

W RIPE znajdziesz jedynie do kogo nalezy dana pula adresowa.

A jeśli "wujek z Policji" na prawdę pracuje na Policji? Mój poprzedni wpis może zostać skasowany, jeśli komuś przeszkadza. Poza tym ja sobie mogę nie życzyć nawet informacji odnośnie tego w jakim kraju i mieście jest mój komputer, a w IP to siedzi.

W każdym razie akcja oświeceniowa, którą nam zafundowano ma tę zaletę, że przez dwa dni o połączeniach z netem dowiedziałem się więcej niż przez całe moje wcześniejsze życie!

Tak, tak Panowie - należy siać... ;)

ok, usunę to. Ale jak sami widzicie - do ustalenia adresu potrzebne jest współdziałanie dostawcy Internetu - który jeśli by takie dane ujawnił bez stosownego nakazu - złamałby prawo i mógłby zostać pociągnięty do odpowiedzialności. Te problemy nie są nowe i każdy dostawca sieci czy serwisu ma ich świadomość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.