Skocz do zawartości
IGNORED

Używany Ampli, czy warto?

Krespo

Rekomendowane odpowiedzi

ememka, 8 Lip 2009, 16:56

>Nie chodzi o Yamahę, tylko o teksty typu "już" - nie do Ciebie była prośba o poinformowaniu nt.

>ewentualnego zakupy...

>Tupet kojarzy się z bezczelnością i Ty ją posiadasz, odpowiadając nie pytany...

>A co do Yamahy - zwracam honor! Pomyliłem model :-(

1) nie wiedziałem że to nie było do mnie (Twoja odpowiedź była bezpośrednio pod moją).

2) no :)

a dlaczego koledze polecacie w cenie do 1000 zl uzywany ampli z najnizszej półki? a nie lepiej poszukac wzmacniacz kina domowego np stara topowa yamaha dsp-a1 na allegro czesto sie zdarza? która poprostu jest wysmienita do dzisiaj lub

stary topowy amplituner np rx-v800 ktory był budowany jeszcze z myślą o brzmieniu a nie bajerach

ktory brzmieniem jest na standardzie dzisiejszej yamahy 3800 czy 3900 !

panowie !!

Moim osobistym zdaniem Jorkers szerzysz mity. Ale oczywiście jestem otwarty na dowody ... no zacznijmy od wagi. Faktycznie np. ten SONY waży 7,7 KG co świadczy o jego marnym zasilaczu itd. ... ale już Yamaha 661 czy Denon 1908 to ampli o masie dochodzącej do 11,6 KG. Dodatkowo wg. instrukcji model 661 potrafi pociągnąć max z sieci 800W (z tyłu napisali 390W - jednak pomiary oddawanej mocy wskazują że max faktycznie wynosi raczej okolice 800W - przypominam że moc oddana to 5x62W a sprawność wzm. to przy analogach ~50% ... a sprawność zasilacza też jest poniżej 100%)

Panowie! Nie chciałem przez swój temat rozpętać kłótni tylko aby ktoś mi pomógł...

Będzie to mój pierwszy amplituner więc nie chcę wpakować pieniędzy w błoto

Licytacja wciąż trwa i mam nadzieje że dobrze robię kupując ten sprzęt...

Gość

(Konto usunięte)

Dobrze robisz! :-)

Choć zapytałem wcześniej właśnie o to... Mówisz, że 70 % to muzyka i pozostaniesz przy Dali Concept 6.

Więc po co Ci ampli kina domowego? Za te same pieniądze kupujesz już "coś" lepszego (choćby też HARMANA), ale klasyczne stereo. A na tym samym pułapie cenowym zawsze lepsze parametry i brzmienie do słuchania muzyki będzie miał ampli lub wzmacniacz stereo (2.0 lub 2.1), a nie do kina domowego :-)

Gość

(Konto usunięte)

Wspomniał o tym, że właśnie ja tak mam:

głównie muzyka, ale kocham również kino :-)

Dysponuję jednak ampli STEREO i dvd jest do niego podłączone tylko interkonektem audio.

Ale oczywiście to Twoja decyzja, bo mozna kierować się tym, iż za ileś tam dokupisz pozostałe kolumny do kina domowego.

Ja nie dokupię, bo postawiłem na stereo, muzykę i kino domowe nie jest w zakresie moich zainteresowań ;-)

ememka ja sie z toba zgadzam ja rowniez mam 2 systemy kino i stereo w osobnych pokojach i uwazam ze na zadnym wielokanalowym czy to bedzie amplituner czy wzmacniacz wielkokanalowy poprostu muzyki nie posluchasz no chyba ze nie odrozniasz porzadnego brzmienia od brzmienia z mini wiezy panasonix no niestety pewnie kyle sie nie zgodzi :) ale ten temat mam zjedzony taka yamaha 661 nie powiem w kinie jeszcze sobie jakos radzi ale stereo wybaczcie:(((( najtanszy wzmak 20 letni za 200 zl lepiej zabrzmi

Gość

(Konto usunięte)

Hehe, z tą wieżą panasonix trochę przesadziłeś, ale dobre :-)

Bo w budżetowym sprzęcie AŻ tak źle nie będzie, ale są SPORE różnice.

Stereo zawsze będzie miało lepsze brzmienie, bo za te pieniądze, za które dołożyć trzeba "obsługę" kina domowego, dawane są lepsze komponenty do czystego stereo :-)

I taki zestaw stereo lepiej brzmi, lepsza scena, lokalizacja instrumentów, itd.

To tak w wielkim uproszczeniu.

Poza tym oczywistą rzeczą jest, że muzyka "nagrywna jest w stereo" i zawsze lepiej, wierniej zostanie odtworzona na takim właśnie systemie, bo przecież w ampli kina domowego jest "sztucznie" dekodowana, więc ulega kolejnej obróbce :-(

Ameryki nie odkrywamy - to oczywiste - im mniej ingerencji w sygnał źródłowy, tym lepiej :-)

Dlatego np. w odtwarzaczu DVD na stałe mam w ustawieniach audio "stereo", a nie "dźwięk wielokanałowy".

No teraz to mi namieszaliście :) Bardzo mi zależy na dźwięku przestrzennym w grach i filmach ale oczywiście wiąże się to z wydaniem o wiele większej sumki...

O amplitunerach "troszkę" już wiem ale w stereo wciąż zielony nie wiem na co stawiać co jest potrzebne a co można pominąć.

Jeśli już zdecydowałbym się na stereo, chciałbym aby wzmak miał wejście na subwoofer (nie wiem czy są w ogóle takie amplitunery)

Możecie podać mi jakieś propozycje przez allegro? (linki)

Gość

(Konto usunięte)

:-) Spokojnie, sam sobie mieszasz ;-)

Jeśli chcesz mieć przestrzenny, "typowo" to kolumny i bierz ampli do kd.

A jeśli jednak na razie poprzestałbyś na DALI CONCEPT 6 i fajne brzmienie streo, to np.

http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B116588/cid/5001/refId/ceneo/

http://alejka.pl/harman-kardon-hk-3380-transport-gratis.html

Możesz szukać na Allegro używek.

Na sub większość ampli stereo ma wyjście :-)

Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem, że wolisz ampli, by czasem słuchać radia i masz taki budżet.

Gdybym wybrał stereo, to kolumny już masz fajne, a do tego taką Yamaszkę lub HK, jak dałem linki i jakieś przyzwoite kabelki głośnikowe (za ok. 10,-/m) i odpalamy mjuzik ;-)

Pokój malutki odoło 15m2. Wiele ludzi mnie wyśmiało że chce pakować takie głośniki do tak małego metrażu. Ale jestem uparty jak osioł i nikt tego nie zmieni :D

Suba nie mam ale przy oglądaniu filmów zawsze się przydaje :)

Raczej postawie na system 5.1, jest to moje takie malutkie marzenie :)

Chyba wiesz o co mi chodzi :)

Gość

(Konto usunięte)

Wiem, to samo miałem, gdy zdecydowałem się na stereo :-)

Ważne, byś potem nie rozmyślał "a mogłem wziąć jednak ampli stereo".

Widać, że zależy Ci na przestrzennym, więc licutuj :-))))

Będziesz szczęśliwym posiadaczem ampli, a z czasem dokupisz sobie pozostałe głośniki :-)

Kolumny okej nawet do takiego pokoju.

Zastanawia mnie tylko ten sub.... Mało masz basu?

amplituner stereo? a po co ? nie lepiej wzmacniacz czysty wzmak i do tego tunerek? napewno duzo lepsze rozwiazanie anizeli amplituner wogule dla mnie to bezsens na jaka cholere w kinie daja amplitunery poco komu radio w takim sprzecie:) paranoja !! nie lepszy sam czysty wzmak? wielokanalowy lub stereo? i do tego jak ktos ma ochote osobny tuner? napewno to sie tak negatywnie nie przeklada jak siejacy tuner w wnętrzu takiego wzmacniacza

Jorkers, 8 Lip 2009, 19:49

>niestety pewnie kyle sie nie zgodzi :) ale ten temat mam zjedzony taka yamaha 661 nie powiem w kinie

>jeszcze sobie jakos radzi ale stereo wybaczcie:(((( najtanszy wzmak 20 letni za 200 zl lepiej

>zabrzmi

Najtańszy wzmak 20 letni za 200 PLN nie ma korekcji akustyki pomieszczenia więc porównanie trochę nie na miejscu. Same końcówki mocy w ampli są pewnie słabsze ale liczy się dźwięk całościowy w naszym pomieszczeniu na naszych kolumnach - i tutaj wkracza YPAO, Audyssey itp. ... Dodatkowo bi-amp nieco odciąża pojedyncze końcówki a ampli.

Słuchałeś Yamaha 661 ? - OK .... a kalibrowałeś? ... a użyłeś bi-amp?

> Krespo

Ja przez pare 7 lat używałem amplitunera KD Sony - kupiony ponieważ zaczynała się moda na 5.1. Nic to że przez prawie cały czas grał w stereo tylko z dwoma kolumnami. Potem na szczęście przyszło opamiętanie i kupiłem używanego Rotela. Efekt był taki że amplituner wylądował w sypialni, teraz wydaje mi się że 7 lat słuchałem muzyki przez koc. Nie rób tego samego błędu. Za 1000zł możesz kupic naprawdę niezły używany wzmacniacz i tuner jeśli Ci bardzo na nim zależy. 90% filmów które oglądałem nia miało spektakularnych efektów przestrzennych i nie opłaca się moim zdaniem torturowac się amplitunerem KD dla tych pozostałych 10%.

Pozdr.

Kyle proponuje wybrac sie do salonu audio badz do najblizszego marketu audio typu saturn lub MM poprosic Pana o podlaczenie wzmacniacze stereo do kolumn i posluchania muzyki. Pozniej niech ow obslugujacy dla porownania podepnie Ci rzeczony amplituner Yamahy mozesz wykorzystac wzsystkie siedzace w nim dekodery, korektory etc i inne niepotrzebne , degradujace dzwiek dyrdymaly . Jesli rzeczywiscie ampli do kina zagra lapiej od wzmacniacza to pozostaje tylko wizyta u dobrego laryngologa i badabie sluchu.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dodam ze ampli ten znam z autopsji bowiem posiadaczem takowego byl moj brat do tego mial zestaw kolumienek tannoy tez napalil sie na kino nie chcial posluchac rady starszego brata. Nie mniej jednak pozniej zmienil male popierdziwaki i sub na kolumny eltax liberty 3+, a nastepnie ampli na wzmak stereo i tak juz pozostalo do dzis.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.