Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman LV-103 oraz Rotel RA-840Bx2

adi1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam okazję kupić te wzmacniacze w dobrym stanie za niecałe 500zł. Czy ktoś z forumowiczów miał doczynienia z tym sprzętem i może powiedzieć coś o nich?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14638-100000635 1247076406_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57147-luxman-lv-103-oraz-rotel-ra-840bx2/

Skorzystam i podepne sie do tematu.

Zamierzam kupic luxmana tez z seri LV ale na takiego jak wyzej gdyz mnie nie stac. Chcialem LV-90. Mial ktos stycznosc z nim? Gral by z monitorami Mordaunt Short 902i. Zastanawialem sie tez nad Yamaha AX-500 ale ona juz jest drozsza troszke no i ma koszmarny pobor mocy bo 430W i moge odczuc na rachunku. Zalezy mi glownie na brzmieniu. Prosze pomoc.

Pozdrawiam

Dokladnie taki jak na zdjecu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam lv90. To wzmacniacz na STK, nie na tranzystorach. I nic to nie zmienia - dalej gra jak przystało na luxa. Moim zdaniem za 250zł nie ma takiego drugiego dźwięku na rynku. Za 400 czy 500 też nie zawsze. Jedyne zastrzeżenie mam do basu - ciepły obszerny ale za mało kontroli. Lecz nie można mieć wszystkiego za te pieniądze a reszta jest bardzo OK. Z tańszych luxów dopiero L410, 430 graję nieco lepiej.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Obecnie mam Harmana Hk6100. Nie jest to rewelacja dlatego chcialem zamienic na luxa lv-90 widzialem tez luxa lv-110, nie wiem jaka miedzy nimi roznica. Mysle tez nad ta yamaha ax-500 i nie moge sie zdecydowac. Nie wiem czy warto dolozyc do niej czy moglbym sie przejechac dokladajac do niej?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ten luxman ma lampowe pre i jeśli prawdą jest to co mówisz, ze cena to 500 zł za oba to nie wiem nad czym Ty sie jeszcze zastanawiasz. Nie pamiętam czy słyszałem właśnie ten model ale na pewno wyglądał bardzo podobnie i powiem Ci szczerze, że L 410 przy tym to żadna konkurencja. Nie znam tego Rotela ale w tych pieniądzach (przy założeniu jak wyżej)to w przypadku tej firmy nie można źle trafić ...

adi1

8 Lip 2009, 23:33

a to ty chcesz do tych kolumn 804 kupić tego luxmana lub rotela? :-) Świetny pomysł!to będzie chyba najbardziej egzotyczne zestawienie o jakim słyszałem...chociaż nie...ja kiedyś podłączyłem pod końcówkę scoota (jakieś 30kg wagi) malutkie tannoy...mało nie wyleciały głośniki w powietrze :-) to były niezapomniane czasy eksperymentów :-)...a serio to do tych kolumn powinien być wzmacniacz nieco droższy...

ulumulu1988

9 Lip 2009, 10:37

te dwa modele są w tej samej cenie bo to praktycznie ten sam wzmacniacz...juz teraz dokładnie nie pamiętam czym się różnią, ale lv100 ma chyba symbolicznie większą moc, kondy i trafo chyba też są te same...zresztą bez znaczenia...

ulumulu1988

9 Lip 2009, 12:31

te wzmacniacze są z tych samych lat...luxman lv90 bardzo muzykalny i ciepły, harman 6100 nieco suchy ale za to bardzo przestrzenny, yamaha 500 ma super bas, dynamikę i moc (razem z yamahą grają szklanki w segmencie)....zależy kto co lubi...najlepiej samemu posłuchać....ogólnie wszystkie są ok

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ulumulu1988

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 12 / 9 / 0

Dzieki a pomoc. Czy ten Lv-90 jest duzo lepszym wzmakiem od HK6100? Zastanawiam sie nad roznica jaka bedzie odczuwalna. Czy lepiej dolozyc do yamahy ax-500?

HK 6100 to jeden z najgorszych wzmacniaczy jakie znam. Yamaha o ktorej piszesz gra zdecydowanie jasniej i lepiej w kazdym aspekcie. Jesli chcesz isc w ta strone doloz do AX 700 a najlepiej AX 900 ktora zostawisz na dlugo. Nie baw sie w niskie modele Luxmana z najgorszych czasow. Te ktorych da sie sluchac zaczynaja sie od LV 113. Polecam LV 117 i LV 109 ale to juz jest spory wydatek. Jesli chcesz Luxmana za normalne pieniadze kup L 430. Tez bedziesz zadowolony.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

9 Lip 2009, 12:40

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 22 / 46 / 0

ulumulu1988

te wzmacniacze są z tych samych lat...luxman lv90 bardzo muzykalny i ciepły, harman 6100 nieco suchy ale za to bardzo przestrzenny, yamaha 500 ma super bas, dynamikę i moc (razem z yamahą grają szklanki w segmencie)....zależy kto co lubi...najlepiej samemu posłuchać....ogólnie wszystkie są ok

HK 6100 to mul nad muly. Suchosci nie uswiadczysz. Z tego co piszesz nie miales z nim do czynienia.

discomaniac71

9 Lip 2009, 12:43

miałem kiedyś 6200 i 6500! i dobrze pamiętam jak grają, a 6100 to przecież ta sama seria!HK 6100 w porównaniu z lv90 jest mniej muzykalny...a poza tym Panie specjalisto, wiem co piszę i nie oceniaj czy miałem z tym wzmakiem do czynienia czy nie bo nie jesteś wszechwiedzący...bo ja też zacznę oceniać twoje kompetencję w branży audio...i co z tego będzie...chociaż zauważyłem, że denerwowanie się nawzajem i w końcowym efekcie blokowanie się na tym forum jest na czasie :-)Pewnie wątek o Pawle już wygasł...teraz przydało by się założyć jakiś nowy :-)

Witam, ja miałem LV 105, różni się tylko mocą. Zrobiony jest rewelacyjnie, stopień końcowy bardzo rozbudowany, a w całym torze nie ma ani jednego kondensatora. Musisz koniecznie wymienić lampy na nowe, bo nie podejrzewam, że ktoś to zrobił, ja kupowałem NOS Philipsa na Ebayu za 2$ za sztukę. Jest w nim duże pole do popisu jeśli chodzi o tunning. Jedynym mankamentem, jeżeli jest bez literki U np. LV-103U, jest brak możliwości pominięcia korekcji, która odbywa się na kiepskim opampie. Jednakże ja za swojego kilka lat temu zapłaciłem 1700 PLN, więc jeżeli ten 103 jest za 500 to ja polecam. Pozdrawiam serdecznie

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mario3456

9 Lip 2009, 13:02

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 22 / 47 / 0

discomaniac71

9 Lip 2009, 12:43

miałem kiedyś 6200 i 6500! i dobrze pamiętam jak grają, a 6100 to przecież ta sama seria!HK 6100 w porównaniu z lv90 jest mniej muzykalny...a poza tym Panie specjalisto, wiem co piszę i nie oceniaj czy miałem z tym wzmakiem do czynienia czy nie bo nie jesteś wszechwiedzący...bo ja też zacznę oceniać twoje kompetencję w branży audio...i co z tego będzie...chociaż zauważyłem, że denerwowanie się nawzajem i w końcowym efekcie blokowanie się na tym forum jest na czasie :-)Pewnie wątek o Pawle już wygasł...teraz przydało by się założyć jakiś nowy :-)

A ja mialem (niestety) HK 6100. Pogadamy jak bedziesz dluzej na forum niz 22 dni. Swoje oceny mozesz sobie - mowiac delikatnie - schowac w tylek.

discomaniac71

9 Lip 2009, 13:12

a co cię obchodzi ile dni jestem na forum?czy to twoja sprawa?czy to od ilości dni na forum zależy wiedzą w tym temacie czy od ilości przeprowadzonych odsłuchów? jak byś był znawcą audio to byś o tym doskonale wiedział, że od przeprowadzonych odsłuchów...a poza tym pytam...czy ja do ciebie kierowałem tamta wypowiedź o HK?bo jeśli nie to po co się wpychasz między wódkę a zakąskę i mnie oceniasz?

discomaniac71

9 Lip 2009, 13:12

nie możesz po prostu napisać, że się z czymś nie zgadzasz, a nie od razu piszesz, że ktoś nie ma pojęcia o tym co piszę,a tym samym robisz z siebie guru tego forum, bo to kogoś wtedy denerwuje....naprawdę, są też ludzie w Polsce o których nigdy nie słyszałeś na tym forum, a którzy też coś wiedzą na ten temat...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.