Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Tempo III.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazję zakupić wyżej wymienione kolumny 4 letnie za 4.8 tys zł.Mój system to wzmacniacz Creek 5350SE Special Edition i CD Marantz 67mkIIOSE po tuningu.Pokój ok. 25m2,muzyka raczej akustyczny jazz i muzyka poważna.Do tej pory miałem kolumny Avance Omega 509 po tuningu.Pytanie do znawców tematu.Czy ta zamiana ma sens i czy cena jest warta rozważenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/57015-audio-physic-tempo-iii/

Na pewno AP Tempo III to dużo wyższa liga niż Avance Omega ( mam je w kinie).

W 25 metrach nie ma z nimi problemu.

Warto jednak posłuchać wcześniej czy podoba się ta szkoła grania. Cena ok choć zawsze

może być jeszcze sympatyczniej.

krzyżak, 27 Cze 2009, 19:27

>Na pewno AP Tempo III to dużo wyższa liga niż Avance Omega ( mam je w kinie).

>W 25 metrach nie ma z nimi problemu.

>Warto jednak posłuchać wcześniej czy podoba się ta szkoła grania. Cena ok choć zawsze

>może być jeszcze sympatyczniej.

Jezeli to wstep do poprawy reszty sytemu to warto. Twoj CDP jest najslabszym ogniwem ;)

pzdrw

soso

To świetne kolumny, bierz je. Tylko licz się z tym, że będzie czekała Cię wymiana reszty toru. Przy Tempo ten Creek i Marantz to mezalians. Polecam mocną lampę (u kolegi z Delta Studio KTT 88 było bajkowo) lub ciepły tranzystor w typie MF lub Elektrocompaniet. I do tego przejrzyste kable i gra muzyka.

Pozdrawiam Stempur

Ten model creeka jest wystarczającym partnerem dla AP,natomiast jeśli Marantz jest porządnie stuningowany/zasilanie,zegar,opampy,itd/ spokojnie może zostać w tym systemie.

Zresztą Wojtek jest raczej melomanem niż audiofilem.

Wojtku, godne rozważania są kolumny firmy Monitor Audio. Słuchałem kilku ostatnich konstrukcji w cenach od kilku do ponad 10tys. zł i wszystkie brzmiały bardzo ciekawie - muzykalnie, energetycznie i dokładnie (ale nie ostro). Z Creekiem grają też dobrze Eposy. CD możesz spokojnie zostawić, Marantz robił (i robi nadal) bardzo dobre odtwarzacze, które poprzez umiejętny tuning są innymi urządzeniami.

Harbeth też jak najbardziej, ale to specyficzne kolumny.

pzdr

zgadza sie, do tych glosnikow trzeba ze spokojem podejsc, im dluzej sie ich slucha tym bardziej dochodzi do nas ich klasa ( z Tempo odwrotnie:))

no i tez Epos o ktorym zapomnielem:) ale tu celowalbym od razu w model 22

pozdrawiam

Cena trochę wygórowana ,ja swoje Tempo III sprzedawałem przez 4 miesiace i ostateczna cena była znacznie niższa , jakiś czas temu widziałem ogłoszenie Tempo IIIi za 3500 .

Eposy to jednak znacznie niższa liga , cenowo i jakościowo bardziej pasują do twojego creeka , jeżeli myslisz o przebudowie systemu postawiłbym na Tempo ,jeżeli chcesz pozostać przy creeku to trochę to za wysoka poprzeczka.

Natomiast jak Tempo III zagrają w twoim systemie nie wiem , mimo swojej wysokiej skutecznosci nie są to kolumny które się zgrają z każdym wzmakiem , pod tym względem tempo II sa znacznie mniej wybredne , zalecałbym ci długi i spokojny odsłuch najlepiej u siebie w domu , z moich doswiadczeń tempo wymagają jednak mocnego pieca , wtedy pokazują pełnię swojej klasy .

A spendory są tez warte posłuchania , ale warte posłuchania są chociażby np Virgo II , propozycji tu może być wiele

AP robi kolumny mniej do muzyki bardziej dla audiofilów :D Rzeczywiście lepiej spróbować z czymś w typie angielskim lub jakiś nie za ciężki model Dynaudio. Niezłe kolumny robi ProAc ale nowsze modele Studio podobno odchodzą nieco od standardu - używane podłogówki mogły by się nadać. Ogólnie, do Creeka pasują np. mocne i spore monitory bez większych kombinacji.

Jest jedna sprawa - ten cd Marantza w połączeniu z Creekiem i przezroczystymi czy neutralnymi kolumnami może sporo napsuć, niezłe pod tym względem było by właśnie któreś Dynaudio z niższych serii ale...

Można wiedzieć jakiej aktualnie muzyki słuchasz, poszukujesz itd?

Piotr

czy to znaczy że audiofile nie słuchają muzyki ? uważasz że to co napisałeś ma jakiś sens ?

jednemu odpowiada pewien określony charakter przekazy dźwieku innemu inny , gdyby było inaczej na rynku nie byłoby setek firm produkujących kolumny tylko kilka

Kolumny firmy Audio Physic uważam za jedne z najlepszych na świecie. Za tą kwotę nie kupisz nic lepszego. W systemie najważniejsze są kolumny i wzmacniacz (a ten który posiadasz jest b. dobry)Jak posłuchasz tych głośników w swoim systemie to zapewniam cię, że doświadczysz ogromnego przeżycia a muzyka płynąca z twoich ulubionych płyt będzie odtwarzana przez duże M.

ps. nie ma sie nad czym zastanawiać,żeby tylko nikt w nich nie grzebał.

pozdrawiam G.

Ja już przerobiłem etap AP, bez wydawania pieniędzy. Może warto żeby każdy przeszedł tą chorobę chociaż faktem jest że górne modele grają rzeczywiście rzetelniej a wrażenie potrafi zrobić praktycznie każdy model (o ile dobrze się go zestawi tak ze sprzętem jak akustycznie).

Ten swego rodzaju kult AP kojarzy mi się z legendą VW Golf... Dawno temu te wąskie fronty i stereofonia budziły konsternację ale nie tylko to się liczy, szczególnie z taką aplikacją gwizdków połączonych ze słuchaniem muzyki akustycznej i wokali.

To jeszcze lepsze kolumny, ale tutaj to już na pewno będzie trzeba pomału myśleć o lepszym systemie.

Wielu kolegów na forum ma te kolumny warto popytać z czym grają.

Cena jak zwykle może być lepsze myślę, że około 1000 euro, choć jak w dobrym stanie to chyba i tak dobrze.

>wojciech

mozesz rowniez sprobowac tak jak pisal broy z Monitor Audio, RS8 sa nawet w ogloszeniach, znam te kolumny i sa bardzo dobre w tej cenie, powinny zagrac w twoim systemie, za to co zostanie interkonekt Cardas GR np.

Kup. Albo nie kup;) A najpierw posluchaj! Na pewno lepsza opcja niż Tempo 3. Virgo 2 to chyba najlepsze co możesz mieć, jeśli już koniecznie ma być AP. Metraż masz odpowiedni. Zakup tzw. bezpieczny. To kolumny dość 'oklepane', ale ma to taki plus, że są łatwo odsprzedawalne (jakby na przykład nie podpasiły czy się znudziły).

Ciekaw(sz)e alternatywy to np. ATC SCM 35 lub nowsze SCM 40, ADAM Pencil lub Column, Precide Kithara, Amphion Xenon i parę innych. Tylko weź je jeszcze utraf na rynku używanych... to modele bardziej egzotyczne, zwłaszcza w PL. Inna droga to jakiś klasyczny duży brytyjski monitor.

Z nowych fajną opcją może być coś z polskich manufaktur. Np. Labyrinthos OZ-1.

Pozdrawiam

Wygłusz sobie porządnie pokój, a nie będą grały dla Ciebie Virgo, a artyści 2 metry przed Tobą. Na razie najlepszy dźwięk jaki słyszałem w życiu wydobywał się z Audiophysic Spark, a Twoje Virgo pewnie grają jeszcze lepiej.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.