Skocz do zawartości
IGNORED

Musical fidelity E61 vs NAD C521

Rekomendowane odpowiedzi

Panie "Ja".

Nigdzie w moim poście nie nazywałem się ekspertem, to po pierwsze.

Po drugie ciekaw jestem czy jest pan człowiekiem o dużym doświadczeniu czy natrafiłem na kretyna który poza szczeniackim i wulgarnym językiem nie prezentuje sobą nic.

Czy pan "Ja" jest stałym gościem tego forum ale czasem lubi pokazać swą prawdziwą naturę ukrywając się pod przypadkowym nickiem ...?

I jeszcze jedno: Idea forum jest taka - jedni zadają pytania ( przeważnie dlatego że nie znają na nie odpowiedzi) a inni na nie odpowiadają ( przeważnie Ci którzy mają pojącie o temacie poruszanym w pytaniu ).

Pozdrawiam

Oczywiscie ze tgz. przetworniki multibitowe z samej fizyki dzialania maja przewage nad przetwornikami jedno bitowymi,natomiast nijak sie to ma do calych odtwarzaczy cd (przynajmniej w klasie cenowej ponizej 7-8tys) na odtwarzacz skladaja sie takie elementy jak zasilanie,transport,wyjsciowy stopien analogowy,odbiornik cyfrowy,zegar,filtry cyfrowe itd,itp. i wszystko zalezy od umiejetnej aplikacji.To tak jak z lampa i tranzystorem.Lampa ma przewage nad tranz. poprzez fizyke dzialania,ale to o niczym nie swiadczy ,poniewaz jest mnostwo kiepsko zrobionych wzmacniaczy lampowych i i mnostwo lepszych od nich tranzystorowcow,chociaz podobno najwyzsza jakosc reproducji mozna osiagnac tylko dzieki lampa,co nie znaczy ze takie lampy (wzmacniacze) mozna kupic w sklepie.Jest wiele odtwarzaczy z jednobitowym przetwornkiem,ktore sa dobre,choc najlepsze CD najczesciej sa zbudowane w oparciu o multibitowe przetworniki,ale mowa tu o cenach zaczynajacych sie od 15 tys a konczacych na astronomicznych sumach.A rozmowa w tym kontekscie o odtwarzaczach za pol lub cala sredniej krajowej jest glupota.Zamiast gadac na ten temat wystarczy porownac dwa urzadzenia w odsluchu i wszystko bedzie jasne.Pzdr.

Dziękuję za odpowiedź. Wiem na czym polega różnica między jednobitowym przetwornikiem a przetwornikiem 20 bitowym. Miałem wątpliwości co do określenia "tryb bitstream" (po prostu nie wiem co to oznacza). Jasne jest że najlepiej porównać urządzenia w odsłuchu, jednak nie zawsze ma się taką możliwość.

Cieszę się że mogliśmy jednak porozmawiać jak normalni ludzie i łaczę pozdrowienia.

Gdyby Pan naprwade wiedzial jaka jest roznica miedzy przetwornikiem multibitowym (niekoniecznie 20-to) a jednobitowym,nie zadawalby Pan takich pytan.Ale jest to dosc trudna 'wiedza' a potoczne opinie o 'bitach' krazace wsrod audiofili to w wiekszosci bzdury.BITSTREAM znaczy dokladnie tyle co PROBIT,ALPHA PROCESOR,MASH,itd.,itp,czyli nic na co warto zwracac uwage.Pozdr.

Mowiac o fachowej literaturze nie mialem na mysli audiofilskiego biadolenia tylko specjalistyczne pozycje z dziedziny elektroniki.Opinie na temat brzmienia powyzszych moga byc podzielone,zasady dzialania natomiast niestety nie,bo sposob dzialania jednego jest calkiem inny niz drugiego.

Na poczatku ery CD istnialy tylko przetworniki multibitowe i zapewniam ,ze jednobitowe zostaly wprowadzone tylko i wylacznie po to aby zaoszczedzic pieniadze,sa po prostu wielokrotnie tansze w produkcji.Kto twierdzi inaczej ten jest glupcem.Pozdr

Nie mówię o audiofilskim biadoleniu. Z grubsza znam zasadę działania jednego i drugiego. A co do fachowej literatury - ani nie wiem gdzie szukać, ani nie mam na tyle wiedzy, żeby się przez takie pozycje przebijać. Dlatego proszę cię o wyjaśnienie - dlaczego przetworniki 1-bitowe zawsze muszą być gorsze?

Dla mnie jest logiczne, że przy odpowiednich parametrach oba sposoby przezentacji są w stanie zapewnić idealną (dla ucha ludzkiego jakość). Więc w czym jest problem w przypadku przetworników jednobitowych? W budowie dobrej jakości takowych?

Czy chodzi o problem konwersji do strumienia jednobitowego, jeśli mówimy o płycie CD?

Co do tego, jakie były na początku - jest to dosyć logiczny wybór ze względu na sposób zapisu danych na płycie. Ale wkrótce wprowadzono przetworniki jednobitowe i rzeczywiście ze względu na cenę. Ale jeśli coś zapewnia tę samą jakość za niższą cenę to prawdopodobnie również wyższą jakość za tę samą cenę prawda?

W multibitowych jest pewna liczba przekaznikow,z ktorych kazdy odpowiada bitowi i zalacza rezystor lub siec rezystorow pozwalajac na pojawienie sie okreslonego pradu na wyjsciu przetwornika.W jednobitowym jest jeden przekaznik,ktory zalacza sie z ogromna czestotliwoscia ...

Nie wiem czy jestem w stanie to odpowiednio wytlumaczyc i czy to ma sens.W koncu nikt nie odsluchuje samych chipow DAC tylko konkretne

odtwrzacze lub przetworniki na ktore sklada sie wiele czesci a efekt brzmieniowy jest po czesci ich zasluga.Jednobitowce to ubozsi bracia bardziej rozwinietych multibitowcow i zadna bajeczka producentow o tej samej jakosci za nizsze koszty tego nie zmieni.W tej branzy ,jak w szedzie liczy sie tylko kasa.Pozdr.