Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe na SEAS i PEERLEsS

sniper00

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż stałem się posiadaczem tweeterów Seas 19 TFF oraz głośników średnio/niskotonowych

Peerless M16GH, oba typy są na 8 Ohmów, planuje zmontować z nich moje pierwsze kolumny podstawkowe DIY :), ogólne założenie projektu o kolumienki podstawkowe, z pochyloną płytą czołową, głośnik śr/nsk tonowy przykręcony na wierzch panela (bez frezowania). Dylematem dla mnie jest czy do tego typu głośników stosować obudowę zamkniętą czy z bassrefleksem, przydała by się też pomoc przy doborze wartości elementów zwrotnicy. Kolumny powstaną w profesjonalnym warsztacie stolarskim, więc moją rola sprowadzi się do wysłuchania waszych dobrych rad, zebraniu ich w spójną całość i przekazaniu ich dalej mistrzom stolarki, bardzo cenne uwagi dla mnie to technologia wykończenia obudowy tak aby wyglądem zakrawały o przysłowiową "górna półkę", osobiście chodzi mi po głowie sposób w jaki są lakierowane czarne fortepiany...ale jestem otwarty na propozycje.

PS jaka powinna być częstotliwość rozdziału dla tych głośników, w broszurce tweetera zapisano że preferowana cz. działania zaczyna się od 4kHz-20kHz czy przyjąć taką?

https://www.audiostereo.pl/topic/56884-kolumny-podstawkowe-na-seas-i-peerless/

Pochylenie ścianki to nie jest takie hop - siup. Jeżeli zwrotnica będzie 2rzędu i podział w okolicy tych 4 czy 3kHz to moim zdaniem lepiej dać prostą ściankę. A najlepiej to oczywiście to pomierzyć :)

z parametrem T-S będzie problem, nie mogę znaleźć nigdzie ich dokładnej specyfikacji.... jedyne co mam o tych Peerlessach to dane z tyłu głośnika:

211/98/3 potem jest M16NH, (QUALE CH.), PVC D/C, 8 Ohms.

Co do pochylenia ścianki to nie ma problemu...mogą być w klasycznej obudowie... tylko czy zamknięte czy z bassrefleksem?

sorki że tak w ratach piszę...ale dopadłem broszurkę od tweeterów:

Nominal Impedance 8 Ohms Voice Coil Resistance 6.2 Ohms

Recommended Frequency Range 4000 - 20000Hz Voice Coil Inductance 0.05 mH

Short Term Power Handling * 220 W Force Factor 2.6 N/A

Long Term Power Handling * 90 W Free Air Resonance 1700 Hz

Characteristic Sensitivity (2.83V, 1m) 88 dB Moving Mass 0.23 g

Voice Coil Diameter 19.5 mm Effective Piston Area 4.0 cm2

Voice Coil Height 1.5 mm Magnetic Gap Flux Density 1.4 T

Air Gap Height 2.0 mm Magnet Weight 0.12 kg

Linear Coil Travel (p-p) 0.5 mm Total Weight 0.30 kg

>>>Pochylenie ścianki to nie jest takie hop - siup. Jeżeli zwrotnica będzie 2rzędu i podział w okolicy tych 4 czy 3kHz to moim zdaniem lepiej dać prostą ściankę. A najlepiej to oczywiście to pomierzyć :)

OK czyli BassReflex musi być,ze względu na niezbyt dużo miejsca w sypialni (a chciał bym zastąpić DIY moje KEF Coda8), chciałbym umieścić otwór bassreflex`u z przodu, ewentualnie pod spodem jak jest to zrobione w Eltax Monitor III, niestety kolumny nie będą miały zbyt dużo miejsca z tyłu...

frytu, 18 Cze 2009, 07:37

Ja i wielu innych "budowniczych" przyjmuje, że jeżeli krzywe sumują się dając +6dB w miejscu przecięcia (podziału) to zgodność fazowa jest pełna. Robimy pomiar osobno woofera i tweetera, potem całość. Trzy wykresy zestawiamy razem i widać jasno czy jest dobrze czy fatalnie :)

To i pomiar w płaszczyźnie pionowej pod małymi kątami, moim zdaniem, wystarcza do zestrojenia fazowego głośników. Zresztą nie ma co panikować :) Patrząc na pomiary wielu (nawet bardzo drogich) konstrukcji można stwierdzić, że były strojone "na ucho", bo pomiary pokazują ewidentne błędy w sztuce.

Bo istnieje też coś takiego jak preferencje słuchacza:P a nie tylko suche wykresy...

No więc w programach do obliczeń wychodzi mi że objętość obudowy optymalna to około 20 litrów, dolna częstotliwość to około 41Hz, a tuning frequency to 40Hz... to jaki przekrój i długość dla bassreflexu ewentualnie dwóch bassreflexów o mniejszej średnicy?

>> jozefkania, 17 Cze 2009, 23:17

Bez pochylenia ścianki praktycznie zawsze wylądujemy z głośnikami w przeciwfazie (SPL wypadkowy poniżej charakterystyki filtrowanego gwizdka) oktawę czy dwie powyżej podziału - mimo że sam podział może być ładny, z głębokim reverse null.

Co nie znaczy że takie coś musi brzmieć źle.

Przeciwko pochyleniu jest tylko to że dla kombinacji papierzak - szmata jest sporo gotowych zwrotnic pod pionową ściankę, na których można się wzorować, z kolei dla ścianki pochyłej trzeba umiejętnie zwiększać rzędy filtrów.

w programie do liczenia zwrotnicy (II-6dB) wychodzi mi

dla poszczególnych częstotliwości podziału:

3500Hz L=0.363mH C=5.683uF

4000Hz L=0.318mH C=4.973uF czy mogę tu zastosować 4.7uF polipropylenowy kond z zastosowaniem do AUDIO, ewentualnie wpiąć równolegle do niego jakiś dobierany który najlepiej mi zagra?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do cewki to posiadam drut miedziany 0.9mm średnicy, jaką średnicę cewki zastosować?

Program pokazał mi też że BR trzeba stroić Fb=41.8Hz, parametr Fs=45.6

Jaką rurę dobrać do objętości skrzyni 15-20 litrów? Chcąc umieścić ją z przodu głośnika to na jakiej wysokości musi się znaleźć?

Z info jakie udało mi się znaleźć na głośnikach zbliżonych do moich wyszło że mają 83.6dB, tweetery maja 90dB, tłumik wyszedł mi dla rezystora szeregowego 4.17 Ohm i równoległego 7.34 Ohm, czy musze dobierać dokładnie takie wartości? czy któryś z wymienionych moge zastosować (akurat takie mam na 7 i 10 watt z tolerancją 5%)?

2x2.2 Ohm

2x3.3 Ohm

2x22 Ohm

2x10 Ohm

2x15 Ohm

post-22143-100002195 1245336069_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> sniper00, 18 Cze 2009, 16:41

Szkoda czasu i pieniędzy na taki "design". Nawet przy pochyłej ściance fazy na 95% nie zgrają się prawidłowo, do tego takie podręcznikowe filtry nie uwzględniają kompensacji baffle step.

Przeanalizuj parę schematów zwrotnic sprawdzonych konstrukcji 2-way i zastanów się dlaczego cewki (filtrujące midwoofery 8ohm) mają w nich wartości typowo 1.2 - 3.3mH a nie 0.3 jak ten Twój program zasugerował...

Zwrotnicy nie da się obliczyć "z powietrza". Trzeba porządnie zmierzyć użyte głośniki w użytej obudowie (SPL i impedancja zespolona) i na tej dopiero podstawie modelować zwrotnicę.

Innym sposobem może być poszukanie gotowego rozwiązania (dla maksymalnie podobnych głośników) i adaptacja.

PS. Duże cewki to z racji zjawiska zwanego baffle step. Zmienną impedancję (jej wzrost w miarę zwiększania się f pochodzący od indukcyjności cewki drgającej) można załatwić kompensacją układem RC.

ok... dopadłem zwrotnice o parametrach dla jakich chciałem ją obliczyć:)

Tj 100watt, 8 Ohm, częstotliwość podziału dla 3500Hz, jakich firm kondensatory polecacie ? zakupił bym parę sztuk różnych typów i różnych wartości, aby sprawdzić jaka jest różnica w brzmieniu. ...

Do eksperymentów z cewką mam rolkę drutu miedzianego 0.9mm grubości... :)

Teraz zagadkę dla mnie stanowi wymiar bassrefleksu..

Wszelkie programy spójnie pokazują mi że powinienem liczyć "rurę" dla Fb=41.8Hz, parametr Fs=45.6

Nie to miałem na myśli pisząc o gotowym rozwiązaniu. Taka "zwrotnica" nie bierze pod uwagę np. tego gdzie znajduje się Fs gwizdka (może się zmieniać od 500Hz do 2kHz w zależności od modelu). Albo pochylenia ścianki.

Szukałbym raczej gotowych schematów pod gwizdek możliwie zbliżony parametrycznie do 19TFF.

Taki schemat prosto z głowy :)

Kup tanie cewki rdzeniowe, te 1,5mH (kosztują coś około 9zł/szt). Kondensatory MKP, MKT. Dodatkowo możesz kupić pary 4.7uF, 6.8uF. Kilka rezystorów metalizowanych 5Wat - po parze 3.3, 4.7, 6.8, 8.2Ohm.

Schemat to tylko propozycja w ciemno, ale na i tak znacznie lepsza od tego co pokazuje kalkulator. Zmontuj to i wracaj na forum by opisać wrażenia :) Powinno zagrać przynajmniej poprawnie. A może będzie bardzo dobrze - nie wiadomo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam do dyspozycji takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania a czy mid/bas ma być podłączony odwrotnie biegunami względem twitera do zwrotnicy którą mi narysowałeś bo jak zamieniałem to wydaje mi się że lepiej gra...?

Na razie mam zrobione skrzynie testowe, kształt, wymiar i otwory będą takie same w wersji finalnej, śruby są po to abym mógł zmieniać panele gdyby jednak zmieniły się miejsca dla otworów.

Obudowy póki co wytłumiłem gąbką o grubości 20mm na wszystkich ściankach oprócz przedniej, otwór na bass refleks jest wycięty osiowo względem tweetera na średnicę rury 40mm, pojemność skrzynki to 23.1 litrów. Wykonane z MDF grubość 20mm, ciężkie jak diabli.

Muszę delikatnie przytłumić twiteer bo gra za głośno, bas jest dość mocny, ale średnica lekko wycofana i też trzeba coś na to zaradzić, dziś tylko ocena na ucho, bo już za późno abym katował sąsiadów piskami z generatora:).

Zwrotnica jest na razie zrobiona na płytce uniwersalnej, tak abym mógł łatwo ją modyfikować.

To moje pierwsze kolumny DIY, więc wszelkie porady, tipsy i triki mile widziane.

Ukryta Zawartość

post-22143-100001546 1246059799_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polaryzacja głośników powinna być zgodna, biorąc pod uwagę, że uszy masz na normalnej wysokości. Nie wiadomo, której średnicy Ci brakuje. Wyższej czy niższej ? :) Jeśli wyższej to zmniejsz ten kondensator 10uF do np 6,8uF. A jak niższej to trzeba dać mniejszą cewkę dla woofera, np 1mH. No i zwiększ rezystor dla kopułki :)

Ok, kondy 8uF dla mid/basa i jest dobrze, teraz muszę powalczyć z BR, czy wypełnienie gąbkowe muszę odjąć od pojemności kolumny czy liczę wg poj samej skrzynki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.