Skocz do zawartości
IGNORED

Stare szerokopasmowce w skrzynkach

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

Będę na dniach/tygodniach potrzebował zbudować małe skrzyneczki mające służyć jako grajki komputerowe, a docelowo jako centralny/efektowe w kinie i zastanawiam się nad użyciem właśnie starych szerokopasmowców na magnesach alnico.

Czy spotkaliście się moze z projektami małych skrzyneczek wykorzystującyh takie głośnki.

Przekopując net spotkałem się tylko z zastosowaniem Saby w projekcie Cello (Rondo) ale to duże skrzynie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapewne ładnie grające ale jednak spore.

Jest co prawda takie coś :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co możnaby użyć jako inspirację dla własnych poszukiwań, ale wolałbym coś już wybudowanego (czyt. sprawdzonego).

Z małych monitorów świetnie się spawdzają fostexy, ale to już koszty a projekt ma być jak najbardziej budżetowy bo głośników trzeba w sumie 7.

"Tektonicznego" basu nie wymagam, hajendu też nie.

Mają być małe, niedrogie i grać w paśmie mniej wiecej 150-15 kHz.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/56889-stare-szerokopasmowce-w-skrzynkach/

-> kubedes

Ja sobie niedawno kupiłem kolumny od mikrowieży JVC (cena 28 PLN). Zbudowane są z laminowanej płyty wiórowej, obudowa bass-reflex i mały 3'' szerokopasmowiec. Widziałem na allegro lepsze wersje tych kolumienek za 80 PLN, z lepszym głośnikiem szerokopasmowym też JVC.

Nie wiem jeszcze jak to gra bo właśnie robię sobie wzmacniacz do komputera bazujący na Charlize (taki lepszy T-amp) i tych głośnikach, ale do komputera z pewnością wystarczy.

Jak ma być budżetowo to może coś takiego - to do jakichś zachodnich TVi

mam ich 8szt. nowe, jeden rozkleiłem, magnesy neodym, całkiem fajnie chodzą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

-> mamel

Też się nad tym zastanawiałem, jeszcze jest wersja na dwóch szerokopasmowcach i membranie biernej z tyłu. Ale aby to jakoś wyglądało to trzeba się trochę pobawić :)

mamel, 18 Cze 2009, 23:47

>Jak ma być budżetowo to może coś takiego - to do jakichś zachodnich TVi

Też się zastanawiałem nad nimi, ale w tym wątku poszukuję czegoś na papierowych głośnikach analogicznych do tych które koledzy trenują w wątku z odgrodami.

to na pewno nie będzie "budżetowo"

ponadto te głośniki nie nadają się do aplikacji w małych skrzynkach - już tak nie grają

kubedes - świetny pomysł. Fajnie by było coś takiego zmajstrować, z Creativami T20 nie da się żyć :/ O jakiej wielkości obudowy myślisz ? U mnie na biurku raczej niż większego niż coś wielkości Tannoy M1 się nie zmieści...

kubedes, 18 Cze 2009, 15:38

>Jest co prawda takie coś :

Ukryta Zawartość

Kiedyś natknąłem się na podobną budę BR z Sabami, z tym że port był w starodawnym stylu - w postaci prostokątnej szczeliny.

Pamiętam ze były rozrysowane plany. niestety nie mogę odnaleźć tej strony.

Była też niemiecka, spróbuj, może tobie się poszczęści.

Ukryta Zawartość

pomysł może i dobry ale jak można się zorientować po tym co już jest w necie to temat nie jest prosty, albo nie warto się za to zabierać.

gdyby mi przysżło sobie wystrugać co samodzielnie to przyjąłbym takie zalożenia:

- głośniki owalne (eliptyczne) tzw "radiowe" nie większe niż 20 cm.

- obudowa a'la Cello.

- przyblżone wymiary sz. x gł. x wys. - 20 x 25 x 50 cm.

to takie Cello (bardzo mi się podoba koncepcja rezonujacego pudła dla głośników) tylko mniejsze,

na razie przeglądam co też jest do wyrwania na ebayu.

ale to dopiero za czas jakiś i jeśli się nie znajdzie "gotowiec".

jeszcze wątek do czytania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubedes, warto wziać pod uwagę niektóre szerokopasmowe głośniki samochodowe ze stożkiem wysokotonowym. Kiedyś czytałem bardzo pochlebne opisy któregoś modelu Pioneera.

Acha, gdzieś tu na forum jest cały wątek poświęcony małym monitorkom na glośniczku Monacora opartym o projekt z Klang&Ton.

Ten projekt to Cheap Trick CT 193.

Plany są w sieci.

Interesujący temat.

Głośnik kosztuje ~100 PLN do tego materiał na skrzynki około 50 i za niewielką kasę jest fajne grajło.

O właśnie,tak, Cheap Trick CT 193.

Znalazłem jeszcze takie maleństwo, wprawdzie nie na starych szerokopasmowcach ale wkleję, może się komuś przyda - MS Micro na SEAS-ie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mamel, 18 Cze 2009, 23:47

>Jak ma być budżetowo to może coś takiego - to do jakichś zachodnich TVi

>mam ich 8szt. nowe, jeden rozkleiłem, magnesy neodym, całkiem fajnie chodzą

Z czystej ciekawości kupiłem dwie pary jednych i drugich. Porównałem na roboczo dźwięk ze starymi kolumnami, których słucham na co dzień. Można powiedzieć że jakość dźwięku tych TV-kolumienek jest proporcjonalna do ceny czyli cieniutka. Efektywność też bardzo niska. Ot takie tam burczydło.

A ja miałem to jakiś czas przy kompie z uciętymi uszkami i zamontowanymi podstawkami. Napędzał je TDA 1516 (x2) i grało całkiem ok. Zastanawiałem się nad wykończeniem w stylu "na całość", czyli uszyta z elastycznej tkaniny "skarpeta" naciągnięta na kolumienkę. Skończyło się, gdy dostałem w prezencie zestaw gł. Logitecha:)

gondoljerzy, 19 Cze 2009, 17:48

Z nich trzeba brać tylko same neodymy (gwizdki mają 0 efektywności) i z ośmiu sztuk do 3kHz jest malina i fajny basik. A tak wogóle, ten kto tego nie rozebrał to ich nie mógł ocenić; tam był fabryczny knot w montażu - jeden z głośników był zwarty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.